Exclusieve groepsreis Biënnale van Venetië i.s.m. Vrije Academie

Biënnale van Venetië i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De 59e editie van de kunstbiënnale van Venetië wordt in 2022 samengesteld door de Italiaanse Cecilia Alemani (1977). Zij heeft internationaal haar sporen als curator ruimschoots verdiend en is thans hoofdcurator van High Line Art in New York. Alemani geeft haar Biënnale de titel ‘The Milk of Dreams’, verwijzend naar het boek van de surrealistische kunstenaar Leonora Carrington (1917-2011). Daarin schetst Carrington een magische wereld waarin alle wezens en dingen kunnen transformeren tot iets of iemand anders. Zo beschrijft ze een bevrijde wereld boordevol mogelijkheden; zelf beweerde ze dat ze was voortgekomen uit een ontmoeting van haar moeder met een machine.
Drie thema’s staan centraal in Alemani’s Biënnale: de weergave van lichamen en hun metamorfosen; de relatie tussen individuen en technologieën; en de verbinding tussen lichamen en de aarde. 
Tijdens de Biënnale wordt Nederland vertegenwoordigd door Melanie Bonajo. Bonajo (Heerlen, 1978) is een Nederlandse kunstenaar, filmmaker, gediplomeerd seksuologisch bodyworker en somatisch sekscoach. Haar nieuwe video-installatie op de Biënnale maakt deel uit van een lopend onderzoek naar de huidige status van intimiteit in onze gecommercialiseerde wereld. In deze editie van de Biënnale geeft Nederland zijn beroemde paviljoen van Gerrit Rietveld in de Giardini in bruikleen aan Estland. We zien de installatie van Bonajo in de Chiesetta della Misericordia, een voormalige dertiende-eeuwse kerk in de Venetiaanse wijk Cannaregio.

Tijdens de vierdaagse reis naar Venetië besteden we uiteraard veel aandacht aan de centrale tentoonstellingen in de Giardini en het Arsenale evenals aan de landenpaviljoens. Er is ook gelegenheid ingeruimd voor overige tentoonstellingen in de stad. Daarnaast is er vrije tijd om een van de grote kunstcollecties van oude of moderne kunst te bezoeken die de stad rijk is.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 06-09

Directe lijnvlucht Amsterdam-Venetië en transfer per boot naar ons hotel. In de middag staat een stadswandeling op het programma door de pittoreske oude straten en steegjes van de stad. Mogelijk zien we hier en daar al verschillende kunstuitingen van de Biënnale.

dag 2, wo 07-09

Vandaag bezoeken we de Giardini del Castello, sinds de eerste editie het hoofdterrein van de Biënnale. We beginnen met het centrale paviljoen. In de Giardini vinden we ook verschillende landenpaviljoens, waaronder het Nederlandse Rietveld-paviljoen, dat dit jaar verhuurd is aan Estland. Nederland wil hiermee een gebaar maken naar het jonge Estland, dat nooit een paviljoen op het inmiddels overvolle Biënnaleterrein zou kunnen bouwen. We bezoeken verder een selectie uit de overige paviljoens.

dag 3, do 08-09

In de ochtend gaan we naar een ander belangrijk terrein van de Biënnale: het Arsenale, het voormalige wapenmagazijn uit de elfde eeuw. De enorme dokken en utiliteitsgebouwen tonen het verleden van de stad als zeemacht, maar bieden tegelijkertijd ook een fantastisch decor voor de Biënnale. Ook hier bekijken we een selectie uit de te bezoeken tentoonstellingen.
De middag is vrij voor bijvoorbeeld een bezoek aan een van de musea aan het Canal Grande. Het Peggy Guggenheim-museum met zijn indrukwekkende collectie twintigste-eeuwse kunst toont onder meer werk van Giacometti, Calder, Mondriaan, Pollock en Brancusi. In Palazzo Grassi is een overzichtstentoonstelling te zien van de in Nederland woonachtige schilder Marlene Dumas (Kaapstad, 1953). Onder de titel ‘Open-End’ wordt met ruim honderd schilderijen en tekeningen een beeld geschetst van Dumas' oeuvre van 1984 tot nu.

dag 4, vr 09-09

Deze laatste ochtend ruimen we tijd in voor een van de speciale tentoonstellingen die te zien zijn in het kader van de Biënnale. In de stad is altijd een waaier aan interessante en spectaculaire tentoonstellingen, zoals de palazzi waar verschillende landen in neerstrijken, of instellingen als de Fondazione Prada of de Fondazione Vuitton. In de middag transfer per boot naar de luchthaven voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Venetië en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
06-09-2022: Amsterdam - Venetië, 09.10 - 10.50 uur
09-09-2022: Venetië - Amsterdam, 17.45 – 19.45 uur
Ruimbagage is niet inbegrepen. Desgewenst kunt u ruimbagage bijboeken voor € 50,- per retourticket.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt met de dagtrein (min. 1 keer overstappen) naar München en vandaar met de nachttrein naar Venetië. Terug kunt u van Venetië de nachttrein nemen naar München; vandaar reist u met minimaal 1 overstap terug naar Nederland. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer van de luchthaven naar de stad zal plaatsvinden per boot. Tijdens de reis staat alle deelnemers een ov-kaart ter beschikking, waarmee gratis gebruikgemaakt kan worden van de vaporetto.

Hotel

Tijdens de reis wordt verbleven in centraal gelegen driesterrenhotel.

Maaltijden

De lunches en de diners zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreetickets voor de Biënnale zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Wereldwijd kunnen regels en verplichtingen gelden voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 

Reisgegevens

4-daagse vliegreis
6 t/m 9 september 2022
NB Op verzoek te boeken als 6-daagse treinreis

Reissom

€ 1095
toeslag eenpersoonskamer: € 240
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, ov-kaart voor 72 uur, logies met ontbijt, reisleiding, gebruik audiosysteem, entree Biënnale, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en diners, ruimbagage, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

Jedidjah Arentsen MA