Exclusieve groepsreis Barok in Rome i.s.m. Vrije Academie

Barok in Rome i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Gianlorenzo Bernini was een geniaal beeldhouwer die als geen ander marmer kon bewerken totdat het ieder andere textuur kon imiteren en de emotie van zijn beelden afspatte. Bernini stond aan het hoofd van een goedlopend atelier en was kind aan huis bij kardinalen en pausen. Michelangelo Merisi da Caravaggio was een schilder met een bijzonder talent, maar ook een herrieschopper. In luttele jaren ontwikkelde Caravaggio zich in Rome tot een eigenzinnig schilder, zowel verguisd als geliefd. Hij is beroemd om zijn chiaroscuro, zijn subtiel en dramatisch spel met licht en donker. Beide kunstenaars introduceerden een nieuwe theatrale kunstvorm in het pauselijk Rome: de Barok. Tijdens deze reis bezoeken we de vele plaatsen in Rome waar kunstwerken van de beide kunstenaars nog altijd te bewonderen zijn.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

 

Reisleiding

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant aanraden om te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 09-11

Directe lijnvlucht Amsterdam - Rome en transfer naar het centraal gelegen hotel, waar we vier nachten verblijven. Aansluitend maken we een verkennende stadswandeling langs plekken waar Caravaggio en Gianlorenzo Bernini hebben rondgelopen en gewerkt, zoals Piazza Navona, Palazzo Giustiniani en Montecitorio, en het plein voor de Santa Maria sopra Minerva.

dag 2, wo 10-11

We starten vandaag met Caravaggio’s schilderijen over het leven van Mattheus in de San Luigi dei Francesi en de Madonna van de Pelgrims in de Sant’Agostino. Vervolgens wandelen we langs de Via della Scrofa richting de Santa Maria del Popolo en vergelijken we de schilderijen van Petrus en Paulus met het altaarstuk van Annibale Carracci, Caravaggio’s tijdgenoot. De dag eindigt met een bezoek aan de Galleria Doria Pamphilj.

dag 3, do 11-11

De Galleria Borghese bezit maar liefst zes schilderijen van Caravaggio en meerdere fenomenale sculpturen van Bernini, zoals de Roof van Proserpina en de Metamorfose van Daphne. Op het nabijgelegen Piazza Barberini staan twee fonteinen van Bernini’s hand. ’s Middags bezoeken we het door Bernini ontworpen Palazzo Barberini. Hier hangt een indrukwekkend schilderij van Judith en Holofernes door Caravaggio en werk van Giovanni Baglione, een ware caravaggist. Ook zien we een enorme plafondschildering van barokkunstenaar Pietro da Cortona.

dag 4, vr 12-11

We gaan in de ochtend op kerkenpad en treffen werken van Bernini en tijdgenoten en navolgers van Caravaggio aan in de kerken Chiesa Nuova, Il Gesù, Sant’Andrea della Valle, en Sant’Ignazio. Bernini was verantwoordelijk voor het beroemde Sint Pietersplein en de indrukwekkende colonnade eromheen. In de Sint Pieter staan enkele grafmonumenten van zijn hand en het beroemde bronzen baldakijn boven het hoofdaltaar.

dag 5, za 13-11

We steken de Tiber over naar Trastevere en bezichtigen de schilderijencollectie in het Palazzo Corsini. Caravaggio’s Johannes de Doper en Narcissus zijn hier omgeven door werken van diverse tijdgenoten. In de San Francesco a Ripa treffen we een prachtig beeld aan van Bernini. Zijn tijdgenoot Stefano Maderno maakte het ontroerende sculptuur van de heilige Cecilia in de gelijknamige kerk. Transfer richting het vliegveld voor een directe terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Rome naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
09-11-2021: Amsterdam - Rome, 09.40 - 11.55 uur
13-11-2021: Rome - Amsterdam, 17.15 - 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein trein? U reist dan waarschijnlijk via München en Milaan. Houdt u rekening met minimaal 2 keer overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De transfers van en naar de luchthaven van Rome wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel

Overnachtingsplaats: Rome (4 nachten)
We verblijven in een zeer centraal gelegen driesterrenhotel, gesitueerd vlak achter het Pantheon. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar uitleg door uw headset. Zo kunt u haar overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

November is een zeer geschikte periode voor een kunstreis naar Rome: we reizen buiten de drukte van het hoogseizoen. De temperatuur is doorgaans nog redelijk aangenaam, al kan er een buitje vallen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

5-daagse vliegreis
9 t/m 13 november 2021

Reissom

€ 1195
toeslag eenpersoonskamer: € 160
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, diners, drankjes, fooien, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Frederike Upmeijer

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten