Skip to main content
Adellijke palazzi in Rome en de Castelli Romani i.s.m. Vrije Academie
Adellijke palazzi in Rome en de Castelli Romani i.s.m. Vrije Academie
Adellijke palazzi in Rome en de Castelli Romani i.s.m. Vrije Academie

Adellijke palazzi in Rome en de Castelli Romani i.s.m. Vrije Academie

 • Imposante gebouwen en rijke kunstcollecties

  Het heuvelachtige landschap rond Rome is door de eeuwen heen een aanlokkelijk gebied geweest voor welgestelde Romeinse families die er hun buitenverblijven bouwden. Deze zevendaagse reis begint met enkele overnachtingen in Rome, waar we stadspaleizen en rijke kunstcollecties bewonderen van families als Doria Pamphilj en Colonna. Tevens brengen we een bezoek aan Mussolini’s Villa Torlonia. Onze stadwandeling leidt langs Piazza Navona, het Pantheon en de Via del Corso. Vervolgens verlaten we Rome en nemen we onze intrek in een comfortabel hotel in de heuvels van de Castelli Romani, een verzameling stadjes ten zuidoosten van Rome met namen als Frascati, Castel Gandolfo en Ariccia. We maken excursies naar de palazzi en tuinen van onder anderen de Aldobrandini en de Chigi en naar het luxueuze zomerverblijf van de pausen, met een adembenemend uitzicht op het kratermeer van Albano. Noordelijk van Rome genieten we van de Villa d’Este met haar duizend fonteinen en van de Romeinse Villa Adriana in Tivoli. In Caprarola bezoeken we het imposante buitenverblijf van de familie Farnese.

 • dag 1, di 31-10

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. Vanaf het vliegveld rijden we naar Caprarola, waar we een gezamenlijke lunch genieten. We lopen een korte afstand naar de Villa Farnese, het vijfhoekige paleis gebouwd tussen 1559 en 1574. De zalen zijn uitbundig gedecoreerd met vroege barokfresco’s van onder anderen Zuccari. Beroemd is er de Scalaregia, een monumentale wenteltrap ontworpen door de architect Giacomo da Vignola in de typische maniëristische stijl. We bekijken de tevens door Vignola ontworpen tuinen met fonteinen naast het paleis. Hierna rijden we naar het centrum van Rome, waar we drie nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, wo 01-11

  We beginnen de ochtend met het Palazzo Barberini, dat in de twintigste eeuw het Italiaanse Nationale Museum van Oude Kunst werd. Belangrijke architecten als Bernini en Borromini werkten in de zeventiende eeuw aan het paleis. Pietro da Cortona’s plafondschildering ‘Allegorie van de macht van de Barberini’ in de Salone is een adembenemend staaltje illusionisme van de barok. We wandelen via Borromini’s San Carlo alle Quattro Fontane en het Quirinaal richting de Trevifontein en de Via del Corso. ’s Middags bezoeken we het Palazzo Doria Pamphilj met Velázquez’ meesterwerk uit 1650: het portret van paus Innocentius X. Het palazzo is nog steeds in handen van de familie.

  dag 3, do 02-11

  We wandelen richting Trastevere naar de Villa Farnesina, het juweel uit de renaissance dat oorspronkelijk rond 1510 door de schatrijke bankier Antonino Chigi werd gebouwd. Schilder Rafael was er een graag geziene gast en liet er het beroemde fresco Galatea achter. Samen met Giulio Romano schilderde hij op het gewelf van de loggia het Huwelijk van Amor en Psyche. Op de eerste verdieping zien we Het huwelijk van Alexander en Roxanne van schilder Sodoma. We steken de Tiber over voor bezichtiging van de bijzondere Babylonische, Egyptische en Griekse sculpturenverzameling van de renaissance in Palazzetto Farnesina ai Baullari bij Piazza Navona. Een stadswandeling brengt ons langs het Campo dei Fiori, het Pantheon en Caravaggio’s Contarellikapel in de San Luigi dei Francesi.

  dag 4, vr 03-11

  Vóór ons vertrek naar de Castelli Romani bezichtigen we het Palazzo Colonna en zijn kunstcollectie in de overdadige galerijen met onder meer het bijzondere portret door Pisanello van de Colonna-paus Martinus V. Beroemd is de Mangiafagioli, het portret van een boneneter, door Annibale Carracci. In de traptreden zit nog de kanonskogel die in 1849 door de Franse troepen vanaf de Gianicolo door Franse troepen werd afgevuurd. We rijden naar Villa Torlonia, waar Mussolini van 1925 tot zijn arrestatie in 1943 woonde met zijn vrouw Rachele en hun vijf kinderen. Na de gezamenlijke lunch rijden we naar het hotel in de Castelli Romani, waar we de volgende drie nachten verblijven.

  dag 5, za 04-11

  Excursie naar Tivoli. De Villa d’Este werd einde zestiende eeuw aangelegd door Ippolito d’Este, die – uit teleurstelling dat hij nooit paus werd – kosten noch moeite spaarde de tuin met honderden fantastische waterpartijen, fonteinen, sculpturen en monumentale trappen uit te rusten. ‘s Middags bezoeken we de nabijgelegen Villa Adriana, een paleizencomplex gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus als plek waar hij zich kon terugtrekken. De resten van tempels, thermen, paleizen en waterpartijen met uitzicht op de omringende bergen roepen een gevoel van melancholie op.

  dag 6, zo 05-11

  In Ariccia staat het Palazzo Chigi op het programma, waar we behalve de kunstcollectie ook de zaal zien waar de beroemde balscène uit Visconti’s film ‘Il Gattopardo’ werd opgenomen. Vervolgens naar Nemi, hoog gelegen boven het gelijknamige kratermeer. We proeven de aardbeien die op de vulkaanhellingen groeien. In het nabijgelegen Castel Gandolfo is het vrij lunchen, eventueel met uitzicht over het indrukwekkende landschap van bergen en het Lago Albano. Sinds 2016 is het pauselijk zomerverblijf voor het publiek geopend (voor het eerst sinds de zestiende eeuw) en het uitzicht op Rome in de verte is betoverend! We besluiten de middag met de tuinen die Bernini ontwierp bij het palazzo.

  dag 7, ma 06-11

  Indien toegankelijk gaan we deze laatste dag naar de Villa Aldobrandini in Frascati. Het paleis, ontworpen door Giacomo della Porta in 1600, wordt nog steeds bewoond door prins Aldobrandini en kan niet worden bezocht. De fraaie tuinen bij de villa zijn wel toegankelijk; wij krijgen een rondleiding. Vanuit de tuinen wandelen we Frascati in, de bekendste plaats van de Castelli Romani. De lunch is op eigen gelegenheid. Wellicht probeert u de witte Frascatiwijn, waar dit gebied beroemd om is. Vervolgens rit naar de luchthaven van Rome voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Rome naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  31-10-2023 Amsterdam - Rome 09.40 - 11.55 uur
  06-11-2023 Rome - Amsterdam 17.15 - 19.50 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. 
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt per trein naar Rome en terug reizen. Houd er dan rekening mee dat u een dag eerder vertrekt met de nachttrein en ook een dag later weer in Nederland aankomt. In 2023 reist u met tweemaal overstappen naar Rome binnen 24 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De excursies in de omgeving van Rome worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt. In Rome is het vervoer te voet.

  Hotels 

  Overnachtingsplaatsen: Rome (3 nachten) - regio Castelli Romani (3 nachten)
  In Rome gaan we uit van een comfortabel driesterrenhotel dat centraal gelegen is. In de Castelli Romani gaan we uit van een viersterrenhotel in een voormalig palazzo. 

  Maaltijden 

  Op deze reis zijn twee lunches en vier diners inbegrepen. Op de eerste dag zullen de lunch en het diner in lokale restaurants plaatsvinden. De laatste drie avonden zal er in het hotel gedineerd worden, aangezien dit hotel decentraal gelegen is. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. 
  De Romeinse keuken is van oorsprong een volkskeuken. Hierdoor wordt er veel gebruikgemaakt van lokale en seizoensgebonden producten en zijn de gerechten bijzonder smakelijk in hun eenvoud. Enkele traditionele gerechten zijn saltimbocca alla Romana (dun kalfsvlees met ham en salie in wittewijnsaus), cicoria ripassata of spinaci ripassati (gestoomde en gebakken cichorei of spinazie met olijfolie en knoflook) en artisjokken op Romeinse wijze gesmoord of op Joodse wijze gefrituurd. Denk ook aan authentieke pastagerechten als tagliatelle ai funghi porcini, spaghetti alla carbonara, tonnarelli cacio e pepe, bucatini all’amatriciana en spaghetti alla gricia. Bij de maaltijd wordt vaak genoten van een wijn uit de omliggende Castelli Romani. De Romeinse pizza is traditioneel dunner dan de bekendere, luchtige Napolitaanse variant. Ook zijn stukken pizza, op gewicht verkocht, populair als tussendoortje of snelle lunch.
 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. In het centrum van Rome zal het grootste deel van het dagprogramma te voet worden afgelegd. De bestrating in Rome is niet overal effen en hiervoor is geschikt schoeisel belangrijk. U dient met gemak en in een redelijk tempo over ongelijk terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De bus kan in het centrum van Rome vaak niet voor de deur van het hotel komen; u dient zelf uw bagage van de bus naar het hotel te kunnen dragen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water, acqua naturale, kopen. In grote steden ziet u vaak fonteintjes op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Zo’n fonteintje heet nasone. Wij raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u deze bij de nasone kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.

  Reisperiode

  Begin november is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Rome en omgeving. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De reis vindt buiten heet hoogseizoen plaats. Een groot voordeel hiervan is dat het in Rome dan relatief rustig is. Grensdocumenten Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Entrees De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Imposante gebouwen en rijke kunstcollecties

  Het heuvelachtige landschap rond Rome is door de eeuwen heen een aanlokkelijk gebied geweest voor welgestelde Romeinse families die er hun buitenverblijven bouwden. Deze zevendaagse reis begint met enkele overnachtingen in Rome, waar we stadspaleizen en rijke kunstcollecties bewonderen van families als Doria Pamphilj en Colonna. Tevens brengen we een bezoek aan Mussolini’s Villa Torlonia. Onze stadwandeling leidt langs Piazza Navona, het Pantheon en de Via del Corso. Vervolgens verlaten we Rome en nemen we onze intrek in een comfortabel hotel in de heuvels van de Castelli Romani, een verzameling stadjes ten zuidoosten van Rome met namen als Frascati, Castel Gandolfo en Ariccia. We maken excursies naar de palazzi en tuinen van onder anderen de Aldobrandini en de Chigi en naar het luxueuze zomerverblijf van de pausen, met een adembenemend uitzicht op het kratermeer van Albano. Noordelijk van Rome genieten we van de Villa d’Este met haar duizend fonteinen en van de Romeinse Villa Adriana in Tivoli. In Caprarola bezoeken we het imposante buitenverblijf van de familie Farnese.

 • dag 1, di 31-10

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. Vanaf het vliegveld rijden we naar Caprarola, waar we een gezamenlijke lunch genieten. We lopen een korte afstand naar de Villa Farnese, het vijfhoekige paleis gebouwd tussen 1559 en 1574. De zalen zijn uitbundig gedecoreerd met vroege barokfresco’s van onder anderen Zuccari. Beroemd is er de Scalaregia, een monumentale wenteltrap ontworpen door de architect Giacomo da Vignola in de typische maniëristische stijl. We bekijken de tevens door Vignola ontworpen tuinen met fonteinen naast het paleis. Hierna rijden we naar het centrum van Rome, waar we drie nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, wo 01-11

  We beginnen de ochtend met het Palazzo Barberini, dat in de twintigste eeuw het Italiaanse Nationale Museum van Oude Kunst werd. Belangrijke architecten als Bernini en Borromini werkten in de zeventiende eeuw aan het paleis. Pietro da Cortona’s plafondschildering ‘Allegorie van de macht van de Barberini’ in de Salone is een adembenemend staaltje illusionisme van de barok. We wandelen via Borromini’s San Carlo alle Quattro Fontane en het Quirinaal richting de Trevifontein en de Via del Corso. ’s Middags bezoeken we het Palazzo Doria Pamphilj met Velázquez’ meesterwerk uit 1650: het portret van paus Innocentius X. Het palazzo is nog steeds in handen van de familie.

  dag 3, do 02-11

  We wandelen richting Trastevere naar de Villa Farnesina, het juweel uit de renaissance dat oorspronkelijk rond 1510 door de schatrijke bankier Antonino Chigi werd gebouwd. Schilder Rafael was er een graag geziene gast en liet er het beroemde fresco Galatea achter. Samen met Giulio Romano schilderde hij op het gewelf van de loggia het Huwelijk van Amor en Psyche. Op de eerste verdieping zien we Het huwelijk van Alexander en Roxanne van schilder Sodoma. We steken de Tiber over voor bezichtiging van de bijzondere Babylonische, Egyptische en Griekse sculpturenverzameling van de renaissance in Palazzetto Farnesina ai Baullari bij Piazza Navona. Een stadswandeling brengt ons langs het Campo dei Fiori, het Pantheon en Caravaggio’s Contarellikapel in de San Luigi dei Francesi.

  dag 4, vr 03-11

  Vóór ons vertrek naar de Castelli Romani bezichtigen we het Palazzo Colonna en zijn kunstcollectie in de overdadige galerijen met onder meer het bijzondere portret door Pisanello van de Colonna-paus Martinus V. Beroemd is de Mangiafagioli, het portret van een boneneter, door Annibale Carracci. In de traptreden zit nog de kanonskogel die in 1849 door de Franse troepen vanaf de Gianicolo door Franse troepen werd afgevuurd. We rijden naar Villa Torlonia, waar Mussolini van 1925 tot zijn arrestatie in 1943 woonde met zijn vrouw Rachele en hun vijf kinderen. Na de gezamenlijke lunch rijden we naar het hotel in de Castelli Romani, waar we de volgende drie nachten verblijven.

  dag 5, za 04-11

  Excursie naar Tivoli. De Villa d’Este werd einde zestiende eeuw aangelegd door Ippolito d’Este, die – uit teleurstelling dat hij nooit paus werd – kosten noch moeite spaarde de tuin met honderden fantastische waterpartijen, fonteinen, sculpturen en monumentale trappen uit te rusten. ‘s Middags bezoeken we de nabijgelegen Villa Adriana, een paleizencomplex gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus als plek waar hij zich kon terugtrekken. De resten van tempels, thermen, paleizen en waterpartijen met uitzicht op de omringende bergen roepen een gevoel van melancholie op.

  dag 6, zo 05-11

  In Ariccia staat het Palazzo Chigi op het programma, waar we behalve de kunstcollectie ook de zaal zien waar de beroemde balscène uit Visconti’s film ‘Il Gattopardo’ werd opgenomen. Vervolgens naar Nemi, hoog gelegen boven het gelijknamige kratermeer. We proeven de aardbeien die op de vulkaanhellingen groeien. In het nabijgelegen Castel Gandolfo is het vrij lunchen, eventueel met uitzicht over het indrukwekkende landschap van bergen en het Lago Albano. Sinds 2016 is het pauselijk zomerverblijf voor het publiek geopend (voor het eerst sinds de zestiende eeuw) en het uitzicht op Rome in de verte is betoverend! We besluiten de middag met de tuinen die Bernini ontwierp bij het palazzo.

  dag 7, ma 06-11

  Indien toegankelijk gaan we deze laatste dag naar de Villa Aldobrandini in Frascati. Het paleis, ontworpen door Giacomo della Porta in 1600, wordt nog steeds bewoond door prins Aldobrandini en kan niet worden bezocht. De fraaie tuinen bij de villa zijn wel toegankelijk; wij krijgen een rondleiding. Vanuit de tuinen wandelen we Frascati in, de bekendste plaats van de Castelli Romani. De lunch is op eigen gelegenheid. Wellicht probeert u de witte Frascatiwijn, waar dit gebied beroemd om is. Vervolgens rit naar de luchthaven van Rome voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Rome naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  31-10-2023 Amsterdam - Rome 09.40 - 11.55 uur
  06-11-2023 Rome - Amsterdam 17.15 - 19.50 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. 
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt per trein naar Rome en terug reizen. Houd er dan rekening mee dat u een dag eerder vertrekt met de nachttrein en ook een dag later weer in Nederland aankomt. In 2023 reist u met tweemaal overstappen naar Rome binnen 24 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De excursies in de omgeving van Rome worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt. In Rome is het vervoer te voet.

  Hotels 

  Overnachtingsplaatsen: Rome (3 nachten) - regio Castelli Romani (3 nachten)
  In Rome gaan we uit van een comfortabel driesterrenhotel dat centraal gelegen is. In de Castelli Romani gaan we uit van een viersterrenhotel in een voormalig palazzo. 

  Maaltijden 

  Op deze reis zijn twee lunches en vier diners inbegrepen. Op de eerste dag zullen de lunch en het diner in lokale restaurants plaatsvinden. De laatste drie avonden zal er in het hotel gedineerd worden, aangezien dit hotel decentraal gelegen is. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. 
  De Romeinse keuken is van oorsprong een volkskeuken. Hierdoor wordt er veel gebruikgemaakt van lokale en seizoensgebonden producten en zijn de gerechten bijzonder smakelijk in hun eenvoud. Enkele traditionele gerechten zijn saltimbocca alla Romana (dun kalfsvlees met ham en salie in wittewijnsaus), cicoria ripassata of spinaci ripassati (gestoomde en gebakken cichorei of spinazie met olijfolie en knoflook) en artisjokken op Romeinse wijze gesmoord of op Joodse wijze gefrituurd. Denk ook aan authentieke pastagerechten als tagliatelle ai funghi porcini, spaghetti alla carbonara, tonnarelli cacio e pepe, bucatini all’amatriciana en spaghetti alla gricia. Bij de maaltijd wordt vaak genoten van een wijn uit de omliggende Castelli Romani. De Romeinse pizza is traditioneel dunner dan de bekendere, luchtige Napolitaanse variant. Ook zijn stukken pizza, op gewicht verkocht, populair als tussendoortje of snelle lunch.
 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. In het centrum van Rome zal het grootste deel van het dagprogramma te voet worden afgelegd. De bestrating in Rome is niet overal effen en hiervoor is geschikt schoeisel belangrijk. U dient met gemak en in een redelijk tempo over ongelijk terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De bus kan in het centrum van Rome vaak niet voor de deur van het hotel komen; u dient zelf uw bagage van de bus naar het hotel te kunnen dragen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water, acqua naturale, kopen. In grote steden ziet u vaak fonteintjes op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Zo’n fonteintje heet nasone. Wij raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u deze bij de nasone kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.

  Reisperiode

  Begin november is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Rome en omgeving. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De reis vindt buiten heet hoogseizoen plaats. Een groot voordeel hiervan is dat het in Rome dan relatief rustig is. Grensdocumenten Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Entrees De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
31 oktober t/m 6 november 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

t/m 1 augustus 2023: € 2395
vanaf 2 augustus 2023: € 2450
toeslag eenpersoonskamer: € 420
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunch, 4 diners, aardbeien in Nemi, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

Overige maaltijden, drankjes bij de maaltijden, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Jedidjah Arentsen MA