Exclusieve groepsreis Umbrië

Umbrië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Umbrië is het groene hart van Italië. Ingesloten door Le Marche, Toscane en Latium is dit de enige Italiaanse regio zonder kust. Umbrië kent aantrekkelijke landschappen, ongerepte natuur, historische cultuursteden, karakteristieke dorpjes, mooie renaissancekunst en een heerlijke keuken. Al deze ingrediënten zitten in deze reis.

Reisleiding

Bert Steensma

Voormalig docent kunst en beeldende vorming en coördinator klassieke reizen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Hij beschikt hierdoor over een jarenlange ervaring als begeleider van studiereizen naar Rome en Florence en Berlijn. Hij heeft een grote liefde voor de Italiaanse en Franse cultuursteden en speciaal voor de renaissancekunst.

dag 1, do 10-09

Directe lijnvlucht Amsterdam – Florence. We lunchen gezamenlijk in Fiesole, even buiten Florence. Het restaurant biedt een weids uitzicht over de stad met de koepel van Brunelleschi in het centrum. Na een korte wandeling in Fiesole rijden we naar ons hotel in het hooggelegen dorpje Bettona, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, vr 11-09

Dagexcursie naar de hoofdstad van Umbrië, Perugia, rijk aan architectuur en kunst. We bewonderen de mooie fresco’s van de schilder Perugino in het Collegio del Cambio en zien de uitgebreide regionale kunstcollectie in de Nationale Galerie van Umbrië. ’s Middags optioneel programma langs de Dom, de Fontana Maggiore en de Rocca Paolina. Voor de liefhebbers is er onder meer het Archeologisch Museum en de Cappella di San Severo met een onbekend fresco van de jonge Rafaël.

dag 3, za 12-09

Umbrië is ook de streek van de kleurige keramiek. Vooral het stadje Deruta staat hierom bekend. We bezichtigen een majolicafabriek en het plaatselijke keramiekmuseum. We vervolgen ons programma in Montefalco, het ‘balkon van Umbrië’ en beroemd om zijn rode wijn. Het Complesso Museale di San Francesco was vroeger een kerkcomplex, thans een museum met onder meer de apsisfresco’s van Benozzo Gozzoli met passages uit het leven van Franciscus. De Sant’Agostino uit de dertiende eeuw heeft niet alleen interessante fresco’s, maar ook een bizarre mummie van een Spaanse pelgrim.

dag 4, zo 13-09

We rijden naar Spello, een ommuurde stad met een rijk verleden. Wandeling langs de Romeinse Porta Venere richting de Santa Maria Maggiore met de Capella Bagnoni. Deze kapel bevat drie topwerken van de schilder Pinturicchio. We drinken koffie bij Bar Giardino Bonci en genieten onderwijl van een prachtig uitzicht. Gubbio dateert uit de middeleeuwen en is een van de sfeervolste plaatsen van Umbrië. Aan de Piazza Grande ligt het statige Palazzo dei Consoli uit de veertiende eeuw, zeer de moeite waard. Aan het eind van de middag rit naar Spoleto voor drie overnachtingen.

dag 5, ma 14-09

Spoleto. We struinen door de beneden- en de bovenstad. Bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, gelegen naast een Romeins theater uit de eerste eeuw. De Dom heeft een fraaie romaanse gevel. Filippo Lippi beschilderde de apsis achter het altaar met kleurige fresco’s uit het leven van Maria. Ook Pinturicchio is met een kapelschildering vertegenwoordigd. De middag is ter vrije besteding.

dag 6, di 15-09

Vandaag staat de landschappelijkheid van Umbrië op het programma. We rijden naar de Piano Grande, een hoogvlakte tussen de bergen van het nationale park Monti Sibillini. De Piano Grande is beroemd om de enorme kleurige velden en de 'lekkerste linzen ter wereld’. We lunchen gezamenlijk in Castelluccio. Over een prachtige route rijden we via het Parco Fluviale del Nera, met de Cascata delle Marmore, terug naar Spoleto.

dag 7, wo 16-09

Excursie naar het plaatsje Todi, waar we met de funiculaire naar boven gaan. We wandelen naar de middeleeuwse Piazza del Popolo en nemen de tijd voor de Dom en de nabijgelegen franciscanenkerk San Fortunato. In het dal bevindt zich de Santa Maria della Consolazione, een meesterwerk van renaissancearchitectuur. We vervolgen onze weg richting Orvieto. Aan de voet van het tufstenen plateau waarop de stad is gebouwd, bevindt zich de Etruskische necropool Crocifisso del Tufo. Wandelend door de straatjes tussen de grafhuisjes waan je je even in de oudheid. Eén overnachting in Orvieto.

dag 8, do 17-09

We maken een wandeling door het centrum van Orvieto. Natuurlijk gaan we de Dom in en bewonderen we de fresco’s van Fra Angelico en Luca Signorelli in de kapel van San Brizo. Het slotstuk is een bezoek aan het Etruskisch Museum Claudio Faina of het Archeologisch Museum. Rit naar Rome voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Florence en van Rome naar Amsterdam met KLM. De vluchttijden zijn:
10-09-2020: Amsterdam - Florence, 09.35 – 11.30 uur
17-09-2020: Rome - Amsterdam, 17.25 – 20.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Florence te reizen, en terug vanaf Rome. De heenreis neemt ca. 18 uur in beslag en vereist gemiddeld 3 overstappen. De terugreis vanaf Rome duurt ca. 20 uur en vereist ook meerdere overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Umbrië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bettona (3 nachten) – Spoleto (3 nachten) – Orvieto (1 nacht).
De hotels zijn alle 4-sterrenhotels en de hotels in Spoleto en Orvieto zijn nabij het centrum van de stad gelegen. De ligging van het hotel in Bettona is zeer gunstig ten opzichte van de diverse excursies die vanuit deze plaats worden gemaakt.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Half september een zeer geschikte periode voor een cultuur- en natuurreis door Umbrië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Het middagprogramma op dag 2 in Perugia is optioneel. Deze entreeprijzen zijn dan ook niet inbegrepen in de reissom.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
10 t/m 17 september 2020

Reissom

t/m 19 mei 2020: € 1795
vanaf 20 mei 2020: € 1870
toeslag eenpersoonskamer: € 180

Inclusief

Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 5 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, optionele excursie dag 2, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

Bert Steensma

Contact Labrys Reizen

Sandra Verlinden MA