Exclusieve groepsreis De tuinen van Normandië

De tuinen van Normandië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Met zijn milde klimaat en voedingsrijke bodem beschikt Normandië over ideale condities voor een zeer diverse flora. Gecombineerd met de strenge geometrische vormen uit de Franse tuinarchitectuur en de overzeese invloeden uit Groot-Brittannië heeft dit geresulteerd in een enorme verscheidenheid aan tuinen in deze regio. Het Normandische landschap is al even afwisselend: van witte krijtrotsen en vissersdorpjes aan de kust tot romantische coulisselandschappen met appelboomgaarden verder landinwaarts. Tegen deze achtergrond maken we op onze rondreis kennis met een aantal van Frankrijks meest bijzondere tuinen. We bezoeken klassieke ommuurde potagers, schitterend aangelegde kasteelparken en paradijselijke bloementuinen. Maar ook moderne ontwerpen als de Jardin Plume, een sierlijke privétuin, en de Jardins d’Étretat staan op het programma. Tevens bezichtigen we enkele kunstenaarstuinen, waaronder de beeldentuin van het Château de Bois-Guilbert. We besluiten de reis met een van de beroemdste tuinen ter wereld: die van Claude Monet in Giverny, waar we zijn vermaarde nymphéas kunnen bewonderen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Erik Jan Bakker. Bij enkele programmaonderdelen zal een lokale gids een rondleiding geven.

drs. Erik Jan Bakker

Rector van een scholengemeenschap, classicus en begenadigd spreker. Kenner en hartstochtelijk liefhebber van Italië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Al jarenlang verzorgt hij lezingen over klassieke thema’s en inleidingen op opera’s en leidt hij culturele reizen.

dag 1, vr 30-07

We vertrekken vroeg vanuit Utrecht en vervolgens Breda voor de rit naar Normandië. Aan het eind van de middag komen we aan in de omgeving van Dieppe, waar we een stop maken bij het kasteel waar Guy de Maupassant is geboren, de beroemde Franse auteur van verhalenbundels en romans uit de negentiende eeuw. We bekijken onder leiding van een lokale gids het zeventiende-eeuwse kasteel en de potager, een ommuurde moestuin. De tuin, waar groentebedden afgewisseld worden door weelderige bloemborders, heeft nog steeds een negentiende-eeuwse uitstraling. De verbouw van gewassen is niet alleen functioneel, maar vervult ook een decoratieve functie. Verblijf in een hotel in de omgeving van Dieppe.

dag 2, za 31-07

Deze dag staat in het teken van het gebied rond Étretat en het impressionisme. Geïnspireerd door de steeds veranderende lichtval op het land en het water gingen schilders in deze regio aan het eind van de negentiende eeuw steeds vaker momentopnamen in de buitenlucht schilderen. De karakteristieke structuren van de kalksteenkliffen, die Claude Monet en vele andere kunstenaars inspireerden, leveren tot op de dag van vandaag een intrigerend schouwspel op. Vlak bij de kliffen ligt een tuin die uniek is in zijn soort. De bijna zen-achtige tuin in Étretat, met moderne sculpturen van de Spaanse beeldhouwer Samuel Salcedo, is een in het oog springende schepping. Aansluitend rijden we naar Le Havre, waar we in het Museum voor Moderne Kunst werken zien van Renoir, Pissarro en Monet. We overnachten in Honfleur, een klein maar fijn havenplaatsje met mooi gerestaureerde historische gebouwen.

dag 3, zo 01-08

Het landgoed van het Château de Canon is met name befaamd vanwege de chartreuses: sprankelende tuinkamers met een oogstrelende beplanting. Het achttiende-eeuwse kasteel van Vendeuvre huisvest een opvallende collectie miniatuurmeubilair. De op het eerste gezicht vooral aangename tuin heeft de nodige (natte) verrassingen in petto voor de gasten van de kasteelheer. Op het landgoed maken we gebruik van een gezamenlijke lunch. Op weg terug naar Honfleur houden we tenslotte nog halt voor een proeverij, waar u enkele typische Normandische producten kunt proeven.

dag 4, ma 02-08

Een bloemenparadijs op aarde, anders kun je het lustoord van de Pays d’Auge in het hart van Calvados eigenlijk niet omschrijven. Het is een moderne creatie vol kleur en verrassende doorkijkjes en panorama’s. ’s Middags bezichtigen we de tuinen van het Château de Brécy, dat de meest Italiaans ogende tuinen heeft van Normandië: vol geometrie en met een streng evenwicht. Het kasteel van Balleroy trekt onze belangstelling vooral vanwege het interieur, dat nog altijd sporen vertoont van diens Amerikaanse eigenaar van weleer. De beroemde tijdschriftenmagnaat Malcolm Forbes had een zwak voor ballonvaarten, zoals nog duidelijk te zien is in het kasteel. In de late middag komen we aan in onze volgende pleisterplaats Bayeux, waar de kathedraal boven alles uittorent.

dag 5, di 03-08

Bayeux heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaard. Tijdens een verkennende stadswandeling en een bezoek aan de kathedraal komen we meer te weten over Willem de Veroveraar en over de Normandische invasie van Engeland. Aansluitend staat het museum van Bayeux op het programma. Hier is het beroemde tapijt te zien dat de bisschop van Odon bestelde om het verhaal van de verovering van Engeland te verbeelden. Het elfde-eeuwse tapijt leest als een modern stripverhaal. De middag is ter vrije besteding. Indien u hiervoor interesse heeft, kunt u met de reisleider een facultatieve excursie maken naar Arromanches. Hier bevindt zich het strand waar de Amerikaanse troepen aan land gingen tijdens de invasie op D-Day. In de 360 Circular Cinema krijgt u een indruk van The Battle of Normandy. Ook kunt u het nabijgelegen Landingsmuseum bekijken.

dag 6, wo 04-08

We laten Bayeux achter ons en rijden naar de regio van Rouen. De tuin van het Château de Bois-Guilbert met moderne, sfeervolle sculpturen van Jean-Marc de Pas dateert al uit 1620 en is te beschouwen als een hymne aan het leven en de natuur. ’s Middags bezoeken we de Jardin Plume. De privétuin van het echtpaar Sylvie en Patrick Quibel is een lust voor het oog. Hun tuinen zijn vanaf 1996 aangelegd in een voormalige boomgaard rondom een oude Normandische boerderij. Het naturalistische ontwerp is gebaseerd op kamers voor alle seizoenen met combinaties van bloemen en grassen die in de wind lijken te dansen. In de namiddag komen we aan in Rouen, waar voorafgaand aan het diner nog gelegenheid is voor een wandeling door het historisch centrum met zijn fraaie middeleeuwse vakwerkhuizen.

dag 7, do 05-08

Op een tuinreis naar Frankrijk kan de tuin der tuinen niet ontbreken! Hoewel het druk kan zijn vanwege de vele toeristen, blijft de schilderachtige tuin van Claude Monet in Giverny een droom. Naast zijn woonhuis legde hij een watertuin aan met de iconische Japanse brug en de beroemde nymphéas. De bloemen en de vijver met waterlelies waren decennialang zijn inspiratiebronnen. Zelf noemde Monet zijn tuin dan ook ooit zijn mooiste kunstwerk. Nog namijmerend over al die pracht rijden we na de lunch terug naar Nederland.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt op de heenreis om 08.00 uur vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop bij Breda P+R Prinsenbeek omstreeks 09.15 uur.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Dieppe (1 nacht) - Honfleur (2 nachten) – Bayeux (2 nachten) - Rouen (1 nacht)
In Dieppe, Bayeux en Rouen verblijven we in comfortabele, centraal gelegen viersterrrenhotels van waaruit we lokale bezienswaardigheden te voet kunnen bereiken. In Honfleur verblijven we in een aangenaam driesterrenhotel. De hotels in Rouen en Honfleur zijn zeer centraal centraal gelegen. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. 

Maaltijden

Op deze reis zijn vijf diners en twee lunches inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Op dag 3 lunchen we gezamenlijk op het landgoed van het Château de Vendeuvre. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Reisperiode

Begin augustus is een zeer geschikte periode voor een tuinenreis naar Normandië. De temperatuur is doorgaans zeer prettig; het kan warm zijn in deze zomermaand, maar door de koele zeewind zal het niet onaangenaam worden. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
Het Normandische landschap is niet zonder reden zo weelderig: er kan dikwijls een bui vallen. Neemt u geschikte kleding mee.
De reis vindt in het hoogseizoen plaats, waarin de tuinen doorgaans op hun mooist zijn. Om deze reden kan het bij populaire bezienswaardigheden drukker zijn dan gemiddeld. Waar mogelijk bezoeken wij deze plaatsen zo vroeg moeilijk op de dag om piekdrukte te vermijden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
NB De facultatieve excursie naar Arromanches op dag 5 is niet inclusief. De actuele entreekosten voor de 360 Circular Cinema bedragen € 6,50 en voor het Landingsmuseum € 8,20 p.p. (wijzigingen voorbehouden). Rekent u voor het vervoer van Bayeux naar Arromanches v.v. op ca. € 6 (per lijndienst OV) tot € 20,- p.p (taxi).

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
30 juli t/m 5 augustus 2021

Reissom

tot en met 18 mei 2021: € 2095
vanaf 19 mei 2021: € 2195
toeslag eenpersoonskamer: € 350
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, 5 diners, proeverij, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, optionele excursie Arromanches, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Erik Jan Bakker

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten