Exclusieve groepsreis De tuinen van Normandië

De tuinen van Normandië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Met zijn milde klimaat en voedingsrijke bodem beschikt Normandië over ideale condities voor een zeer diverse flora. Gecombineerd met de strenge geometrische vormen uit de Franse tuinarchitectuur en de overzeese invloeden uit Groot-Brittannië heeft dit geresulteerd in een enorme verscheidenheid aan tuinen in deze regio. Het Normandische landschap is al even afwisselend: van witte krijtrotsen en vissersdorpjes aan de kust tot romantische coulisselandschappen met appelboomgaarden verder landinwaarts. Tegen deze achtergrond maken we op onze rondreis kennis met een aantal van Frankrijks meest bijzondere tuinen. We bezoeken klassieke ommuurde potagers, schitterend aangelegde kasteelparken en paradijselijke bloementuinen. Maar ook moderne ontwerpen als de Jardin Plume, een sierlijke privétuin, en de Jardins d’Étretat staan op het programma. Tevens bezichtigen we enkele kunstenaarstuinen, waaronder de beeldentuin van het Château de Bois-Guilbert. We besluiten de reis met een van de beroemdste tuinen ter wereld: die van Claude Monet in Giverny, waar we zijn vermaarde nymphéas kunnen bewonderen.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Erik Jan Bakker. Bij enkele programmaonderdelen zal een lokale gids een rondleiding geven.

drs. Erik Jan Bakker

Rector van een categoriaal Gymnasium, classicus en begenadigd spreker. Kenner en hartstochtelijk liefhebber van Italië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Hij verzorgde jarenlang lezingen over klassieke thema’s en inleidingen op opera’s. Het leiden hij culturele reizen beschouwt hij als een prima te verdedigen verslaving. 

dag 1, vr 29-07

We vertrekken vroeg vanuit Utrecht en vervolgens Breda voor de rit naar Normandië. Aan het eind van de middag komen we aan in de omgeving van Dieppe, waar we een stop maken bij het kasteel waar Guy de Maupassant is geboren, de beroemde Franse auteur van verhalenbundels en romans uit de negentiende eeuw. We bekijken onder leiding van een lokale gids het zeventiende-eeuwse kasteel en de potager, een ommuurde moestuin. De tuin, waar groentebedden afgewisseld worden door weelderige bloemborders, heeft nog steeds een negentiende-eeuwse uitstraling. De verbouw van gewassen is niet alleen functioneel, maar vervult ook een decoratieve functie. Verblijf in een hotel in Dieppe.

dag 2, za 30-07

Deze dag staat in het teken van het gebied rond Étretat en het impressionisme. Geïnspireerd door de steeds veranderende lichtval op het land en het water gingen schilders in deze regio aan het eind van de negentiende eeuw steeds vaker momentopnamen in de buitenlucht schilderen. De karakteristieke structuren van de kalksteenkliffen, die Claude Monet en vele andere kunstenaars inspireerden, leveren tot op de dag van vandaag een intrigerend schouwspel op. Vlak bij de kliffen ligt een tuin die uniek is in zijn soort. De bijna zen-achtige tuin in Étretat, met moderne sculpturen van de Spaanse beeldhouwer Samuel Salcedo, is een in het oog springende schepping. Aansluitend rijden we naar Le Havre, waar we in het Museum voor Moderne Kunst werken zien van Renoir, Pissarro en Monet. We overnachten in Honfleur, een klein maar fijn havenplaatsje met mooi gerestaureerde historische gebouwen.

dag 3, zo 31-07

Het landgoed van het Château de Canon is met name befaamd vanwege de chartreuses: sprankelende tuinkamers met een oogstrelende beplanting. Het achttiende-eeuwse kasteel van Vendeuvre huisvest een opvallende collectie miniatuurmeubilair. De op het eerste gezicht vooral aangename tuin heeft de nodige (natte) verrassingen in petto voor de gasten van de kasteelheer. Op het landgoed maken we gebruik van een gezamenlijke lunch. Op weg terug naar Honfleur houden we tenslotte nog halt voor een proeverij, waar u enkele typische Normandische producten kunt proeven. De avond is ter vrije besteding.

dag 4, ma 01-08

Een bloemenparadijs op aarde, anders kun je het lustoord van de Pays d’Auge in het hart van Calvados eigenlijk niet omschrijven. Het is een moderne creatie vol kleur en verrassende doorkijkjes en panorama’s.
’s Middags bezichtigen we de tuinen van het Château de Brécy, dat de meest Italiaans ogende tuinen heeft van Normandië: vol geometrie en met een streng evenwicht. Caen was de favoriete stad van Willem de Veroveraar. We bezichtigen het dubbelklooster dat hij hier liet bouwen. De Vrouwenabdij is nog in puur romaanse stijl. In de Mannenabdij zien we de overgang naar de gotiek. In de late middag komen we aan in onze volgende pleisterplaats Bayeux, waar de kathedraal boven alles uittorent.

dag 5, di 02-08

Bayeux heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaard. Tijdens een verkennende stadswandeling en een bezoek aan de kathedraal komen we meer te weten over Willem de Veroveraar en over de Normandische invasie van Engeland. Aansluitend staat het museum van Bayeux op het programma. Hier is het beroemde tapijt te zien dat de bisschop van Odon bestelde om het verhaal van de verovering van Engeland te verbeelden. Het elfde-eeuwse tapijt leest als een modern stripverhaal.
Het kasteel van Balleroy trekt onze belangstelling vooral vanwege het interieur, dat nog altijd sporen vertoont van diens Amerikaanse eigenaar van weleer. De beroemde tijdschriftenmagnaat Malcolm Forbes had een zwak voor ballonvaarten, zoals nog duidelijk te zien is in het kasteel. De avond is ter vrije besteding.

dag 6, wo 03-08

Voorzien van een lunchpakket laten we Bayeux achter ons en rijden naar de regio van Rouen. De tuin van het Château de Bois-Guilbert met moderne, sfeervolle sculpturen van Jean-Marc de Pas dateert al uit 1620 en is te beschouwen als een hymne aan het leven en de natuur. Er bestaat een kans dat we ook even met de kunstenaar zelf kennismaken. ’s Middags bezoeken we de Jardin Plume. De privétuin van het echtpaar Sylvie en Patrick Quibel is een lust voor het oog. Hun tuinen zijn vanaf 1996 aangelegd in een voormalige boomgaard rondom een oude Normandische boerderij. Het naturalistische ontwerp is gebaseerd op kamers voor alle seizoenen met combinaties van bloemen en grassen die in de wind lijken te dansen. In de namiddag komen we aan in Rouen, in de middeleeuwen al een grote stad. De vele vakwerkhuizen, fraaie zandstenen stadspaleizen en kerken in sierlijke, gotische stijl ademen nog steeds die sfeer. Tijdens de korte wandeling naar ons restaurant krijgen we alvast een eerste indruk.

dag 7, do 04-08

Een verdere verkenning te voet voert ons langs de in flamboyante stijl gebouwde kerk van Saint-Maclou, het Gros-Horloge en het Justitiepaleis. Op het architectonisch interessante Place du Vieux Marché vond Jeanne d'Arc in 1431 de dood. We bezichtigen de door Monet vereeuwigde gotische kathedraal Notre-Dame. Een deel van de middag is vrij. U kunt desgewenst het Museum van Schone Kunsten met haar veelzijdige collectie bezoeken of het naast de kathedraal gelegen bisschoppelijk paleis met het Historial van Jeanne d'Arc, waar haar proces in het Frans wordt nagespeeld.

dag 8, vr 05-08

Op een tuinreis naar Frankrijk kan de tuin der tuinen niet ontbreken! Hoewel het druk kan zijn vanwege de vele toeristen, blijft de schilderachtige tuin van Claude Monet in Giverny een droom. Naast zijn woonhuis legde hij een watertuin aan met de iconische Japanse brug en de beroemde nymphéas. De bloemen en de vijver met waterlelies waren decennialang zijn inspiratiebronnen. Zelf noemde Monet zijn tuin dan ook ooit zijn mooiste kunstwerk. Aansluitend bezoeken we het Musée des Impressionnismes. Nog namijmerend over al die pracht rijden we na de lunch terug naar Nederland.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt op de heenreis om 08.00 uur vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop bij Breda P+R Prinsenbeek omstreeks 09.15 uur.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Dieppe (1 nacht) - Honfleur (2 nachten) - Bayeux (2 nachten) - Rouen (2 nachten)
In Dieppe, Bayeux en Rouen verblijven we in comfortabele, centraal gelegen viersterrrenhotels van waaruit we lokale bezienswaardigheden te voet kunnen bereiken. In Honfleur verblijven we in een aangenaam driesterrenhotel. De hotels in Honfleur en Rouen zijn zeer centraal centraal gelegen. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn vijf diners en drie lunches inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; in Bayeux wordt op dag 4 in het hotel gedineerd. Op dag 3 lunchen we gezamenlijk op het landgoed van het Château de Vendeuvre en op dag 8 in een restaurant op loopafstand van de tuinen van Monet; op dag 6 krijgen we een lunchpakket mee van het hotel. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Reisperiode

Eind juli, begin augustus is een zeer geschikte periode voor een tuinenreis naar Normandië. De temperatuur is doorgaans zeer prettig; het kan warm zijn in deze zomermaand, maar door de koele zeewind zal het niet onaangenaam worden. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. Het Normandische landschap is niet zonder reden zo weelderig: er kan dikwijls een bui vallen. Neemt u geschikte kleding mee.
De reis vindt in het hoogseizoen plaats, waarin de tuinen doorgaans op hun mooist zijn. Om deze reden kan het bij populaire bezienswaardigheden drukker zijn dan gemiddeld. Waar mogelijk bezoeken wij deze plaatsen zo vroeg moeilijk op de dag om piekdrukte te vermijden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Frankrijk is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

8-daagse touringcarreis
29 juli t/m 5 augustus 2022

Reissom

t/m 24 mei 2022: € 2295
vanaf 25 mei 2022: € 2395
toeslag eenpersoonskamer: € 418
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 3 lunches, 5 diners, proeverij, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Erik Jan Bakker

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten