Exclusieve groepsreis Exclusieve Trouw-reis: Italië voor kerkhervormers

Exclusieve Trouw-reis: Italië voor kerkhervormers • Een unieke reis van Assisi naar Rome met Stijn Fens en Wouter Kurpershoek

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Stijn Fens, redacteur en columnist bij Trouw, gaat met oud-journalist Wouter Kurpershoek op zoek naar de rol van de kerkhervormers in het Italië van toen en nu.

We beginnen met Franciscus en eindigen met Franciscus; een reis in de voetsporen van de middeleeuwse bedelaar Franciscus van Assisi naar zijn naamdrager de huidige paus Franciscus. Allebei wars van luxe en vastberaden de kerk te hervormen.

Een unieke reis voor de protestante en katholieke ‘kerkhervormers van nu’ die zich willen laten inspireren door de verhalen van Vaticaankenner Stijn Fens, de priester Antoine Bodar en schrijfster Rosita Steenbeek.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

Stijn Fens

Is al jarenlang dé Vaticaankenner van het dagblad Trouw. Hij publiceerde een aantal boeken over de katholieke kerk en is als reisleider regelmatig in Rome.

Wouter Kurpershoek

Heeft zich na zijn journalistieke loopbaan als verslaggever en correspondent van de NOS toegelegd op - onder meer - het organiseren van bijzondere reizen.

Samenwerking

Het betreft een lezersreis van dagblad Trouw die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Graag wijzen wij u er op dat de maximale groepsgrootte 30 personen is en dat een aantal maaltijden en de fooien niet zijn inbegrepen.

Trouw

Altijd op zoek naar de verdieping achter het nieuws. Trouw biedt haar lezers exclusieve lezersreizen en unieke aanbiedingen met betrouwbare reispartners.

dag 1, vr 18-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. Transfer per touringcar naar ons hotel in Assisi, waar we twee nachten verblijven. Gezamenlijk diner.

dag 2, za 19-03

We brengen de gehele dag door in Assisi, de stad van de middeleeuwse heilige Franciscus. We ontmoeten priester Antoine Bodar, hét gezicht van de katholieke kerk in Nederland. Hij draagt voor ons de mis op en luncht met ons in Assisi. Na de lunch nemen we uitgebreid de tijd voor de boven- en benedenkerk van de basiliek van Sint-Franciscus. Deze dertiende-eeuwse kerk staat op de Werelderfgoedlijst en trekt vele bezoekers en pelgrims. In de bovenkerk wordt het leven van Franciscus verbeeld in de fresco’s van Giotto.

dag 3, zo 20-03

Het kerkje San Damiano en het bijbehorende klooster ligt net buiten Assisi en heeft zijn oorspronkelijke vorm grotendeels behouden. Toen Franciscus hier bad tot Christus aan het kruis kwam die tot leven en vroeg hem driemaal om zijn in verval geraakte huis – de kerk als geheel dus - te repareren. Het oorspronkelijke kruis is inmiddels verplaatst naar de basiliek Santa Chiara in Assisi, die we ook bezoeken. Vervolgens reizen we via Greccio naar Rome. In Greccio vierde Franciscus in 1223 het kerstfeest en bouwde hij de eerste kerststal. Drie overnachtingen in Rome.

dag 4, ma 21-03

In de ochtend bezoeken we de opgravingen van de Sint-Pieter en de plek waar Petrus begraven zou zijn (bezoek is onder voorbehoud). Een bijzondere ervaring in het hart van het Vaticaan. Na de lunch bezoeken we de Evangelisch-Lutherse kerk in de schaduw van de Via Veneto en ontmoeten we enkele Romeinse Lutheranen.

dag 5, di 22-03

De Sant’Ignazio is vernoemd naar Ignatius van Loyola, stichter van de Jezuïeten. Stijn Fens vertelt u alles over deze religieuze orde van kritische intellectuelen, die paradoxaal genoeg de gelofte van gehoorzaamheid aan de paus afleggen. In de Santa Maria sopra Minerva ligt het lichaam van Catharina van Siena, een mystica met grote invloed op de veertiende-eeuwse politiek in Europa. Zij haalde de paus over om terug te keren van Avignon naar Rome, wat uiteindelijk onbedoeld leidde tot het Westers Schisma. Na wat vrije tijd ontmoeten we aan het eind van de middag Rosita Steenbeek, schrijfster, protestant en woonachtig in Rome. Zij vertelt over haar leven in Rome tijdens een wandeling rondom Campo de’Fiori en het gezamenlijke diner.

dag 6, wo 23-03

Na wat vrije tijd in Rome transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht Rome-Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en vice versa met ITA. De vluchtgegevens zijn:
18-03-2022: Amsterdam - Rome, 11.55 - 14.10 uur
23-03-2022 Rome - Amsterdam 14.05 - 16.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Van Amsterdam naar Rome reist u in 2022 binnen 24 uur met 1x overstappen (inclusief nachttrein). U kunt op 18 maart met de groep van de luchthaven van Rome naar Assisi reizen of een treinreis tot Assisi boeken. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfer van de luchthaven naar de hotels v.v. en voor de transfer van Assisi naar Rome maken wij gebruik van een moderne, comfortabele touringcar. Veruit het grootste deel van het programma leggen we te voet af. Een goede conditie is dan ook noodzakelijk voor deze reis (meer informatie onder het kopje ‘Zwaarte van de reis’). Uiteraard staat het eenieder vrij om na afloop van programmaonderdelen op eigen gelegenheid en kosten gebruik te maken van het openbaar vervoer of van taxi’s. Taxi’s zijn ruim beschikbaar en de kosten zijn lager dan in Nederland.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Assisi (2 nachten) - Rome (3 nachten)
U verblijft in Assisi in een comfortabel en centraal gelegen viersterrenhotel. In Rome wordt in een zeer centraal en comfortabel driesterrenhotel verbleven. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. Vanuit de hotels kunnen nagenoeg alle bezienswaardigheden te voet bezocht worden.

Maaltijden

Bij de reissom zijn drie lunches en twee diners inbegrepen; deze vinden plaats in lokale restaurants.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u die overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Omdat een groot deel van het programma te voet wordt afgelegd, is het noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

In maart mogen we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
18 t/m 23 maart 2022
NB Op verzoek te boeken als 8-daagse treinreis.

Reissom

€ 1695
toeslag eenpersoonskamer: € 125
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 2 diners, reisleiding, ontmoetingen met Antoine Bodar en Rosita Steenbeek, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 20 / maximum: 30

Reisleiding

Stijn Fens
Wouter Kurpershoek

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn