Exclusieve groepsreis Nieuwjaarsreis van Trier tot Tongeren

Nieuwjaarsreis van Trier tot Tongeren

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Voor het vieren van de jaarwisseling is dit jaar gekozen voor een ontspannen busreis die ons zal brengen langs interessante plaatsen in Duitsland en België. De tocht gaat langs Aken en Trier, die allebei een rijke historie hebben. Karel de Grote en Constantijn de Grote hebben op deze steden hun stempel gedrukt en komen natuurlijk uitgebreid ter sprake. Maar ook in het oosten van België wordt gestopt bij bezienswaardige en minder bekende locaties, zoals de Byzantijnse kerk in Chevetogne en het Archeoforum in Luik. Natuurlijk mag de befaamde Romeinse collectie in Tongeren niet overgeslagen worden en met een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum wordt deze bijzondere oud en nieuw-reis besloten.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er een organisatorische begeleiding bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, di 29-12

We vertrekken vanuit een centraal opstappunt in Nederland en rijden richting Aken voor onze eerste excursie. Na een gezamenlijke lunch in de stad brengen we een bezoek aan de prachtige Dom. De Paltskapel, het oudste deel van de bisschoppelijke kerk, is in 796 gebouwd en is een mooi voorbeeld van de Karolingische Renaissance. Aan het eind van de middag wordt de reis vervolgd. Drie overnachtingen in een hotel nabij Trier.

dag 2, wo 30-12

Vandaag staat de hele dag in het teken van een van Duitslands oudste steden, Trier. Onder Keizer Augustus werd al in 16 v. Chr. opdracht gegeven tot de bouw van de nederzetting Augusta Treverorum, die later uitgroeide tot een zeer belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Met name uit de tweede eeuw n. Chr. zijn nog diverse Romeinse bezienswaardigheden in de stad overgebleven. Tijdens een stadswandeling met een Nederlandstalige gids besteden we extra aandacht aan onder meer de Porta Nigra, de Basilica en de Keizerthermen. Tijdens deze uitgebreide rondleiding kan natuurlijk ook een bezoek aan de kathedraal van Trier niet ontbreken.

dag 3, do 31-12

De ochtend is uitgetrokken voor een bezoek aan de kerken te Trier die tijdens de rondleiding met de gids niet zijn bezocht. Denk daarbij aan de Liebfrauenkirche, de oudste gotische kerk in Duitsland, en de benedictijnerabdij Sint-Matthias, dat vanwege het aanwezige graf van apostel Mattheus een belangrijk bedevaartsoord is. Daarnaast staat een kort bezoek aan de reconstructie van de Romeinse Villa Urbana in Longuich op het programma. In de avond sluiten we het jaar 2020 af met een feestelijk oudejaarsdiner.

dag 4, vr 01-01

Na een rustige nieuwjaarsochtend op eigen gelegenheid rijden we in de middag naar het benedictijner klooster van Chevetogne. Bijzonder aan dit klooster is dat ongeveer de helft van de monniken de liturgie viert volgens de Byzantijnse ritus en de andere helft volgens de Latijnse ritus. Om deze reden beschikt het klooster zowel over een Byzantijnse als Latijnse kerk. Eind van de middag rit naar Luik, waar we de komende twee nachten in een hotel in het centrum van de stad verblijven.

dag 5, za 02-01

Het Archeoforum te Luik is een buitengewone archeologische site gelegen onder het centrum van de stad. Alle periodes uit de geschiedenis van Luik, van prehistorie tot de moderne tijden, komen tijdens een rondleiding aan bod. Een gids toont ons daarbij onder meer sporen van prehistorische bezettingen, de resten van een Gallo-Romeinse villa en de funderingen van de oude Sint-Lambertuskathedraal. ’s Middags wandelen we door de stad richting het Musée La Boverie voor een bezoek op eigen gelegenheid. Het museum bevindt zich in het Paleis voor Schone Kunsten van Luik en bevat diverse (voorheen zelfstandige) kunstcollecties van met name moderne kunst vanaf de negentiende eeuw.

dag 6, zo 03-01

We sluiten deze reis door Duitsland en België af met een bezoek aan de collectie van het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Het museum werd de afgelopen jaren al meerdere keren onderscheiden vanwege de wijze waarop de archeologie en de Oudheid in België op de kaart is gezet. Aan het begin van de middag keren we terug naar Nederland.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt.
De touringcar vertrekt vanaf midden Nederland, vermoedelijk nabij Utrecht Centraal Station en stopt mogelijk nog vanaf een tweede opstapplaats nabij Eindhoven. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Trier (3 nachten) en Luik (2 nachten).
De eerste drie nachten verblijft u in een viersterrenhotel op ca. 3 km afstand van het centrum van Trier. Deze dagen rijden we met onze touringcar naar en van het centrum van Trier. In Luik verblijft u twee nachten in een viersterrenhotel op loopafstand van het stadscentrum.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners, inclusief het oudejaarsdiner, inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunch op de eerste dag is eveneens in de reissom inbegrepen, de overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u gedurende de hele reis de reisleider overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt van hotel gewisseld; op die dag is het overslaan van een programmaonderdeel niet mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Het weer in Duitsland en België is doorgaans vergelijkbaar met dat van Nederland. Eind december mogen we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 3 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl) en hier en daar een regenbui. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland en België maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
29 december 2020 t/m 3 januari 2021

Reissom

t/m 27 oktober 2020: € 1795
vanaf 28 oktober 2020: € 1870
toeslag eenpersoonskamer: € 140
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer conform programma per luxe touringcar, logies met ontbijt, alle diners, 1 lunch, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

Sandra Verlinden MA