Exclusieve groepsreis Trente en Trentino

Trente en Trentino

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Midden in het dal waar de Adige door de zuidelijke uitlopers van de centrale Alpen stroomt, stichtten de Romeinen Tridentum. Het diende als vestingstad voor hun expansie naar het noorden en als versperring tegen invallers uit die streken. In de middeleeuwen verhieven de Duitse keizers de bisschop van Trente tot landvorst om de weg naar Rome voor hen vrij te houden. Het uiterlijk van de stad reflecteert nog duidelijk de twee bloeiperioden in tijden van keizerlijke gunst: die van de vroege dertiende eeuw en die van de tijd rondom het Concilie van Trente, toen de stad even het centrum van de wereld was. Als doorgangsgebied laat Trentino een rijke verscheidenheid aan kunstinvloeden uit noord en zuid zien. Het is bij uitstek de plaats waar de Italiaanse cultuur die van Midden-Europa ontmoet, in een decor van ruige bergen en lieflijke valleien. De tocht door het bergland voert naar schitterend gelegen kerkjes en kastelen, die onverwachte kunstschatten herbergen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

dr. Lia Couwenberg

Kunsthistorica. Studeerde middeleeuwse en oosterse kunst en islamitische kunst. Ze was docent aan de universiteiten van Utrecht en Leiden, maar geeft ook lezingen voor een algemeen publiek. Heeft na haar promotie het reisleiden weer opgepakt.

dag 1, di 01-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Verona. Transfer naar Cles in de Val di Non, waar we tweemaal overnachten. Deze glooiende hoogvlakte is bezaaid met wel twintig kastelen, waarvan vele nog door adellijke families worden bewoond als zomerverblijf. Dat geldt ook voor de machtige burcht van Cles, die het stadje domineert.

dag 2, wo 02-06

Een excursie door de Val di Non tegen de achtergrond van bergen en kastelen. In Coredo staat het Palazzo Nero met in de toenmalige rechtszaal een frescocyclus over de valselijk van overspel beschuldigde Franse koningin Genoveva. In het naburige Sanzeno herdenkt de Basilica dei Santi Martiri Anauniensi de drie missionarissen die hier in 397 door de bevolking werden gedood. Vanuit het dorp voert een diepe kloof naar een ander heiligdom, gewijd aan de kluizenaar San Romedio, die zich hier rond het jaar 1000 terugtrok. Een trap voert langs vijf kapellen omhoog naar het romaanse sanctuarium. Romeno is de geboorteplaats van de achttiende-eeuwse schilder Giovanni Battista Lampi, wiens neoklassieke altaarstuk de parochiekerk siert.

dag 3, do 03-06

We volgen de bovenloop van de Noce richting de pas bij Campo Carlo Magno. Langs grillige Dolomietenpieken dalen we steil af naar Carisolo en Pinzolo. De apsis van de Santo Stefano bevat een opmerkelijke scène met Karel de Grote van de hand van Simone Baschenis. Zijn beroemde dodendans bevindt zich in Pinzolo, waar de stoet over de gehele zuidmuur van de San Vigilio boven de graven van het kerkhof danst. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we de bisschoppelijke burcht van Stenico, die vanaf de beboste heuvel een weids uitzicht biedt. Het complex is tevens een museum voor wooncultuur en lokale archeologie. Vier overnachtingen in Trente.

dag 4, vr 04-06

In de hoofdstad Trente nemen we de tijd voor het Castello del Buonconsiglio, de residentie van de prins-bisschoppen met de beroemde fresco’s van de maanden in de Torre Aquila en het luisterrijke Magno Palazzo uit de Renaissance. In het kasteel is het Museo Provinciale d’Arte ondergebracht, met kunst en objecten van de prehistorie tot de negentiende eeuw. ’s Middags bezoeken we de crypte van de Dom San Vigilio, met een vroegchristelijke martyriumkerk. Het interieur van de Dom is het best te zien wanneer het namiddaglicht door het roosvenster op de sculpturen en fresco’s valt. Het diner is ter vrije besteding.

dag 5, za 05-06

Excursie zuidwaarts waar de oude weg langs de Adige door fraaie wijngaarden en dorpen leidt. Onderweg ontdekken we strategisch gelegen burchten als Castel Beseno en Castel Pietra. Vlak voor de grens met de Veneto doemt aan de rechteroever tegen een rotshelling het Castello di Avio op. Het woonpaleis en de aangebouwde kapel zijn deels ingestort, maar nog altijd indrukwekkend. In het wachthuis treffen we strijdtaferelen aan; in de torenkamer wachten ons fresco’s van hoofse minne.

dag 6, zo 06-06

Stadswandeling door Trente. We beginnen bij de Piazza Duomo, nu om het Museo Diocesano Tridentino te bezoeken, dat prachtige kerkschatten bezit. Dit museum is gevestigd in het Palazzo Pretorio, het voormalige bisschoppelijk paleis naast de Dom. Daarna bekijken we het exterieur van de San Vigilio met als blikvanger het grote roosvenster van het noordtransept. De tocht gaat verder door de straten vol stadspaleizen richting de Santa Maria Maggiore. We eindigen bij de Torre Vanga en de brug over de Adige. De middag en het diner zijn vrij.

dag 7, ma 07-06

Rit door het woeste dal van de Sarca naar de door bergen ingesloten smalle noordoever van het Gardameer. Daar waar de steile rotswanden zich openen naar de vlakte voor de oever vinden we Castello di Arco. Van de machtige woontoren resten enkel de buitenmuren, maar vlakbij is tussen de ruïnen een rijk gedecoreerd vertrek bewaard gebleven. Aan de voet ligt het sfeervolle middeleeuwse stadje Arco, waar tijd is om te lunchen. We vervolgen onze weg naar het oude centrum van Riva del Garda, de enige havenstad van Trentino. Eind van de middag naar Verona voor de laatste overnachting. Indien de tijd het toelaat maken we een kennismakende wandeling langs enkele belangrijke kerken van de stad.

dag 8, di 08-06

Laatste ochtend in Verona. Op weg naar de luchthaven maken we nog een tussenstop bij de San Zeno, gebouwd op het graf van de patroonheilige van Verona. Deze abdij was de locatie waar de keizers uit het noorden op hun reizen naar Italië graag verbleven en hof hielden. Eind van de middag directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Verona met Transavia. De vluchttijden zijn:
01-06-2021: Amsterdam - Verona, 12.45 - 14.25 uur
08-06-2021: Verona - Amsterdam, 15.10 - 17.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein? De reis duurt met de trein ca. 14 uur en vergt minstens twee overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Trentino wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Cles (2 nachten) - Trente (4 nachten) - Verona (1 nacht).
De overnachting in Cles vindt plaats in een goed en centraal gelegen 3-sterrenhotel. De hotels in Trente en Verona zijn goede 4-sterrenhotels gelegen in het centrum van de stad.

Maaltijden

Op deze reis zijn 1 lunch en 5 diners inbegrepen bij de reissom. Deze maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; mogelijk wordt een enkele keer in het hotel gedineerd. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin juni is een geschikte periode voor een cultuur- en natuurreis door Trentino. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam en we mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC in Trente tot 25 ºC in Verona (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

 

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
1 t/m 8 juni 2021

Flexibele voorwaarden

Voor deze reis golden de flexibele boekingsvoorwaarden t/m 1 maart 2021. Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 1 maart 2021: € 1975
vanaf 2 maart 2021: € 2050
toeslag eenpersoonskamer: € 280
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 5 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Lia Couwenberg

Contact Labrys Reizen

Malve Falk MA