Exclusieve groepsreis Thüringen en Saksen

Thüringen en Saksen • een cultuurhistorische zoektocht

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Eisenach, Erfurt, Weimar, Leipzig – bekende namen van prachtige steden vol historie en cultuur. Ze liggen dicht bij elkaar in een ten onrechte vergeten deel van Duitsland, dat vanaf de Wartburg in het Thüringer Wald tot voorbij de Kyffhäuser-heuvelrug ook door zijn natuur imponeert.
Tot de fatale Leipziger Teilung in 1485 speelt de streek de belangrijkste rol in de geschiedenis van Duitsland. Uit een los verband van verschillende stammen ontstaat een volk dat zich in de eerste plaats als een taal- en cultuurgemeenschap ziet en zich pas daarna vormt tot een natie die uiteindelijk als nationale staat een politieke vorm vindt. Tijdens de reis komen we op plekken die bepalend zijn geweest op die moeizame weg naar nationale eenheid. We bezoeken de onvolprezen Wartburg, waar Maarten Luther zijn Bijbelvertaling maakte; we dwalen aan de hand van de gedichten van Goethe en Schiller door het klassieke Weimar; met Faust pokulieren we in Auerbachs Keller in Leipzig; en we gaan op visite bij de 'mooiste vrouw van Europa' in haar befaamde Naumburger Dom.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels en na een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theaterregisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum.

dag 1, do 15-10

Vroeg vertrek (ca. 08.00 uur) per touringcar vanuit Utrecht richting Eisenach. Onderweg maken we een stop in Paderborn, waar Karel de Grote al in 777 zijn eerste Rijksdag op Saksisch grondgebied hield. Na de lunch bekijken we indien mogelijk het Adam-und-Eva-Haus, waarvan de façade is versierd met schitterende religieuze en seculiere gravuren. In de bus een korte lezing over het belang van de Wartburg in de Duitse geschiedenis, dit als voorbereiding op de volgende dag. Aan het eind van de middag aankomst in Eisenach voor het welkomstdiner en één overnachting.

dag 2, vr 16-10

De meer dan duizend jaar oude Wartburg speelde op diverse momenten een grote rol in de geschiedenis van Duitsland. Over de ontstaansgeschiedenis doen vele legenden de ronde, maar ook steenhouwers en dichters uit het Maasland droegen bij aan de pracht en de faam van het kasteel. Op de burcht bracht keurvorst Frederik III van Saksen de vogelvrij verklaarde Luther in veiligheid. Luthers kamer, waar hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde, is te bezichtigen. In de negentiende eeuw was de Wartburg de plaats waar de Duitse intellectuelen samenkwamen om uiting te geven aan hun verlangen naar Duitse eenwording. Voordat we naar Weimar vertrekken, maken we een stadswandeling door Eisenach. In deze stad werd Johann Sebastian Bach geboren en heeft Luther gewoond. Verkennende wandeling in Weimar, waar we driemaal overnachten.

dag 3, za 17-10

We gaan naar het concentratiekamp Buchenwald, waar na de oorlog de DDR onder leiding van de Sovjet-Unie voor de nieuwe dissidenten Buchenwald 2 zou openen. Terug in Weimar staan Goethes Wohnhaus en het Park an der Ilm op het programma. Als de tijd het toelaat, bekijken we de Bauhaus-Universität en de Fürstengruft, waar Goethe begraven ligt.

dag 4, zo 18-10

In de ochtend maken we tijd voor de prachtig gerestaureerde Anna-Amalia-Bibliothek. Vervolgens rit naar Erfurt, waar Bonifatius een bisdom stichtte. In de enorme romaans-gotische Dom sloeg Frederik Barbarossa de Thüringse landgraaf Lodewijk tot ridder. In de vijftiende eeuw was de universiteit van Erfurt de grootste van de Duitse landen. Luther studeerde er van 1501 tot 1505. De Alte Synagoge is het oudste nog bestaande bedehuis van Europa. Tijdens de wandeling door de stad passeren we zeker de beroemde Krämerbrücke.

dag 5, ma 19-10

De Petrus-en-Paulusdom in Naumburg is een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van het land. Vooral van belang zijn de twaalf stichtersfiguren in het westkoor, die rond 1250 werden vervaardigd door de Meester van Naumburg. Umberto Eco noemde Uta van Ballenstedt de 'mooiste vrouw uit de Europese middeleeuwen'. We nemen ruim de tijd voor deze Dom met zijn prachtige koren en belangrijke museumschat. Op weg naar Leipzig zien we de Nietzsche-Gedenkstätte in Röcken. We rijden naar Lützen, waar een dorpsperceel Zweeds grondgebied is. Op die plek staat het kerkje ter herinnering aan de Zweedse koning Gustav, die daar sneuvelde tijdens een van de belangrijkste veldslagen van de Dertigjarige Oorlog. In de middag aankomst in Leipzig voor twee overnachtingen.

dag 6, di 20-10

Leipzig. Wandeling door de fraai gerestaureerde binnenstad met de Nicolaikirche en de Thomaskirche. Lunch op eigen gelegenheid in de buurt van de centrale Markt in een van de talloze stapelhuizen, die de oorsprong waren van de Leipziger Messe. De Spinnerei is een modern kunst- en cultuurcentrum in een oud industrieel pand. We bekijken ook het Völkerschlachtdenkmal ter herinnering aan de slag bij Leipzig, die door Napoleon verloren werd. Dit is een van de zes kolossale monumenten uit de Gründerzeit, waartoe ook die van Detmold en Kyffhäuser behoren. De rest van de middag is ter vrije besteding.

dag 7, wo 21-10

In Bad Frankenhausen hangt het immense Bauernschlacht-panorama, geschilderd door Werner Tübke. Hier vond bijna vijfhonderd jaar geleden een bloedige strijd plaats tussen de machthebbers en de boeren, geleid door de welsprekende en radicale prediker Thomas Müntzer. De voormalige metgezel van Luther riep op tot de compromisloze strijd tegen de autoriteiten en tot de oprichting van een rijk van de gewone man. Dan volgt het Kyffhäusermonument, ook wel Barbarossamonument genoemd, opgericht voor Keizer Wilhelm I. Het moest de eenheid van Duitsland onderstrepen in een periode dat het land aan onenigheid ten onder ging.
Braunschweig werd in 1017 gesticht en kwam tot grote bloei toen de Saksische hertog Hendrik de Leeuw uit de Welfen-dynastie er in de twaalfde eeuw zijn residentie bouwde. Het symbool van de stad is de bronzen leeuw die Hendrik in 1166 liet gieten als symbool van zijn macht. We bezichtigen de Dom met het graf van Hendrik en zijn echtgenote Mathilde, de befaamde leeuw en het monument voor Nathan der Weise van Lessing. Twee overnachtingen in deze stad.

dag 8, do 22-10

Uitgebreid bezoek aan de Kaiserpfalz van Goslar, het grootste en best bewaarde wereldlijke gebouw uit de elfde eeuw in Duitsland. De muurschilderingen geven een samenvatting van Duitslands geschiedenis en van onze reis. In de middag vrije tijd voor een wandeling door de historische binnenstad.

dag 9, vr 23-10

Onderweg naar Nederland zien we in Detmold het Hermannsdenkmal, een kolossaal beeld dat verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het legendarische verhaal van Arminius, die graag beschouwd wordt als een der grondleggers van een verenigd Germaans Rijk. Na de lunch rit naar Utrecht, waar we in de avond arriveren.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de precieze opstapplek.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Eisenach (1 nacht) - Weimar (3 nachten) - Leipzig (2 nachten) - Braunschweig (2 nachten).
Tijdens de reis wordt er overnacht in comfortabele 4-sterrenhotels, alle met een centrale ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 6 diners bij de reissom inbegrepen. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Oktober is een geschikte periode voor een cultuurreis door Saksen en Thüringen. De temperatuur is prettig voor stadsbezoek. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

9-daagse touringcarreis
15 t/m 23 oktober 2020

Reissom

t/m 1 juli 2020: € 1995
vanaf 2 juli 2020: € 2070
toeslag eenpersoonskamer: € 298
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, 6 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 11 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

Contact Labrys Reizen

Malve Falk MA