Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in Tallinn

Oud en nieuw in Tallinn

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Na een succesvolle oud-en-nieuwreis naar Riga staat dit jaar de Estse hoofdstad Tallinn op het programma. Vele lichtjes brengen hier de pittoreske straatjes van de oude Hanzestad Reval sfeervol tot leven. Naast een bijzonder kunst- en cultuurprogramma in de stad zelf verkennen we ook de streek Harju, met een bezoek aan het Arvo Pärt Centre en een privéconcert in een statig landhuis. Op oudejaarsavond genieten we uiteraard van een feestelijk diner, met als afsluiting prachtig vuurwerk op het Vrijheidsplein om het nieuwe jaar te verwelkomen. Afhankelijk van het programma zullen we tevens de mogelijkheid bieden om facultatief een of meerdere voorstellingen of concerten bij te wonen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door drs. Frederik Erens. Op sommige plaatsen is er tevens een (verplichte) plaatselijke gids aanwezig.

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, di 29-12

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Tallinn, waar we de gehele reis verblijven. We logeren in het aangename hotel Palace, direct naast de oude stad. We beginnen onze stadsverkenning met een wandeling door de benedenstad, waar de kerstmarkt op het stadhuisplein gelijk een feestelijke stemming brengt. We krijgen een rondleiding door het oude stadhuis, dat in zijn huidige vorm teruggaat tot 1404, de bloeitijd van de Hanzesteden. Binnen zijn nog prachtig houtsnijwerk uit de middeleeuwen en schilderingen uit de late Renaissance te zien. 

dag 2, wo 30-12

We zetten onze stadsverkenningen voort met een bezoek aan Niguliste. Deze oude kerk gewijd aan de heilige Nicolaas is thans een museum voor kerkelijke kunst. Hoogtepunt is fragment van een vijftiende-eeuwse Danse Macabre van Bernt Notke. Van de oorspronkelijke dertig meter is nu helaas nog slechts een derde overgebleven, maar ook in deze maat is het nog altijd indrukwekkend. De onderschriften zijn in het Nederduits, de communicatietaal van de Hanze. In de bovenstad bezoeken we de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. Met haar vijf koepels is ze gezichtsbepalend voor de kathedraalheuvel of Domberg. De Lutherse Dom zelf ligt ernaast en bezit een unieke verzameling wapenborden van de Baltisch-Duitse adel.

dag 3, do 31-12

Een bijzonder bezoek aan het KUMU, het Estse Nationale Kunstmuseum. Dit museum voor Estse kunst is gevestigd in een prachtig modern gebouw even buiten de stad. We kunnen er onder meer de ‘Estse avant-garde’ zien uit de jaren tien en twintig van de vorige eeuw. Een rondleiding van een curator verschaft ons tevens toegang tot de depots die voor anderen gesloten blijven. In de middag kunt u optioneel deelnemen aan een chocolade-workshop. Estland kent een lange geschiedenis van chocolade maken en in Tallinn zijn de beste winkels van deze handgemaakte lekkernij te vinden. In twee uur leert u over het proces van chocolade maken en proeft u verschillende typen chocolade uit diverse landen. Na het maken en decoreren van uw eigen bonbons krijgt u ook een doosje mee als aandenken. De winkel heeft ook een klein chocolademuseum, dat u eventueel zelf nog na afloop kunt bekijken. De laatste dag van het jaar wordt natuurlijk afgesloten met een feestelijk diner. Op het Vrijheidsplein wordt vervolgens het nieuwe jaar ingeluid met een schitterende vuurwerkshow.

dag 4, vr 01-01

Na een rustige ochtend vertrekken we naar de wijk Kalamaja, waar nog een groot aantal traditionele houten huizen te zien is. Hier liggen ook twee bezienswaardige musea. Seaplane Harbour is een maritiem museum en is gevestigd in historische hallen uit de Eerste Wereldoorlog, die werden gebouwd om watervliegtuigen te huisvesten. Nu zijn er zijn schepen, duikboten en vliegtuigen opgesteld die vertellen over de maritieme en militaire geschiedenis van Estland. Fotografiska is een prachtig nieuw museum voor hedendaagse fotografie, met altijd weer interessante tentoonstellingen. In de namiddag zullen we in het hotel een film bekijken over de Baltische onafhankelijkheidsbeweging en de Zingende Revolutie.

dag 5, za 02-01

We maken een uitstapje naar de regio Harju, ten westen van de stad. Het landhuis van Keila-joa – ook wel Schloss Fall genoemd, naar de prachtige waterval ernaast – is prachtig gerestaureerd. Na een rondleiding genieten we hier van een pianoconcert met Estse muziek en een heerlijke lunch. Niet ver van dit landhuis ligt het Arvo Pärt Centre, een informatiecentrum over Estlands beroemdste componist en tevens zijn persoonlijke archief. Het gebouw zelf is een prachtige moderne constructie, die optimaal gebruik maakt van het zicht op de prachtige bosrijke omgeving. Op de weg terug naar Tallinn nemen we nog een kijkje bij de ruïnen van de veertiende-eeuwse abdij van Padise.

dag 6, zo 03-01

Het Paleis Kadriorg werd door tsaar Peter de Grote gebouwd voor zijn tweede vrouw Catharina. De architect was ook betrokken bij de bouw van het paleizencomplex Peterhof nabij Sint-Petersburg. Tegenwoordig is in het barokke paleis de ‘buitenlandse’ collectie van het Estse Kunstmuseum gevestigd, met werken van onder meer Bartholomeus van der Helst en Ilja Repin. Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de indirecte terugvlucht via Riga naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tallinn en vice versa met airBaltic. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
29-12-2020: Amsterdam - Tallinn, 10.20 - 13.40 uur
03-01-2021: Tallinn - Riga, 14.20 - 15.10 uur
03-01-2021: Riga - Amsterdam, 16.25 - 17.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Tallinn en Riga is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer in en rondom Tallinn wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar.

Hotel

We verblijven in Tallinn in het uitstekende viersterrenhotel Palace, gelegen aan de rand van de oude stad. Het hotel beschikt over een spa met zwembad, stoombad en sauna.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Op dag 5 is tevens de lunch inbegrepen. De overige lunches zijn voor eigen rekening.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardig-heden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Ook dient men natuurlijk rekening te houden met sneeuw.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De gemiddelde maximumtemperatuur in Tallinn ligt in de winter net iets onder het vriespunt (bron: www.klimaatinfo.nl). Daarbij moet ook rekening gehouden worden met sneeuwval.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Estland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn ruimschoots aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
29 december 2020 t/m 3 januari 2021

Reissom

t/m 20 oktober 2020: € 2075
vanaf 21 oktober 2020: € 2175
toeslag eenpersoonskamer: € 315
toeslag deelname chocolade-workshop: € 40
NB1 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.
NB2 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, privéconcert Keila-joa, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, optionele chocolade-workshop, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 9 / maximum: 25
Chocolade-workshop: minimaal 5 deelnemers
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA