Sulawesi en de Molukken
Sulawesi en de Molukken
Sulawesi en de Molukken

Sulawesi en de Molukken

 • Een reis naar de rijke natuurlijke en culturele wereld van Wallacea. Dit is de regio rond de denkbeeldige geologische en biologische scheidslijn tussen westelijk en oostelijk Indonesië. De westelijke eilanden waren ooit met het Aziatische continent verbonden. De eilanden in het oosten, waaronder de Molukken, hoorden in een ver verleden bij Australië. Sulawesi ligt op het breukvlak van deze streken. Het was hier dat de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace, onafhankelijk van Darwin, zijn eigen theorie ontwikkelde over de evolutie van soorten onder invloed van natuurlijke selectie. Sulawesi ‘is wonderbaarlijk rijk aan endemische soorten, waarvan vele bijzonder of mooi zijn en enkele absoluut uniek’, schreef Wallace reeds. Het gebied huisvest een planten- en dierenwereld die deels verwant is aan Aziatische en deels aan Australische soorten. Veel soorten zijn bovendien endemisch en beperken zich dus tot dit gebied, soms zelfs tot slechts één of enkele kleine eilanden. Over de Molukken merkte Wallace op: ‘De fauna is sterk verwant aan die van Nieuw-Guinea.’ Maar ook hier trof hij veel unieke soorten aan, wat hem deed concluderen ’dat deze eilanden geen fragmenten zijn die zich ooit van Nieuw-Guinea hebben losgemaakt, maar een afzonderlijk eilandenrijk vormen dat heel lang geleden is ontstaan.’
  Tijdens onze verkenningen zullen we ontdekken dat ‘de bossen van de Molukken de natuurvorser een zeer markant voorbeeld van de weelde en de schoonheid van het tropische dierenleven’ bieden, met vogels die ‘bijna allemaal vrolijk of verfijnd van kleur zijn…, alsmede de zeer grote en opvallende vlinders’. Natuurlijk is er het nodige veranderd sinds de tijd van Wallace, zowel wat betreft natuur als qua mensen. We besteden onderweg daarom ook aandacht aan lokale gemeenschappen en de manier waarop ze zowel hun tradities voortzetten als zich aanpassen aan de moderne tijd en zijn uitdagingen, vooral op het gebied van milieu, duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemerschap.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

   

 • dag 1, za 25-02

  Lijnvlucht van Amsterdam naar Menado via Jakarta.

  dag 2, zo 26-02

  Na aankomst korte kennismaking met deze aardige provinciehoofdstad in het noorden van het grillig gevormde eiland Sulawesi. In ons aan zee gelegen hotel geeft uw reisleider een korte inleiding op de reis onder het genot van een drankje.

  dag 3, ma 27-02

  We vertrekken vroeg, voorzien van een ontbijtpakket, naar het nationale mariene park Bunaken voor de kust van Manado. Hier ontdekken we de rijke natuur van de Molukse Zee. De koraalriffen en de steile onderwaterhellingen vormen de habitat van vele soorten vissen, zeeschildpadden, haaien en dolfijnen. Onze glasbodemboot biedt een unieke blik op de onderwaterwereld. Wie wil kan ook snorkelen (niet inbegrepen). We keren niet al te laat in de middag terug naar ons hotel, waar u kunt genieten van wat vrije tijd.

  dag 4, di 28-02

  Rondtocht door de boeiende omgeving van Manado. In het Museum Negeri Propinsi Sulawesi maken we nader kennis met de christelijke Minahasacultuur. Langs de kust liggen uitgestrekte kokospalmplantages; in het bergachtige, vulkanische binnenland worden kruidnagels, cacao en koffie verbouwd naast rijst en diverse soorten fruit en bloemen. We bezoeken de levendige markt van Tomohon en zien de zogeheten waruga van het wat verderop gelegen Sawangan. In Woloan maken we kennis met de kenmerkende, demontabele huizen van de plaatselijke Minahasa-bevolking. De steeds wisselende chemische samenstelling van het vulkanische Linowmeer gaat gepaard met veranderende kleuren, variërend van rood tot groen. Het boeddhistische Vihara Buddhayanaklooster met zijn rood-gouden pagode ligt aangenaam in het groen met een fraai uitzicht op de nabijgelegen vulkanen. Lunch en diner en route.

  dag 5, wo 01-03

  Rit naar Tangkoko met onderweg een bezoek aan het Anoa Breeding Centre, waar we meer leren over deze bedreigde, endemische dwergbuffels. Het circa 9000 hectare omvattende natuurreservaat Tangkoko bestaat voornamelijk uit laaglandregenwoud en kent een grote rijkdom aan endemische diersoorten, waaronder het celebesspookdier, de zwarte of kuifmakaak en de sulawesi-jaarvogel. Ook het ernstig bedreigde hamerhoen, waarvan de kuikens direct nadat ze uit het ei zijn gekropen al kunnen vliegen, komt hier nog voor. We gaan naar ze op zoek tijdens een wandelsafari, die duurt tot na zonsondergang, wanneer de spookdiertjes actief worden.

  dag 6, do 02-03

  Een matineuze wandelsafari biedt een goede kans op het spotten van vogels en makaken die langs de kustlijn foerageren. Na het ontbijt is er de keuze tussen een tochtje met speciale boten door de mangrovebossen of een laatste, korte wandeling. Vervolgens rijden we naar de Cocotinos Lembeh Lodge.

  dag 7 en 8, vr 03 en za 04-03

  U kunt genieten van twee ontspannen dagen in ons resort. Dat biedt diverse optionele activiteiten en excursies aan, die u ter plekke kunt boeken. U kunt bijvoorbeeld tijdens het snorkelen of duiken kennismaken met de uitbundige onderwaterwereld in de zeestraat tussen het hoofdeiland en Lembeh. Wie wil kan nogmaals mee op excursie naar de oostelijke uitlopers van het Tangkoko-reservaat met twee wandelingen (niet inbegrepen).

  dag 9, zo 05-03

  Indien er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn, krijgen we een rondleiding in het Tasikoko Wildlife Rescue and Education Centre, om meer te leren over de inspanningen op het gebied van natuurbescherming en de strijd tegen de illegale handel in dieren, zichtbaar door de hier opgevangen diersoorten uit Sulawesi en de rest van Indonesië. Na een vegetarische lunch met de medewerkers en vrijwilligers van het centrum rijden we terug Manado. De rest van de middag is ter vrije besteding.

  dag 10, ma 06-03

  We staan vroeg op voor onze transfer naar de luchthaven en de directe vlucht naar Ambon. Na aankomst in Ambon transfer naar het Natsepa Resort, waar we de komende vier nachten verblijven. Onze kamers zijn al gereed bij aankomst.

  dag 11, di 07-03

  Verkenning van Ambon, dat bestaat uit twee schiereilanden: het zuidelijke Leitimor en het noordelijke Hitoe. Het Siwalima Museum biedt een aardige kennismaking met de etnografie, natuurhistorie en geologie van het eiland. Het Australische oorlogskerkhof is een stille getuige van de hier reeds vóór de Japanse inval in 1942 gestationeerde geallieerde militairen. In het islamitische noorden vinden we de in de achttiende eeuw gestichte Immanuelkerk en de Mesjid Wapauwe, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Een korte wandeling brengt ons van hier naar de ruïnen van Benteng Amsterdam. Het eens fiere fort moest het eiland beschermen tegen zeerovers en Portugese concurrenten.

  dag 12, wo 08-03

  Het eiland vormde het centrum van de handel in kruidnagels en andere specerijen. Er zijn nog steeds talrijke kruidnagelplantages en overal staan groepjes groenblijvende nootmuskaatbomen. We bekijken op ons gemak een plantage en een fabriekje waar de noten met hun kenmerkende geur worden verwerkt. Een en ander is modern georganiseerd op basis van sociaal verantwoord ondernemerschap. De middag is ter vrije besteding in ons aangename resort.

  dag 13, do 09-03

  Per speedboot naar Saparua. Benteng Duurstede is flink gerestaureerd, maar de oorspronkelijke omvang is nog goed zichtbaar en het uitzicht op de baai is prachtig. De belegering door Pattimura tijdens de opstand van 1817 wordt herdacht met een monument. We bezoeken enkele dorpjes om kennis te maken met de lokale bevolking en haar leefwijzen. Het sierlijke aardewerk van Ouw is ook buiten het eiland populair. In Nolloth vinden we de traditionele, open baileohuizen met hun palmbladdaken.
  Ook maken we kennis met mensen die hun krachten hebben gebundeld om mondiale milieuproblemen lokaal aan te pakken, waaronder de verwerking van afval. Vanaf het kleurrijke dorp Booi, fraai gelegen op een heuvel boven zee, varen we terug naar Ambon.

  dag 14, vr 10-03

  In twee uur varen we naar Seram, het grootste eiland van de Molukken. We nemen onze tijd ter verkenning van dit paradijs voor evolutie- en natuuronderzoekers. Na de lunch in Masohi ontmoeten we de Naulu, een van de weinige volken van de eilandengroep die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke, animistische geloof. In circa drie uur bereiken we per auto en boot de Roneela Cottages aan de noordkust, van waaruit we de komende dagen het uitgestrekte nationale park Manusela verkennen (189.000 hectare). Vanavond maken we met wie dat wil een wandelsafari door de bossen bij ons resort.

  dag 15, za 11-03

  We varen naar Sawai, aan de rand van Manusela. In het door de Pegunungan Merkele-bergen doorsneden park vinden we alle bosachtige ecosystemen die Seram rijk is, van mangroven tot bergbossen met varens en mossen, en boven de 2500 meter alpenvegetatie. Naast kleine zoogdieren, waaronder diverse buideldieren, telt het park ongeveer 2000 vlinder- en ruim 100 vogelsoorten. Het opvangcentrum van Masihulan probeert de endemische, bedreigde Molukkenkaketoe te beschermen, die we hopelijk tijdens een wandeling ook in het wild spotten.

  dag 16, zo 12-03

  Vroeg in de ochtend gaan we opnieuw naar Sawai. We ontmoeten er de plaatselijke bevolking en leren over de visvangst, de sago-oogst en het dagelijks leven, en over haar omgang met natuur, toerisme en religie. Aansluitend varen we de Salawairivier op, waar zoutwaterkrokodillen leven en de sago uit de palmen geoogst wordt. Na terugkeer in ons resort is de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt genieten van de faciliteiten en desgewenst ook de optionele activiteiten die het resort aanbiedt, zoals snorkelen en kanoën.

  dag 17, ma 13-03

  Nabij de monding van de Air Mata Belanda of Traan-van-Nederlandrivier vinden we de Hollandse Bronnen. In ongeveer een half uurtje wandelen we naar een plek waar veel vlinders hun eieren afzetten. De lokale bevolking draagt zorg voor de bescherming. De middag is ter vrije besteding in ons resort.

  dag 18, di 14-03

  Lange rit naar Kairatu aan de zuidkant van het eiland met onderweg een stop voor een bezoek aan de Waisiawaterval, met zijn 80 meter verval een van de hoogste op de Molukken, en een picknicklunch. We keren per veerboot terug naar Ambon, waar we weer in het Natsepa Resort verblijven.

  dag 19, wo 15-03

  Een dag ter vrije besteding in Ambon. U kunt desgewenst een ritje maken met een becak buiten de stad. ’s Avonds afscheidsdiner.

  dag 20, do 16-03

  In de loop van de ochtend vertrekken we, voorzien van een lunchpakketje, naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Jakarta, vanwaar tegen elf uur ’s avonds onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

  dag 21, vr 17-03

  ’s Ochtends vroeg aankomst op Schiphol.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta v.v. met Garuda. De vluchtgegevens zijn:
  25-02-2023: Amsterdam - Jakarta, 11.05 - 06.55 uur (op 26-02)
  16-03-2023: Jakarta - Amsterdam, 22.45 - 06.50 uur (op 17-03)
  Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Jakarta en op Sulawesi is het zeven uur later dan in Nederland; op de Molukken is het acht uur later.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  We maken op de dagen 2, 10 en 20 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer op de eilanden vindt grotendeels plaats per auto of minibus met voor iedereen een raamplaats. Voor de overtocht van Ambon naar Seram v.v. maken we gebruik van de veerboot. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Manado (3 nachten) - Tangkoko (1 nacht) - Makawidey (2 nachten) - Ambon (4 nachten) - Seram (4 nachten) - Ambon (2 nachten)
  We verblijven waar mogelijk in goede viersterrenhotels en elders in het ons inziens beste hotel ter plaatse.
  In Manado verblijven we in het goed gelegen Sheraton Four Points, dat van alle gemakken voorzien is, waaronder een buitenzwembad.
  Tangkoko Hill is waarschijnlijk het eenvoudigste verblijf tijdens deze reis, met simpele maar doeltreffende cottages. De ligging is echter perfect voor een verkenning van het natuurreservaat. De Cocotinos Lembeh Lodge heeft een eigen strand en zwembad.
  Het Natsepa Resort ligt net als de Cocotinos Lembeh aan het strand, net buiten de stad. Het heeft een zwembad en een wellnesscentrum.
  Een deel van de Roneela Cottages op Seram ligt direct aan zee (op palen erboven). Er is geen wifi.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 16 lunches en 18 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches vinden plaats in lokale restaurants; de diners gebruiken we in de regel in het hotel. Er wordt twee keer gebruikgemaakt van een ontbijtpakket (op dagen 3 en 10) en enkele malen van een lunchpakket.
  De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd. Tangkoko Hill serveert traditionele, smakelijke Indonesische gerechten; hetzelfde geldt voor de lokale restaurants.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd.
  Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. U dient om alles goed te kunnen bezoeken een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden. De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn iets korter. Geschikt schoeisel is vereist.
  Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op de dagen dat we van hotel wisselen is dit niet altijd mogelijk.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Kleding

  Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen, en goed ingelopen wandelschoenen. Ook een dunne regenjas voor tropische buien is handig. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

  Gezondheid

  U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels.
  Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

  Reisperiode

  De maximumtemperaturen liggen rond de 30 °C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon kan veel schijnen, maar wordt vaak getemperd door wolken (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

  Grensdocumenten

  Een visum is niet vereist voor een bezoek van maximaal 30 dagen. Uw paspoort dient tot tenminste 6 maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 17 september 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
  U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

  Entrees

  De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
  Indonesië is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Een reis naar de rijke natuurlijke en culturele wereld van Wallacea. Dit is de regio rond de denkbeeldige geologische en biologische scheidslijn tussen westelijk en oostelijk Indonesië. De westelijke eilanden waren ooit met het Aziatische continent verbonden. De eilanden in het oosten, waaronder de Molukken, hoorden in een ver verleden bij Australië. Sulawesi ligt op het breukvlak van deze streken. Het was hier dat de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace, onafhankelijk van Darwin, zijn eigen theorie ontwikkelde over de evolutie van soorten onder invloed van natuurlijke selectie. Sulawesi ‘is wonderbaarlijk rijk aan endemische soorten, waarvan vele bijzonder of mooi zijn en enkele absoluut uniek’, schreef Wallace reeds. Het gebied huisvest een planten- en dierenwereld die deels verwant is aan Aziatische en deels aan Australische soorten. Veel soorten zijn bovendien endemisch en beperken zich dus tot dit gebied, soms zelfs tot slechts één of enkele kleine eilanden. Over de Molukken merkte Wallace op: ‘De fauna is sterk verwant aan die van Nieuw-Guinea.’ Maar ook hier trof hij veel unieke soorten aan, wat hem deed concluderen ’dat deze eilanden geen fragmenten zijn die zich ooit van Nieuw-Guinea hebben losgemaakt, maar een afzonderlijk eilandenrijk vormen dat heel lang geleden is ontstaan.’
  Tijdens onze verkenningen zullen we ontdekken dat ‘de bossen van de Molukken de natuurvorser een zeer markant voorbeeld van de weelde en de schoonheid van het tropische dierenleven’ bieden, met vogels die ‘bijna allemaal vrolijk of verfijnd van kleur zijn…, alsmede de zeer grote en opvallende vlinders’. Natuurlijk is er het nodige veranderd sinds de tijd van Wallace, zowel wat betreft natuur als qua mensen. We besteden onderweg daarom ook aandacht aan lokale gemeenschappen en de manier waarop ze zowel hun tradities voortzetten als zich aanpassen aan de moderne tijd en zijn uitdagingen, vooral op het gebied van milieu, duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemerschap.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

   

 • dag 1, za 25-02

  Lijnvlucht van Amsterdam naar Menado via Jakarta.

  dag 2, zo 26-02

  Na aankomst korte kennismaking met deze aardige provinciehoofdstad in het noorden van het grillig gevormde eiland Sulawesi. In ons aan zee gelegen hotel geeft uw reisleider een korte inleiding op de reis onder het genot van een drankje.

  dag 3, ma 27-02

  We vertrekken vroeg, voorzien van een ontbijtpakket, naar het nationale mariene park Bunaken voor de kust van Manado. Hier ontdekken we de rijke natuur van de Molukse Zee. De koraalriffen en de steile onderwaterhellingen vormen de habitat van vele soorten vissen, zeeschildpadden, haaien en dolfijnen. Onze glasbodemboot biedt een unieke blik op de onderwaterwereld. Wie wil kan ook snorkelen (niet inbegrepen). We keren niet al te laat in de middag terug naar ons hotel, waar u kunt genieten van wat vrije tijd.

  dag 4, di 28-02

  Rondtocht door de boeiende omgeving van Manado. In het Museum Negeri Propinsi Sulawesi maken we nader kennis met de christelijke Minahasacultuur. Langs de kust liggen uitgestrekte kokospalmplantages; in het bergachtige, vulkanische binnenland worden kruidnagels, cacao en koffie verbouwd naast rijst en diverse soorten fruit en bloemen. We bezoeken de levendige markt van Tomohon en zien de zogeheten waruga van het wat verderop gelegen Sawangan. In Woloan maken we kennis met de kenmerkende, demontabele huizen van de plaatselijke Minahasa-bevolking. De steeds wisselende chemische samenstelling van het vulkanische Linowmeer gaat gepaard met veranderende kleuren, variërend van rood tot groen. Het boeddhistische Vihara Buddhayanaklooster met zijn rood-gouden pagode ligt aangenaam in het groen met een fraai uitzicht op de nabijgelegen vulkanen. Lunch en diner en route.

  dag 5, wo 01-03

  Rit naar Tangkoko met onderweg een bezoek aan het Anoa Breeding Centre, waar we meer leren over deze bedreigde, endemische dwergbuffels. Het circa 9000 hectare omvattende natuurreservaat Tangkoko bestaat voornamelijk uit laaglandregenwoud en kent een grote rijkdom aan endemische diersoorten, waaronder het celebesspookdier, de zwarte of kuifmakaak en de sulawesi-jaarvogel. Ook het ernstig bedreigde hamerhoen, waarvan de kuikens direct nadat ze uit het ei zijn gekropen al kunnen vliegen, komt hier nog voor. We gaan naar ze op zoek tijdens een wandelsafari, die duurt tot na zonsondergang, wanneer de spookdiertjes actief worden.

  dag 6, do 02-03

  Een matineuze wandelsafari biedt een goede kans op het spotten van vogels en makaken die langs de kustlijn foerageren. Na het ontbijt is er de keuze tussen een tochtje met speciale boten door de mangrovebossen of een laatste, korte wandeling. Vervolgens rijden we naar de Cocotinos Lembeh Lodge.

  dag 7 en 8, vr 03 en za 04-03

  U kunt genieten van twee ontspannen dagen in ons resort. Dat biedt diverse optionele activiteiten en excursies aan, die u ter plekke kunt boeken. U kunt bijvoorbeeld tijdens het snorkelen of duiken kennismaken met de uitbundige onderwaterwereld in de zeestraat tussen het hoofdeiland en Lembeh. Wie wil kan nogmaals mee op excursie naar de oostelijke uitlopers van het Tangkoko-reservaat met twee wandelingen (niet inbegrepen).

  dag 9, zo 05-03

  Indien er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn, krijgen we een rondleiding in het Tasikoko Wildlife Rescue and Education Centre, om meer te leren over de inspanningen op het gebied van natuurbescherming en de strijd tegen de illegale handel in dieren, zichtbaar door de hier opgevangen diersoorten uit Sulawesi en de rest van Indonesië. Na een vegetarische lunch met de medewerkers en vrijwilligers van het centrum rijden we terug Manado. De rest van de middag is ter vrije besteding.

  dag 10, ma 06-03

  We staan vroeg op voor onze transfer naar de luchthaven en de directe vlucht naar Ambon. Na aankomst in Ambon transfer naar het Natsepa Resort, waar we de komende vier nachten verblijven. Onze kamers zijn al gereed bij aankomst.

  dag 11, di 07-03

  Verkenning van Ambon, dat bestaat uit twee schiereilanden: het zuidelijke Leitimor en het noordelijke Hitoe. Het Siwalima Museum biedt een aardige kennismaking met de etnografie, natuurhistorie en geologie van het eiland. Het Australische oorlogskerkhof is een stille getuige van de hier reeds vóór de Japanse inval in 1942 gestationeerde geallieerde militairen. In het islamitische noorden vinden we de in de achttiende eeuw gestichte Immanuelkerk en de Mesjid Wapauwe, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Een korte wandeling brengt ons van hier naar de ruïnen van Benteng Amsterdam. Het eens fiere fort moest het eiland beschermen tegen zeerovers en Portugese concurrenten.

  dag 12, wo 08-03

  Het eiland vormde het centrum van de handel in kruidnagels en andere specerijen. Er zijn nog steeds talrijke kruidnagelplantages en overal staan groepjes groenblijvende nootmuskaatbomen. We bekijken op ons gemak een plantage en een fabriekje waar de noten met hun kenmerkende geur worden verwerkt. Een en ander is modern georganiseerd op basis van sociaal verantwoord ondernemerschap. De middag is ter vrije besteding in ons aangename resort.

  dag 13, do 09-03

  Per speedboot naar Saparua. Benteng Duurstede is flink gerestaureerd, maar de oorspronkelijke omvang is nog goed zichtbaar en het uitzicht op de baai is prachtig. De belegering door Pattimura tijdens de opstand van 1817 wordt herdacht met een monument. We bezoeken enkele dorpjes om kennis te maken met de lokale bevolking en haar leefwijzen. Het sierlijke aardewerk van Ouw is ook buiten het eiland populair. In Nolloth vinden we de traditionele, open baileohuizen met hun palmbladdaken.
  Ook maken we kennis met mensen die hun krachten hebben gebundeld om mondiale milieuproblemen lokaal aan te pakken, waaronder de verwerking van afval. Vanaf het kleurrijke dorp Booi, fraai gelegen op een heuvel boven zee, varen we terug naar Ambon.

  dag 14, vr 10-03

  In twee uur varen we naar Seram, het grootste eiland van de Molukken. We nemen onze tijd ter verkenning van dit paradijs voor evolutie- en natuuronderzoekers. Na de lunch in Masohi ontmoeten we de Naulu, een van de weinige volken van de eilandengroep die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke, animistische geloof. In circa drie uur bereiken we per auto en boot de Roneela Cottages aan de noordkust, van waaruit we de komende dagen het uitgestrekte nationale park Manusela verkennen (189.000 hectare). Vanavond maken we met wie dat wil een wandelsafari door de bossen bij ons resort.

  dag 15, za 11-03

  We varen naar Sawai, aan de rand van Manusela. In het door de Pegunungan Merkele-bergen doorsneden park vinden we alle bosachtige ecosystemen die Seram rijk is, van mangroven tot bergbossen met varens en mossen, en boven de 2500 meter alpenvegetatie. Naast kleine zoogdieren, waaronder diverse buideldieren, telt het park ongeveer 2000 vlinder- en ruim 100 vogelsoorten. Het opvangcentrum van Masihulan probeert de endemische, bedreigde Molukkenkaketoe te beschermen, die we hopelijk tijdens een wandeling ook in het wild spotten.

  dag 16, zo 12-03

  Vroeg in de ochtend gaan we opnieuw naar Sawai. We ontmoeten er de plaatselijke bevolking en leren over de visvangst, de sago-oogst en het dagelijks leven, en over haar omgang met natuur, toerisme en religie. Aansluitend varen we de Salawairivier op, waar zoutwaterkrokodillen leven en de sago uit de palmen geoogst wordt. Na terugkeer in ons resort is de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt genieten van de faciliteiten en desgewenst ook de optionele activiteiten die het resort aanbiedt, zoals snorkelen en kanoën.

  dag 17, ma 13-03

  Nabij de monding van de Air Mata Belanda of Traan-van-Nederlandrivier vinden we de Hollandse Bronnen. In ongeveer een half uurtje wandelen we naar een plek waar veel vlinders hun eieren afzetten. De lokale bevolking draagt zorg voor de bescherming. De middag is ter vrije besteding in ons resort.

  dag 18, di 14-03

  Lange rit naar Kairatu aan de zuidkant van het eiland met onderweg een stop voor een bezoek aan de Waisiawaterval, met zijn 80 meter verval een van de hoogste op de Molukken, en een picknicklunch. We keren per veerboot terug naar Ambon, waar we weer in het Natsepa Resort verblijven.

  dag 19, wo 15-03

  Een dag ter vrije besteding in Ambon. U kunt desgewenst een ritje maken met een becak buiten de stad. ’s Avonds afscheidsdiner.

  dag 20, do 16-03

  In de loop van de ochtend vertrekken we, voorzien van een lunchpakketje, naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Jakarta, vanwaar tegen elf uur ’s avonds onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

  dag 21, vr 17-03

  ’s Ochtends vroeg aankomst op Schiphol.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta v.v. met Garuda. De vluchtgegevens zijn:
  25-02-2023: Amsterdam - Jakarta, 11.05 - 06.55 uur (op 26-02)
  16-03-2023: Jakarta - Amsterdam, 22.45 - 06.50 uur (op 17-03)
  Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Jakarta en op Sulawesi is het zeven uur later dan in Nederland; op de Molukken is het acht uur later.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  We maken op de dagen 2, 10 en 20 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer op de eilanden vindt grotendeels plaats per auto of minibus met voor iedereen een raamplaats. Voor de overtocht van Ambon naar Seram v.v. maken we gebruik van de veerboot. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Manado (3 nachten) - Tangkoko (1 nacht) - Makawidey (2 nachten) - Ambon (4 nachten) - Seram (4 nachten) - Ambon (2 nachten)
  We verblijven waar mogelijk in goede viersterrenhotels en elders in het ons inziens beste hotel ter plaatse.
  In Manado verblijven we in het goed gelegen Sheraton Four Points, dat van alle gemakken voorzien is, waaronder een buitenzwembad.
  Tangkoko Hill is waarschijnlijk het eenvoudigste verblijf tijdens deze reis, met simpele maar doeltreffende cottages. De ligging is echter perfect voor een verkenning van het natuurreservaat. De Cocotinos Lembeh Lodge heeft een eigen strand en zwembad.
  Het Natsepa Resort ligt net als de Cocotinos Lembeh aan het strand, net buiten de stad. Het heeft een zwembad en een wellnesscentrum.
  Een deel van de Roneela Cottages op Seram ligt direct aan zee (op palen erboven). Er is geen wifi.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 16 lunches en 18 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches vinden plaats in lokale restaurants; de diners gebruiken we in de regel in het hotel. Er wordt twee keer gebruikgemaakt van een ontbijtpakket (op dagen 3 en 10) en enkele malen van een lunchpakket.
  De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd. Tangkoko Hill serveert traditionele, smakelijke Indonesische gerechten; hetzelfde geldt voor de lokale restaurants.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd.
  Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. U dient om alles goed te kunnen bezoeken een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden. De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn iets korter. Geschikt schoeisel is vereist.
  Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op de dagen dat we van hotel wisselen is dit niet altijd mogelijk.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Kleding

  Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen, en goed ingelopen wandelschoenen. Ook een dunne regenjas voor tropische buien is handig. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

  Gezondheid

  U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels.
  Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

  Reisperiode

  De maximumtemperaturen liggen rond de 30 °C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon kan veel schijnen, maar wordt vaak getemperd door wolken (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

  Grensdocumenten

  Een visum is niet vereist voor een bezoek van maximaal 30 dagen. Uw paspoort dient tot tenminste 6 maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 17 september 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
  U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

  Entrees

  De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
  Indonesië is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

De reis zal worden geleid door Ir. Frank van der Mijn. Gedurende de hele reis zijn er bovendien lokale, Engelstalige gidsen bij de groep.

ir. Frank van der Mijn

ir. Frank van der Mijn

Werkte als bioloog en antropoloog enkele jaren in Indonesië en later als secretaris van de wetenschappelijke samenwerking Nederland-Indonesië bij de KNAW in Amsterdam. Ook begeleidde hij verschillende reizen en missies. Hij heeft een grote liefde opgevat voor natuurlijke én menselijke schoonheid in de wereld.

Reisgegevens

21-daagse vliegreis
25 februari t/m 17 maart 2023

Reissom

t/m 22 november 2022: € 5995,-
vanaf 23 november 2022: € 6195,-
toeslag eenpersoonskamer: € 1095,-
NB1 Er zijn maximaal 2 eenpersoonskamers beschikbaar.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 16 lunches, 18 diners, 1 waterbidon per persoon, reisleiding, lokale gidsen, entrees, parkgelden, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, gestegen vliegbelasting à € 18,48 p.p., optionele excursies, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 18

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen