Exclusieve groepsreis Sulawesi en de Molukken

Sulawesi en de Molukken • Natuur en mens in Wallacea

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Dit is een reis naar de rijke natuurlijke en culturele wereld van Wallacea, de regio rond de denkbeeldige geologische en biologische scheidslijn tussen westelijk en oostelijk Indonesië. De westelijke eilanden waren ooit met het Aziatische continent verbonden. De eilanden in het oosten, waaronder de Molukken, hoorden in een ver verleden bij Australië. Sulawesi ligt op het breukvlak van beide helften.
Het was hier dat de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace, onafhankelijk van Darwin, zijn eigen theorie ontwikkelde over de evolutie van soorten onder invloed van natuurlijke selectie. Sulawesi ‘is wonderbaarlijk rijk aan endemische soorten, waarvan vele bijzonder of mooi zijn en enkele absoluut uniek’, schreef Wallace reeds. Het huisvest een planten- en dierenwereld die deels verwant is met Aziatische en deels met Australische soorten. Veel soorten zijn bovendien endemisch en beperken zich dus tot dit gebied, soms zelfs tot slechts één of enkele kleine eilanden. Over de Molukken merkte Wallace op: ‘De fauna is sterk verwant aan die van Nieuw-Guinea.’ Maar ook hier trof hij veel unieke soorten aan, wat hem deed concluderen ’dat deze eilanden geen fragmenten zijn die zich ooit van Nieuw-Guinea hebben losgemaakt, maar een afzonderlijk eilandenrijk vormen dat heel lang geleden is ontstaan.’
Tijdens onze verkenningen zullen we ontdekken dat ‘de bossen van de Molukken de natuurvorser een zeer markant voorbeeld van de weelde en de schoonheid van het tropische dierenleven’ bieden, met vogels die ‘bijna allemaal vrolijk of verfijnd van kleur zijn…, alsmede de zeer grote en opvallende vlinders’. Natuurlijk is er het nodige veranderd sinds de tijden van Wallace, zowel qua natuur als op het gebied van mensen. We besteden onderweg daarom ook aandacht aan lokale gemeenschappen en de manier waarop ze zowel hun tradities voortzetten als zich aanpassen aan de moderne tijd en zijn uitdagingen, vooral op het gebied van milieu, duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemerschap.

 

Reisleiding

De reis zal worden geleid door Ir. Frank van der Mijn. Gedurende de hele reis zijn er bovendien lokale, Engelstalige gidsen bij de groep.

ir. Frank van der Mijn

Werkte als bioloog en antropoloog enkele jaren in Indonesië en later als secretaris van de wetenschappelijke samenwerking Nederland-Indonesië bij de KNAW in Amsterdam. Ook begeleidde hij verschillende reizen en missies. Hij heeft een grote liefde opgevat voor natuurlijke én menselijke schoonheid in de wereld.

Meer informatie volgt.

Meer informatie volgt.

Meer informatie volgt.

Reisgegevens

19-daagse vliegreis
23 februari t/m 13 maart 2023

Meer informatie volgt.

Reisleiding

ir. Frank van der Mijn

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten