Exclusieve groepsreis Sterrenkundereis Verenigde Staten i.s.m. New Scientist

Sterrenkundereis Verenigde Staten i.s.m. New Scientist

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Verenigde Staten zijn de bakermat van de moderne sterrenkunde. Bezoek de belangrijkste historische en moderne observatoria. Mount Wilson Observatory, waar Edwin Hubble de uitdijing van het heelal ontdekte; Palomar Observatory, waar Nederlandse astronomen duizenden planetoïden vonden; Lowell Observatory, waar Pluto werd ontdekt; het New Mexico Skies Observatory, dat op afstand wordt bestuurd; het beroemde Kitt Peak Observatory, de grootste sterrenwacht ter wereld; en het Richard F Caris Mirror Lab, waar telescoopspiegels van meer dan acht meter doorsnee worden gegoten. Tussendoor aanschouwen we Meteor Crater, Sunset Crater en de spectaculaire Grand Canyon; ook gaan we sterrenkijken in de woestijn. We maken enkele wat langere busritten, maar de spectaculaire landschappen in het zuidwesten van de Verenigde Staten maken veel goed. Tijdens de ritten vertelt Henny Lamers op verzoek over de historie en allerlei aspecten van de astronomie en worden ‘vragenkwartiertjes’ gehouden.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Marieke Baan

Hoofd communicatie van NOVA en het Nederlandse mediacontact van ESO. Doet projecten op het gebied van wetenschapscommunicatie en is gastdocent wetenschapsvoorlichting aan de Rijksuniversiteit Groningen. Planetoïde 12631 is naar haar vernoemd.

prof. dr. Henny Lamers

Emeritus hoogleraar astrofysica en ruimteonderzoek aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek naar het ontstaan, het leven en de dood van sterren. Heeft zich altijd ingespannen om sterrenkunde onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met New Scientist. New Scientist staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma. Op veel observatoria krijgen we speciaal voor New Scientist georganiseerde rondleidingen en kijkjes achter de schermen van astronomen ter plekke.

New Scientist

Verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. New Scientist is hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie. Dankzij de focus op ‘ideeën die de wereld veranderen’ en de balans tussen diepgang en toegankelijkheid, is New Scientist populair bij een breed publiek.

dag 1, vr 20-05

Directe lijnvlucht Amsterdam-Los Angeles. Transfer naar ons hotel in Glendale, voor drie overnachtingen. Aan het eind van de middag een introductie op de reis met een kort verhaal over de telescopen die we gaan zien. Daarna gezamenlijk diner in het hotel.

dag 2, za 21-05

We beginnen de dag met een lezing over het Jet Propulsion Laboratory (JPL) en zijn projecten, waaronder de Marsexpedities met de Curiosity. Aansluitend bezoeken we de Huntington Library met haar omvangrijke collectie boeken en haar botanische tuinen. Na een wandeling over de Caltech Campus krijgen we een rondleiding door het JPL.

dag 3, zo 22-05

Rondleiding in het Mount Wilson Observatory, waar Edwin Hubble in 1929 de uitdijing van het heelal ontdekte met destijds de grootste spiegeltelescoop ter wereld. Vervolgens bezoeken we het California Science Center, met een uitgebreide collectie uit de lucht- en ruimtevaart, waaronder de spaceshuttle Endeavour, de MR-2 en een Gemini 11-capsule. Onze rondrit door Hollywood wordt besloten met een gezamenlijk diner. Tegen zonsondergang bezoeken we het Griffith Observatory, in prachtige Art Decostijl.

dag 4, ma 23-05

In het observatorium van Mount Palomar zien we de beroemde 200 inch Hale-telescoop, van 1949 tot 1975 de grootste ter wereld. Hiermee werden quasars en de mysterieuze donkere materie ontdekt. Met de Schmidt-telescoop ontdekten Nederlandse astronomen duizenden planetoïden. In de namiddag of vroege avond vliegen we vanaf San Diego naar Phoenix (Arizona), waar we overnachten in een nabij de luchthaven gelegen hotel, waar we ook dineren.

dag 5, di 24-05

We rijden door een droog en ruig gebied naar Flagstaff, een perfecte uitvalsbasis voor bezoeken aan het Lowell Observatory, Meteor Crater en de spectaculaire Grand Canyon. We stoppen voor een gezamenlijke lunch in Tlaquepaque. ’s Avonds na het diner brengen we een bezoek aan Lowell Observatory, waar Pluto werd ontdekt.

dag 6, wo 25-05

We gaan naar Meteor Crater, wellicht de bekendste inslagkrater ter wereld. De impact van de inslag was zo groot, dat de kraterrand 30 meter boven de omringende vlakte uitsteekt. De middag is ter vrije besteding in het stadje Flagstaff. U kunt desgewenst het Museum of Northern Arizona bezoeken, waar u meer kunt leren over de natuurhistorie van het Coloradoplateau en zijn inheemse volkeren.

dag 7, do 26-05

Sunset Crater ontstond tijdens een uitbarsting in de tweede helft van de elfde eeuw en is daarmee de jongste vulkaan van het San Francisco Volcanic Field, dat uit circa 600 vulkanen bestaat. Twee lavastromen zijn er nog goed zichtbaar. Van bovenaf krijgen we een goede indruk van het indrukwekkende systeem van de Grand Canyon, dat werd uitgesleten door de Colorado en haar zijrivieren. De vergezichten en kleurenpracht van de rotsen zijn overweldigend. Tussendoor gezamenlijke lunch.

dag 8, vr 27-05

Route 66 brengt ons door een schijnbaar eindeloze woestijn naar New Mexico en de Very Large Array-telescoop, bestaande uit 28 radiotelescopen van 25 meter doorsnede waar onderzoek wordt gedaan o.a. aan quasars en aan zwarte gaten. We krijgen een lezing in het Operations Center. Voordat we doorrijden naar onze volgende pleisterplaats, Socorro, dineren we in de Owl Bar. Het hamburgerrestaurant is beroemd om haar groene chili-kaasburgers en de raketgeleerden en atoomonderzoekers van het Manhattan Project, die er vroeger kwamen eten. Ook de lunch is inclusief.

dag 9, za 28-05

Vanochtend genieten we van de verstilde schoonheid van White Sands. Voorzien van een lunchpakket rijden we naar ons volgende hotel in Alamogordo, waar we ook dineren.

dag 10, zo 29-05

Vandaag bezoeken we het Apache Point Observatory (ARC) en het New Mexico Skies Observatory, waar verschillende telescopen op afstand worden bestuurd. Hier ontvangt men normaal gesproken geen bezoekers, maar wij zijn bij hoge uitzondering welkom. Overnachting en diner in Las Cruces.

dag 11, ma 30-05

We keren terug naar Arizona. Na de lunch bezichtigen we het PIMA Air and Space Museum van Benson, met een indrukwekkende collectie vliegtuigen en het ruimtevaartuig Thiokol. Drie overnachtingen in Tuscon, een walhalla voor sterrenkijkers, vanavond inclusief diner.

dag 12, di 31-05

Op de campus van de plaatselijke universiteit bezoeken we het Lunar and Planetary Lab, het onderzoekscentrum voor planetaire wetenschap dat is opgericht door Gerard Kuiper, en het Flandrau Science Center en planetarium. ’s Middags gaan we naar het Richard F Caris Mirror Lab van de Universiteit van Arizona, waar telescoopspiegels van meer dan acht meter doorsnee worden gegoten. ’s Avonds is er een lezing in het hotel over de zoektocht naar leven in het Heelal.

dag 13, wo 01-06

We bezoeken het Arizona-Sonora Desert Museum met zijn botanische tuin, om wat meer te leren over het indrukwekkende landschap hier. Na de lunch rijden we door naar het beroemde Kitt Peak Observatory, met 24 optische en 2 radiotelescopen het grootste astronomische observatorium ter wereld. Hier staat ook de grootste zonnetelescoop. We zijn er welkom voor een Star Party.

dag 14, do 02-06

’s Ochtends transfer naar de luchthaven van Tucson en vlucht naar Los Angeles, vanwaar vroeg in de middag onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 15, vr 03-06

‘s Ochtends aankomst in Amsterdam.

NB Het programma is onder voorbehoud van onverwachte gebeurtenissen. De meeste observatoria zijn in gebruik voor wetenschappelijk onderzoek en er kunnen situaties ontstaan waardoor een gepland bezoek niet kan doorgaan en het programma enigszins moet worden gewijzigd.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Los Angeles v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
20-05-2022: Amsterdam - Los Angeles, 09.50 - 11.50 uur
02-06-2022: Los Angeles - Amsterdam, 16.55 - 12.20 uur (aankomst 03-06)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In California en Arizona is het negen uur vroeger dan in Nederland en in New Mexico acht uur vroeger.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door de VS wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We maken tweemaal gebruik van een lokale vlucht.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Glendale (3 nachten) - Scottsdale (1 nacht) - Flagstaff (3 nachten) - Socorro (1 nacht) - Alamogordo (1 nacht) - Las Cruces (1 nacht) -Tucson (3 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in gunstig gelegen drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 9 lunches en 8 diners inbegrepen bij de reissom. Vijf lunches zijn in de vorm van een lunchpakket. De diners vinden afwisselend plaats in ons hotel en in lokale restaurants.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleiding en de lokale gidsen overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat we op de sites veel te voet doen. Voor de wandeling langs de rand van de Grand Canyon is het handig om goed ter been te zijn en ook voor het bezoek aan Meteor Crater en White Sands is dit aan te bevelen. U kunt deze wandelingen desgewenst ook overslaan en in de buurt van de touringcar of van het bezoekerscentrum genieten van de indrukwekkende omgeving. Op dagen dat er geen transfer is naar een volgend hotel is het uiteraard mogelijk eens een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind mei, begin juni is het in de te bezoeken gebieden droog en warm. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 31 tot 39 ºC. In het hooggelegen Flagstaff is het aanzienlijk kouder, met maxima tot 20 ºC. In de nacht kan het daar zelfs in deze tijd van het jaar nog vriezen. De neerslagkans is klein (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen naar de VS dient uw paspoort geldig te zijn t/m de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig, maar reizigers dienen vooraf wel de zogenaamde ESTA-goedkeuring aan te vragen. De kosten bedragen USD 14 (onder voorbehoud van wijzigingen). Deelnemers ontvangen hierover nadere informatie.
NB 1 Eind januari 2016 hebben de VS bepaald dat wie (o.m.) in Iran is geweest na 11 maart 2011 en daarna naar de VS wil reizen niet langer kan volstaan met een ESTA-verklaring. Een visum is dan vereist.
NB 2 Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In de VS is de dollar (USD) het betaalmiddel. De bekende creditcards zijn vrijwel bij alle aankopen bruikbaar. U kunt met uw creditcard of met pinpassen met het Cirrus- of Maestro-logo ook contant geld opnemen. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in de VS. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/coronavirus/maatregelen. Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
De Verenigde Staten zijn geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
De volledige reisvoorwaarden vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/praktische-informatie/reisvoorwaarden.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
20 mei t/m 3 juni 2022

Reissom

€ 5995 voor abonnees New Scientist
€ 6095 voor niet-abonnees
toeslag eenpersoonskamer: € 630
NB 1 Noteer op het inschrijfformulier bij 'Overige wensen' uw abonneenummer van New Scientist voor de ledenkorting op de reissom.
NB 2 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 9 lunches, 8 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, ESTA, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p. verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Marieke Baan
prof. dr. Henny Lamers

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten