Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in Sri Lanka

Oud en nieuw in Sri Lanka

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het eiland Ceylon heeft een bewogen geschiedenis waarvan grotschilderingen, boeddhistische sculptuur, pagoden, kerken en villa's in Europese stijl getuigen. In 2009 eindigde de burgeroorlog tussen de Sinhalezen en de Tamils, waardoor nu het noordelijk schiereiland Jaffna in de reis kan worden opgenomen. De cultuur en de religie van Jaffna wijken sterk af van die van de rest van het land.
Het Nederlands verleden komt tot uiting in de Wolvendaalkerk in Colombo en in de kerken, villa's en forten in Jaffna en langs de zuidkust. Nog duidelijk voelbaar in architectuur en gebruiken is de Britse periode. De reis kent landschappelijk een grote afwisseling: ompalmde, intens groene rijstvelden en waterpartijen, droge delen met enorme rotsen, een uitbundig begroeid en vriendelijk ogend berggebied en kusten met prachtige baaien, eilanden en stranden. Met wat geluk ziet u de olifanten in Pinnawala, benevens een rijke bloemen- en vogelwereld.

NB 1 Voor dit programma stelt Sri Lanka als verplichting dat u als reiziger minimaal twee weken voor aankomst in Sri Lanka bent gevaccineerd tegen corona.

NB 2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Onderweg wordt hij bijgestaan door een lokale, Engelstalige gids.

 

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, ma 27-12

In de loop van de middag vertrekt onze lijnvlucht vanaf Amsterdam via Dubai naar de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.

dag 2, di 28-12

Aankomst ’s ochtends rond half negen. Na een korte rit bereiken we Negombo, waar we onze intrek nemen in ons hotel. Er is verder geen programma, zodat u wat kunt wennen aan het tijdsverschil en de prettige temperatuur. Het hotel ligt aan het strand en biedt diverse faciliteiten, waaronder een tuin, een zwembad en een spa.

dag 3, wo 29-12

Deze morgen rijden we door een landschap van waterrrijke rijstvelden, heuvels en grote rotsen naar Anuradhapura, waar we tweemaal overnachten in Hotel Alakamanda. In de middag brengen we een bezoek aan Mihintale, een plaats van groot belang voor Sri Lanka. Het was namelijk hier dat de zoon van de legendarische Indiase keizer Ashoka de monnik Mahinda ontmoette, de lokale koning. Te midden van jungle en grote rotsen vinden we hier meditatiegrotten en diverse stoepa’s, hier beter bekend als dagoba’s. De dagoba Ambasthale is gebouwd op de plek waarvan de traditie zegt dat juist daar de koning en de monnik elkaar ontmoetten.

dag 4, do 30-12

Anuradhapura was bijna 1500 jaar de hoofdstad en daarmee al die tijd het culturele centrum van het eiland. Er zijn indrukwekkende overblijfselen van dagoba’s, kloosters en paleizen, waaruit we een keuze zullen maken. Een centrale positie neemt hier de Sri Maha Bodhi-boom in, naar verluidt de oudste boom op aarde. Dat is een afstammeling van de Bodhi-boom in Bodhgaya in Noord-India, waar de historische Boeddha de verlichting zou hebben bereikt. De zuster van Mahinda bracht het stekje mee uit India. Van deze boom, die door ons niet mag worden bezichtigd, heeft men de geschiedenis meer dan 2000 jaar nauwkeurig bijgehouden, want hij is het symbool van de binding die Sri Lanka heeft met de Boeddha zelf.

dag 5, vr 31-12

We vertrekken naar het noorden van Sri Lanka. Dit is het gebied van de Tamils, dat jarenlang door de burgeroorlog onbereikbaar was. De tocht voert ons in drieëneenhalf uur door de droge landstreek Vanni – tot in 2009 streden hier de Tamil Tijgers tegen de Sinhalezen – naar de hoofdstad Jaffna brengt. Na de lunch in ons hotel Fox Resorts maken we een rondrit door Jaffna en omgeving en bemerken dat dit gebied qua cultuur en mensen heel sterk verschilt van de rest van het eiland. Het hindoeïsme en het christendom domineren; de cultuur en het straatbeeld doen eerder denken aan Zuid-India dan aan Sri Lanka. Tijdens de rondrit zullen u voorname Nederlandse en Engelse villa's opvallen. We bekijken de Mariakathedraal en een deel van het complex van de hindoetempel Nallur Kandaswamy met zijn kleurrijke gopura's of torens. Aan het eind van de middag wandelen we door het enorme, door Nederlanders gebouwde fort. Het is mooi aan zee gelegen. We sluiten de dag af met een feestelijk diner in ons hotel.

dag 6, za 01-01

Dagexcursie over het vruchtbare schiereiland. Onderweg zien we de ruïne van de Sint-Antoniuskerk in het zand en de aan Vishnu gewijde tempel Vallipuram. In het uiterste noorden ligt Point Pedro, maar ook een grote begraafplaats voor de Tamil Tijgers. We rijden ook over de dijk naar de met tempels bezaaide eilanden voor de kust van Jaffna. Vanaf Karaitivu zien we Fort Hammenhiel in zee liggen. De naam verwijst naar de hiel van de ham, waarin de Nederlanders de vorm van Ceylon zagen.

dag 7, zo 02-01

We bezoeken het archeologische parkje van Kantharodai of Kathurogoda. Hier staan vele kleine, oeroude pagoden samengedrongen op een klein stukje land. Ze dateren van een boeddhistische periode hier en vormen het bewijs dat er zo'n 2000 jaar geleden relaties waren met het Indiase Tamil Nadu. Na een vroege lunch vertrekken we naar Giritale voor drie overnachtingen in het Deer Park Hotel.

dag 8, ma 03-01

Vandaag bezoeken we Polonnaruwa. Deze stad werd voor enkele eeuwen de nieuwe hoofdstad toen de Zuid-Indiase Choladynastie in de tiende eeuw Anuradhapura veroverde. Het museum geeft een goed overzicht van hoe de stad er in zijn bloeiperiode uitzag, met kloosters, tempels, waterreservoirs en paleizen. De overblijfselen liggen over een uitgestrekt terrein verspreid, maar een aantal bevindt zich bij elkaar in het zogenaamde Heilige Vierkant. De langste inscriptie van Polonnaruwa is te vinden op de Gal Pota, het Stenen Boek. Deze inscriptie prijst een oude koning. Heel bijzonder is Gal Vihara met grote beelden van drie boeddha’s: liggend, staand en zittend.

dag 9, di 04-01

In Sigiriya ligt een grote, wonderlijke rots in het vlakke landschap. We klimmen naar het immense fort daar bovenop, gebouwd als het paleis van de hindoegod Indra. Dicht bij de top vinden we fraaie fresco’s waarop apsara´s, hemelse nimfen, zijn afgebeeld. Vlak bij de afbeeldingen van de nimfen hebben Sri Lankanen hun commentaar achtergelaten op de zogenaamde spiegelmuur: graffiti van duizend jaar geleden! Natuurlijk bekijken we ook het informatieve museum. Na een traditionele lunch bij een familie thuis maken we een tochtje naar het natuurreservaat Ritigale. Dit speelt een rol in het Indiase epos Ramayana en ooit had de wat mysterieuze orde der Pamsukulika's hier haar kloosters, waarvan onder meer de ronde terrassen getuigen. We maken enige kans op het zien van rondtrekkende wilde olifanten.

dag 10, wo 05-01

We rijden zuidwaarts voor een bezoek aan het grottencomplex van Dambulla en het bijbehorende museum. Wanden en plafonds van de grotten zijn beschilderd met bonte afbeeldingen van de Boeddha, de grootste collectie van het land. We lunchen in een kruidentuin en rijden door naar de eigenzinnige hoofdstad van het bergland, Kandy. Het pièce de résistance hier is de beroemde Tempel van de Tand. Het is een goed bewaakt complex, waar een van de hoektanden van de Boeddha bewaard wordt. Er zijn ook enkele kleine museale collecties en de enorme opgezette Raja, de beroemde olifant die vijftig jaar trouw de tempel diende. Twee overnachtingen iets buiten het centrum van de stad, in het stijlvolle hotel Cinnamon Citadel.

dag 11, do 06-01

We maken een wandeling door de botanische tuin van Peradeniya met zijn mooie collectie orchideeën. De rest van de dag is vrij, zodat u de gezellige stad zelf kunt verkennen. ´s Avonds wonen we een voorstelling bij waarin we kennismaken met de geheel eigen kostuums, muziek en dans van Kandy.

dag 12, vr 07-01

We rijden door een gaandeweg steeds fraaier en zeer groen landschap met onder meer theeplantages verder de bergen in. Op bijna 1900 meter hoogte ligt Nuwara Eliya, het befaamde hill station, waar we de lunch gebruiken. In de middag dalen we langs beboste hellingen, plantages en aardige huizen af naar het diepe zuiden. Aan de voet van de bergen vinden we – heel merkwaardig in Sri Lanka – enorme Mahayana-sculpturen uit de tiende eeuw. Overnachting in het Tamarind Lake Hotel te Kataragama.

dag 13, za 08-01

We wandelen over het terrein van de jungletempel Kataragama Devale. Dit is een oeroude en belangrijke pelgrimsplaats voor boeddhisten, hindoes, moslims en de oorspronkelijke bewoners van Ceylon, de Vedda’s. Onderweg naar Unawatuna aan de zuidkust maken we een stop bij het stervormige VOC-fort in Matara en bij de Kushta Rajagala, een enorm, uit de rotsen gehouwen beeld langs de weg. Het zou de mythische Leprakoning of een bodhisattva kunnen voorstellen. We overnachten in het Garton’s Cape Hotel, vlak bij Galle. De namiddag is vrij om van de zon, tuin, zwembad en zee te genieten.

dag 14, zo 09-01

Matineus vertrek voor wie opteert voor een boottocht vanuit het dorpje Mirissa om de walvissen te spotten, die hier in dit jaargetijde langs de kust trekken (zie hieronder bij Facultatieve excursie). Het is een belevenis om op het wijde, heldere water de enorme rug van een blauwe vinvis te zien opduiken in een fontein van waterdamp. Als u niet voor deze excursie kiest is er vrije tijd voor de schitterende ambiance van het hotel of voor de directe omgeving. U kunt bijvoorbeeld een tuk tuk nemen om vlakbij de serene Purana Viharaya te bekijken, een kleine tempel die mooi in het groen ligt. 's Middags gaan we naar het historische Galle, met het Hollandse fort, de oude residentie van de gouverneur, de hervormde kerk en het heropende Maritiem Museum met veel VOC-artefacten. We dwalen er door de straatjes, die getuigen van een Nederlands verleden.

dag 15, ma 10-01

’s Morgens rijden we via Sri Lanka’s enige snelweg in een uur of twee naar Colombo. We brengen een bezoek aan de oude stad met koloniale gebouwen als de Wolvendaalkerk, het Dutch Period Museum en het Nationaal Museum met zijn mooie verzameling maskers. We hebben een deel van de middag vrije tijd in het schitterende Mount Lavinia Hotel aan zee. Dit beroemde koloniale hotel heeft vele faciliteiten. We gebruiken er ook het afscheidsdiner.

dag 16, di 11-01

In de loop van de ochtend vertrekt onze lijnvlucht van Colombo naar Amsterdam, waar we in de loop van de middag aankomen. We stappen wederom over in Dubai.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, indirecte lijnvluchten per Emirates via Dubai. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
27-12-2021: Amsterdam - Dubai, 14.30 - 00.10 uur (op 28-12)
28-12-2021: Dubai - Colombo, 02.35 - 08.25 uur
11-01-2022: Colombo - Dubai, 09.55 - 13.00 uur
11-01-2022: Dubai - Amsterdam, 15.20 - 20.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Dubai is het drie uur later dan in Nederland en in Sri Lanka is het vier en een half uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van een touringcar met ruim voldoende zitplaatsen, zodat vrijwel iedereen een raamplaats heeft. Het wegennet is eenvoudig maar redelijk adequaat. Colombo is druk, maar buiten deze stad is het rustig op de weg. De afstanden zijn niet groot, maar de gemiddelde snelheid ligt vrij laag.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Negombo (1 nacht) - Anuradhapura (2 nachten) - Jaffna (2 nachten) - Giritale (3 nachten) - Kandy (2 nachten) - Kataragama (1 nacht) - Ahangama (2 nachten) - Colombo (1 nacht)
We hebben gekozen voor hotels met 3,5 tot 5 sterren. De meeste beschikken over een zwembad. Sommige hebben een sauna of (ayurvedische) spa. Alle hebben mooie tuinen en de meeste liggen op een prachtige locatie.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Enkele lunches zijn in de vorm van een lunchpakket.
De keuken van Ceylon is, hoe kan het anders, het resultaat van vele buitenlandse invloeden. Het land brengt naast rijst en kokos een grote variëteit aan groenten en vruchten voort.
Een specialiteit is appa, meestal een klein, licht en hol pannenkoekje, gevuld met diverse ingrediënten. Wie geen scherpe gerechten verdraagt, heeft keus genoeg.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. We maken enkele korte wandelingen, onder meer over opgravingsterreinen. Daarbij moet u bedacht zijn op stenige paden met hoogteverschillen. De rots van Sigiriya is bereikbaar via een stevige klim via metalen trappen langs de rotswand.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Reisperiode

Sri Lanka ligt in de tropen. We rekenen op een gemiddelde maximum-temperatuur van 30 ºC. In het heuvelland is het koeler, met maxima rond de 20 °C in Kandy (op circa 500 meter) en 15 °C in Nuwara Eliya (op circa 1900 meter). Hier kan het in de nacht en vroege ochtend ook koud zijn. We reizen in het droge seizoen, maar er blijft kans op een buitje. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

Zomerkleding volstaat op de meeste plekken. Voor het heuvelland dient u wat warmers mee te nemen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Gezondheid

Er gelden verder momenteel geen verplichte inentingen. U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er is momenteel geen malaria-risico in Sri Lanka. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Coronamaatregelen

Wereldwijd gelden maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaine-plicht.

Momenteel gelden in Sri Lanka de volgende Corona-maatregelen voor deelname aan deze reis:
* U als reiziger dient minimaal twee weken voor aankomst in Sri Lanka te zijn gevaccineerd tegen corona.
* Tevens zijn een negatieve PCR-test vóór vertrek en bij aankomst verplicht. De test vóór vertrek dient u zelf te regelen en hiervan een bewijs te kunnen laten zien. De test na aankomst wordt afgenomen in het hotel en is niet inbegrepen in de reissom.
* Het land stelt tevens een zgn. Covid-19-verzekering verplicht, welke kosten dekt die mogelijk niet onder uw reis- en ziektekostenverzekering vallen. Mochten deze maatregelen niet wijzigen, dan dient u rekening te houden met circa € 52,- p.p.
Reizigers ontvangen nader bericht. Kunt u aan een of meer voorwaarden niet voldoen, dan kunt u niet deelnemen aan de reis.

In de komende periode zullen deze maatregelen wellicht nog wijzigen. Wij houden ze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten; uiteraard voeren we onze reizen alleen uit indien dit met de actuele maatregelen mogelijk is.
We informeren onze reizigers bijtijds over de situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Grensdocumenten

Voor Sri Lanka dient uw paspoort tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 11 juli 2022, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Sri Lanka kan op eenvoudige wijze via internet een e-visum worden aangevraagd. De kosten hiervoor bedragen momenteel USD 35,- (maart 2021). Soms wijzigen deze kosten; daarom zijn ze niet opgenomen in de reissom. Labrys Reizen kan bij de aanvraag assisteren. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Geld

In Sri Lanka is de munteenheid de rupee (LKR). U heeft geld nodig voor de drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, bijvoorbeeld voor het laten wassen van kleding en voor eventuele camerapermits.
Indien dan nog actueel, dienen ook de verplichte PCR-tests en verzekering (zie hierboven het kopje Coronamaatregelen) ter plaatse te worden voldaan. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Sri Lanka. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Facultatieve excursie

Voor de boottocht per privéboot om walvissen te spotten zijn minimaal 10 deelnemers nodig. De kosten bedragen ca. € 170,- p.p. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

 

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
27 december 2021 t/m 11 januari 2022

Reissom

t/m 7 september 2021: € 4795
vanaf 8 september 2021: € 4945
toeslag eenpersoonskamer: € 760
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, alle vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, flesje water p.p. per dag, reisleiding, lokale gids, entrees en parkgelden, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige drankjes, optionele walvisexcursie op dag 14, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten