Skip to main content
De Spaanse Burgeroorlog
De Spaanse Burgeroorlog
De Spaanse Burgeroorlog

De Spaanse Burgeroorlog

 • Van 17 juli 1936 tot 1 april 1939 was Spanje het toneel van een bloedige burgeroorlog. Een groep rechtse generaals, gesteund door monarchisten, fascisten en andere conservatieve groeperingen verklaarde zich tot tegenstander van het linkse republikeinse bewind. Wat volgde was een jarenlange oorlog, waarbij generaal Francisco Franco steun ontving uit nazi-Duitsland en fascistisch Italië en waarbij de republikeinen gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico.
  Tienduizenden burgers stierven in het conflict, aan zowel linkse als rechtse zijde. De conservatieve nationalisten wisten uiteindelijk de strijd te winnen, waarna het land onder een jarenlange dictatuur van Franco terechtkwam.
  Tijdens deze reis in en om Madrid gaan we op zoek naar overblijfselen en monumenten die ons herinneren aan deze tijd. We bekijken de Guernica van Picasso in het Museo Reina Sofia en wandelen in het westen van Madrid langs de Arco de la Victoria en de bunkers in Parque Oeste. We staan stil bij een monument voor de Sovjetsoldaten en bij een herdenkingsplaats voor de vrouwelijke slachtoffers van Saca de Agosto. We brengen een uitgebreid bezoek aan de Valle de los Caídos en gaan naar de begraafplaats van de martelaren in Paracuellos de Jarama. In Toledo werd hard gevochten om het Alcázar. Hier bezoeken we ook het militair museum.

 • dag 1, za 18-11

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Madrid en transfer naar het hotel. Na aankomst bezoeken we het Reina Sofia Museum, waar het bekendste kunstwerk van Pablo Picasso hangt, Guernica. Dit schilderij verbeeldt het bombardement op het dorpje Guernica, het eerste terreurbombardement in Europa. Ook bekijken we het monument voor hen die sneuvelden voor Spanje. Oorspronkelijk opgericht in 1984 als monument voor de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd dit herdenkingsteken in 1985 ingewijd als oorlogsmonument voor alle Spanjaarden.

  dag 2, zo 19-11

  De Vallei der Gevallenen is een monument opgericht ter ere van de slachtoffers aan de rechtse politieke zijde en van de slachtoffers aan de republikeinse kant die katholiek waren. Gebouwd onder dubieuze arbeidsomstandigheden was deze massale kerkruimte de rustplaats van dictator Franco tot oktober 2019. Zonder de goedkeuring van de familieleden, werden de lichamen van duizenden slachtoffers uit persoonlijke graven (en ook uit anonieme massagraven) gehaald en bijgezet in het mausoleum. Tegenwoordig liggen achter de muren van de Vallei der Gevallenen de resten van 33.800 voor- en tegenstanders van de Spaanse Burgeroorlog. Terug in Madrid bezichtigen we de begraafplaats Nuestra Señora de Almudena, waar we twee monumenten zien die gewijd zijn aan de slachtoffers onder de republikeinen. Een ervan is gewijd aan dertien jonge vrouwen die werden vermoord na het einde van de oorlog tijdens de Saca de Agosto, een massale executiecampagne.

  dag 3, ma 20-11

  We wandelen in het westen van Madrid langs diverse plaatsen die ons herinneren aan de strijd: de Arco de la Victoria, het luchtmachtgebouw aan de Plaza Moncloa, het Liria Paleis en de bunkers in Parque Oeste. We komen daarbij ook langs twee monumenten: een gewijd aan de Internationale Brigades (de buitenlandse vrijwilligers die de republikeinen ondersteunden) en een aan de nationalistische soldaten.

  dag 4, di 21-11

  In Toledo, waar tijdens de oorlog hard werd gevochten, bezoeken we het ziekenhuis San Juan Bautista, gebouwd in opdracht van kardinaal Tavera. Republikeinen namen controle over het gebouw en helaas werden kostbare kunstwerken en voorwerpen beschadigd. Dit was een vrij gebruikelijke praktijk van de republikeinen, die de katholieke kerk als een vijand zagen. Na de verovering van het Tavera-ziekenhuis door de nationalisten werden meer dan honderd gewonden en zieken die niet geëvacueerd waren, doodgeschoten. Deze massale executies waren deels een repressiecampagne, uitgevoerd door de nationalisten. Het Alcázar herbergt het militair museum, waar we een zaal met voorwerpen over de oorlog bekijken. Tijdens de oorlog zochten voorstanders van Franco hun toevlucht tot het Alcázar, dat vervolgens werd belegerd en gebombardeerd door sympathisanten van de republikeinen. De nationalisten kwamen als overwinnaars uit dit conflict. Twee dagen na deze zeer symbolische overwinning in Toledo werd Franco uitgeroepen tot generalissimo. De rest van de middag is vrij.

  dag 5, wo 22-11

  De Martelarenbegraafplaats van Paracuellos de Jarama bestaat uit verschillende massagraven uit 1936. Duizenden mensen zijn gedood door de republikeinse zijde omdat ze katholiek, monarchistisch, militair of falangist waren. We staan stil bij een monument gewijd aan de Sovjetsoldaten die vrijwillig kwamen vechten voor de republiek. Transfer naar de luchthaven van Madrid en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid en vice versa met Iberia. De vluchtgegevens zijn:
  18-11-2023: Amsterdam - Madrid, 12.00 - 14.40 uur
  22-11-2023: Madrid - Amsterdam, 15.45 - 18.25 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Vanuit Amsterdam reist u in circa 24 uur met dagtreinen naar Madrid met minstens drie keer overstappen; u bent minimaal twee dagen onderweg.
  Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Voor de luchthaventransfers en excursies wordt gebruikgemaakt van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 1 en 3 reizen we met het uitstekende openbaar vervoer of te voet.

  Hotels

  overnachtingplaats: Madrid (4 nachten)
  We verblijven in een viersterrenhotel.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner inbegrepen bij de reissom. De overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is u deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Soms is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  November is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Madrid. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Van 17 juli 1936 tot 1 april 1939 was Spanje het toneel van een bloedige burgeroorlog. Een groep rechtse generaals, gesteund door monarchisten, fascisten en andere conservatieve groeperingen verklaarde zich tot tegenstander van het linkse republikeinse bewind. Wat volgde was een jarenlange oorlog, waarbij generaal Francisco Franco steun ontving uit nazi-Duitsland en fascistisch Italië en waarbij de republikeinen gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico.
  Tienduizenden burgers stierven in het conflict, aan zowel linkse als rechtse zijde. De conservatieve nationalisten wisten uiteindelijk de strijd te winnen, waarna het land onder een jarenlange dictatuur van Franco terechtkwam.
  Tijdens deze reis in en om Madrid gaan we op zoek naar overblijfselen en monumenten die ons herinneren aan deze tijd. We bekijken de Guernica van Picasso in het Museo Reina Sofia en wandelen in het westen van Madrid langs de Arco de la Victoria en de bunkers in Parque Oeste. We staan stil bij een monument voor de Sovjetsoldaten en bij een herdenkingsplaats voor de vrouwelijke slachtoffers van Saca de Agosto. We brengen een uitgebreid bezoek aan de Valle de los Caídos en gaan naar de begraafplaats van de martelaren in Paracuellos de Jarama. In Toledo werd hard gevochten om het Alcázar. Hier bezoeken we ook het militair museum.

 • dag 1, za 18-11

  Directe lijnvlucht Amsterdam-Madrid en transfer naar het hotel. Na aankomst bezoeken we het Reina Sofia Museum, waar het bekendste kunstwerk van Pablo Picasso hangt, Guernica. Dit schilderij verbeeldt het bombardement op het dorpje Guernica, het eerste terreurbombardement in Europa. Ook bekijken we het monument voor hen die sneuvelden voor Spanje. Oorspronkelijk opgericht in 1984 als monument voor de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd dit herdenkingsteken in 1985 ingewijd als oorlogsmonument voor alle Spanjaarden.

  dag 2, zo 19-11

  De Vallei der Gevallenen is een monument opgericht ter ere van de slachtoffers aan de rechtse politieke zijde en van de slachtoffers aan de republikeinse kant die katholiek waren. Gebouwd onder dubieuze arbeidsomstandigheden was deze massale kerkruimte de rustplaats van dictator Franco tot oktober 2019. Zonder de goedkeuring van de familieleden, werden de lichamen van duizenden slachtoffers uit persoonlijke graven (en ook uit anonieme massagraven) gehaald en bijgezet in het mausoleum. Tegenwoordig liggen achter de muren van de Vallei der Gevallenen de resten van 33.800 voor- en tegenstanders van de Spaanse Burgeroorlog. Terug in Madrid bezichtigen we de begraafplaats Nuestra Señora de Almudena, waar we twee monumenten zien die gewijd zijn aan de slachtoffers onder de republikeinen. Een ervan is gewijd aan dertien jonge vrouwen die werden vermoord na het einde van de oorlog tijdens de Saca de Agosto, een massale executiecampagne.

  dag 3, ma 20-11

  We wandelen in het westen van Madrid langs diverse plaatsen die ons herinneren aan de strijd: de Arco de la Victoria, het luchtmachtgebouw aan de Plaza Moncloa, het Liria Paleis en de bunkers in Parque Oeste. We komen daarbij ook langs twee monumenten: een gewijd aan de Internationale Brigades (de buitenlandse vrijwilligers die de republikeinen ondersteunden) en een aan de nationalistische soldaten.

  dag 4, di 21-11

  In Toledo, waar tijdens de oorlog hard werd gevochten, bezoeken we het ziekenhuis San Juan Bautista, gebouwd in opdracht van kardinaal Tavera. Republikeinen namen controle over het gebouw en helaas werden kostbare kunstwerken en voorwerpen beschadigd. Dit was een vrij gebruikelijke praktijk van de republikeinen, die de katholieke kerk als een vijand zagen. Na de verovering van het Tavera-ziekenhuis door de nationalisten werden meer dan honderd gewonden en zieken die niet geëvacueerd waren, doodgeschoten. Deze massale executies waren deels een repressiecampagne, uitgevoerd door de nationalisten. Het Alcázar herbergt het militair museum, waar we een zaal met voorwerpen over de oorlog bekijken. Tijdens de oorlog zochten voorstanders van Franco hun toevlucht tot het Alcázar, dat vervolgens werd belegerd en gebombardeerd door sympathisanten van de republikeinen. De nationalisten kwamen als overwinnaars uit dit conflict. Twee dagen na deze zeer symbolische overwinning in Toledo werd Franco uitgeroepen tot generalissimo. De rest van de middag is vrij.

  dag 5, wo 22-11

  De Martelarenbegraafplaats van Paracuellos de Jarama bestaat uit verschillende massagraven uit 1936. Duizenden mensen zijn gedood door de republikeinse zijde omdat ze katholiek, monarchistisch, militair of falangist waren. We staan stil bij een monument gewijd aan de Sovjetsoldaten die vrijwillig kwamen vechten voor de republiek. Transfer naar de luchthaven van Madrid en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid en vice versa met Iberia. De vluchtgegevens zijn:
  18-11-2023: Amsterdam - Madrid, 12.00 - 14.40 uur
  22-11-2023: Madrid - Amsterdam, 15.45 - 18.25 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Vanuit Amsterdam reist u in circa 24 uur met dagtreinen naar Madrid met minstens drie keer overstappen; u bent minimaal twee dagen onderweg.
  Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Voor de luchthaventransfers en excursies wordt gebruikgemaakt van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 1 en 3 reizen we met het uitstekende openbaar vervoer of te voet.

  Hotels

  overnachtingplaats: Madrid (4 nachten)
  We verblijven in een viersterrenhotel.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner inbegrepen bij de reissom. De overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is u deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Soms is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  November is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Madrid. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

Deze reis zal worden geleid door dr. Willem Melching. Ter plaatse wordt hij bijgestaan door een organisatorisch reisbegeleider. Op sommige plaatsen is er tevens een (verplichte) plaatselijke gids aanwezig.

dr. Willem Melching

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Reisgegevens

5-daagse vliegreis
18 t/m 22 november 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

voor abonnees van Historisch Nieuwsblad: € 1595
voor niet-abonnees: € 1630
toeslag eenpersoonskamer: € 145

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, ov-kaarten, overnachtingen met ontbijt, 1 diner, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Tes van der Zee MA