Exclusieve groepsreis De Shetland- en Orkney-eilanden

De Shetland- en Orkney-eilanden

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Shetland- en Orkney-eilanden ten noorden van Schotland zijn van een ongeëvenaarde schoonheid. Het pure landschap is rijk aan Keltische oudheden vanaf neolithische tijden. Vooral de Picten en de Vikingen hebben vele sporen achtergelaten. In de negende eeuw werden de plaatselijke Picten gekoloniseerd door de Vikingen. Sindsdien vormen de eilanden van de Northern Atlantic Fringe een belangrijke schakel tussen Scandinavië en Groot-Brittannië. Tot in de late middeleeuwen bleven ze deel uitmaken van het koninkrijk Noorwegen. Te midden van de weidse en stille natuur met ruige klifkusten en een onbedorven flora en fauna maken we kennis met unieke archeologische vondsten en met spectaculaire landschapsgeografische aspecten. Ook is er aandacht voor recente veranderingen, onder andere door oliewinning op de Noordzee.

Reisleiding

drs. Johan Borchert

Sociaal geograaf. Was associate professor aan de faculteit geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij organiseerde veel reizen en leidde samen met zijn echtgenote reizen naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

dr. Joséphine Borchert-Ansinger

Was presidente van de door haar opgerichte Universiteit Nimbas. Leidde meer dan honderd reizen in vrijwel alle werelddelen. Ze wil de reizigers een integrale kennismaking met land en volk bieden met speciale aandacht voor landschap, archeologie, kunst en cultuur.

dag 1, wo 27-05

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Sumburgh in de zuidpunt van Mainland van de Shetlands. Transfer naar ons hotel in Lerwick, waar we vijfmaal overnachten.

dag 2, do 28-05

Een van de opzienbarendste archeologische sites in Noord-Europa is Jarlshof. Hier is in zes opeenvolgende nederzettingsvormen de complete geschiedenis van het neolithicum tot aan de zeventiende eeuw vertegenwoordigd. Een wandeling in het natuurreservaat Sumburgh Head brengt ons naar de meest toegankelijke kolonie papegaaiduikers van Groot-Brittannië. Bij goed tij zien we op de wadden van de Pool of Virkie onder andere zeekoeten en kuifaalscholvers. Met enig geluk spotten we hier ook orka’s en walvissen.

dag 3, vr 29-05

Op het eilandje Mousa staat de mooiste broch, een oeroude klokvormige toren. Deze heeft veel onthuld over de bewoning in de duizend jaar voorafgaand aan de Vikingen. St Ninian’s Isle werd bekend door de overblijfselen van een Keltisch kerkje uit de achtste eeuw. Via het levendige vissersplaatsje Scalloway met zijn machtige kasteelruïne bereiken we Clickimin, een verdedigingswerk uit de bronstijd, dat waarschijnlijk meer dan duizend jaar in gebruik is geweest.

dag 4, za 30-05

Lerwick is het noordelijkste stadje van de Britse eilanden. We bekijken de raadszaal, met zijn interessante glas-in-loodramen, en Fort Charlotte. De eerste versie daarvan werd gebouwd om de Nederlanders op afstand te houden. Het museum van Lerwick heeft zijn eigen historische scheepswerf, die nog steeds in functie is. Bij Stanydale zien we – op een van de weinige plaatsen in de Shetlands van waaruit de zee niet te zien is – een interessante laat-neolithische ruïne. Een prachtige route voert via de neolithische nederzetting Scord of Brouster naar de zeearm Sound of Papa en daarna door een ruig landschap terug naar Lerwick.

dag 5, zo 31-05

Dagtocht naar het noorden. Ons eerste doel is Tingwall, waar het parlement van de Vikingen zetelde. Hun christelijke heiligdommen liggen tegenwoordig onder opgestoven zandheuvels. Een kerkje uit de achttiende eeuw heeft tot op heden het zand getrotseerd. Bij de inham Sullom Voe komen de Noordzee en de Atlantische Oceaan samen en ligt een van de grootste olie- en gasoverslagterminals van Europa. Een uitgebreid net van pijpleidingen verbindt de offshore productievelden met de terminal. In het nabijgelegen Toft nemen we de veerboot naar Ulsta op het eiland Yell. Hier worden vaak zeeotters gezien. Bij goed weer maken we een kustwandeling, begeleid door vogels en zeehonden. Als de tijd het toelaat, verkennen we ook Unst, het noordelijkste eiland van Groot-Brittannië.

dag 6, ma 01-06

We maken de korte oversteek naar het schilderachtige eilandje Bressay, dat we te voet verkennen. Bressay is Shetland in microformaat, met kliffen, beschutte baaien, een rijk vogelleven en een interessante geschiedenis. Lang was het de basis van de Hollandse haringvloot. In de namiddag vliegen we naar Kirkwall op de Orkney-eilanden, waar we vijf nachten verblijven.

dag 7 en 8, di 02-06 en wo 03-06

De zacht glooiende en vruchtbare velden van de Orkneys behoren wat betreft historische overblijfselen tot de rijkste vindplaatsen van Groot-Brittannië. Enkele spectaculaire vondsten zijn de Ring of Brodgar, daterend uit 1600 vóór Christus, en Maeshowe, het indrukwekkendste megalithische graf van West-Europa. Hier hebben de Vikingen duizenden jaren later in runenschrift hun overwinningen genoteerd. We bezichtigen Skara Brae, een imposante groep prehistorische huizen, die opgegraven zijn in de kustduinen. Ook maken we een wandeling naar de Brough of Birsay met de ruïne van Earl’s Bu. Vlakbij ligt het Orkneyinga Viking Saga Centre. De oude Vikingnederzetting Stromness is met tweeduizend inwoners de tweede ‘stad’ van de Orkneys en heeft een bijzondere architectonische stijl. Hier was in de achttiende en de negentiende eeuw een belangrijke haven voor de walvisvaarders en een cruciale rekruteringshaven voor de Canadese Hudson Bay Company. Gaandeweg wordt tijdens onze excursies duidelijk hoe de Orkneys zich ontwikkelden tot het zwaartepunt van de Scandinavische kolonisatie van de Britse eilanden.

dag 9, do 04-06

Dagexcursie per boot naar de eilanden Rousay, Egilsay en Wyre. Westness, het traditionele machtscentrum van Rousay, heeft de best bewaarde prehistorische monumenten. We lopen langs de Westness Trail – de belangrijkste archeologische mijl van Schotland – en bezoeken er Midhowe Broch, Brough Farm en St Mary’s Church. Op het eiland Egilsay lopen we naar de fraaie ruïne van St Magnus, bekend uit de Orkneyinga Saga. De lochs en wetlands van Egilsay zijn beroemd om hun rijke vogelleven. Op Wyre zien we het oudste stenen kasteel van Schotland, het twaalfde-eeuwse Cubbie Roo’s Castle.

dag 10, vr 05-06

De belangrijkste Vikingkolonies op Britse bodem bevonden zich op de Orkney-eilanden. ’s Ochtends krijgen we een korte impressie van de plaats Kirkwall, die gedomineerd wordt door de Scandinavische St Magnus Cathedral, daterend uit 1137. De Churchill Barriers zijn de dammen langs de kust van de grote binnenbaai Scapa Flow, in de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Ze grendelden de oostelijke toegang tot de Noordzee af voor Duitse onderzeeërs. We rijden over die dammen naar de eilanden Burray en South Ronaldsay. Hier bezichtigen we de Italian Chapel, St Margaret’s Hope, Old St Mary’s Church en de opgravingen van Tomb of the Eagles.

dag 11, za 06-06

Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Edinburgh v.v. met KLM. Vanaf Edinburgh gebruiken we lijnvluchten van Loganair. De vluchttijden zijn de volgende (onder voorbehoud van wijzigingen):
27-05-2020: Amsterdam - Edinburgh, 08.00 - 08.25 uur
27-05-2020: Edinburgh - Sumburgh, 14.00 - 15.30 uur
01-06-2020: Sumburgh - Kirkwall, 15.40 - 16.20 uur
06-06-2020: Kirkwall - Edinburgh, 07.40 - 08.55 uur
06-06-2020: Edinburgh - Amsterdam, 13.25 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Groot-Brittannië is het één uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

KLM-ruimbagage

Deze reis is deels gebaseerd op lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis ter plaatse wordt uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars en lokale veerdiensten. Korte of langere wandelingen (waarschijnlijk niet langer dan ca. anderhalf uur) zijn nodig om een en ander goed te kunnen bekijken. Wie niet mee wil wandelen, kan bij de bus wachten.
Tijdens de ritten en boottochten kunt u genieten van de mooie uitzichten over het fraaie landschap, kliffen en baaien op de eilanden.
Door wisselende weersomstandigheden en veranderingen in vlucht- en vaarschema’s kunnen wijzigingen in het programma noodzakelijk zijn.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Lerwick (5 nachten) - Kirkwall (5 nachten)
Op deze afgelegen eilanden is de hotelkeuze zeer beperk; geschikte luxe hotels zijn er niet. Beide hotels zijn goede middenklasse hotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners en 9 lunches inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in de hotels; een enkele keer wordt in een lokaal restaurant gedineerd.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De langste wandelingen in de natuur zullen ca. anderhalf in beslag nemen. Het terrein is glooiend, maar niet al te moeilijk. Paden zijn goed onderhouden.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Shetland ligt op 60 graden noorderbreedte, dus op de hoogte van Zuid-Groenland. Orkney ligt wat zuidelijker. De gekozen periode biedt de grootste kans op dagen met prachtig weer. Statistisch is de gemiddelde dagtemperatuur op Shetland 12 °C en op Orkney 14 °C, maar er is redelijk wat zon. Het weer is zeer veranderlijk. Lokale buien zie je over het land trekken en je kunt even wachten tot het weer droog is. Een Schots spreekwoord luidt dan ook: If you don’t like the weather, just wait 20 minutes.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Britse munteenheid is het Britse pond (GBP). Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Geld heeft u nodig voor 2 lunches, drankjes en voor uitgaven van persoonlijke aard zoals een souvenir. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van ca. € 15,- à € 25,- per persoon per reisdag, afhankelijk van uw consumptiepatroon.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/over-labrys-reizen/duurzaam en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
27 mei t/m 6 juni 2020

Reissom

tot en met 4 februari 2020: € 3795
vanaf 5 februari 2020: € 3945
toeslag eenpersoonskamer: € 520
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, 9 lunches, alle diners, reisleiding, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Johan Borchert
dr. Joséphine Borchert-Ansinger

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
Elianne Visser MA