Exclusieve groepsreis Servië

Servië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Servië is misschien wel het minst begrepen land van Europa. Ruud Peeten neemt u mee op ontdekking door dit diverse land dat zich uitstrekt van de Donauvlakte in het noorden tot aan de bergen van de oude Sandzak in het zuiden. We maken kennis met het heroïsche nationale verhaal dat is gestoeld op de eenheid van het orthodoxe volk, maar hebben ook oog voor de enorme diversiteit onder het oppervlak. Een bezoek aan Servië houdt niet op bij de grenzen van het land zelf. De bakermat van de Servische cultuur ligt in Kosovo en dat is waar onze reis begint. Hier liggen de kloosters van het oude Raska, het vrije Servische land dat opbloeide onder leiding van de dynastie der Nemanjic in de twaalfde tot veertiende eeuw. In de periferie van het Byzantijnse Rijk bouwde zij luisterrijke kloosters die eeuwen van Osmaanse dominantie weerstonden. Dan reizen we voort naar het eigenlijke Servië. Hier kreeg de vrijheidsstrijd in de negentiende eeuw gestalte onder leiding van Karadjordje en Milos Obrenovic. Zo werd het fundament gelegd voor het tijdens de Eerste Wereldoorlog gevormde Joegoslavië. Ook bij het tweede Joegoslavië, dat onder leiding van Tito op communistische leest werd geschoeid, staan we uitgebreid stil. Minstens net zo Servisch als Servië zelf, is de Bosnische Republika Srpska. Door deze getroebleerde streek, in Nederland met name bekend om de gebeurtenissen in Srebrenica, reizen we de laatste twee dagen met als standplaats de prachtige stad Sarajevo.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Ruud Peeten. Her en der wordt hij aangevuld door lokale gidsen.

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een jeugdig enthousiasme en een gedegen kennis.

dag 1, do 17-06

We vliegen op de Kosovaarse hoofdstad Pristina voor één overnachting.

dag 2, vr 18-06

We gaan naar de fraaiste stad van Kosovo, Prizren. Onder de burcht Kalaja, ooit een centrum van Servische cultuur, is Prizren na eeuwen van Osmaanse invloed nu geworden tot een schitterende stad.
De schaduwzijde, of beter gezegd het nogal treurige lot van de Serviërs in Kosovo, is nergens zo tastbaar als in de straten onder de burcht, waar in 2004 het etnisch geweld oplaaide en KFOR in een lastig parket werd gebracht. We lunchen in oriëntaalse sferen in Prizren en vervolgen de weg noordwaarts naar het indrukwekkende klooster van Visoko Decani. Tegen het eind van de middag arriveren we bij ons rustig gelegen hotel net buiten de stad Pejë, waar we ook dineren. 

dag 3, za 19-06

In het Servische klooster van het Patriarchaat van Pec zien we mooie fresco's en een moerbei die, zo wil het verhaal, de heilige Sava zelf meebracht van een reis naar het Beloofde Land. We rijden door naar Mitrovicë, een etnisch verdeelde stad en tevens het symbool van de spanningen tussen Servië en Kosovo. De fameuze brug wordt tot de dag van vandaag bewaakt door VN-troepen. Als we de grens met het eigenlijke Servië oversteken, voert onze weg naar het magische klooster van Crna Reka. Verscholen in een grot in de bossen en niet eens zo ver van de brandhaarden ligt hier een serene en devote plek. Eén overnachting in Novi Pazar.

dag 4, zo 20-06

We bezichtigen nog twee gewichtige kloosters, Studenica en Zica, en arriveren op tijd in de middag in het kuuroord van Vrnjacka Banja. Na een lezing heeft u een vrije namiddag in het kuuroord.

dag 5, ma 21-06

Rit naar de Servische hoofdstad Belgrado. Onderweg wordt de rol van twee Servische dynastieën toegelicht, die van Karadjordje en Obrenovic. Een verhaal vol intriges! In Topola bekijken we de kerk waar Karadjordje en zijn nazaten liggen. Ook vernemen we de turbulente geschiedenis van de icoon, die eindigde in Hitlers Führerbau in München. In Smederevo krijgen we een rondleiding door de Obrenovicresidentie aan de Donau en lunchen we. In Belgrado bezichtigen we het hoofdstedelijk paleis van de Karadjordjedynastie. Drie overnachtingen in Belgrado.

dag 6, di 22-06

Vandaag ligt de nadruk op de Habsburgse delen van Servië. We bezoeken de steden Sremski Karlovci en Novi Sad. Tussendoor staat er een smakelijke lunch op het programma in een traditionele carda. Op de weg terug naar Belgrado is er nog een kleine wijnproeverij. Dat in Servië uitstekende wijnen worden gemaakt, weten maar weinigen.

dag 7, wo 23-06

We komen de twintigste eeuw binnen, de eeuw van de Joegoslavische eenheid, die voor het eerst in de geschiedenis werd gerealiseerd om tegen het einde van diezelfde eeuw weer tenietgedaan te worden. Rondtocht langs diverse herinneringen uit de Joegoslavische periode in Belgrado: het federale parlement, het iconische hotel Jugoslavija, een utopische wijk uit de periode van de wederopbouw, de trein van Tito, het Museum van Joegoslavië en het daaraan grenzende mausoleum, waar Tito te ruste is gelegd. De dag staat bol van in situ lezingen, waarin we kennismaken met uiteenlopende facetten van Joegoslavië en met name de rol van Servië in de totstandkoming en de ondergang van dat land.

dag 8, do 24-06

Door een glooiend landschap rijden we naar Uzice. Het Uzice Museum vertelt een interessant stuk van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Even buiten de stad bezoeken we het Kadinjaca Memorial Park alvorens we doorrijden naar het nabijgelegen nationale park Tara. We verblijven er in een oud Joegoslavisch hotel en luisteren naar een lezing over het eind van de Tito-jaren.

dag 9, vr 25-06

Tijdens de rit naar Bosnië hoort u over de Servische oorlog. Streed men voor een Groot-Servië of ter behoud van Joegoslavië? Een gecompliceerde kwestie, waarbij we de beeldvorming van weleer pogen te overstijgen. In Visegrad houden we halt bij de fantastische brug die Ivo Andric beschreef in zijn Nobelprijs winnende boek De brug over de Drina. We varen een stukje over de rivier en lunchen in een traditionele taverne. In de loop van de namiddag bereiken we Sarajevo, waar we verblijven in het iconische Holiday Inn. Vanuit dit hotel, gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1984, werden de eerste schoten gelost die het Servische beleg van de stad inluidden.

dag 10, za 26-06

Een volle dag in deze fascinerende stad. We wandelen door de Habsburgse wijken naar het Osmaanse centrum Bascarsija. Na de lunch heeft u hier vrije tijd om de indrukken van deze bijzondere reis door de turbulente geschiedenis van Servië te laten bezinken. We sluiten de reis af met een wandelingetje voor het park Vrelo Bosne en een smakelijk diner.

dag 11, zo 27-06

Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Pristina en van Sarajevo naar Amsterdam met Austrian Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
17-06-2021: Amsterdam - Wenen, 17.45 – 19.35 uur en Wenen - Pristina, 21.25 – 23.05 uur
27-06-2021: Sarajevo - Wenen 15.05 – 16.20 uur en Wenen - Amsterdam, 17.20 – 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Servië (die begint in Kosovo en eindigt in Bosnië) wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar lokale standaard is dit een goede touringcar.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Pristina (1 nacht) - Peja (1 nacht) - Novi Pazar (1 nacht) - Vrnjacka Banja (1 nacht) - Belgrado (3 nachten) - nationaal park Tara (1 nacht) - Sarajevo (2 nachten)
In Pristina wordt in een comfortabel hotel overnacht. Bij Peja overnachten we in een net buiten de stad gelegen, rustig hotel. In Novi Pazar wordt in een viersterrenhotel met wellness-faciliteiten overnacht, gelegen in een mooie omgeving. In Vrnjacka Banja wordt in een kuuroord verbleven. Het hotel in Belgrado is comfortabel en rustig gelegen. In het nationaal park Tara verblijft u in een oud Joegoslavisch hotel. Het hotel in Sarajevo is iconisch.

Maaltijden

Op deze reis zijn 9 lunches en 9 diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants of in het hotel. De Servische keuken is net als het land zelf een combinatie van invloeden uit het westen (het vroegere Oostenrijks-Hongaarse rijk) en het oosten (het vroegere Osmaanse rijk).

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt vaak van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk en dat maakt deze reis intensief.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor Servië, Kosovo en Bosnië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties voor alle reizigers aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en tegen Hepatitis A. Overlegt u met uw huisarts voor een persoonlijk advies.
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken vanwege het chloorgehalte. Flessen water zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Weer

In juni is de temperatuur doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Servische munteenheid is de Servische dinar. 100 Servische dinars staan ongeveer gelijk aan € 0,85 (oktober 2020). Pinautomaten zijn in Servië in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Servisch geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Andere valuta hoeven niet te worden opgenomen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Servië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
17 t/m 27 juni 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 30 maart 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 30 maart 2021: € 2095
vanaf 31 maart 2021: € 2195
toeslag eenpersoonskamer: € 180

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, 9 lunches, 9 diners, wijnproeverij, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling