Schotland
Schotland
Schotland

Schotland

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Tijdens deze reis maken we niet alleen kennis met de levendige steden Glasgow en Edinburgh, maar ook met rustiger plaatsen en de natuur van de Schotse Hooglanden. We bezoeken kastelen, landhuizen en kathedralen en leren over de geschiedenis van de Schotse clans. In en rondom Glasgow zien we de architectuur van Charles Rennie Mackintosh, kunstenaar, ontwerper en architect uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Edinburgh is een bijzondere stad, gelegen in een heuvelrijke omgeving. De Old Town bestaat uit middeleeuwse straatjes met als bekroning het kasteel boven op een rotsheuvel. De New Town is een mooi voorbeeld van achttiende-eeuwse stadsplanning en bezit veel neoklassieke gebouwen.

 • dag 1, ma 05-06

  Vertrek vanuit IJmuiden met de nachtboot naar Newcastle. Aan boord staan buitenhutten ter beschikking.

  dag 2, di 06-06

  Aankomst in Newcastle in de ochtend. We beginnen met een bezoek aan de indrukwekkende overblijfselen van Hadrian’s Wall, nagenoeg op de grens van Engeland en Schotland. Deze muur van meer dan 100 kilometer lang werd in opdracht van keizer Hadrianus gebouwd om de noordelijke grens van het Romeinse Rijk te beschermen tegen invallen van de Picten. Het Vindolanda Museum biedt een blik op het Romeinse leven in dit noordelijk deel van Groot-Brittannië. Dan steken we de grens over met Schotland en overnachten we tweemaal in Glasgow.

  dag 3, wo 07-06

  De kathedraal van Glasgow is een van de weinige middeleeuwse kathedralen in het land die compleet bewaard zijn gebleven. De Kelvingrove Art Gallery and Museum kent een brede collectie van natuurhistorische objecten tot diverse kunstcollecties, waaronder werken van de Glasgow Girls en Glasgow Boys, tijdgenoten van Mackintosh. We lunchen in een van de door Mackintosh ontworpen tearooms die de stad rijk is. De middag is ter vrije besteding. Misschien bezoekt u The Lighthouse, het voormalige gebouw van de Glasgow Herald Newspaper, nu een centrum voor design en architectuur met een magnifiek uitzicht over de stad. In de Hunterian Art Gallery vindt u een replica van het woonhuis van Mackintosh, alsmede een fraaie collectie Whistlers. Maar ook de Gallery of Modern Art en de religieuze kunst van het St. Mungo Museum zijn de moeite waard.

  dag 4, do 08-06

  In Helensburgh zien we nog een voorbeeld van de bijzondere en elegante architectuur van Charles Rennie Mackintosh. Het Hill House is grotendeels gerestaureerd en heeft nog veel origineel meubilair. De vallei van Glencoe is een combinatie van prachtige natuur en wrede geschiedenis. We zien het monument dat is opgericht voor de in 1692 omgekomen mannen van de clan MacDonald en gaan naar het bezoekerscentrum. Bij Fort William zien we Neptune’s Staircase, een complex van sluizen boven elkaar. We overnachten eenmaal in Fort William, gelegen aan de oevers van Loch Linnhe en in de schaduw van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

  dag 5, vr 09-06

  Via de Killiecrankie-pas, beroemd of berucht vanwege de Jacobietenopstand in 1689, trekken we de heuvels in. Queensview biedt een fenomenaal uitzicht over Loch Tummel. We krijgen ook een rondleiding in het sprookjesachtige Blair Castle, zetel van de hertog van Atholl. Na een bezoek aan een whiskystokerij rijden we door naar ons hotel in Dunkeld, waar we één nacht doorbrengen.

  dag 6, za 10-06

  De kathedraal van Dunkeld, deels een ruïne, is fraai gelegen aan de rivier de Tay en heeft nog een paar Pictische stenen. Onderweg naar Edinburgh bekijken we Hopetoun House, een groot landhuis, fraai gelegen aan de Firth of Forth. Dit landgoed is nog steeds in het bezit van de familie Hope, die hier sinds 1600 gevestigd is. Twee overnachtingen in Edinburgh.

  dag 7, zo 11-06

  We brengen de hele dag door in Edinburgh, te beginnen bij het spectaculair gelegen kasteel, de burcht waar de stad haar naam aan ontleent. Oorspronkelijk is het een vesting uit de zesde eeuw voor koning Edwin van Northumbria, tegenwoordig een complex met gebouwen uit de twaalfde tot de twintigste eeuw. We wandelen over de Royal Mile en bewonderen onderweg St. Giles Cathedral. De middag is ter vrije besteding. Het National Museum is ook zeker een bezoek waard. Hier bevinden zich vroegmiddeleeuwse standing stones, bewerkt door de Picten en Keltische christenen. Of u gaat naar de National Gallery of Scotland met een schilderijencollectie van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw.

  dag 8, ma 12-06

  Het einde van onze reis nadert. Onderweg naar Newcastle brengen we nog een bezoek aan de mysterieuze Rosslyn Chapel, die gebouwd is in de vijftiende eeuw en een deel van de Heilige Graal zou verbergen. Inscheping op de nachtboot naar Amsterdam.

  dag 9, di 13-06

  Aankomst in IJmuiden in de ochtend.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle en terug van DFDS. De veertijden zijn:
  05-06-2023: IJmuiden - Newcastle, 17.30 - 09.15 uur (aankomst 06-06)
  12-06-2023: Newcastle - IJmuiden, 17.00 - 09.45 uur (aankomst 13-06)
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Engeland is het één uur vroeger dan in Nederland.
  NB 2 Voor deelnemers die met het openbaar vervoer komen, kan een transfer bijgeboekt worden van station Amsterdam Centraal naar de terminal in IJmuiden. Deelnemers ontvangen hierover meer informatie.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Schotland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: nachtboot (1 nacht) - Glasgow (2 nachten) - Fort William (1 nacht) - Dunkeld (1 nacht) - Edinburgh (2 nachten) -
  nachtboot (1 nacht)
  Aan boord van de nachtboot zullen voor alle deelnemers buitenhutten gereserveerd worden. Deze zijn voorzien van douche en toilet.
  In Schotland maken we gebruik van comfortabele drie- en viersterrenhotels in het centrum van de stad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners in Glasgow en Edinburgh vinden plaats in lokale restaurants; in Fort William en Dunkeld wordt in het hotel gedineerd. Het eerste en het laatste diner gebruiken we aan boord van de veerboot. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Schotland. De temperaturen zijn dan doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk dient uw Nederlandse paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het is niet meer toegestaan om met een identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

  Geld

  De Schotse munteenheid is de Britse pond. Pinautomaten zijn in Schotland in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Bij het opnemen van Britse ponden in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Schotland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Tijdens deze reis maken we niet alleen kennis met de levendige steden Glasgow en Edinburgh, maar ook met rustiger plaatsen en de natuur van de Schotse Hooglanden. We bezoeken kastelen, landhuizen en kathedralen en leren over de geschiedenis van de Schotse clans. In en rondom Glasgow zien we de architectuur van Charles Rennie Mackintosh, kunstenaar, ontwerper en architect uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Edinburgh is een bijzondere stad, gelegen in een heuvelrijke omgeving. De Old Town bestaat uit middeleeuwse straatjes met als bekroning het kasteel boven op een rotsheuvel. De New Town is een mooi voorbeeld van achttiende-eeuwse stadsplanning en bezit veel neoklassieke gebouwen.

 • dag 1, ma 05-06

  Vertrek vanuit IJmuiden met de nachtboot naar Newcastle. Aan boord staan buitenhutten ter beschikking.

  dag 2, di 06-06

  Aankomst in Newcastle in de ochtend. We beginnen met een bezoek aan de indrukwekkende overblijfselen van Hadrian’s Wall, nagenoeg op de grens van Engeland en Schotland. Deze muur van meer dan 100 kilometer lang werd in opdracht van keizer Hadrianus gebouwd om de noordelijke grens van het Romeinse Rijk te beschermen tegen invallen van de Picten. Het Vindolanda Museum biedt een blik op het Romeinse leven in dit noordelijk deel van Groot-Brittannië. Dan steken we de grens over met Schotland en overnachten we tweemaal in Glasgow.

  dag 3, wo 07-06

  De kathedraal van Glasgow is een van de weinige middeleeuwse kathedralen in het land die compleet bewaard zijn gebleven. De Kelvingrove Art Gallery and Museum kent een brede collectie van natuurhistorische objecten tot diverse kunstcollecties, waaronder werken van de Glasgow Girls en Glasgow Boys, tijdgenoten van Mackintosh. We lunchen in een van de door Mackintosh ontworpen tearooms die de stad rijk is. De middag is ter vrije besteding. Misschien bezoekt u The Lighthouse, het voormalige gebouw van de Glasgow Herald Newspaper, nu een centrum voor design en architectuur met een magnifiek uitzicht over de stad. In de Hunterian Art Gallery vindt u een replica van het woonhuis van Mackintosh, alsmede een fraaie collectie Whistlers. Maar ook de Gallery of Modern Art en de religieuze kunst van het St. Mungo Museum zijn de moeite waard.

  dag 4, do 08-06

  In Helensburgh zien we nog een voorbeeld van de bijzondere en elegante architectuur van Charles Rennie Mackintosh. Het Hill House is grotendeels gerestaureerd en heeft nog veel origineel meubilair. De vallei van Glencoe is een combinatie van prachtige natuur en wrede geschiedenis. We zien het monument dat is opgericht voor de in 1692 omgekomen mannen van de clan MacDonald en gaan naar het bezoekerscentrum. Bij Fort William zien we Neptune’s Staircase, een complex van sluizen boven elkaar. We overnachten eenmaal in Fort William, gelegen aan de oevers van Loch Linnhe en in de schaduw van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

  dag 5, vr 09-06

  Via de Killiecrankie-pas, beroemd of berucht vanwege de Jacobietenopstand in 1689, trekken we de heuvels in. Queensview biedt een fenomenaal uitzicht over Loch Tummel. We krijgen ook een rondleiding in het sprookjesachtige Blair Castle, zetel van de hertog van Atholl. Na een bezoek aan een whiskystokerij rijden we door naar ons hotel in Dunkeld, waar we één nacht doorbrengen.

  dag 6, za 10-06

  De kathedraal van Dunkeld, deels een ruïne, is fraai gelegen aan de rivier de Tay en heeft nog een paar Pictische stenen. Onderweg naar Edinburgh bekijken we Hopetoun House, een groot landhuis, fraai gelegen aan de Firth of Forth. Dit landgoed is nog steeds in het bezit van de familie Hope, die hier sinds 1600 gevestigd is. Twee overnachtingen in Edinburgh.

  dag 7, zo 11-06

  We brengen de hele dag door in Edinburgh, te beginnen bij het spectaculair gelegen kasteel, de burcht waar de stad haar naam aan ontleent. Oorspronkelijk is het een vesting uit de zesde eeuw voor koning Edwin van Northumbria, tegenwoordig een complex met gebouwen uit de twaalfde tot de twintigste eeuw. We wandelen over de Royal Mile en bewonderen onderweg St. Giles Cathedral. De middag is ter vrije besteding. Het National Museum is ook zeker een bezoek waard. Hier bevinden zich vroegmiddeleeuwse standing stones, bewerkt door de Picten en Keltische christenen. Of u gaat naar de National Gallery of Scotland met een schilderijencollectie van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw.

  dag 8, ma 12-06

  Het einde van onze reis nadert. Onderweg naar Newcastle brengen we nog een bezoek aan de mysterieuze Rosslyn Chapel, die gebouwd is in de vijftiende eeuw en een deel van de Heilige Graal zou verbergen. Inscheping op de nachtboot naar Amsterdam.

  dag 9, di 13-06

  Aankomst in IJmuiden in de ochtend.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle en terug van DFDS. De veertijden zijn:
  05-06-2023: IJmuiden - Newcastle, 17.30 - 09.15 uur (aankomst 06-06)
  12-06-2023: Newcastle - IJmuiden, 17.00 - 09.45 uur (aankomst 13-06)
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Engeland is het één uur vroeger dan in Nederland.
  NB 2 Voor deelnemers die met het openbaar vervoer komen, kan een transfer bijgeboekt worden van station Amsterdam Centraal naar de terminal in IJmuiden. Deelnemers ontvangen hierover meer informatie.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Schotland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: nachtboot (1 nacht) - Glasgow (2 nachten) - Fort William (1 nacht) - Dunkeld (1 nacht) - Edinburgh (2 nachten) -
  nachtboot (1 nacht)
  Aan boord van de nachtboot zullen voor alle deelnemers buitenhutten gereserveerd worden. Deze zijn voorzien van douche en toilet.
  In Schotland maken we gebruik van comfortabele drie- en viersterrenhotels in het centrum van de stad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners in Glasgow en Edinburgh vinden plaats in lokale restaurants; in Fort William en Dunkeld wordt in het hotel gedineerd. Het eerste en het laatste diner gebruiken we aan boord van de veerboot. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Schotland. De temperaturen zijn dan doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk dient uw Nederlandse paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het is niet meer toegestaan om met een identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

  Geld

  De Schotse munteenheid is de Britse pond. Pinautomaten zijn in Schotland in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Bij het opnemen van Britse ponden in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Schotland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Roos Fokkema. Gedurende de reis zal zij her en der worden bijgestaan door een lokale gids.

drs. Roos Fokkema

drs. Roos Fokkema

Studeerde kunstgeschiedenis en heeft zich gespecialiseerd in Keltische kunst en cultuur en in vroegchristelijke Ierse kunst. Ze heeft zich toegelegd op het geven van lessen en lezingen en het leiden van kunstreizen en excursies.

Reisgegevens

9-daagse bootreis
5 t/m 13 juni 2023

Reissom

t/m 7 februari 2023: € 2895
vanaf 8 februari 2023: € 3045
toeslag eenpersoonskamer: € 470
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

bootovertochten, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen