Exclusieve groepsreis Op weg naar Santiago de Compostela

Op weg naar Santiago de Compostela

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Camino Francés is de beroemde pelgrimsroute van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Deze Jakobsweg prijkt op de Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. De weg voert door de met wijngaarden bedekte heuvels van Navarra en La Rioja, door pittoreske dorpjes en middeleeuwse steden als Pamplona, Burgos en León, en door de bossen van Galicië naar het magische eindpunt Santiago. De camino is niet alleen bijzonder vanwege het natuurschoon. Ook hebben zich langs deze artistieke weg diverse kunststijlen ontwikkeld. Naast Visigotische en mozarabische monumenten maken we kennis met romaanse bouwkundige juweeltjes. We beleven deze unieke tocht onder de zeer deskundige leiding van kunsthistorica Yvette de Groot.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door dr. Yvette de Groot. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleider bij de groep.

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

dag 1, za 29-08

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bordeaux. Per touringcar rijden we richting de Pyreneeën. Onderweg strekken we de benen in het middeleeuwse Saint-Jean-Pied-de-Port, het officiële startpunt van de Camino Francés. We genieten van een welkomstdiner, waarna we onze weg vervolgen door de bergen. De lange rit wordt beloond met een overnachting in een heerlijk hotel dat deel uitmaakt van het klooster van Roncesvalles.

dag 2, zo 30-08

Verkenning van het indrukwekkende kloostercomplex van Roncesvalles dat wordt bewoond door een aantal Augustijner monniken. We bezoeken de gerestaureerde dertiende-eeuwse kerk en de kapittelzaal, waar in 1912 het liggend beeld van koning Sancho VII op een graftombe is geplaatst. Na de gezamenlijke lunch rijden we naar Pamplona, met onderweg een stop bij de middeleeuwse brug van Zubiri. In de historische stad Pamplona wandelen we via de Magdalenabrug naar de kathedraal, waar we in stilte een kijkje nemen. Twee overnachtingen in Pamplona.

dag 3, ma 31-08

Rit naar Eunate, waar we het mysterieuze achthoekige romaanse kerkje bewonderen dat zich eenzaam in het open landschap bevindt. Het middeleeuwse Puente la Reina dankt zijn naam aan de statige romaanse brug over de rivier de Arga die in opdracht van de koningin van Navarra werd aangelegd. Hier voegen de twee pelgrimsrouten over de Pyreneeën, die vanuit Roncevalles en die vanuit Somport, zich samen tot de uiteindelijke Camino Francés. We wandelen met elkaar over deze romaanse brug, luisteren naar het stromen van de rivier en stellen ons de vele pelgrims voor die in de loop van de geschiedenis deze brug overstaken. In de Rúa Mayor, die uitkomt op de brug, ontdekken we architectonische pronkstukken als de kerken El Crucifico en Santiago. We vervolgen onze weg naar het romaanse stadje Estella. ‘Estella la bella’, ook wel het Toledo van het noorden genoemd, herbergt prachtige paleizen, zoals het Palacio de los Reyes de Navarra en de twaalfde-eeuwse kerk van Santo Sepulcro.

dag 4, di 01-09

Na een bezoek aan een uitzonderlijk kerkje in Torres del Río vervolgen we onze weg naar Laguardia in de wijnstreek La Rioja. Hier bewonderen we het kerkportaal van de Santa Maria de los Reyes. Ook is er tijd om door de sfeervolle straatjes van het oude centrum te dwalen en te lunchen in een van de vele wijnbarretjes. Via de kloosters van San Millán de Cogolla, welke beide sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, rijden we naar Santo Domingo de la Calzada, waar we in de kathedraal horen over het wonder van de kip en de haan. Na een intensieve dag bereiken we in de namiddag ons hotel in het hart van het oude centrum van Burgos, waar we dineren en twee nachten verblijven.

dag 5, wo 02-09

Stadswandeling door het prachtig bewaard gebleven historisch centrum van Burgos. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de gotische kathedraal van Santa María, de op twee na grootste van Spanje met vele beeldhouwwerken en maar liefst vijftien kapellen. Ten zuiden van de kathedraal treffen we de gelijknamige triomfboog, waar we in de twee halfronde torens beelden van onder andere El Cid aanschouwen. Aan het einde van de middag bezoeken we het vijftiende-eeuwse kartuizerklooster van Miraflores dat enkele kilometers buiten de stad op een heuvel prijkt.

dag 6, do 03-09

We brengen een bezoek aan Santa María la Real de las Huelgas, het cisterciënzer klooster waardoor Burgos fundamenteel is verbonden aan de Camino Francés. Hier vonden veel koninklijke huwelijken plaats, maar voor anderen was het hun laatste rustplaats. Onze tocht over de hoogvlakte onderbreken we in het plaatsje Frómista, waar we de kerk van San Martín bezichtigen en op eigen gelegenheid lunchen. Kort voor aankomst in León bezoeken we de landelijk gelegen kerk van San Miguel de Escalada, een van de weinige overblijfselen van de mozarabische bouwkust in Noord-Spanje. We dineren en overnachten in León op een wel heel bijzondere plek. Ons hotel is namelijk gevestigd in het Colegiata San Isidoro complex, met basiliek en Panteón Real, de koninklijke grafkamer waar 23 vorsten onder fraaie fresco’s begraven liggen. Morgen vereren we het complex met een uitgebreid bezoek.

dag 7, vr 04-09

Vandaag staat León centraal. Het compacte historisch centrum herbergt bijzondere bezienswaardigheden. Zo treffen we voorbeelden van drie cultuurstijlen aan: de romaanse Colegiata San Isidoro; de grote gotische kathedraal met haar schitterende glas-in-lood-ramen; en het voormalig renaissance pelgrimshospitaal San Marcos, dat een bijzondere geschiedenis kent. Nadat het in de twaalfde eeuw als ziekenhuis voor pelgrims diende, is het in de zestiende eeuw door de Katholieke Koningen verbouwd tot hoofdkwartier van de Ridders van Santiago. Vervolgens heeft het als gevangenis gediend en tegenwoordig huist er een parador. Diner op eigen gelegenheid in een van de vele restaurantjes van het sfeervolle centrum van León en tweede overnachting in hotel Colegiata Real.

dag 8, za 05-09

Het magische eindpunt nadert. Maar onderweg wachten ons nog een aantal juweeltjes, zoals het voormalig bisschoppelijk paleis van Astorga dat ontworpen is door Gaudí en waarin het Museo de los Caminos is gevestigd. Aansluitend bezoeken we in Villafranca del Bierzo de Santiagokerk met haar bijzondere Puerta del Perdón, waar pelgrims die wegens ziekte hun reis naar Santiago moesten afbreken vergiffenis konden vragen. Bij mooi weer stoppen we in O Cebreiro voor een wandeling naar het pelgrimsmonument. Vervolgens gaan we op weg naar Santiago de Compostela, waar we dineren en verblijven in Parador de Santiago.

dag 9, zo 06-09

Uitgebreide verkenning van Santiago. Volgens een overlevering zou in de kathedraal het lichaam van de apostel Jakobus begraven zijn. We wonen er een pelgrimsmis bij. In het Museo de la Catedral besteden we uitgebreid aandacht aan de twaalfde-eeuwse beeldhouwer El Maestro Mateo. We genieten van een gezamenlijk afscheidsdiner en verblijven een laatste nacht in Santiago de Compostela, eindpunt van de eeuwenoude pelgrimsroute.

dag 10, ma 07-09

Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bordeaux per KLM en van Santiago de Compostela naar Amsterdam met Vueling. De vluchttijden zijn:
29-08-2020: Amsterdam - Bordeaux, 11.40 - 13.20 uur
07-09-2020: Santiago - Amsterdam, 17.20 - 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, bij de heenvlucht met KLM gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Bordeaux te reizen, en terug vanaf Santiago de Compostela. Voor de heenreis reist u van Antwerpen naar Parijs om vervolgens over te stappen naar Bordeaux. Deze reist duurt zo’n 8 uur. De terugreis vanaf Santiago kent ook twee overstappen, maar hier moet u rekening houden met een extra dag en overnachting. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

De heenreis is gebaseerd op een directe lijnvlucht met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 10,- extra kosten te betalen per enkele reis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

We verblijven in bijzondere, voornamelijk viersterren boetiekhotels die alle zijn gelegen in het centrum van de betreffende stad. Er zijn 7 diners en 1 lunch inbegrepen. Deze vinden plaats in de hotels of in goede restaurants met Spaanse keuken.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

Begin september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door noord Spanje. We mogen rekenen op aangenaam weer met een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC in Burgos en Pamplona. In Santiago de Compostela liggen de temperaturen over het algemeen iets lager en valt er meer neerslag (bron: klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
29 augustus t/m 7 september 2020

Reissom

t/m 5 mei 2020: € 2775
vanaf 6 mei 2020: € 2875
toeslag eenpersoonskamer: € 385

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 7 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, gebruik audiosysteem, lokale gidsen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Yvette de Groot

Contact Labrys Reizen

Berit Akse MA