Exclusieve groepsreis Russische sporen in Nederland

Russische sporen in Nederland * Van vrede en oorlog

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Tijdens deze korte reis treden we in de voetsporen van Russen die voor een kortere of langere periode in Nederland verbleven. We besteden uitgebreid aandacht aan de twee langere bezoeken van tsaar Peter de Grote aan ons land. Tijdens zijn eerste verblijf in 1696-1697 reisde hij incognito. Eerst vestigde hij zich in Zaandam, maar al snel verhuisde hij naar Amsterdam om daar in anonimiteit en rust ervaring op te doen met de scheepsbouw. Ook wilde hij uitgebreid kennismaken met de wetenschappelijke verworvenheden van onze toenmalige republiek. In de volgende eeuw (1716-1717) kwam hij terug. Toen bezocht hij een groot aantal Nederlandse wetenschappers en kunstenaars van wie hij een aantal collecties opkocht. Ook was hij op een verborgen diplomatieke missie.
Peter kwam dus in – en voor – vrede naar Nederland. In latere eeuwen zetten ook Russische en Sovjetsoldaten voet aan wal. Met hun verhalen maken we kennis in Bergen en op Texel. De follies van architectuurtuin Nederlands Kremlin en verhalen over onze Russische koningin Anna Paulowna en andere Russen die Nederland bezochten, zorgen voor de nodige verluchting.
Karel Onwijn verlevendigt onderweg het verleden door fragmenten voor te lezen van teksten die Russische bezoekers tijdens hun verblijf in den lande hebben geschreven.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Online lezing ‘In de voetsporen van Russen in Nederland’

Op 20 augustus 2020 geeft reisleider Karel Onwijn een online lezing over de eeuwenlange betrekkingen tussen Nederland en Rusland. Deze lezing gaat in op de geschiedenis van de Nederlands-Russische betrekkingen, waarbij ook gekeken wordt naar concrete bezoeken en langere verblijven van Russen in ons land. Deze lezing kunt u volgen ter voorbereiding op de reis, maar ook voor andere geïnteresseerden is de lezing te boeken. Meer informatie over onze online reisvoorbereidingen vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Karel Onwijn. Hij wordt her en der bijgestaan door een lokale (museum)gids.

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne.

dag 1, vr 18-09

Om half tien ’s ochtends vertrek per touringcar vanaf Amsterdam Sloterdijk. Tijdens een stadswandeling bekijken we de Russisch-orthodoxe kerk en het Waaggebouw op de Nieuwmarkt, waar professor Ruysch in het Theatrum Anatomicum regelmatig secties hield voor zijn studenten. Ook tsaar Peter de Grote kwam hier regelmatig tijdens zijn eerste verblijf in Amsterdam en participeerde zelfs. Hij was een fervent amateurchirurgijn, die zijn naaste medewerkers graag ‘hielp’ bij kiespijn. Tijdens zijn tweede bezoek aan de stad verbleef hij in het huis van de Moskovische gezant Dmitri Solovjov, gelegen aan de Herengracht.
Na onze lunch in de Hermitage aan de Amstel bezoeken we de voormalige VOC-werf, waar Peter de Grote vier maanden aan het fregat Peter en Paul werkte om het vak van scheepstimmerman te leren. We besluiten de dag met een bezoek aan het Scheepvaartmuseum, met speciale aandacht voor de scheepvaart en de scheepsbouw ten tijde van Peter. Overnachting en diner in ons hotel in Zaandam.

dag 2, za 19-09

Zaandam was in de zeventiende eeuw het middelpunt van de Nederlandse scheepsbouw. We wandelen door het centrum en bezichtigen het huisje waar Peter de Grote verbleef voordat hij na een week wegvluchtte voor het nieuwsgierige en opdringerige volk. Op de Zaanse Schans bekijken we De Gekroonde Poelenburg van buiten. In een andere molen leren we wat meer over de techniek van het houtbewerken die Peter zo interesseerde. In 1717 bezocht Peter de drooggemalen Beemsterpolder en het dorp De Rijp, toen en nu het centrum van de haringvangst. De tsaar kon zich niet voorstellen dat de vruchtbare bodem die hij hier aantrof, gewonnen was op het water en liet zich nauwkeurig onderrichten over alles wat met droogleggen en drooghouden te maken had. Leergierig als hij was, liet hij zich tevens informeren over de visserij en de haringvangst, die het bezochte dorp zichtbaar welvaart bracht. Overnachting en diner in ons hotel in Bergen. Tijdens het diner worden we getrakteerd op een kort Russisch pianoconcert.

dag 3, zo 20-09

We maken een sprong in de tijd en gaan op zoek naar sporen van de Slag bij Bergen, waaraan namen als de Russenweg en het Slagduin nog herinneren. Tijdens ons bezoek aan de Ruïnekerk en het Russische Monument leren we meer over deze Brits-Russische veldtocht uit 1799 tegen het revolutionaire Frankrijk en zijn vazalstaat, de Bataafse Republiek. Vervolgens is het tijd voor de folies van het Nederlands Kremlin. Dit ontleent zijn naam aan het speelse gebruik van typisch Russische elementen als uivormige koepels. Via Anna Paulowna rijden we naar Den Helder voor de overtocht naar ons laatste hotel op Texel.

dag 4, ma 21-09

Op deze laatste ochtend besteden we aandacht aan een bijzonder verhaal. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kwamen Sovjet-Georgische krijgsgevangenen op het rustige Texel in opstand tegen de Duitse legerleiding. Tijdens de strijd, die voortduurde tot na de Duitse capitulatie, raakten talrijke gebouwen zwaar beschadigd en vielen vele doden. We bezoeken onder meer de indrukwekkende Georgische erebegraafplaats, waar 476 Sovjet-Georgiërs begraven liggen. Na de lunch keren we per veerboot en per touringcar terug naar Amsterdam Sloterdijk.

Verlenging

Desgewenst kunt u na afloop van de reis een verlenging op Texel boeken. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een ruime en comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Amsterdam Sloterdijk. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Zaandam (1 nacht) - Bergen (1 nacht) - Texel (1 nacht)
We verblijven in drie aangename, goed gelegen viersterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants; er wordt steeds in het hotel gedineerd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In Amsterdam brengt de touringcar ons van de Hermitage naar de voormalige VOC-werf, verder doen we hier alles te voet.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De tweede helft van september is een zeer geschikte periode voor een reisje naar Noord-Holland en Texel. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. Er kan af en toe een bui vallen, en aan de kust kan een stevig windje staan (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Ook binnen Nederland dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. U dient een identiteitsbewijs mee te nemen onderweg voor onder andere de incheck bij de hotels.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Indien u een Museumkaart hebt kunt u in enkele musea gratis of met korting naar binnen. Gelieve dit te vermelden op het inschrijfformulier bij ‘overige wensen’.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
18 t/m 21 september 2020

Reissom

€ 1295
toeslag eenpersoonskamer: € 175
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, ferry, verblijf op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten