Exclusieve groepsreis Roma femminile • rustig

Roma femminile • rustig

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Rome associëren we met mannelijkheid: keizers, consuls, gladiatoren en pausen. Zelfs de stichter was een man. Maar deze Romulus was een afstammeling van Venus, de godin van de liefde. Het vrouwelijke als ingang tot Rome biedt een frisse kijk op de Eeuwige Stad.
In zes dagen verkennen we de vrouwelijke kwaliteiten van de stad. De filmmaker Fellini, die het grootste deel van zijn leven in Rome woonde, omschreef de stad als een moeder met te veel kinderen: als je komt ben je welkom, maar ze laat je ook weer gaan. Daarom is er tevens aandacht voor de lange traditie van buitenlanders in de stad. Op onze reis wisselen bekende en relatief onbekende bezienswaardigheden elkaar af.

NB1 Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die categorie onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.

NB2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Online lezing ‘Roma femminile’

Op 16 juli 2020 geeft reisleidster Marian van Caspel-van Til een online lezing over de vrouwelijke kanten van de Italiaanse hoofdstad. Deze lezing kunt u volgen ter voorbereiding op de reis, maar ook voor andere geïnteresseerden is de lezing te boeken. Meer informatie over onze online reisvoorbereidingen vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door kunsthistorica Marian van Caspel-van Til. Gedurende de hele reis is er bovendien een reisbegeleider bij de groep.

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Hovo Rotterdam. Het programma van de reis sluit goed aan bij de cursus ‘Roma femminile’, die Marian van Caspel in april 2020 geeft aan de Hovo Rotterdam. Meer informatie over de cursus vindt u hier. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, ma 02-11

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. De Ara Pacis, een bezienswaardigheid voor fijnproevers, is gebouwd op het Marsveld voor keizer Augustus. Dit Altaar van de Vrede brengt ons terug naar de Romeinse keizertijd en laat Aeneas als stamvader van Rome zien. Op de achterkant van het altaar is in een prachtig reliëf zijn moeder uitgebeeld, Venus Genetrix. Augustus liet – in de lijn van de Aeneis van Vergilius – graag zien dat hij van deze godin afstamde.

dag 2, di 03-11

Op het Marsveld bevond zich de grootste Egyptische tempel van het oude Rome, gewijd aan de godin Isis. Haar cultus was zeer populair onder de Romeinse bevolking. Slenterend door de gezellige, middeleeuwse wijk Pigna in het centrum stuiten we her en der op overblijfselen daarvan. De Santa Maria Minerva is de eerste van een aantal Mariakerken die we deze week bezoeken. Voor de kerk staat een uit de Isistempel afkomstige obelisk op een door Bernini gemaakt olifantje. In de buurt is niet alleen het Pantheon te vinden, maar ook een restant van de tempel van Matidia, de schoonmoeder van keizer Hadrianus. Dit was waarschijnlijk de eerste voor een schoonmoeder opgerichte tempel.

dag 3, wo 04-11

De Vestatempel op het Forum Romanum herinnert aan de Vestaalse maagden, die vroeger de belangrijkste vrouwen van Rome waren. Hun taak was het vuur in de tempel van Vesta brandend te houden. Een van de Vestaalse maagden was, zo vertelt de mythe, Rhea Silvia. Zij brak de belofte van kuisheid en zou de moeder worden van Romulus en Remus. Aan de voet van de Palatijnse heuvel ligt de vijfde-eeuwse Santa Maria Antiqua. De eeuwenoude fresco’s van het kerkje waren meer dan 1000 jaar voor het daglicht verborgen. De stad Rome had ook een eigen godin, Dea Roma. Deze werd vereerd in de reusachtige tempel van Venus en Roma, die door keizer Hadrianus tussen het Forum en het Colosseum werd opgericht.

dag 4, do 05-11

Vandaag staan de buitenlandse bezoekers in Rome centraal. Reizigers vanuit het noorden kwamen via de Via Flaminia aan op de Piazza del Popolo. Zo ook Goethe in 1786. Voor de feestelijke intocht van Christina van Zweden in 1655 had paus Alexander VII de toegangspoort van de stad aan het plein laten verfraaien door zijn favoriete kunstenaar Gianlorenzo Bernini. We bekijken het huis van Goethe en in de omgeving van de Spaanse Trappen het huis van Keats en Shelley. Dit laatste is nu een museum dat gewijd is aan de Engelse romantische dichters die betoverd waren door de Eeuwige Stad. Aan het eind van de middag vertelt Andrea Vreede over twee bijzondere vrouwen: Christina van Zweden, die aan het eind van haar leven door de Romeinen La regina di Roma genoemd werd, en Anna Magnani, die Mamma Roma speelde in de gelijknamige film van Pasolini. Zij is voor velen de belichaming van deze stad, de essentie van de Romeinse ziel.

dag 5, vr 06-11

De inwoners van Trastevere, de volksbuurt ‘aan de andere kant van de Tiber’, gaan er prat op direct af te stammen van de oude Romeinen. We bezichtigen onder meer de Santa Maria in Trastevere in het hart van de wijk. Deze kerk is twaalfde-eeuws, maar kent een veel oudere oorsprong. Isola Tiberina, het eiland in de Tiber, ligt tussen het oude Joodse getto en Trastevere in. De middeleeuwse toren van gravin Mathilde van Toscane is een markant herkenningspunt. Met een katholiek én een Joods ziekenhuis is het Tibereiland nog steeds een centrum van geneeskunst. In de Romeinse oudheid was hier al een tempel voor de genezende god Asklepios, die van oorsprong een band had met de moedergodin. Tot slot maken we een korte wandeling door het oude Joodse getto.

dag 6, za 07-11

De Santa Maria Maggiore was de eerste kerk wereldwijd die ter ere van Maria gebouwd werd. De mozaïeken op de triomfboog zijn de oudste die haar als Moeder Gods en Koningin des Hemels in beeld brengen. Vlak bij de Santa Maria Maggiore bevindt zich de Santa Prassede, gewijd aan een vroegchristelijke martelares. Hier zien we schitterende mozaïeken uit de negende eeuw met veel Byzantijnse invloeden. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en v.v. De vluchttijden en maatschappij zijn nog niet bekend.
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Rome te reizen, en v.v. U reist dan waarschijnlijk via Düsseldorf en Basel en Milaan. Houdt u rekening met 3 of 4 keer overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer van en naar de luchthaven van Rome wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Rome zullen we gebruik maken van taxi’s om ons naar het Forum Romanum te brengen.

Hotel

Overnachtingsplaats: Rome (5 nachten).
We verblijven in een zeer centraal gelegendriesterrenhotel, dat wordt bekroond door een fraai dakterras met zicht op de vele koepels van het oude centrum. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat de reisprogramma’s goed gevuld zijn, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Bij onze ‘rustige reizen’ is het aantal hotelwisselingen beperkt en zijn de te voet af te leggen afstanden enigszins beperkt. Desalniettemin is het noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin november kunnen we in Rome rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18°C (bron: www.klimaatinfo.nl). ’s Nachts koelt het af. Een regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 257 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
2 t/m 7 november 2020

Reissom

t/m 15 september 2020: € 1495
vanaf 16 september 2020: € 1570
toeslag eenpersoonskamer: € 210
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, lezing Andrea Vreede, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à
€ 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

Contact Labrys Reizen

Malve Falk MA