Exclusieve groepsreis Rhodos, Symi en Kos • rustig

Rhodos, Symi en Kos • rustig

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een veelzijdige reis naar de Dodekanesos, een eilandengroep in de zuidoostelijke Egeïsche Zee. Rhodos, het eiland van de zonnegod Helios, kent een zeer rijke historie. Het bezit niet alleen fraaie monumenten uit de oudheid met imposante en unieke archeologische vondsten, maar was ook ruim twee eeuwen de zetel van de ridders van de johannieterorde. Deze hebben hun sporen achtergelaten, waarvan verdedigingsmuren, poorten, kerken, hospitalen, herbergen en grootse paleizen getuigen. Een ontspannende dag is uitgetrokken voor Symi, dat vanuit Rhodos met de boot te bereiken is en geldt als een van de mooiste eilanden van de archipel. Op Kos was de befaamde artsenschool van Hippokrates gevestigd met het goed bewaarde asklepion, een centrum voor wondergenezingen. Maar Kos telt nog zoveel meer attracties die een bezoek waard zijn.

NB 1 Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die categorie onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.

NB 2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Hij wordt op reis geassisteerd door lokale gidsen.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, do 21-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rhodos. Transfer naar het hotel voor vijf overnachtingen.

dag 2, vr 22-10

Ialyssos was een van de drie belangrijkste Dorische steden op Rhodos. Hier zijn de resten van een tempel te bewonderen. Vlakbij ligt een klooster, gebouwd door de johannieterridders. In de bijbehorende kerken zien we indrukwekkende muurschilderingen. Rondleiding, wijnproeverij en lunch op een wijnboerderij in de omgeving van de vlindervallei. Kamiros is de tweede antieke stad die we vandaag aandoen. De eveneens van oorsprong Dorische plaats was welvarend. Er werd wijn en olijfolie geproduceerd, waarvan Homeros reeds melding maakt. Door de opgravingen die vanaf 1929 plaatsvonden, is een hellenistische stad blootgelegd. De resten van tempels, huizen, straten en waterleidingen zijn goed te zien.

dag 3, za 23-10

Op het programma staan de Akropolis van Rhodos, het Archeologisch Museum in het voormalige ridderhospitaal en een wandeling door het middeleeuws centrum met bezichtiging van een aantal kerken, zoals de Panagia Kastrou, de Allerheilige van de burcht. Er is ook tijd voor het Paleis van de Grootmeesters met zijn tentoonstellingsruimten. Dit paleis heeft ongeveer twee eeuwen dienstgedaan als het hoofdkwartier van de johannieterorde.

dag 4, zo 24-10

We varen naar Symi en brengen een bezoek aan het klooster van aartsengel Michaël in Panormitis met mooie fresco’s en een fijn bewerkte iconostase. Vrije tijd in Gialos, het schilderachtige stadje van het eiland.

dag 5, ma 25-10

Naast Ialyssos en Kamiros was Lindos de derde Dorische stad van Rhodos in de oudheid. De Akropolis bestaat uit verschillende niveaus en bevat overblijfselen uit verschillende tijden: waterreservoirs uit de Byzantijnse tijd, een kasteel van de johannieters, een stoa uit de hellenistische tijd en boven op de Akropolis de deels gerestaureerde tempel van Athena van Lindos. De moderne plaats is een pittoresk wit dorpje.

dag 6, di 26-10

In de ochtend afscheid van Rhodos en boottocht naar Kos. Het asklepion, gewijd aan de genezende god Asklepios, is in drie terrassen tegen een heuvel op gebouwd. Dit therapeutisch centrum werd druk bezocht door patiënten van heinde en verre. De terrassen zijn door indrukwekkende marmeren trappen met elkaar verbonden. Twee overnachtingen op Kos.

dag 7, wo 27-10

Het Archeologisch Museum in Kos-stad bevat hellenistische en Romeinse beeldhouwkunst en een vloermozaïek dat de komst van Asklepios naar Kos uitbeeldt. Ook het gymnasium, het Romeinse theater, een Romeinse villa en de Agora staan op het programma, en niet te vergeten de reusachtige plataan, genoemd naar de vader der geneeskunst, Hippokrates.

dag 8, do 28-10

Transfer naar het vliegveld van Kos en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rhodos en van Kos naar Amsterdam met Transavia. De vluchttijden zijn:
21-10-2021: Amsterdam - Rhodos, 13.55 – 18.35 uur
28-10-2021: Kos - Amsterdam, 12.05 – 14.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De ritten worden uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. De volgende boottochten zijn ook in de reis opgenomen: Rhodos – Symi v.v. en Rhodos – Kos.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Rhodos (5 nachten) - Kos (2 nachten)
U verblijft in centraal gelegen viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Het hotel op Rhodos beschikt over een klein zwembad en ligt tegenover een strand.

Maaltijden

Alle diners en 1 lunch zijn inbegrepen bij de reissom en vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. De overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider en gidsen spreken rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat de reisprogramma’s goed gevuld zijn, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Bij onze ‘rustige reizen’ is het aantal hotelwisselingen beperkt en zijn de te voet af te leggen afstanden enigszins beperkt. Desalniettemin is het noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en de archeologische terreinen oneffen zijn. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Eind oktober is de zomerse drukte en hitte op deze eilanden voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van ca. 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 21,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 507 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
21 t/m 28 oktober 2021

Reissom

t/m 29 juni 2021: € 1995
vanaf 30 juni 2021: € 2070
toeslag eenpersoonskamer: € 260
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, alle diners, 1 lunch met wijnproeverij, reisleiding, gidsen, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn