Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in India - Rajasthan en Gujarat

Oud en nieuw in India - Rajasthan en Gujarat

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

In Rajasthan zijn we te gast in Udaipur en omgeving, beroemd om zijn sprookjesachtige meren en heiligdommen zoals Nagda en Jagat. Dan reizen we door naar de deelstaat Gujarat. Hier is Mahatma Gandhi geboren en hier heeft hij zijn Zoutmars georganiseerd: een groots geweldloos protest tegen de koloniale overheersing. Zijn invloed doet zich nog steeds gelden. Er wachten ons de fenomenale zonnetempel te Modhera, zoutmoerassen met wilde ezels, een opgraving van de Indusbeschaving en het exclusieve textielmuseum in Ahmedabad. Bij Palitana hebben jaïns een bizarre marmeren tempelstad gecreëerd. In Velavadar leven sierlijke antilopen en in Sasan Gir handhaaft zich de laatste populatie Aziatische leeuwen. Rond de ommuurde stad Bhuj worden we verrast met heel bijzondere textielkunst in afgelegen dorpjes. We logeren een aantal nachten in vorstelijke paleizen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Ter plaatse wordt hij bijgestaan door een meereizende Indiase gids. Op enkele dagen is er bovendien een lokale gids.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, zo 27-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Delhi. Overnachting dichtbij de luchthaven.

dag 2, ma 28-12

Na de brunch vlucht van Delhi naar Udaipur, waar drie overnachtingen in het centraal gelegen luxe Trident Hotel. In de namiddag korte inleiding op deze beroemde stad. De trotse rana's van de Mewardynastie wisten - ook in de koloniale tijd - een zekere onafhankelijkheid te behouden. In het late zonlicht maken we een boottochtje op het Picholameer met enkele fotogenieke eilandjes. Op Jag Mandir boden de rana's enkele malen bescherming aan beroemde bannelingen. Op Jag Niwas ligt elegant het witte Lake Palace.

dag 3, di 29-12

's Ochtends oriënterend bezoek aan de stad. Het Stadspaleis bestaat uit elf gebouwen, waarvan de helft nog bewoond door de koninklijke familie; de andere helft is toegankelijk. Er is onder meer een museum met kunst en rariteiten. U heeft tijd om het complex op eigen gelegenheid te bezoeken, aangezien het ongeschikt is voor een groepsrondleiding. U kunt de tijd ook gebruiken voor een wandeling door het ommuurde stadsdeel met zijn prachtige koopmanshuizen of haveli's. In de middag rijden we door een mooi landschap naar de rijk gedecoreerde, elfde-eeuwse tempeltjes van Nagda en naar de aan Krishna gewijde Nathdwara om de schilderingen te bekijken. Op de terugweg doen we nog de Eklingji aan. De god Eklingji (Shiva) is de schutspatroon van de Mewardynastie en men zegt dat de huidige maharana de tempel wekelijks bezoekt.

dag 4, wo 30-12

's Morgens gaan we naar een atelier van schilders die de schitterende miniatuurschilderkunst van Mewar beoefenen. Daarna korte wandeling in de Sahelion-ki-Bari, de tuin waar eens de royalty verpozing zocht. Na de lunch maken we een excursie naar het dorp Jagat, waar ons een exquise geornamenteerd tempeltje wacht. Terug in Udaipur bekijken we nog de groep jaïn-cenotaven op de koninklijke crematieplaats.

dag 5, do 31-12

Vertrek naar de deelstaat Gujarat. Bij Modhera vinden we een imponerende, prachtig gedecoreerde tempel gewijd aan de zonnegod Surya, met het bijbehorende brongebouw of stepwell. We rijden door naar Dasada, aan de rand van de Little Rann of Kutch. Dit is een erkend natuurreservaat van uitgestrekte, schaarsbegroeide zoutmoerassen of kwelders, die jaarlijks met zeewater overstromen. Twee overnachtingen in de sfeervolle accommodatie van de Rann Riders. We vieren de jaarwisseling op bescheiden wijze.

dag 6, vr 01-01

Met speciale terreinauto's maken we een rondrit door het oneindige, zoutwitte landschap van de Rann met zijn verspreide heuveltjes. In deze periode mogen we veel soorten roofvogels, kraanvogels, pelikanen, zandhoenders en zelfs trappen verwachten. We gaan op zoek naar de Aziatische wilde ezel, de indrukwekkende nijlgau (een grote antilope), jakhalzen, hyena's en andere zoogdieren. Daarnaast bezoeken we het mooie en kunstzinnige dorp Dasada.

dag 7, za 02-01

Rit naar Ahmedabad, waar we tweemaal overnachten. En route bezoeken we een tweede stepwell, die bij het dorp Adalaj. Dit vijf etages diepe bronhuis met zijn zuilen en nissen is, hoewel niet meer onderhouden, een van de mooiste in Gujarat, met prachtige hindoe- en islamitische decoraties. In Ahmedabad bekijken we de collectie volkskunst in het Shreyas Folk Museum. Ook bezoeken we de ashram Sabarmati, waar Gandhi zijn befaamde zoutmars begon.

dag 8, zo 03-01

Onder leiding van een museumgids brengen we een bezoek aan het unieke Calico Textielmuseum waar de fraaiste textielvormen schitterend tentoongesteld zijn. Daarna maken we een wandeling langs het erfgoed van de pittoreske oude stad en bekijken ook het befaamde roosvenster in de Sidi Saiyyed-moskee. In de middag is er vrije tijd om op eigen gelegenheid bijvoorbeeld nog een der overige musea te bekijken, waaronder het Lalbhai Dalpatbhai Museum met prachtige miniaturen.

dag 9, ma 04-01

In Lothal mondt de Sabarmatirivier in de Golf van Khambhat uit. We bezichtigen daar de opgraving van een havenstad uit de tijd van de Indusbeschaving, waartoe ook Harappa en Mohenjo Daro in Pakistan behoren. In een naburige stad worden agaat en jaspis nog op dezelfde manier bewerkt als hier opgegraven juwelen van ruim 4000 jaar oud. Het is niet ver naar het nationale park Velavadar, waar we na de lunch een game drive maken door het savanne-achtige landschap. We spotten daar de sierlijke blackbuck-antilope met zijn lange gedraaide hoorns en de nijlgau en met wat geluk ook hyena's en wolven. Na het diner in de bush rijden we in een klein uur naar Bhavnagar, waar tweemaal in het Nilambagh-paleis wordt overnacht.

dag 10, di 05-01

Vanuit Bhavnagar maken we een excursie naar Shatrunjaya. Deze zeer bijzondere heuvel is een van de belangrijkste pelgrimsoorden van de jaïns. Er staan ruim achthonderd jaïntempels met marmeren filigrain beeldhouwwerk op de top, onderverdeeld in negen groepen, elk met een centraal heiligdom. De top wordt bereikt na ruim drieduizend gemakkelijke traptreden, maar u kunt ook omhoog gedragen worden. Voor wie dan liever wat anders doet bieden wij een rondrit door de omgeving, waarbij we ook de kust van de Golf van Khambhat aan doen. Hier is een heel groot getijdeverschil. Er liggen verschillende tempels pal aan zee.

dag 11, wo 06-01

Na een bezoek aan de oude markt van Bhavnagar gaan we op weg naar een van de grootste nationale parken van India: Sasan Gir. Hier wordt de laatste populatie Aziatische leeuwen beschermd. Twee overnachtingen in het aangename Fern Gir Forest Resort.

dag 12, do 07-01

We maken zowel in de ochtend als in de namiddag een excursie door het park met onder meer teak- en acaciabomen. Anders dan de vaak schuwe tijger zult u vrijwel zeker leeuwen zien, die overigens ook buiten het park voorkomen. Daarnaast zijn er onder meer enorme moeraskrokodillen, diverse herbivoren zoals stekelvarkens en mangoesten en uiteraard vele vogels.

dag 13, vr 08-01

Vanuit Gir reizen we naar Gondal voor een overnachting in een van de Maharadja-paleizen. Na de lunch bezichtigen we de oude ayurvedische apotheek. Daarna is er tijd om in de vogelrijke tuinen van het hotel en langs de rivier te wandelen. De maharadja heeft een fraaie collectie vintage automobielen. Ook die kunt u bekijken.

dag 14, za 09-01

Het afgelegen semi-eiland Kutch wordt door de kleine (zie dag 5) en de grote Rann van het vasteland gescheiden. Dit gebied is in 2001 getroffen door een aardbeving die veel schade heeft aangericht. Vanuit ons nieuwe hotel bezien we in de middag hoe het oude centrum van Bhuj er twintig jaar later aan toe is. We bezoeken een paleismuseum en het cultuurcentrum Bharatiya Sanskriti Darshan.

dag 15, zo 10-01

Dagexcursie vanuit Bhuj. Tussen spaarzaam begroeide heuvels en hier en daar een meertje rijden we naar weinig bezochte dorpen in de omgeving. De lemen huizen worden bewoond door diverse etnische groepen, waaronder Rabari's en Ahirs. Zij hebben terecht bekendheid verworven met hun prachtige handwerk, waaronder textiel, en om hun muziek.

dag 16, ma 11-01

In de loop van de morgen lijnvlucht van Bhuj naar Mumbai. Ieder heeft beschikking over een kamer in een hotel aan het strand, waar we ook dineren. De middag is vrij.

dag 17, di 12-01

’s Nachts vertrek van onze lijnvlucht naar Amsterdam, waar aankomst dezelfde ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi heen en van Mumbai naar Amsterdam terug met KLM. De vluchttijden zijn:
27-12-2020: Amsterdam - Delhi, 12.40 - 01.10 uur (aankomst op 28-12)
12-01-2021: Mumbai - Amsterdam, 02.30 - 07.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 4,5 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken voor de gehele rondreis gebruik van airconditioned touringcars met meer dan voldoende zitplaatsen. In de Rann en Sasan Gir gebruiken we speciale terreinauto's. De doorgaande wegen zijn vaak van het type snelweg of autoweg. De andere wegen zijn vrij smal en hier en daar druk waardoor de gemiddelde snelheid vrij laag ligt.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Delhi (1 nacht) - Udaipur (3 nachten) - Dasada (2 nachten) - Ahmedabad (2 nachten) - Bhavnagar (2 nachten) - Sasan Gir (2 nachten) - Gondal (1 nacht) - Bhuj (2 nachten) - Mumbai (dagkamers)
De hotels in Udaipur, Bhavnagar en Gondal zijn onderdeel van de reis, in de zin dat zij zijn gevestigd in bezienswaardige gebouwen. In Bhavnagar en Gondal zijn de kamers wat ouderwets, maar de unieke sfeer van de oude paleizen, die je helaas niet veel meer vindt tegenwoordig, maakt veel goed. De eco-lodge in Dasada is vrij eenvoudig, maar charmant ingericht met traditionele elementen. Alle kamers hebben privé-toilet en bad of douche. Verschillende hotels hebben een zwembad.
De laatste dag in Mumbai staat u een kamer ter beschikking om op te kunnen frissen / om te kleden voor ons vertrek naar de luchthaven.

Maaltijden

Op deze reis zijn op 4 lunches na alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. We lunchen doorgaans in lokale restaurants; de meeste diners vinden in de hotels plaats. De maaltijden zijn vaak als buffet opgezet met een ruime keuze, doorgaans uit qua scherpte aangepaste Indiase en ‘westerse’ gerechten. Alcoholische dranken zijn in Gujarat officieel niet verkrijgbaar, behalve in speciale winkeltjes.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. U dient om alles goed te kunnen bezoeken een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden, want er worden hier en daar stukjes (tot circa een kilometer) gelopen.
Om de top van Shatrunjaya te bereiken tijdens het bezoek op dag 10 dient u ruim drieduizend gemakkelijke traptreden op te lopen, met onderweg steeds mooier uitzicht over het land. U kunt ook omhoog gedragen worden, óf een alternatief programma volgen.
We verblijven in comfortabele hotels, meermaals in de beste die er zijn. In Udaipur en Ahmedabad zijn drukke steden, maar de rest van de reis speelt zich grotendeels af op het platteland en in kleinere plaatsen.
In zes hotels verblijven wij twee nachten of meer. Daar is het mogelijk eens een programmaonderdeel over te slaan.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. In tempels moeten de schoenen soms uit en dient u decent gekleed te zijn. De deelnemers ontvangen nadere informatie, maar u kunt ons hierover ook bellen.

Gezondheid

Voor India zijn geen vaccinaties verplicht, maar u kunt vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Nivaquine (chloroquine) en paludrine (proguanil) worden meestal aangegeven als malariaprofylaxe voor dit deel van India. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

De periode rond de jaarwisseling leent zich uitstekend voor deze reis door dit deel van India. Het is er met maximumtemperaturen van circa 30 ºC niet heel warm en er zal weinig neerslag zijn. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen en in de ochtend kan het dus fris zijn (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 12 juli 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor het e-visum bedragen circa USD 25 (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

In India hanteert men de Indiase rupee (INR). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus logo kunt u bij geldautomaten terecht. U heeft onderweg geld nodig voor 4 lunches en voor persoonlijke uitgaven zoals drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Het prijsniveau van consumpties in de hotels ligt ongeveer op dat in Nederland. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op deze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

17-daagse vliegreis
27 december 2020 t/m 12 januari 2021

Reissom

t/m 1 september 2020: € 5195
vanaf 2 september 2020: € 5345
toeslag eenpersoonskamer: € 875
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met volpension minus 4 lunches, reisleiding, lokale gidsen, entrees, parkgelden, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

4 lunches, drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten