Exclusieve groepsreis De Romeinen in de Provence

De Romeinen in de Provence

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Bijna nergens in Europa is de Romeinse cultuur zo mooi bewaard als in de Provence. Het theater van Orange, de Pont du Gard, het Maison Carrée in Nîmes en de opgravingen in Vaison-la-Romaine zijn slechts enkele voorbeelden van de vele archeologische overblijfselen uit deze voormalige provincie Gallia Narbonensis. Naast het Romeinse verleden bekijken we op deze reis diverse middeleeuwse bouwwerken en steden, waaronder de romaanse kathedraal Saint-Trophime in Arles, de abdij van Sénanque en het historisch centrum van Avignon. In het schilderachtige Saint-Rémy-de-Provence staat het voormalige psychiatrisch ziekenhuis waar Vincent van Gogh een deel van zijn leven doorbracht en waar de kunstenaar vele werken schilderde. Op reis bezoeken we tevens Châteauneuf-du-Pape, waar de met kiezels bedekte wijngaarden het landschap typeren. Tijdens proeverijen en diners zullen we ervaren wat deze regio op culinair gebied te bieden heeft.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor reizen naar Frankrijk, dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

dag 1, wo 06-10

Directe lijnvlucht naar Montpellier en rit naar Avignon. Na aankomst maken we een verkennende stadswandeling in het ommuurde historisch centrum van de Provençaalse pausenstad. Tijdens de Babylonische ballingschap in de veertiende eeuw zetelde de paus niet in Rome, maar in Avignon. Het immense Palais des Papes, dat Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten bouwen, herinnert nog altijd aan deze periode. We overnachten drie keer in een voormalig klooster dat dateert uit de zestiende eeuw.

dag 2, do 07-10

In Orange zien we de triomfboog van Augustus en het prachtig bewaarde Romeinse theater. We maken kennis met de Oranjes in het archeologisch museum en wandelen door het oude centrum. In de middag rit naar Châteauneuf-du-Pape, waar we genieten van een proeverij van wijn en chocolade.

dag 3, vr 08-10

Vaison-la-Romaine bezit de grootste Romeinse opgraving van Frankrijk. Het terrein beslaat vijftien hectaren en verschaft een goed beeld van het leven in deze voormalige Romeinse provincie. De middag staat in het teken van de Mont Ventoux, de kenmerkende berg die hoog boven het Provençaalse landschap uittorent. Terug in Avignon is er de mogelijkheid om het Palais des Papes te bezoeken (facultatief).

dag 4, za 09-10

We laten Avignon achter ons en rijden naar onze volgende pleisterplaats, Saint-Rémy-de-Provence. Onderweg bezoeken we Uzès, waar zich een van de mooiste Provençaalse markten bevindt. U kunt deze ochtend op eigen gelegenheid rondzwerven in dit prachtige middeleeuwse stadje. In de middag staat de Pont du Gard op het programma, het grootste Romeinse aquaduct dat we kennen. We maken niet alleen een wandeling over de Gard via de brug, maar lopen onder leiding van een gids ook door het aquaduct zelf, op de hoogste etage. Het nabijgelegen museum besluit de dag. Twee overnachtingen in Saint-Rémy-de-Provence.

dag 5, zo 10-10

We vertrekken bijtijds naar de abdij van Sénanque. Dit fraaigelegen klooster uit de twaalfde eeuw is nog altijd in gebruik door monniken. Ondanks een bewogen geschiedenis met godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie bevindt het klooster zich in een zeer goede staat. Aansluitend bezichtigen we de Village des Bories in het hart van de Luberon. De traditionele hutten zijn zonder mortel gebouwd met stenen die ter plekke werden gevonden. De bouwtraditie van deze bories gaat terug tot het bronzen tijdperk en werd voortgezet tot in de achttiende eeuw. Onderweg naar Cabrières-d’Avignon passeren we de Fontaine-de-Vaucluse, een geliefde plek van de dichter Petrarca. Tot slot het Lavendelmuseum, waar u ook lavendelproducten te proeven krijgt!

dag 6, ma 11-10

In het bekoorlijke Saint-Rémy-de-Provence maken we een wandeling in het spoor van Vincent van Gogh en bezoeken we het ziekenhuis waar hij verbleef. Les Antiques, een Romeinse boog en een grafmonument, vormen een passende entree voor de opgraving van Glanum, waar we ronddwalen door het Franse Pompeji. Het dorpje Les Baux-de-Provence is gelegen op een rots. Hier, in de grillige, vaak door Van Gogh geschilderde Alpilles, kunt u genieten van het prachtige uitzicht of grasduinen in de gezellige winkeltjes. Twee overnachtingen in Nîmes.

dag 7, di 12-10

Vandaag staat in het teken van monumentenstad Nîmes. Een stadswandeling voert ons langs het beroemde Maison Carrée, een monument voor de beoogde opvolgers van Augustus, en het amfitheater. De Jardins de la Fontaine, een park met een tempel van Diana en de Tour Magne, bieden een prachtig uitzicht over het oude Nemausus. ’s Middags is er tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

dag 8, wo 13-10

In Arles beginnen we met de unieke Alyscamps, de Elysese velden. Onder lommerrijke platanen lopen we langs een haag van Romeinse sarcofagen over de Via Aurelia naar een oude kerk. We bekijken in het centrum de Cryptoporticus en maken een wandeling onder het Romeinse forum. Met de prachtige romaanse gevel van de Saint-Trophime sluiten we af. Na wat vrije tijd rit naar het vliegveld van Montpellier voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Montpellier v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
06-10-2021: Amsterdam - Montpellier, 14.15 - 16.25 uur
13-10-2021: Montpellier - Amsterdam, 17.10 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB2 Reist u liever per trein? Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar Avignon 7,5 tot 9,5 uur; de terugreis van Nîmes naar Amsterdam bedraagt 8 tot 11 uur. Houdt u rekening met ten minste één overstap op zowel de heen- en terugreis en een extra overnachting in Nîmes om geen programmaonderdeel van de laatste dag te missen. De meerkosten op de reissom bedragen ca. € 100,- op basis van een treinreis per tweede klasse en een extra overnachting in een gedeelde tweepersoonskamer. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De ritten in Frankrijk worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Avignon (3 nachten) – Saint-Rémy-de-Provence (2 nachten) - Nîmes (2 nachten)
In Avignon verblijven we in een het sfeervolle viersterrenhotel Le Cloître Saint Louis - een voormalig klooster dat is gelegen binnen de historische stadsmuren. In Saint-Rémy-de-Provence verblijven we in het Hotel de l’Image. Dit hotel wordt omringd door een tuin van 2 hectare met uitzicht op de Alpilles, en beschikt over een buitenzwembad. De laatste twee overnachtingen zijn in Hotel Marquis de la Baume in Nîmes, een centraal gelegen viersterrenhotel van waaruit de monumenten gemakkelijk te voet te bereiken zijn. Alle kamers zijn comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable’ (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Het najaar is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar de Provence. De natuur hult zich langzaam in herfstkleuren en de temperatuur is doorgaans nog zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
6 t/m 13 oktober 2021
NB Op verzoek te boeken als 9-daagse treinreis (zie Vervoer en verblijf).

Reissom

t/m 13 juli 2021: € 2695
vanaf 14 juli 2021: € 2795
toeslag eenpersoonskamer: € 425
toeslag treinreis: ca. € 100 (zie Vervoer en verblijf)
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, 2 proeverijen, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten