Skip to main content
Oud en nieuw in Praag
Oud en nieuw in Praag
Oud en nieuw in Praag

Oud en nieuw in Praag

 • Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is daarom een passende bestemming voor een oudejaarsreis. Sinds de Fluwelen Revolutie is de stad prachtig opgeknapt en gerestaureerd, waardoor de vele fraaie gebouwen weer goed uit de verf komen. Talrijke kerken, paleizen en kloosters puilen uit van de kunstschatten en de Boheemse en Tsjechische geschiedenis is op iedere straathoek terug te vinden. Deze bijzondere reis verenigt klassieke hoogtepunten met verborgen cultuurschatten. Een mooie afsluiting van het oude jaar en tevens een waardig begin van het nieuwe!

 • dag 1, vr 29-12

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Praag en transfer naar ons hotel aan het Wenceslasplein, het grootste plein van de stad. Het is maar liefst zevenhonderd meter lang, maar nog geen honderd meter breed. Van hieruit maken we een verkennende stadwandeling door de Oude Stad, naar de prachtig verlichte Tynkerk, de eeuwenoude Astronomische Klok op het Raadhuis en natuurlijk de Karelsbrug over de Moldau.

  dag 2, za 30-12

  Deze dag staat in het teken van de art nouveau, een stijl die in het centrum van Praag nog veelvuldig te bewonderen is. Tijdens onze wandeling zullen we de mooiste huizen en gevels opzoeken. Het fraaiste gebouw is waarschijnlijk het gemeenschapshuis, het Obecni Dum, dat al van verre herkenbaar is aan het prachtige mozaïek boven de ingang, genaamd Eerbetoon aan Praag. Een rondleiding door het gebouw toont ons nog veel meer mozaïeken, schilderingen en uitbundige versierselen. Ook Alfons Mucha mag vandaag niet ontbreken op ons programma. Deze schilder en kunstenaar werd vooral bekend door zijn kenmerkende stijl in te zetten voor reclames en affiches. Zijn panelen met elegante vrouwen en sierlijke gewaden in zachte pasteltinten zijn wereldberoemd geworden.

  dag 3, zo 31-12

  Hoewel de torens van het Strahovklooster een belangrijk onderdeel vormen van de skyline van Mala Strana, het stadsdeel op de westelijke oever van de Moldau, wordt het toch maar weinig bezocht. Het kloostercomplex kent zijn oorsprong in de twaalfde eeuw en wordt nog altijd bewoond door de norbertijner monniken. De bibliotheek puilt uit van de historische boeken en bijbels, tentoongesteld onder een magnifiek beschilderd plafond. In de galerij zijn honderden werken uit de periode van de veertiende tot de negentiende eeuw te zien. Onze rondleiding leidt ons echter ook naar delen van het klooster die voor de reguliere bezoekers gesloten blijven. Niet ver van het klooster ligt de Praagse Burcht, een complex van kerken, paleizen, pleinen en tuinen hoog boven de oevers van de Moldau. De Sint-Vituskathedraal domineert het complex. Hier werden eeuwenlang de Tsjechische koningen gekroond en begraven. Wie goed kijkt, ontdekt hier ook glas-in-loodramen van Alfons Mucha. ’s Avonds sluiten we het jaar af met een feestelijk diner en champagne.

  dag 4, ma 01-01

  Na een rustige ochtend verlaten we Praag voor een dagexcursie naar Kutna Hora, ten oosten van Praag. Deze stad dankt haar rijkdom aan de zilvermijnen, die al in de twaalfde eeuw in gebruik waren. We dwalen door de schitterende oude straatjes en bezoeken enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. In de gotische Sint-Barbarakerk zijn deels nog de middeleeuwse fresco’s met verbeeldingen van het dagelijks leven en het religieuze leven te bewonderen. Het klooster van Sedlec kent een prachtige, eeuwenoude kerk. De meeste aandacht gaat echter uit naar het Ossuarium, waarvan de kapellen in de negentiende eeuw werden versierd met de botten van tienduizenden skeletten.

  dag 5, di 02-01

  Muziek! Praag is ook de stad van grote muzikale namen. Zowel Antonin Dvorak als Bedrich Smetana, twee van Tsjechië’s belangrijkste componisten, noemden Praag ooit hun thuis. De ochtend en de vroege middag gebruiken we dan ook om ons in hun leven en werken te verdiepen door middel van bezoeken aan het Dvorak Museum en het Smetana Huis. In de middag wordt speciaal voor ons gezelschap een concert gegeven in de schitterende Spiegelkapel van het Klementinum. Een kwartet en een solist voeren begeleid door een orgel een klassiek programma voor ons op.

  dag 6, wo 03-01

  Deze laatste ochtend duiken we in het Joodse verleden van Praag. In Josefov, de Joodse wijk, vinden we niet alleen de beroemde Joodse Begraafplaats, maar ook de oudste nog in gebruik zijnde synagoge van Europa, de Altneuschul. ’s Middags rijden we terug naar de luchthaven voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Praag en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  29-12-2023: Amsterdam - Praag, 12.15 - 13.40 uur
  03-01-2024: Praag - Amsterdam, 18.15 - 20.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Vanuit Nederland reist u eerst met de internationale trein naar Berlijn, om daar over te stappen op de trein naar Praag. Houd rekening met minimaal 12 tot 13 uur reistijd. Om het volledige programma ter plaatse te kunnen volgen, dient u een dag eerder naar Praag te reizen en pas op 4 januari terug. Extra overnachtingen in Praag zijn dan noodzakelijk. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfers van en naar de luchthaven en de excursie naar Kutna Hora worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Binnen Praag nemen we af en toe het openbaar vervoer.

  Hotel

  overnachtingsplaats: Praag (5 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in het heerlijke Jalta Boutique Hotel (vijf sterren) in het centrum van de stad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurant. Op oudejaarsavond luiden we het jaar uit met een uitgebreid diner. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. Er zal tijdens deze reis dan ook veel gelopen worden door de oude binnenstad. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In dit hotel bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Soms is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het kraanwater in Praag is gechloreerd en is veilig te drinken. Het kan echter naar onze maatstaf minder lekker smaken. Water uit flessen is overal goed verkrijgbaar.

  Reisperiode

  Rond de jaarwisseling ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in Praag rond het vriespunt (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Tsjechische munteenheid is de kroon. Pinautomaten zijn in Tsjechië ruim aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Tsjechisch geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Tsjechië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is daarom een passende bestemming voor een oudejaarsreis. Sinds de Fluwelen Revolutie is de stad prachtig opgeknapt en gerestaureerd, waardoor de vele fraaie gebouwen weer goed uit de verf komen. Talrijke kerken, paleizen en kloosters puilen uit van de kunstschatten en de Boheemse en Tsjechische geschiedenis is op iedere straathoek terug te vinden. Deze bijzondere reis verenigt klassieke hoogtepunten met verborgen cultuurschatten. Een mooie afsluiting van het oude jaar en tevens een waardig begin van het nieuwe!

 • dag 1, vr 29-12

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Praag en transfer naar ons hotel aan het Wenceslasplein, het grootste plein van de stad. Het is maar liefst zevenhonderd meter lang, maar nog geen honderd meter breed. Van hieruit maken we een verkennende stadwandeling door de Oude Stad, naar de prachtig verlichte Tynkerk, de eeuwenoude Astronomische Klok op het Raadhuis en natuurlijk de Karelsbrug over de Moldau.

  dag 2, za 30-12

  Deze dag staat in het teken van de art nouveau, een stijl die in het centrum van Praag nog veelvuldig te bewonderen is. Tijdens onze wandeling zullen we de mooiste huizen en gevels opzoeken. Het fraaiste gebouw is waarschijnlijk het gemeenschapshuis, het Obecni Dum, dat al van verre herkenbaar is aan het prachtige mozaïek boven de ingang, genaamd Eerbetoon aan Praag. Een rondleiding door het gebouw toont ons nog veel meer mozaïeken, schilderingen en uitbundige versierselen. Ook Alfons Mucha mag vandaag niet ontbreken op ons programma. Deze schilder en kunstenaar werd vooral bekend door zijn kenmerkende stijl in te zetten voor reclames en affiches. Zijn panelen met elegante vrouwen en sierlijke gewaden in zachte pasteltinten zijn wereldberoemd geworden.

  dag 3, zo 31-12

  Hoewel de torens van het Strahovklooster een belangrijk onderdeel vormen van de skyline van Mala Strana, het stadsdeel op de westelijke oever van de Moldau, wordt het toch maar weinig bezocht. Het kloostercomplex kent zijn oorsprong in de twaalfde eeuw en wordt nog altijd bewoond door de norbertijner monniken. De bibliotheek puilt uit van de historische boeken en bijbels, tentoongesteld onder een magnifiek beschilderd plafond. In de galerij zijn honderden werken uit de periode van de veertiende tot de negentiende eeuw te zien. Onze rondleiding leidt ons echter ook naar delen van het klooster die voor de reguliere bezoekers gesloten blijven. Niet ver van het klooster ligt de Praagse Burcht, een complex van kerken, paleizen, pleinen en tuinen hoog boven de oevers van de Moldau. De Sint-Vituskathedraal domineert het complex. Hier werden eeuwenlang de Tsjechische koningen gekroond en begraven. Wie goed kijkt, ontdekt hier ook glas-in-loodramen van Alfons Mucha. ’s Avonds sluiten we het jaar af met een feestelijk diner en champagne.

  dag 4, ma 01-01

  Na een rustige ochtend verlaten we Praag voor een dagexcursie naar Kutna Hora, ten oosten van Praag. Deze stad dankt haar rijkdom aan de zilvermijnen, die al in de twaalfde eeuw in gebruik waren. We dwalen door de schitterende oude straatjes en bezoeken enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. In de gotische Sint-Barbarakerk zijn deels nog de middeleeuwse fresco’s met verbeeldingen van het dagelijks leven en het religieuze leven te bewonderen. Het klooster van Sedlec kent een prachtige, eeuwenoude kerk. De meeste aandacht gaat echter uit naar het Ossuarium, waarvan de kapellen in de negentiende eeuw werden versierd met de botten van tienduizenden skeletten.

  dag 5, di 02-01

  Muziek! Praag is ook de stad van grote muzikale namen. Zowel Antonin Dvorak als Bedrich Smetana, twee van Tsjechië’s belangrijkste componisten, noemden Praag ooit hun thuis. De ochtend en de vroege middag gebruiken we dan ook om ons in hun leven en werken te verdiepen door middel van bezoeken aan het Dvorak Museum en het Smetana Huis. In de middag wordt speciaal voor ons gezelschap een concert gegeven in de schitterende Spiegelkapel van het Klementinum. Een kwartet en een solist voeren begeleid door een orgel een klassiek programma voor ons op.

  dag 6, wo 03-01

  Deze laatste ochtend duiken we in het Joodse verleden van Praag. In Josefov, de Joodse wijk, vinden we niet alleen de beroemde Joodse Begraafplaats, maar ook de oudste nog in gebruik zijnde synagoge van Europa, de Altneuschul. ’s Middags rijden we terug naar de luchthaven voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Praag en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  29-12-2023: Amsterdam - Praag, 12.15 - 13.40 uur
  03-01-2024: Praag - Amsterdam, 18.15 - 20.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Vanuit Nederland reist u eerst met de internationale trein naar Berlijn, om daar over te stappen op de trein naar Praag. Houd rekening met minimaal 12 tot 13 uur reistijd. Om het volledige programma ter plaatse te kunnen volgen, dient u een dag eerder naar Praag te reizen en pas op 4 januari terug. Extra overnachtingen in Praag zijn dan noodzakelijk. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfers van en naar de luchthaven en de excursie naar Kutna Hora worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Binnen Praag nemen we af en toe het openbaar vervoer.

  Hotel

  overnachtingsplaats: Praag (5 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in het heerlijke Jalta Boutique Hotel (vijf sterren) in het centrum van de stad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurant. Op oudejaarsavond luiden we het jaar uit met een uitgebreid diner. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. Er zal tijdens deze reis dan ook veel gelopen worden door de oude binnenstad. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In dit hotel bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Soms is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het kraanwater in Praag is gechloreerd en is veilig te drinken. Het kan echter naar onze maatstaf minder lekker smaken. Water uit flessen is overal goed verkrijgbaar.

  Reisperiode

  Rond de jaarwisseling ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in Praag rond het vriespunt (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  De Tsjechische munteenheid is de kroon. Pinautomaten zijn in Tsjechië ruim aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Tsjechisch geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Tsjechië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

Deze reis zal worden geleid door historicus drs. Frederik Erens. Op diverse plaatsen is er tevens een plaatselijke gids aanwezig.

drs. Frederik Erens

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
29 december 2023 t/m 3 januari 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

t/m 5 september 2023: € 2445
vanaf 6 september 2023: € 2595
toeslag eenpersoonskamer: € 550
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, privéconcert, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Charlie Beijers MA