Exclusieve groepsreis Piramiden, tempels en graven

Piramiden, tempels en graven

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Egypte is een fascinerend land vol bezienswaardigheden, waar zowel de geschiedenis als het heden blijven verbazen. Het land heeft tal van indrukwekkende tempels, kolossale piramiden en mysterieuze koningsgraven te bieden. Aan het begin van de reis bezoeken we de beroemde piramiden van Gizeh en Sakkara uit het Oude Rijk. Ook het Egyptisch museum en de bruisende oude binnenstad van Caïro wordt bezocht. We trekken verder naar het zuiden. Het accent zal vanaf nu komen te liggen op de tijdsperiode die bekend staat als het Nieuwe Rijk. Het is de tijd waarin de farao’s Egypte tot een absoluut wereldrijk hebben gemaakt.

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte.

dag 1, zo 23-02

We vliegen in de middag met Egyptair vanuit Amsterdam naar Caïro. Daar worden we opgewacht door de lokale agent, die assisteert bij de visumprocedure. We verblijven de komende twee nachten in het Steigenberger Pyramids hotel.

dag 2, ma 24-02

We bezoeken de acht kilometer ten noorden van Gizeh gelegen plaats Aboe Roasj en rijden naar het hoger gelegen kalksteenplateau met de piramide van Djedefra. Later in de ochtend bezoeken we het plateau van Gizeh. Indien geopend brengen een bezoek aan de piramide van Chafra, anders wordt het de piramide van Menkaoera. We wandelen door het woestijnzand naar een panoramapunt. Hierna wandelen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes naar de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh. Na de lunch brengen een bezoek aan de in het zuidoostelijke deel van Gizeh gelegen graven van de bouwers van de piramiden. Deze locatie is nog niet eerder door Huub Pragt bezocht. Hoe deze locatie, die vanaf december 2017 voor het publiek is opengesteld zou moeten worden bereikt, is hem niet bekend. We rijden vervolgens naar het ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Gizeh gelegen dorpje Zawiyet el-Aryan. Daar bekijken we de restanten van twee kleine piramides.

dag 3, di 25-02

Bezoek aan het Imhotep Museum. Daarna bezichtigen we de trappenpiramide van Djoser. Aan het einde van de ochtend bezoeken we eerst de mastaba van Ptahhotep en Achethotep en vervolgens het Serapeum. Na de lunch rijden we naar Dasjoer. We maken een wandeling rondom de knikpiramide. De rode piramide ligt een kilometer naar het noorden en zal aan de binnenkant worden bezichtigd. Aansluitend rijden we naar de Sakkara Palm Club, waar we drie nachten op basis van volpension verblijven. 

dag 4, wo 26-02

In de ochtend bezoeken we in Sakkara de piramide van Oenas. Vervolgens bezoeken we de archeologische site waar de Nederlanders actief zijn. We bezichtigen de graven van Maya, Horemheb en Meryneith. Langs de processieweg van Oenas bezichtigen we de mastaba’s van Mehoe en Idoet, het 'vogelgraf’ van Neferherenptah en het ‘slagersgraf' van Iroekaptah. Na de lunch bezoeken we het piramidenveld van Aboesir.

dag 5, do 27-02

Deze ochtend maken we een wandeling vanuit ons hotel naar het piramidecomplex van Pepi I. Na de lunch bezoeken we in Sakkara de mastaba’s van Mereroeka en Kagemni en de piramide van Teti.

dag 6, vr 28-02

In de ochtend rijden we naar Zuid-Sakkara. We wandelen door het woestijnzand naar de piramide van Pepi II en de Mastabat Faraoen van Sjepseskaf. Aan het begin van de avond vliegen we van Caïro naar Luxor. We verblijven zes nachten in het Luxor Steigenberger hotel.

dag 7, za 29-02

In de middag bezoeken we de tempel van Karnak. Aan het begin van de avond staat de Luxortempel op het programma.

dag 8, zo 01-03

Thebaanse westoever. Als eerste gaan we naar Qoernet Moerai voor een bezoek aan het graf van Amenhotep-Hoey. We brengen vervolgens een bezoek aan het arbeidersdorp Deir el-Medina. Vervolgens het tempelcomplex van Medinet Haboe. Na de lunch bezoeken we de graven van Nacht, Menna en Amenemope (TT41). In het Dal der Koningen worden vier koningsgraven bezocht inclusief KV9 van Ramses V/VI. dag 9, ma 02-03 Deir el-Bahri tempel van Hatsjepsoet. In Dra Aboe el-Naga bezoeken de graven van Roy (TT255), Sjoeroy (TT13) en Amenemope (TT148). Na de lunch brengen we een bezoek aan het Ramesseum. 

dag 10, di 03-03

Vandaag maken we een excursie naar de tempel van de Thebaanse oorlogsgod Monthoe in El-Tod. Hierna bezichtigen we de rotsgraven van Anchtyfy en Sobekhotep in Moalla. We bezoeken de rotsgraven van El-Kab. In de wadi rijden we naar de gierenrots, de kapel Thot en de tempel van Amenhotep III.

dag 11, wo 04-03

We maken een dagexcursie naar de rotsinscripties in de Wadi Hammamat.

dag 12, do 05-03

We reizen door naar het zuiden. We bezoeken de tempel van Chnoem in Esna. We stoppen in Edfoe voor een bezoek aan de tempel van de valkgod Horus. We steken de rivier over en bezoeken te Kom Ombo de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek en Harweris. We verblijven vier nachten in Mövenpick Resort Aswan.

dag 13, vr 06-03

In de ochtend varen we in een feloeka door een gedeelte van de eerste cataract in Aswan naar de rotsgraven van de gouwvorsten op de heuvel Qoebbet el-Hawa op de westoever van de Nijl. Na de lunch bezoeken we het eiland Elefantine. In de avond bezoeken we het Nubian Museum.

dag 14, za 07-03

In de ochtend bezichtigen we de onvoltooide obelisk. Daarna bezoeken we de tempel van Isis op het eiland Philae. Na de lunch in het Nubian House maken we tijd voor het eiland Kalabsja. 

dag 15, zo 08-03

Dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel.

dag 16, ma 09-03

In de ochtend vliegen we van Aswan naar Caïro. Aan het einde van de ochtend bezoeken we het Egyptisch Museum. In een uitgebreide rondleiding worden vele objecten toegelicht die in nauwe relatie staan tot de monumenten die we eerder in deze reis hebben bezocht. In de avond vindt een afscheidsdiner plaats in Le Meridien Cairo Airport Hotel waar we de laatste nacht doorbrengen.

dag 17, di 10-03

Rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam, waar we in de middag aankomen.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air.
De vluchttijden zijn:
23-02-2019: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.30 uur
10-03-2019: Caïro - Amsterdam, 10.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Egypte wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Caïro (2 nachten) – Sakkara (3 nachten) – Luxor (6 nachten – Aswan (4 nachten) – Caïro (1 nacht)
Het verblijf zal grotendeels plaatsvinden in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. De Sakkara Palm Club is een eenvoudig driesterren hotel (wel met zwembad). Het is echter het beste hotel in die regio. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.

Maaltijden

De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst. Vegetarische maaltijden zijn dan ook volop verkrijgbaar.
In Sakkara is het verblijf op basis van volpension. Op de laatste avond vindt het afscheidsdiner plaats in het hotel.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.

Weer

Februari en maart zijn qua temperatuur zeer geschikt voor een culturele reis naar Egypte. Het is er dan al redelijk warm, maar we voorkomen de zomerhitte. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC rond Caïro tot circa 29 ºC rond Luxor en Aswan. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 9 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 10 september 2020.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Kosten hiervoor bedragen circa € 25,-. Een lokale vertegenwoordiger zal assisteren bij de douane- en visumformaliteiten.

Geld

De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (juli 2019) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/over-labrys-reizen/duurzaam
en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

17-daagse vliegreis
23 februari t/m 10 maart 2020

Reissom

€ 3680
toeslag eenpersoonskamer: € 560
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 4 diners, reisleiding, lokale gids, reisbundel, entrees, kennismakingsbijeenkomst, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, visum, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 24

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA