Exclusieve groepsreis Peru

Peru • Vijfduizend jaar beschaving

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een uitgebreid cultuuroverzicht van Peru! Onze reis door het noorden van Peru voert langs plaatsen met fascinerende overblijfselen van culturen van vóór de Inca’s, zoals die van Moche en Chimú. De variatie aan monumenten en landschappen hier kan zich meten met Machu Picchu en de Heilige Vallei, waar we de grootsheid van de Inca’s ervaren. Dr. Edward de Bock vertelt over de samenhang van vierduizend jaar geschiedenis van schriftloze culturen. Hun rituelen en kosmovisie worden aan de hand van kunstvoorwerpen belicht. Een geheel nieuwe wereld zal zich voor u ontvouwen. Deelnemers aan onze Perureizen vragen zich steevast af waarom we hier zo weinig van weten in Europa.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door dr. Edward de Bock. Ter plaatse wordt hij geassisteerd door Engels sprekende gidsen.

dr. Edward de Bock

Kunsthistoricus en antropoloog. Coördinator wetenschap en conservator voor Amerika bij het Wereldmuseum in Rotterdam. Maakte diverse tentoonstellingen over zijn specialisatie: de iconografie van de schriftloze Andesculturen.

dag 1, do 03-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Lima, waar tweemaal wordt overnacht.

dag 2, vr 04-09

In Pachacamac staat een van de belangrijkste tempels van de Andes. De Inca’s bouwden er een eigen tempel naast. Het schitterende Museum Larco geeft een overzicht van de precolumbiaanse kunst met collecties aardewerk, goud en zilver, erotica en textiel. Ook krijgen we een indruk van het centrum van Lima.

dag 3, za 05-09

Onze rit naar Noord-Peru begint. We bezichtigen de spectaculaire opgraving van Caral, de oudste stad van het Amerikaanse continent. Overnachting in Barranca.

dag 4, zo 06-09

Lange rit naar Trujillo voor drie overnachtingen. Onderweg bekijken we het 2500 jaar oude zonne-observatorium van Chankillo alsmede de archeologische vindplaats Cerro Sechín uit 1300 vóór Christus met op de buitenmuren realistische afbeeldingen van mensenoffers.

dag 5, ma 07-09

Bezichtiging van Trujillo met het archeologisch museum van de universiteit en de piramide Huaca del Dragón. In Huanchaco bieden de rieten boten op het strand een fraaie aanblik. Chan Chan, de hoofdstad van het Chimúrijk, is een van de grootste oude steden van Zuid-Amerika. De tien koningspaleizen hebben prachtige reliëfs.

dag 6, di 08-09

In de Mochevallei symboliseren de indrukwekkende Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan de macht van de Mochecultuur. Bonte friezen tonen onder meer de zeegod, de spingod en krijgers met hun gevangenen. Het museum bezit verrassende keramiek. De middag is vrij.

dag 7, wo 09-09

Onderweg naar Chiclayo, waar we tweemaal overnachten, stoppen we in El Brujo. Hier zijn overblijfselen van meer dan tien culturen. De grote tempelpiramide met kleurrijke muurreliëfs verheft zich hoog boven de woestijn. De mummie van een getatoeëerde dame van adel, La Señora de Cao, wordt hier bewaard.

dag 8, do 10-09

Dagexcursie naar het archeologische complex van Túcume. Onder de vele indrukwekkende piramiden en andere bouwwerken is de grootste adobeconstructie ter wereld. In Lambayeque zien we de spectaculairste grafvondst ooit gedaan in Zuid-Amerika: die van de Heer van Sipán.

dag 9, vr 11-09

Ochtendvlucht via Lima naar Cuzco in de Andes, waar we een week verblijven. De Zonnetempel met zijn legendarische goudschat was het centrum van het Incarijk. Op de overblijfselen staan een koloniale kerk en een klooster. De Plaza de Armas is sfeervol met haar colonnaden en kathedraal.

dag 10, za 12-09

Vrije dag om te dwalen door Cuzco, dat veel te bieden heeft met zijn musea, kerken, kloosters, ruïnen en leuke hoekjes. De reisleiding maakt u graag wegwijs. Als alternatief bieden we een optionele dagexcursie aan naar de bijzondere Steen van Sayhuite, vol mysterieuze beeltenissen.

dag 11, zo 13-09

Excursie per trein naar het wereldberoemde en spectaculair gelegen Machu Picchu. Vanuit de Vistadomewagons hebben we een prachtig uitzicht.

dag 12, ma 14-09

De Heilige Vallei wordt gekenmerkt door boeiende landschappen met terrassen en kleurige dorpen. Chinchero was waarschijnlijk een buitenverblijf van de Inca Tupac Yupanqui. De Inca’s meenden dat in deze vallei de regenboog geboren was. In Moray zien we landbouwterrassen in de vorm van een amfitheater. Bij Maras liggen enorme zoutpannen, die ook nu nog in gebruik zijn. OIlantaytambo heeft nog een stratenplan en irrigatiekanalen uit de Incaperiode. Het versterkte tempelcomplex torent fraai boven de terrassen op de berghelling uit.

dag 13, di 15-09

Dagtocht naar het zuidoosten. In Andahuaylillas werd op een oude huaca een barokke kerk gebouwd met onverwacht fraaie fresco’s. Pikillaqta geldt als een van de best bewaarde steden van vóór de Inca’s. Het archeologische park laat zien hoe de plaats in de omgeving was geïntegreerd. De Wari waren uitstekende stadsplanners. Zij vormden het inspirerende voorbeeld voor de Inca’s. Tot slot treffen we in Tipón een puik staaltje waterbouwkunde aan. We zien weinig bezochte terrassen en overblijfselen van diverse bouwwerken.

dag 14, wo 16-09

We bekijken de versterkingen van Sacsayhuamán en Puca Pucara, de baden van Tambomachay en de huaca van Kenko. ’s Avonds gaan we naar het Museum voor Precolumbiaanse Kunst met zijn spraakmakende collecties. Hier dineren we ook.

dag 15, do 17-09

Lijnvlucht naar Lima, vanwaar onze lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 16, vr 18-09

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Lima v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
03-09-2020: Amsterdam - Lima, 12.35 - 18.05 uur
17-09-2019: Lima - Amsterdam, 19.55 - 15.05 uur (aankomst op 18-09)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Peru is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken op dag 9 en dag 15 gebruik van een lokale vlucht. We reizen over de weg per moderne touringcar. We bezoeken Machu Picchu per Vistadometrein, die grote ramen heeft en dus een goed zicht biedt op het berglandschap.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Lima (2 nachten) - Barranca (1 nacht) - Trujillo (3 nachten) - Chiclayo (2 nachten) - Cuzco (6 nachten)
De gekozen hotels in de steden hebben vier sterren. Sommige maken dit zonder meer waar, een enkel hotel zouden wij een fractie lager inschalen. De kamers hebben uiteraard een privé-toilet en bad en/of douche.

Maaltijden

De inbegrepen maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of het hotel. Enkele lunches zijn in de vorm van een lunchpakket, om een soepel verloop van het programma te garanderen. Voor de maaltijden op eigen gelegenheid wordt ruim voldoende tijd ingeruimd. De Peruaanse keuken heeft een naam hoog te houden. Een paar keer gebruiken we de maaltijd in een specialiteitenrestaurant.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent en een rustig wandeltempo kunt bijhouden. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Er wordt regelmatig over opgravingsterreinen gelopen, die soms oneffen zijn. Geschikt schoeisel is vereist. Zie inzake de hoogte 'Gezondheid'. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft, mits er geen transfer naar een volgend hotel is.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Peru heeft de laatste jaren een grote economische groei gekend en hoort zo langzamerhand bij de categorie waarin Chili en Argentinië vallen. Het is een vrij rijk land met goede en hygiënische voorzieningen.
Er gelden geen verplichte vaccinaties voor reizigers die uit West-Europa arriveren en er is weinig aanleiding die te nemen. U kunt een Havrix-vaccinatie tegen hepatitis en een DTP-vaccinatie overwegen. Een malariaprofylaxe is niet nodig. In Cuzco overnacht u op een hoogte van circa 3300 meter. Leeftijd is geen factor, hart- of longproblemen eventueel wel. Wanneer u twijfelt of u deze reis fysiek aankunt, raadpleeg dan uw arts of de GGD.

Weer

U kunt doorgaans rekenen op blauwe luchten, al is er ’s morgens vroeg in de kuststrook altijd wat kans op mist en kan het in de bergen ook bewolkt zijn. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond 21 ˚C aan de kust en 18 ˚C in de bergen. Daar (Cuzco) kan het bij helder weer 's nachts afkoelen tot rond het het vriespunt. Neerslag aan de kust is zeldzaam; in de bergen is het regenseizoen nog niet begonnen, maar er kan een buitje vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Peru is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek uit Peru geldig te zijn, dus t/m 17 maart 2021.

Geld

Het betaalmiddel is de sol (PEN). U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard zoals souvenirs. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 257 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. 
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
3 t/m 18 september 2020

Reissom

t/m 12 mei 2020: € 5425
vanaf 13 mei 2020: € 5575
toeslag eenpersoonskamer: € 585

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 10 lunches, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

dr. Edward de Bock

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten