Exclusieve groepsreis Lente op de Peloponnesos

Lente op de Peloponnesos

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het ‘eiland van Pelops’ is in het voorjaar op zijn mooist. De temperaturen zijn dan aangenaam, de wilde bloemen tieren welig en van druk toerisme is nog geen sprake. Tijdens deze reis worden veel indrukwekkende sites bezocht. Daarbij is volop aandacht voor minder bekende plaatsen en musea die een bezoek meer dan waard zijn. Kortom, een aantrekkelijke lentebestemming en een verfrissende kennismaking met dit befaamde schiereiland. In deze week worden het lijden en de opstanding van Christus door de Orthodoxe Kerk herdacht. Er is gelegenheid om enkele van de imposante ceremonieën op Goede Vrijdag en Paaszaterdag bij te wonen.
Hein van Dolen en Nikos Lanser vormen door hun enorme kennis en groot enthousiasme een ideaal reisleidersduo.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

drs. Nikos Lanser

Historicus, beëdigd tolk-vertaler en gediplomeerd gids in Griekenland. Hier is hij tevens correspondent voor BNR Nieuwsradio en schrijft hij voor Het Financieele Dagblad. Woont in Athene.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Amsterdam. Het programma van de reis sluit aan bij de cursus ‘Facetten van de Griekse cultuur’, gegeven in Amsterdam in het najaar van 2019. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, vr 10-04

Directe lijnvlucht Amsterdam-Athene. Rit naar de Peloponnesos voor drie overnachtingen bij Nafplio.

dag 2 , za 11-04

Het Archeologisch Museum in Nafplio toont de belangrijkste vondsten uit de regio Argolis, waaronder het bijzondere Dendra-harnas uit de Mykeense tijd. In Mykene bezichtigen we de roemruchte burcht van koning Agamemnon. Hij was de aanvoerder van de Grieken in de strijd om Troje. De site van Epidauros biedt het prachtig bewaarde theater en het Asklepiosheiligdom.

dag 3 , zo 12-04

De site en het Archeologisch Museum van oud-Korinthe. Rit naar Isthmia voor een boottochtje door het indrukwekkende Kanaal van Korinthe. Nemea beschikt over een mooie site, een gaaf stadion en een archeologisch museum. De omgeving staat bekend om haar wijngaarden, waardoor een wijnproeverij en rondleiding op een wijnboerderij niet mogen ontbreken. Er is vrije tijd in Nafplio.

dag 4, ma 13-04

In de buurt van Sparta bezoeken we de verlaten Byzantijnse stad Mystras. De combinatie van middeleeuwse ruïnen, natuurschoon en vergezichten is adembenemend. Ook het Archeologisch Museum is onze aandacht waard, evenals het Olijfmuseum in Sparta, dat de belangrijke rol belicht van de olijf en de olijfolie door de eeuwen heen in de Griekse cultuur en samenleving. Twee overnachtingen in Mani. Dit is de middelste landtong in het diepe zuiden van de Peloponnesos, een uitloper van de berg Taÿgetos.

dag 5, di 14-04

De druipsteengrotten van Diros behoren tot de mooiste riviergrotten ter wereld. Al in paleolithische tijden was dit een heilige plek, beschouwd als de toegang tot de onderwereld. Met een bootje verkennen we de grot. Hierna volgt een kennismaking met de ruige landschappen en dorpjes van de Lakonische Mani, zoals Areopoli en Vatheia.

dag 6, wo 15-04

Op onze schitterende tocht door de Messinische Mani maken we een tussenstop bij het pittoreske dorp Kardamyli. Oud-Messini is een van de belangrijkste archeologische opgravingen van Griekenland, al is deze site niet erg bekend. Aan de voet van de berg Ithomi bevinden zich een imposant stadion, een theater en een asklepieion. Ook is er een museumpje. Het dorpje Mavromati biedt een fraai uitzicht op het uitgestrekte opgravingsterrein. Rit naar Pylos voor één overnachting.

dag 7, do 16-04

Bezoek aan de site van het paleis van Nestor bij Pylos. Hier heeft Telemachos, de zoon van Odysseus, navraag gedaan naar zijn vader na de Trojaanse Oorlog. Aansluitend bezichtiging van het museum in Chora. Onderweg naar het bergdorpje Dimitsana in het hart van Arkadië zien we de tempel van Apollo Epikourios bij Andritsaina, ook wel bekend als de tempel van Vasses of Bassae. Drie overnachtingen in Dimitsana.

dag 8, vr 17-04

In Olympia bekijken we het opgravingsterrein met het stadion waar in de oudheid om de vier jaar de beroemde spelen plaatsvonden. Vervolgens verdient het indrukwekkende Archeologisch Museum onze aandacht. In de avond vindt de zogeheten epitaphios-processie plaats, waarbij de icoon van Christus op de lijkwade of epitaphios wordt rondgedragen en de gelovigen er bloemen op werpen.

dag 9, za 18-04

In de Lousioskloof bezoeken we een van de Byzantijnse kloosters en is er de gelegenheid voor een korte wandeling in de prachtige natuur en bezichtiging van de resten van de antieke stad Gortys. Het Watermuseum bij het dorp Dimitsana toont het belang van de verschillende traditionele technieken om water te winnen in deze regio. Er is een mogelijkheid om in de late avond de orthodoxe paasmis bij te wonen, waarbij het heilige vuur wordt ontstoken en het nieuwe jaar overal in Griekenland met klokken wordt ingeluid.

dag 10, zo 19-04

Busrit naar het vliegveld van Athene met onderweg een prachtige rit met het tandradtreintje door de Vouraïkoskloof van Kalavryta naar Diakofto. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Athene en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
10-04-2020: Amsterdam - Athene, 12.20 - 16.35 uur
19-04-2020: Athene - Amsterdam, 17.20 - 19.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 3 en 5 wordt een boottochtje gemaakt. Op dag 10 een rit met een tandradtreintje.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Nafplio (3 nachten) - Mani (2 nachten) - Pylos (1 nacht) - Dimitsana (3 nachten)
U verblijft deze reis in drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voor zien van douche/bad en toilet.
In Nafplio verblijft u in een buiten de stad gelegen viersterrenhotel met zwembad en tuin. In Mani en in Dimitsana verblijft u in een boutique hotel. In Pylos wordt verbleven in een hotel aan de Baai van Navarino.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en de opgravingsterreinen oneffen zijn.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

In april mogen we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De Peloponnesos is in het voorjaar mooi groen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 52,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 667 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
10 t/m 19 april 2020

Reissom

t/m 17 december 2019: € 2495
vanaf 18 december 2019: € 2595
toeslag eenpersoonskamer: € 270

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochtje, tanradtreinrit, logies met ontbijt, alle diners, wijnproeverij, reisleiding, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à
€ 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen
drs. Nikos Lanser

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn