Exclusieve groepsreis Parijs

Parijs • sprankelend hart van vernieuwing

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Parijs blijft het levendige centrum van Frankrijk als het over imposante musea gaat. Die worden er nog altijd gesticht door zowel de overheid als rijke particulieren. Recente schitterende voorbeelden laten dat zien. De laatste paar jaar werden er grote restauraties uitgevoerd aan historische gebouwen in het hart van de stad en zijn er ook nieuwe musea bijgekomen.
Tijdens deze korte reis laat Robert-Jan Muller u kennismaken met de meest actuele voorbeelden. Maar we verkennen ook enkele van de oudere, intieme en persoonlijke musea – waar Parijs een patent op lijkt te hebben – en bezoeken twee bijzondere museale ateliers.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door kunsthistoricus drs. Robert-Jan Muller.

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

dag 1, wo 08-03

We vertrekken in de loop van de ochtend vanaf Amsterdam Centraal naar Gare du Nord in Parijs per snelle Thalys. Na aankomst gaan we naar de Fondation Louis Vuitton. Het magnifieke gebouw van architect Frank Gehry werd ontworpen voor miljardair Bernard Arnault en biedt een schitterend uitzicht over de stad. De unieke collectie bevat hedendaagse kunst en speciaal ontworpen projecten van onder anderen Gilbert & George, Olafur Eliasson en Ellsworth Kelly. Aansluitend transfer naar ons centraal gelegen hotel. Er is wat vrije tijd om in te checken voordat we te voet naar het nabijgelegen restaurant gaan voor het diner.

dag 2, do 09-03

Aan de Place de la Concorde ligt het zojuist heropende Hôtel de la Marine. We ontdekken er de bewogen geschiedenis van de Franse koningen en genieten van het prachtig gerestaureerde interieur. Kosten noch moeite zijn gespaard om met originele meubels, fraaie decoratieve objecten en kunstobjecten de sfeer uit de tijd van Lodewijk XV op te roepen. Het voormalige monumentale atelier van schilder Gustave Moreau is heel bijzonder. Het is geheel ontworpen en ingericht om de rijke Parijse verzamelaar van het eind van de negentiende eeuw te ontvangen.

dag 3, vr 10-03

In de door architect Tadao Ando spectaculair gerestaureerde Bourse de Commerce ontdekken we de boeiende verzameling hedendaagse kunst van selfmade zakenman Francois Pinault. Het historische gebouw heeft een monumentale koepel van ijzer en glas. Het herbergt nu een rijke verzameling schilderijen, sculptuur, video’s, installaties en fotografie van de meest in het oog springende internationale kunstenaars. Vanuit het restaurant is er een prachtig uitzicht op de nabijgelegen nieuwe Les Halles, het Centre Pompidou en Église Saint-Eustache. Het karakteristieke Centre Pompidou van Renzo Piano, waarbij het functionele tot vorm is verheven, is sinds de opening in 1977 een van de toonaangevende centra voor moderne kunst in Parijs. Vanaf 2024 zal het een aantal jaren gesloten zijn wegens restauratie. Dit is dus voorlopig onze laatste kans om het indrukwekkende overzicht van twintigste-eeuwse kunst te bewonderen, van Kandinsky tot Mondriaan en van surrealisme tot het Amerikaanse actionpainting. Uiteraard bezichtigen we ook de gereconstrueerde ateliers van Constantin Brancusi, die een geweldige inzage geven in zijn werkwijze en zijn oeuvre. ’s Avonds gezamenlijk afscheidsdiner.

dag 4, za 11-03

We besluiten ons verblijf in Parijs met een bezoek aan het Musée Nissim de Camondo. In dit mooie, aan het Parc Monceau gelegen stadspaleis bewonderen we de indrukwekkende, geheel intact gebleven kunstverzameling die de vermogende bankiersfamilie in 1935 aan de Franse staat naliet. Vanaf die tijd is er niets in de inrichting veranderd of verplaatst, precies zoals het testament van Moïse de Camondo bepaalde. In zijn tweede bestseller, Brieven aan Camondo, verhaalt de Britse auteur en keramist Edmund de Waal de dramatische geschiedenis van de Joodse familie. Aansluitend vrije tijd tot ons vertrek naar het Gare du Nord, vanwaar onze directe trein vertrekt. Aankomst in Amsterdam in de vroege avond.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van de comfortabele directe treinreis van Amsterdam naar Parijs v.v. per Thalys. We gaan uit van de volgende treinverbinding:
08-03-2023: Amsterdam - Parijs, 9.15 - 12.39 uur
11-03-2023: Parijs - Amsterdam, 17.25 - 21.14 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Rotterdam of Antwerpen. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij boeking aan.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfer van Gare du Nord naar het hotel v.v. maken we gebruik van een eigen touringcar. Op de heenweg maken we een tussenstop bij de Fondation Louis Vuitton. Verder maken we gebruik van het openbaar vervoer. De ov-kaart is inbegrepen bij de reissom. Om een goede indruk te krijgen van Parijs zullen we ook veel programmaonderdelen te voet bezichtigen.

Hotel

We verblijven tijdens de hele reis in het goede, centraal gelegen viersterrenhotel Hôtel Les Théâtres in het tweede Arrondissement en vlak bij diverse metrolijnen. Hotelkamers zijn in Parijs in de regel niet al te groot, maar wel comfortabel en stijlvol ingericht. Uiteraard zijn alle kamers voorzien van eigen sanitaire voorzieningen.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in een lokaal restaurant. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Denkt u op dag 1 aan een lunchpakket voor in de trein, want we gaan direct na aankomst naar een museum en pas daarna naar het hotel.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan beter water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

De eerste helft van maart is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Parijs. De temperatuur leent zich uitstekend voor museumbezoeken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 11 ˚C. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Frankrijk is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

4-daagse treinreis
8 t/m 11 maart 2023

Reissom

t/m 6 december 2022: € 1195
vanaf 7 december 2022: € 1270
toeslag eenpersoonskamer: € 222

Inclusief

directe treinreis Amsterdam - Parijs v.v., transfer Gare du Nord - hotel v.v., vervoer ter plaatse per ov, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 19

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten