Exclusieve groepsreis Kunstreis Parijs

Kunstreis Parijs

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Vrijwel iedereen is er eens geweest, maar vrijwel niemand kent Parijs van haver tot gort. De lichtstad is groot, groots en ze is nooit af. Je raakt er dus nooit uitgekeken, zeker als je de historische gelaagdheid probeert te doorgronden. De stad was dikwijls het onbetwiste centrum van de Franse kunst. De gotiek en de hofstijl van de Zonnekoning zagen het licht in Parijs zelf, evenals tal van ‘-ismes’ uit de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.
Tijdens onze ontdekkingstocht verkennen we de abdij, nu ook kathedraal, van Saint-Denis en de Sainte-Chapelle. We gaan vanzelfsprekend naar het Louvre, mede voor de strenge stijl van Lodewijk XIV. We gaan echter ook naar enkele kleinere pareltjes die ons een inkijkje geven in de artistieke ontwikkelingen door de eeuwen heen, zoals het Musée Marmottan en het Musée Zadkine. We belichten beeldbepalende monumenten als de Eiffeltoren vanuit een verfrissende invalshoek en leren aan de hand van minder bekende architectonische projecten, zoals de internationale studentenstad, veel over de plaats van Parijs op de wereldkaart.
Een heerlijke ontdekkingstocht door de (Parijse) kunstgeschiedenis!

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor reizen naar Frankrijk, dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

dag 1, za 16-10

We vertrekken in de loop van de ochtend vanaf Amsterdam Centraal naar Parijs Gare du Nord per snelle Thalys. Na aankomst gaan we naar Trocadéro, voor een bezoek aan de Cité de l'Architecture en een blik op de altijd weer indrukwekkende Eiffeltoren. Aansluitend transfer naar ons centraal gelegen hotel. Er is wat vrije tijd om in te checken alvorens we te voet naar het nabijgelegen restaurant gaan voor het diner.

dag 2, zo 17-10

We beginnen de dag met een wandeling door Jardin du Luxembourg en een bezoek aan het woonhuis en de ateliers in Montparnasse, waar de beeldhouwer Ossip Zadkine woonde en werkte vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1967. Tijdens een rondleiding ontdekken we de Cité Universitaire. Deze internationale studentencampus is een toonbeeld van moderne architectuur, met gebouwen van o.a. Le Corbusier en Dudok. Het karakteristieke Centre Pompidou van Renzo Piano, waarbij het functionele tot vorm is verheven, is sinds de opening in 1977 een van de toonaangevende centra voor moderne kunst in Parijs. Uiteraard bezichtigen we ook de gereconstrueerde ateliers van Constantin Brancusi, die een geweldige inzage geven in zijn werkwijze en zijn oeuvre.

dag 3, ma 18-10

We wandelen via Place Dauphine en de Pont Neuf naar de rayonnant gotische Sainte-Chapelle op het Île de la Cité. Ze is gebouwd als een kleurrijke schatkist voor de koninklijke reliekverzameling. Het effect van de glas-in-lood ramen is adembenemend. Aansluitend steken we over naar de Rive Gauche voor een bezoek aan de Saint-Séverin en de Saint-Étienne-du-Mont, waar de relieken van de Parijse beschermheilige Geneviève werden bewaard totdat ze tijdens de Franse Revolutie in het riool werden gekieperd. We besluiten de dag in de voormalige koninklijke grafkerk, de Saint-Denis. Het is de eerste kerk die in gotische stijl werd gebouwd, naar de ideeën van abt Suger over verticaliteit en hemelse lichtinval. Vanavond gezamenlijk diner in een aangenaam restaurant.

dag 4, di 19-10

Tijdens onze ochtendwandeling ontdekken we het viaductpark Promenade Plantée, de Bastille en de Place des Vosges. Op het Île Saint-Louis leren we meer over de Parijse geschiedenis en de rol van het Franse vorstenhuis daarin. Tot slot brengen we een bezoek aan het overzichtelijke Musée Marmottan Monet. Daar hangt onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam impressionisme ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten. 

dag 5, wo 20-10

De Orangerie heeft een fraaie collectie uit de late negentiende en de vroege twintigste eeuw. Hier bevindt zich onder meer de serie Waterlelies van Claude Monet, geschilderd in Giverny. Licht, de breking van het licht en kleur spelen een grote rol in deze werken. We wandelen via de Tuileries, het Place de la Concorde en de gelijknamige brug naar de andere kant van de Seine voor een rondleiding in de Fondation Custodia, in 1947 gesticht door de Nederlandse kunsthistoricus en verzamelaar Frits Lugt en zijn echtgenote. Zowel het achttiende-eeuwse herenhuis als de collectie antieke tekeningen, prenten en brieven zijn ons bezoek meer dan waard. Daarna is het tijd voor het Louvre, gehuisvest in het oude Koninklijk Paleis, waarvan de bouw begon onder Catharina de Medici. Het herbergt sinds 1793 de nationale kunstcollectie en is daarmee een van de oudste musea ter wereld. De rondleiding beperkt zich tot enkele afdelingen. U kunt het museum op eigen gelegenheid verkennen. De reisleiding doet graag suggesties. ‘s Avonds gezamenlijk afscheidsdiner.

dag 6, do 21-10

We besluiten ons verblijf in Parijs passend met een bezoek aan het Musée Carnavalet, waar we al dwalend door de zalen van een typisch Parijs hôtel meer leren over de geschiedenis van deze boeiende stad. Vrije tijd tot ons vertrek naar het Gare du Nord, vanwaar onze directe trein vertrekt. Aankomst in Amsterdam in de vroege avond.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van de comfortabele treinreis van Amsterdam naar Parijs v.v. per Thalys. We gaan uit van de volgende treinverbinding:
16-10-2021: Amsterdam - Parijs, 09.15 - 12.35 uur
21-10-2021: Parijs - Amsterdam, 14.25 - 17.44 uur
NB U kunt ook opstappen in Rotterdam. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfer van Gare du Nord naar het hotel v.v. maken we gebruik van een eigen touringcar. Op de heenweg maken we een tussenstop bij het Trocadéro met de Cité de l'Architecture. Verder maken we gebruik van het openbaar vervoer. De ov-kaart is inbegrepen bij de reissom. Om een goede indruk te krijgen van Parijs zullen we ook veel te voet bezichtigen.

Hotel

We verblijven tijdens de hele reis in het goede, centraal gelegen viersterrenhotel Belloy Saint Cermain in het gelijknamige district. Hotelkamers zijn in Parijs in de regel niet al te groot, maar ze zijn comfortabel en stijlvol ingericht. Uiteraard zijn alle kamers voorzien van eigen sanitaire voorzieningen.

Maaltijden

Op deze reis zijn drie diners inbegrepen bij de reissom. Deze diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid. Denkt u op dag 1 aan een lunchpakket voor in de trein, want we gaan direct na aankomst naar een museum en pas daarna naar het hotel.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen.
Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Tijdens ons verblijf maken we meermaals gebruik van het openbaar vervoer. Niet alle haltes beschikken over een lift, soms zijn er veel trappen. Verder doen we veel te voet. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

De tweede helft van oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Parijs. De temperatuur is doorgaans nog aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ˚C. Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse treinreis
16 t/m 21 oktober 2021

Reissom

t/m 10 augusust 2021: € 1675 
vanaf 11 augustus 2021: € 1750
toeslag eenpersoonskamer: € 285
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

treinreis Amsterdam – Parijs v.v., transfers Gare du Nord – hotel v.v., vervoer ter plaatse per OV, logies met ontbijt, 3 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5 p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 9 / maximum: 16

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten