Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in Turijn

Oud en nieuw in Turijn

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

In Piemonte was Turijn de thuishaven van de Savoyes, het huis van de eerste koningen van het verenigde Italië. Even was Turijn dan ook de hoofdstad van Italië. Wie deze statige stad bezoekt, zal snel snappen waarom. De arcaden, paleizen, kerken en vooral de prachtige pleinen met hun stadscafés schetsen een allure die een hoofdstad waardig is. Verder is Turijn ook belangrijk als stad waar de slowfoodbeweging haar opkomst beleefde. Genoeg redenen kortom om hier Capodanno te vieren: oud en nieuw in stijl!

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Erik Jan Bakker

Rector van een categoriaal Gymnasium, classicus en begenadigd spreker. Kenner en hartstochtelijk liefhebber van Italië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Hij verzorgde jarenlang lezingen over klassieke thema’s en inleidingen op opera’s. Het leiden hij culturele reizen beschouwt hij als een prima te verdedigen verslaving. 

dag 1, do 29-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Turijn. Tijdens ons bezoek aan de Veneria maken we kennis met het huis van Savoye, dat zo’n belangrijke rol speelde in de Italiaanse geschiedenis. Het paleis – een jachtslot enigszins in de stijl van Versailles – is niet alleen fraai om te zien, maar geeft ook een heldere introductie in de historische omstandigheden waaronder Turijn zozeer tot bloei kon komen. Aansluitend rijden we door naar het hotel op loopafstand van een van de iconische pleinen van de stad. We maken een eerste wandeling en bezoeken de San Lorenzo van Guarini, een eerste meesterwerk van architectuur. We verblijven de hele reis in een comfortabel hotel in Turijn.

dag 2, vr 30-12

Het Palazzo Reale huisvest vijf musea. Zo is de beroemde collectie Sabauda – met o.a. een Christus van Caravaggio – tegenwoordig in een vleugel van het paleis ondergebracht. Verder zijn ook de representatieve ruimten van het paleis de moeite waard, evenals de prachtig tentoongestelde collectie van wapentuig die menigeen zal verrassen. Een hoogtepunt is ongetwijfeld het bezoek aan de kapel van de Sindone – de roemruchte lijkwade van Christus –, eigenlijk onderdeel van de Dom. Hierin heeft meesterarchitect Guarini zijn Romeinse evenknie Borromini misschien wel in vernuft overtroffen! Na een ruime pauze sluiten we af met een ander architecturaal meesterwerk, gelegen aan hetzelfde plein: het Palazzo Madama, een hybride gebouw waaraan Juvarra een fraaie barokke creatie in de vorm van een magistraal trappenhuis heeft toegevoegd. Dit alles op verzoek van een verstoten prinses, die hiermee de koninklijke familie de ogen uit wilde steken.

dag 3, za 31-12

Op oudejaarsdag bezoeken we opnieuw een van Turijns prachtige pleinen: ditmaal dat waar het palazzo Carignano, ook al van Guarini, aan ligt. Tegenwoordig is dit het Museo Risorgimento. Dit ook voor niet-ingewijden buitengewoon interessante museum laat zien waar het Italië van nu vandaan komt en wie daar zoal een belangrijke rol in hebben gespeeld. Het is gesitueerd om de eerste vergaderzaal van het Italiaanse parlement heen, die nooit is gebruikt. Het minder deftige maar (kunst)historisch gerenommeerdere Florence nam de fakkel als hoofdstad van het verenigde Italië namelijk over… tot Rome de definitieve hoofdstad zou worden. De middag besteden we in het fabelachtige Egyptisch Museum, als getuige van deze oude beschaving misschien wel in het bezit van de belangrijkste collectie in zijn soort buiten Egypte. De Italiaanse opgravingen aldaar hebben immers geleid tot een verbluffende verzameling die inmiddels in een moeilijk te evenaren opstelling is geëxposeerd. Vanavond vieren we de jaarwisseling met een Cenone, een Italiaans oudejaarsdiner!

dag 4, zo 01-01

De moderne tijd heeft in Turijn ook mooie sporen nagelaten. Het bijzonderste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld het complex van Lingotto. Ooit was dit een fabriek, en wel van de Fiat 500, die zijn oefenrondjes kon maken op de piste die op het dak van het gebouw te vinden is. Na ingrepen van meesterarchitect Renzo Piano is het nu een veelzijdig ingezet geheel geworden, inclusief de kleine maar smaakvolle pinacotheek van de stichters van het Fiat-imperium Agnelli. Picasso, Matisse, Modigliani, Tiepolo en andere grote kunstenaars uit hun collectie worden hier met het publiek gedeeld. Ook gaan we vandaag naar de Mole Antonelliana, ooit begonnen als synagoge, maar nu misschien wel het beste filmmuseum in Europa. Het markante en zeer hoge gebouw brengt het verhaal van de film op een leuke én zeer instructieve wijze tot leven en heeft mooie verrassingen in petto. We werpen ook een blik op de Gran Madre di Dio-kerk, die een poging is om het Pantheon van Rome te evenaren. Het had erger kunnen mislukken, maar hoe dan ook: op afstand werkt het wél! De lunch is vandaag gezamenlijk, de avond is vrij.

dag 5, ma 02-01

De ochtend brengt ons naar het Santuario della Consolata en naar de San Filippo Neri en het nabije plein van San Carlo. De touringcar haalt ons op voor een rondrit langs de Casa Fenoglio en enkele andere jugendstilgebouwen in de nabijheid, voordat we naar de Basilica Superga rijden, hoog boven de stad. Hier rusten de Savoyes in hun graven. Wij genieten er van het fraaie uitzicht.

dag 6, di 03-01

Rit naar de luchthaven van Turijn voor de directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Turijn en van Milaan naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
29-12-2022: Amsterdam - Turijn, 09.20 - 11.00 uur
03-01-2023: Turijn - Amsterdam, 11.30 - 13.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. 
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt per dagtrein naar Turijn met een overstap in Parijs (van Gare du Nord naar Gare de Lyon). In totaal is de reistijd vanuit Amsterdam ca. 10 tot 11 uur. We raden u dan aan reeds op 28 december naar Turijn te reizen per trein. Op 29 december kunt u per openbaar vervoer of taxi in de ochtend naar de luchthaven van Turijn of naar de Veneria reizen om aan te sluiten bij de groep voor de eerste excursie. Voor de terugreis geldt dat u vanuit het Lingotto terug naar het hotel in Turijn kunt reizen per openbaar vervoer of taxi. U kunt dan het beste de volgende dag (4 januari) weer per dagtrein naar Nederland terug. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De transfers met excursies op dag 1 en dag 6 plus het middagprogramma op dag 5 wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De rest van het programma in Turijn leggen we te voet af.

Hotel

We verblijven de hele reis in een comfortabel en centraal gelegen viersterrenhotel in Turijn.

Maaltijden 

Op deze reis zijn 1 lunch en 4 diners – waaronder het oudejaarsdiner – inbegrepen bij de reissom. 

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Rond de jaarwisseling rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 7 à 8 ºC; ’s nachts is de gemiddelde minimumtemperatuur -3 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten, al zijn december en januari de minst natte maanden van het jaar.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
29 december 2022 t/m 3 januari 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer en verblijf’.

Reissom

t/m 13 september 2022: € 1820
vanaf 14 september 2022: € 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 220
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 4 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Erik Jan Bakker

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn