Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in Triëst

Oud en nieuw in Triëst

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De jaarwisseling brengen we door in Triëst, dat ligt ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de bergen. Deze elegante stad staat bekend om haar Oostenrijkse architectuur, Italiaanse koffie, Romeinse resten en schrijvers als James Joyce, die hier langere tijd verbleef. We maken uitstapjes in de regio Friuli-Venezia Giulia, maar ook naar het Kroatische Istrië. Een aangename reis vol afwisseling!

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis wordt hij ondersteund door een logistiek begeleider. De twee dagexcursies naar Kroatië leidt hij samen met een lokale, Engelstalige gids.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, wo 28-12

Directe lijnvlucht naar Venetië. Onderweg naar ons hotel in Triëst brengen we een bezoek aan kasteel Miramare, mooi gelegen aan de Golf van Triëst. Dit negentiende-eeuwse witte kasteel was het zomerverblijf van Maximiliaan van Habsburg.

dag 2, do 29-12

Volle dag in Triëst. We maken een stadswandeling langs de Piazza dell’Unità d’Italia en de bronzen meisjes aan de kade. Triëst is de thuisstad van het koffiemerk Illy. Een kopje koffie in een van de historische cafés van de stad mag dan ook niet ontbreken.
Het Joyce Museum vertelt over de jaren dat James Joyce in Triëst woonde. We komen de Ierse schrijver ook tegen bij de Ponte Rosso. Het standbeeld vereeuwigt hem op zijn dagelijkse route naar de school waar hij Engelse les gaf. Een van zijn leerlingen was Italo Svevo. De Servisch-orthodoxe San Spiridione, gebouwd in Byzantijnse stijl, is prachtig versierd met mozaïeken. Achter de veertiende-eeuwse kathedraal San Giusto ligt het Romeinse forum met resten van een basilica.

dag 3, vr 30-12

Rijeka is de voornaamste havenstad van Kroatië. We maken met een lokale gids een mooie stadswandeling langs de stadstoren en de Sint-Vituskerk. Opatija was de plaats waar de elite van het Oostenrijk-Hongaarse Rijk vakantie vierde. Het is een prachtige stad met negentiende-eeuwse villa’s en grands hôtels met een neoklassieke en barokke architectuur.

dag 4, za 31-12

De laatste dag van het jaar staat in het teken van Cividale del Friuli. Dit middeleeuwse stadje was de hoofdstad van de Longobarden. Uit die tijd stamt het Tempietto Longobardo, dat we uiteraard bekijken. Ook staan een bezoek aan de dom en aan het Archeologisch Museum op ons programma. We sluiten het jaar af in Triëst met een cenone, een Italiaans oudejaarsdiner.

dag 5, zo 01-01

Een ontspannen eerste dag van het nieuwe jaar. Aan het eind van de ochtend vertrekken we naar Aquileia, een Romeinse havenstad. De dom heeft schitterende vroegchristelijke vloermozaïeken.

dag 6, ma 02-01

Dagexcursie naar Pula, gelegen in Kroatië. Het beroemde Romeinse amfitheater is zeer goed bewaard. Maar de stad biedt nog veel meer Romeinse resten, die we met een lokale gids bekijken. Deze vertelt ons ook meer over Zerostrasse, een ondergronds tunnelnetwerk dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd als schuilplaats.

dag 7, di 03-01

We brengen nog een bezoek aan de Italiaanse stad Gorizia, gelegen tegen de grens met Slovenië. In de dom vinden we kerkschatten uit Aquileia. Vervolgens transfer naar de luchthaven van Venetië voor onze directe vlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Venetië en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
28-12-2022: Amsterdam - Venetië, 09.45 - 11.30 uur
03-01-2023: Venetië - Amsterdam, 17.55 - 19.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt per trein reizen naar Venetië, en vandaar op de luchthaven aansluiten bij de groep. U vertrekt dan 1 dag eerder met de dagtrein (met min. 1 overstap) naar München en vervolgens per nachttrein van München naar Venetië, waar u ’s ochtends vroeg aankomt. Ook op de terugreis kunt u reizen vanaf Venetië met ’s avonds op 3 januari vertrek met de nachttrein naar München en van daar met de dagtrein (min. 1 overstap) terug naar Nederland. Uiteraard is het ook mogelijk 1 of meer dagen (tevoren of na afloop) extra in Venetië te blijven. Alternatief is dat u per trein tot aan Triëst en terug reist, maar dan mist u de excursies op de eerste en laatste dag. Vanaf Nederland is Triëst net niet aangenaam bereisbaar in 1 dag, dus ook naar Triëst raden wij de nachttrein aan.
Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Alle excursies ter plaatse worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel

We verblijven de gehele reis in een aangenaam en centraal gelegen viersterrenhotel in Triëst.

Maaltijden

Op deze reis zijn 5 diners, waaronder het diner op oudejaarsavond, inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Eén diner en alle lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

De winters in Triëst zijn mild. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 8 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
De Kroatische munteenheid is de Kroatische kuna. In overleg met de reisleiding wordt gekeken naar de handigste manier om geld te wisselen of op te nemen ter plekke. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Kroatië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Wereldwijd kunnen regels en verplichtingen gelden voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
28 december 2022 t/m 3 januari 2023
NB Op verzoek te boeken als 9-daagse treinreis

Reissom

t/m 6 september 2022: € 2795
vanaf 7 september 2022: € 2895
toeslag eenpersoonskamer: € 330
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 5 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en 1 diner, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn