Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in Riga

Oud en nieuw in Riga

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Ook rond de feestdagen in december kent de hoofdstad van Letland een rijkdom aan culturele evenementen. Te midden van winterse taferelen en kleurrijke lichtjes valt genoeg moois te ontdekken. We bewonderen in alle rust de pracht en praal van kloosters en paleizen en genieten van een proeverij van Riga’s bekendste export product: Riga Black Balsam. We wonen een orgelconcert bij in de kathedraal alsmede een privéconcert in het historische Menzendorff Huis. Het oudejaar wordt natuurlijk afgesloten met een feestelijk diner. Afhankelijk van het programma zullen we tevens de mogelijkheid bieden om facultatief een of meerdere voorstellingen of concerten bij te wonen.

Reisleiding

Deze reis zal worden geleid door drs. Frederik Erens. Ter plaatse is er tevens een (verplichte) plaatselijke gids aanwezig.

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, za 28-12

Rechtstreekse lijnvlucht naar Riga, de hoofdstad van Letland. We bewonderen enkele prachtige exemplaren van art-nouveauarchitectuur en bezoeken daarbij ook het Art Nouveau Museum. Hier krijgen we een indruk van hoe de burgerij rond 1900 woonde. Het Letse Nationale Kunstmuseum laat een representatieve collectie zien van Baltische schilderijen en beeldhouwkunst uit de 19e en 20e eeuw. Een verrassende aanvulling op de Europese kunstgeschiedenis zoals wij die reeds kennen.

dag 2, zo 29-12

Wandeling door de oude binnenstad van Riga, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal merkbaar is. We zien onder meer de gotische Sint-Petruskerk, de art-nouveausynagoge en het schitterend herbouwde Schwarzhäupterhaus. We eindigen de dag met de centrale markthallen van Riga, waarschijnlijk de grootste levensmiddelenmarkt van Europa, gevestigd in voormalige zeppelinhangars.

dag 3, ma 30-12

Uitgebreid bezoek aan de Dom van Riga met op het middaguur een kort concert op het beroemde Walcker-orgel. Na de lunchpauze krijgen we een rondleiding door de fabrieken waar de kruidenlikeur Riga Black Balsam wordt gemaakt. Een proeverij mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

dag 4, di 31-12

In het Grebercikova-klooster van de oudgelovigen, een variant van de Russisch-orthodoxen met hun eigen tradities, zien we een unieke collectie antieke iconen die nauwelijks bekend is bij het grotere publiek. In de middag brengen we een privé-bezoek aan het historische Menzendorff Huis. Het huis laat ons de leefwijzen en culturele gebruiken zien van de gegoede burgerij in de zeventiende en achttiende eeuw. Wij krijgen een privéconcert met oude muziek bij kaarslicht in de historische ruimten van dit huis. ’s Avonds sluiten we het jaar af met een feestelijk diner.

dag 5, wo 01-01

Niet al te vroeg rijden we per touringcar naar het Rundale Paleis, het vroegere zomerverblijf van de hertogen van Koerland. Dit barokke paleis is gebouwd door Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg ontworpen heeft. In de wintermaanden is het hier rustig en kan men op het gemak de prachtige kamers bewonderen. We bekijken ook een nieuwe tentoonstelling over interieurs uit de periode 1600-1900.

dag 6, do 02-01

In het Nationale Geschiedenismuseum toont de tentoonstelling ‘100 jaar Letland’ de recente ontwikkelingen die het land heeft meegemaakt sinds de stichting van de republiek op 18 november 1918. Tot slot een kort bezoek aan de Nationale Bibliotheek voor een tentoonstelling over het Letse boek. In de namiddag per rechtstreekse vlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Riga en vice versa met airBaltic.
De vluchttijden zijn:
28-12-2019: Amsterdam - Riga, 10.20 - 13.35 uur
02-01-2020: Riga - Amsterdam, 16.25 - 17.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Riga is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

In Riga zelf zullen we veel afstanden te voet afleggen. Buiten het centrum staat een moderne, comfortabele touringcar ter beschikking.

Hotel

We verblijven in Riga in het comfortabele vijfsterrenhotel Semarah Grand Poet, dat gelegen is aan de rand van het centrum. Het hotel beschikt over een zwembad en spa- en wellnesscentrum met onder meer een sauna en een hamam.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants. Op oudjaarsavond zal het feestelijke diner met live-muziek aangekleed worden. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden in het centrum te voet worden bereikt. Ook dient men natuurlijk rekening te houden met sneeuw.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De gemiddelde maximumtemperatuur in Riga ligt in de winter rond het vriespunt (bron: www.klimaatinfo.nl). Daarbij moet ook rekening gehouden worden met sneeuwval.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Letland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn ruimschoots aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/over-labrys-reizen/duurzaam
en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
28 december 2019 t/m 2 januari 2020

Reissom

t/m 3 september 2019: € 1895
vanaf 4 september 2019: € 1970
toeslag eenpersoonskamer: € 250

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, 2 concerten, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA