Exclusieve groepsreis Oud en nieuw rondom Ljubljana

Oud en nieuw rondom Ljubljana

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Aan de zuidzijde van de Alpen ligt de frisse bergrepubliek Slovenië. Sinds 1991 gaat het land als onafhankelijke staat door het leven nadat het zich afscheidde van Joegoslavië. Daarna groeide Slovenië in rap tempo naar Europa toe en ontpopte het zich tot een modelstaat voor transitie van communisme naar liberale democratie. We duiken in de fascinerende geschiedenis van dit Alpien-Slavische volk en leren hoe het zich als culturele eenheid handhaafde in de Habsburgse en Joegoslavische perioden en voor het westen van het land de Italiaanse periode. We doen dit aan de hand van lezingen in het hotel gecombineerd met rustige gedoseerde bezoeken aan stadjes, burchten, kerken en musea. Vanuit de trein en de bus genieten we van prachtige landschappen, en uiteraard is er volop aandacht voor de lokale gastronomie. Icoon van het opgebloeide Sloveense toerisme is het Meer van Bled. Met een winterse omlijsting van besneeuwde pieken komt het plaatje met het kerkeiland en de rots met de burcht prachtig uit. Het is dit plaatje alleen al, dat reeds veel reizigers naar het land lokte. Maar we ontdekken tijdens deze korte winterreis dat het land nog veel meer te bieden heeft. Zo bezoeken we de vallei van de Soca, waar de parelblauwe rivier zich een weg kronkelt tussen de pieken van de Julische Alpen. Hier besteden we aandacht aan de Eerste Wereldoorlog, toen de rivier de frontlijn vormde tussen Habsburgse en Italiaanse troepen. Verder zuidwaarts wordt het landschap glooiend en de architectuur onmiskenbaar mediterraner. In het prachtige burchtstadje Smartno vieren we een rustige oudejaarsavond met een volledig verzorgd arrangement. Uiteindelijk zien we de zee heel even, in de Italiaanse stad Triëst, Trst voor de Slovenen. De stad heeft een grote Sloveense minderheid en het had niet veel gescheeld of Triëst had in Joegoslavië gelegen toen na de Tweede Wereldoorlog de grenzen opnieuw getrokken werden. Terug in Slovenië bezoeken we de stoeterij van Lipica, geroemd om zijn paarden sinds Habsburgse tijden, om uiteindelijk in de sympathieke hoofdstad Ljubljana te arriveren. In romantisch winterse sferen brengen we de laatste twee nachten door in een centraal gelegen hotel.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Ruud Peeten. Op twee dagdelen tijdens de reis zal hij worden bijgestaan door een lokale gids.

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een jeugdig enthousiasme en een gedegen kennis.

dag 1, di 29-12

Directe vlucht naar Zagreb en aansluitend een transfer naar het Meer van Bled. Hier verblijven we in een fraai hotel op loopafstand van het meer. Het winterse plaatje is erg romantisch: het meer met het kerkeiland in het midden, daarachter de rots met het kasteel, en daar weer achter de besneeuwde toppen van de Sloveense Alpen. Bled is rond de feestdagen een levendig stadje. We dineren vandaag in een goed lokaal restaurant.

dag 2, wo 30-12

In de ochtend maken we met een traditionele pletna een boottocht op het meer om het kerkeiland te bezoeken. De barokke Sint-Maartenskerk is het symbool van Bled. We horen er de legenden die aan de plek verbonden zijn. Aan de overzijde van het meer bezoeken we de burcht, waarvan de fundamenten uit de vroege elfde eeuw stammen.
Na de lunch reizen we per trein van Bohinj naar Most na Soci, dat ‘brug over de Soca’ betekent. Dit prachtige traject voert door tunnels en over viaducten door het Sloveense landschap. In minder dan een uur – met de bus zou dat ruim het dubbele zijn – bereiken we Most na Soci, de toegangspoort tot de indrukwekkende Socavallei, waar we morgen de hele dag doorbrengen. Na een indrukwekkende dag komen we aan het einde van de middag aan in het heuvelland tussen de Alpen en de golf van Venetië. Dit deel van Slovenië heet Goriska Brda en staat bekend om zijn goede gastronomie. Voor we inchecken in het hotel bezoeken we een lokale wijnboer waar we een rondleiding krijgen en uiteraard een glaasje mogen proeven. Het fraaie hotel waar we twee nachten verblijven ligt in het stadje Smartno. We dineren in het hotel vanavond.

dag 3, do 31-12

Deze parelblauw rivier vormde in de Eerste Wereldoorlog het front tussen de Italiaanse en de Oostenrijkse troepen. In het museum in Kobarid maken we kennis met het hoe en wat van deze bizarre patstelling. Ook bezoeken we de Gedenkkerk in Javorca en de Sint-Antoniuskerk in Kobarid. Wie zich wil inlezen in deze episode: pak A Farewell to Arms van Hemmingway in je koffer mee. Tussen de verhalen door lunchen we in een idyllische setting. Terug in het hotel is er even een momentje rust, alvorens we in feestelijke outfits verschijnen voor het oudejaarsdiner. Dit zal plaatsvinden in een nabijgelegen restaurant.

dag 4, vr 01-01

Het nieuwe jaar luiden we in met twee verrassend leuke excursies. Allereerst brengen we een bezoek aan de stad Triëst, die dan wel in Italië ligt, maar toch zeker ook een Sloveens geschiedenis met zich meedraagt. Met een lokale gids wandelen we langs de hoogtepunten. Tegen lunchtijd zijn we alweer terug in Slovenië. We bezoeken vanmiddag de Lippizaner stallen. Dit bezoek bestaat uit een lunch, een dressuurshow en een bezoek aan de stallen en parken zelf, dit alles onder leiding van een lokale gids. Vroeg in de avond arriveren we in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, onze laatste stop op deze reis. Vanavond is er geen diner voorzien. U kunt op eigen gelegenheid in het hotel of in de nabijheid dineren. Het hotel waar we verblijven is centraal gelegen. De oude stad en park Tivoli liggen op wandelafstand.

dag 5, za 02-01

Met een lokale gids maken we na het ontbijt een rondwandeling door Ljubljana. Zij zal u in een notendop de geschiedenis van de stad bijbrengen. De wandeling eindigt op een bijzondere toren, met fraai uitzicht op het centrum en de burcht. De rest van de middag heeft u vrije tijd om op eigen gelegenheid Ljubljana te verkennen. Rond de feestdagen is het centrum altijd gezellig ingericht vol kraampjes met glühwein en gepofte kastanjes. Wie de burcht wil bezoeken kan dat op eigen gelegenheid doen. We sluiten vanavond af met een gezamenlijk diner in een restaurant niet ver van het hotel.

dag 6, zo 03-01

Na het ontbijt wacht een transfer naar Zagreb voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten met KLM van Amsterdam naar Zagreb en vice versa. De vluchttijden zijn:
29-12-2020: Amsterdam - Zagreb, 12.45 - 14.35 uur
03-01-2020: Zagreb - Amsterdam, 17.30 - 19.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Zagreb te reizen en vice versa. Afhankelijk van de plaats van vertrek en het tijdstip dient u tenminste tweemaal over te stappen; u kunt bijvoorbeeld vanaf München gebruikmaken van de nachttrein naar Zagreb. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De reis wordt voornamelijk uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar. Tijdens de ritten kunt u genieten van mooie landschappen. Op dag 2 is er een boottocht over het meer van Bled en maakt u in de middag een prachtige treinrit.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bled (1 nacht) - Smartno (2 nachten) - Ljubljana (2 nachten).
Het verblijf gedurende de reis is in goede drie- en viersterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn diverse lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; eenmaal wordt in het hotel gedineerd. Eén diner is op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardig-heden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor Slovenië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en tegen Hepatitis A. Overlegt u met uw huisarts voor een persoonlijk advies.
Het kraanwater in Slovenië is van uitstekende kwaliteit er is dan ook geen enkele reden om dit water niet te drinken

Weer

De periode rond de jaarwisseling is een geschikte periode voor een mooie reis door een winters Slovenië. De gemiddelde maximumtemperatuur komt uit rond de 2 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Slovenië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
29 december 2020 t/m 3 januari 2021

Reissom

t/m 8 oktober 2020: € 1895
vanaf 9 oktober 2020: € 1970
toeslag eenpersoonskamer: € 210
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 4 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling