Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in de Duitse Hanzesteden

Oud en nieuw in de Duitse Hanzesteden

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Dit jaar kiezen we Hamburg als een van onze bestemmingen rond de jaarwisseling. Vanuit deze Hanzestad maken we uitstapjes naar omliggende steden uit dit middeleeuwse handelsverbond. De enorme rijkdom die in de Hanzetijd werd opgebouwd is nog altijd terug te zien in de prachtige koopmanshuizen in de oude binnensteden.
We duiken in de geschiedenis en zien de prachtige raadhuizen en oude kloosters van weleer. Tijdens een boottocht door Hamburg zien we de statige pakhuizen ook vanuit een ander perspectief.
Daarnaast is er tijd voor moderne kunst en muziek. We maken tijd voor het Silvesterconcert in de beroemde Elbphilharmonie en bezoeken op de terugweg de kunstenaarskolonie Worpswede.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

Deze reis zal worden geleid door historicus drs. Frederik Erens. Op diverse plaatsen is er tevens een plaatselijke gids aanwezig.

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, di 27-12

Bijtijds vertrek uit Utrecht voor onze rit naar Hamburg. Rond lunchtijd maken we een tussenstop in Osnabrück. Ook deze stad onderhield nauwe banden met het Hanzeverbond. Na een wandeling door de gezellige binnenstad rijden we verder naar Hamburg, waar we in de late namiddag zullen arriveren. Na een korte verkenning van de omgeving dineren we in het hotel, waar we de gehele reis zullen verblijven.

dag 2, wo 28-12

Dagexcursie naar Lübeck, die Mutter der Hanse. Een belangrijke referentie aan de Hanzetijd zijn de Salzspeicher, de zoutmagazijnen van weleer. Ook zien we hier de eerste voorbeelden van de voor deze tijd zo kenmerkende baksteengotiek. Via oude stadspoorten en vele steegjes verkennen we de binnenstad, waar maar liefst zeven kerken te vinden zijn. Het Heiligen-Geist-Hospital werd in de dertiende eeuw door de rijke kooplieden gebouwd om de armen en zieken te helpen. Het is daarmee een van ‘s werelds oudste sociale instellingen. ‘s Middags krijgen we een rondleiding in het St. Annen-Museum, onderdeel van het voormalige klooster St. Annen. Het beschikt over de grootste collectie middeleeuwse altaarretabels in Duitsland. We bewonderen natuurlijk ook het kloostergebouw zelf. Na een vroeg diner in het pand van de voormalige Schiffersgeselschaft keren we terug naar Hamburg.

dag 3, do 29-12

De volgende Hanzestad op onze reis is Bremen, waar we een wandeling door de binnenstad maken. Bij het oude raadhuis vinden we twee beroemde stadssymbolen: de Bremer stadsmuzikanten en het Rolandstandbeeld. Dit laatste symboliseert de stedelijke vrijheid. Indien het niet voor officiële functies in gebruik is, krijgen we ook een rondleiding door de mooie pronkzalen van het raadhuis. We zien hier ook de indrukwekkende Dom en de Schütting, het gildehuis van de kooplieden. In de Böttcherstraße zien we de huizen die de Duitse beeldhouwer Bernhard Hoetger voor Paula Modersohn-Becker ontwierp, een vooraanstaand lid van de kunstenaarskolonie Worpswede en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. De huizen zijn een mooi voorbeeld van expressionistische architectuur. In een daarvan zien we het museum voor deze schilderes, het eerste ter wereld dat gewijd is aan een kunstenares. We komen haar op de laatste dag ook weer tegen in Worpswede. Terug in Hamburg volgt het diner in een lokaal restaurant.

dag 4, vr 30-12

Lüneburg dankte zijn rijkdom aan de zoutwinning in de regio. Het oude raadhuis met zijn barokke gevel is het centrale punt van de stad, maar de kunstzinnige gevels van de patriciërshuizen eromheen strijden ook om de aandacht. Tijdens een rondleiding door het raadhuis komt de rijkdom van weleer tot leven in de Fürstensaal en de Gerichtslaube. Het benedictijnse Lüneklooster stond in de Hanzetijd bekend om zijn wol- en textielwerken. De waardevolste altaardoeken zijn in het museum tentoongesteld. Terug in Hamburg volgt het diner in een lokaal restaurant.

dag 5, za 31-12

Na enkele volle dagen is er vandaag geen vast programma. Liefhebbers van muziek kunnen proberen een kaartje te kopen voor het Silvesterconcert in de beroemde Elbphilharmonie (zie verder in de praktische informatie). In de kleinere Laeiszhalle wordt vandaag de Negende Symfonie van Beethoven opgevoerd. De kerstmarkten zijn doorgaans nog aanwezig en nodigen uit om de gezellige kraampjes te bezoeken. Of u kunt een bezoek brengen aan het een van de vele musea, zoals het Maritiem Museum of de Deichtorhallen, waar u contemporaine kunst en fotografie kunt ontdekken. ’s Avonds sluiten we het jaar af met een galadiner in het hotel.

dag 6, zo 01-01

Na een rustige ochtend bekijken we in de Kunsthalle van Hamburg we een schitterende collectie oude meesters uit de tijd van de Hanze, met werken van Hans Holbein de Oude, Saenredam, Rembrandt en Peter Paul Rubens. Het zwaartepunt van de collectie ligt echter bij werk uit latere tijd, met onder meer schilderijen van Caspar David Friedrich, Picasso, Kokoschka, Kandinsky en Degas. Met een rondvaart door het havengebied – langs de prachtige oude pakhuizen én moderne architectuur – besluiten we ons bezoek aan Hamburg.

dag 7, ma 02-01

Op onze terugreis naar Nederland maken we een tussenstop in Worpswede. De kunstenaarskolonie Worpswede werd in 1889 opgericht als leef- en werkgemeenschap voor lokale kunstenaars, maar zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een belangrijke basis van het Duitse impressionisme en expressionisme. Oprichters Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn kregen al snel gezelschap van Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler en Paula Becker, die met Otto Modersohn zou trouwen. Het woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, groeide uit tot het middelpunt van de kolonie. Vandaag de dag woont er nog altijd een bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Worpswede, van schilders en beeldhouwers tot schrijvers en componisten. Tijdens ons bezoek proberen we zo veel mogelijk van dit unieke dorp te zien. Aansluitend terugrit naar Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Hamburg (6 nachten)
We verblijven in het comfortabele viersterrenhotel Lindner am Michel, dat gunstig is gelegen ten opzichte van de binnenstad.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Op oudjaarsavond wordt er een galadiner geserveerd in het hotel (in buffetvorm). De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Met name in de oude binnensteden zal veel gewandeld worden.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind december/ begin januari schommelt de temperatuur in Hamburg doorgaans rond het vriespunt. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 3 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regen- of sneeuwbui is niet uit te sluiten.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In Duitsland wordt nog veel met contact geldt gewerkt. Het kan raadzaam zijn om daarom altijd wat contant geldt op zak te hebben.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Concerttickets

Voor het Silvesterconcert in de grote zaal van de Elbphilharmonie zijn helaas geen groepsreserveringen mogelijk. Tickets mogen uitsluitend door privépersonen gekocht worden en gaan in de verkoop op 26 september a.s. om 10.00 uur. Kaarten kunnen online gekocht worden via de website: https://www.elbphilharmonie.de/en/whats-on/silvesterkonzert/17831
Prijzen lopen uiteen van € 20,90 tot € 119,90.
Het concert begint om 11.00 uur en op het programma staan de ‘Poème symphonique für 100 Metronome’ (György Ligeti), ‘Sinfonie D-Dur Hob. I:101 Die Uhr’ (Joseph Haydn), ‘Das Lesen der Schrift’ (Wolfgang Rihm) en ‘Exsultate, jubilate / Motette für Sopran F-Dur KV 158a’ (Wolfgang Amadeus Mozart).
Er zijn ook diverse kleinere concerten deze ochtend en middag in de Laeiszhalle, dat tamelijk dicht bij het hotel ligt, waaronder de opvoering van de ‘Negende Symfonie’ van Beethoven. Voor het volledige programma van 31 december kijkt u op:
https://www.elbphilharmonie.de/en/whats-on/31-12-2022/

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

Duitsland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
27 december 2022 t/m 2 januari 2023

Reissom

t/m 6 september 2022: € 2475
vanaf 7 september 2022: € 2575
toeslag eenpersoonskamer: € 375
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, concerttickets 31 december, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA