Exclusieve groepsreis Oost-Georgië

Oost-Georgië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Oost-Georgië, land van wijnstokken en ruige bergen. De zo eigen, maar toch herkenbare Georgische vormentaal komt hier terug in kerken, kloosters en forten, die op idyllische plekken gelegen zijn.
Deze reis biedt u een bijzondere inkijk in de verborgen valleien van dit land op het kruispunt van de orthodox-christelijke en de islamitische wereld.
Om de onherbergzaamheid van dit bergachtige gebied optimaal te ervaren, maken we het grootste deel van de tijd gebruik van fourwheeldrives. Hiermee rijden we via spectaculaire wegen over hoge passen met hemelse uitzichten. Ook maken we meerdere wandelingen in de prachtige natuur.
Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia en geeft een bijzondere inkijk in de mythen, de geschiedenis en het moderne leven van dit boeiende, maar voor velen nog onbekende land en zijn hartelijke bevolking.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Karel Onwijn. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep. Voor de wandelingen wordt hij diverse keren bijgestaan door een lokale rangers.

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht en HOVO Amsterdam. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de recente Kaukasus-cursussen van Karel Onwijn bij HOVO Utrecht en HOVO Amsterdam.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, ma 20-06

Directe lijnvlucht naar de Georgische hoofdstad Tbilisi en transfer naar het stadje Sighnaghi, onze eerste pleisterplaats.

dag 2, di 21-06

Het mooi opgeknapte Sighnaghi was ooit een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het kort te voet en rijden vervolgens naar het nationale park Vasjlovani, een semiwoestijnzone met steppegraslanden en diepe canyons. Na een vroege lunch in een wijngaard maken we een kleine wandeling door de indrukwekkende Adelaarskloof, waar gieren en zwarte ooievaars leven. Ook bezoeken we de ruïnen van het spectaculair gelegen en meer dan duizend jaar oude Khornabuji-fort. We besluiten de dag met een diner in ons hotel nabij het prachtige Lagodekhi-reservaat, dat we morgen zullen bezoeken.

dag 3, wo 22-06

Lagodekhi is het oudste natuurreservaat van Georgië en ligt op de zuidelijke hellingen van het Hoge Kaukasusgebergte. Het kent verschillende kloven, een aantal zwavelbronnen en gletsjermeren. We maken vanochtend een mooie wandeling door de bossen naar het Machi-fort op de grens met Azerbeidzjan. Na de lunch rijden we door naar Telavi.

dag 4, do 23-06

In Telavi zien we de citadel en het in Perzische stijl gebouwde paleis van de achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II. Het klooster Nekresi met zijn vierde-eeuwse kerk ligt verscholen in het bos. Op het landgoed Tsinandali wordt op Europese wijze wijn geproduceerd. Het was in de negentiende eeuw eigendom van prins Tsjavtsjavadze en prinses Orbeliani, bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov.

dag 5, vr 24-06

We verkennen vandaag de Pankisi-kloof, het thuisland van de Kisten, een etnische groep die het islamitisch geloof aanhangt en verwant is aan de Tsjetsjenen. We bezoeken hier onder meer een moskee, het lokale museum en een bierbrouwerij.

dag 6, za 25-06

We nemen per fourwheeldrives de lange, avontuurlijke weg over de 2900 meter hoge Abano-pas naar de meest afgelegen en dunbevolkte regio van Georgie: Toesjetië. Hier in de Hoge Kaukasus worden we omringd door meerdere vierduizenders. Aan het eind van de dag arriveren we in Omalo, onze pleisterplaats voor de komende drie nachten.

dag 7 en 8, zo 26 en ma 27-06

We verkennen uitgebreid de regio, bewoond door de Toesjeten, die behoren tot de Georgische volkeren. Het zijn traditioneel schaapherders. Hun guda-kaas en wol zijn van hoge kwaliteit. Overigens brengen ze alleen de zomermaanden door in de Toesjetische hooglanden. In de winter wonen ze in de laaglanddorpen van Kachetië. Hoewel de Toesjeten de christelijke religie aanhangen, eten ze geen varkensvlees; het is ook niet de bedoeling dat dit meegenomen wordt naar deze regio. Tijdens ons tweedaags verblijf zullen we onder meer enkele wandelingen maken in de schitterende, alpiene natuur. Daarnaast rijden we naar traditionele dorpen als Shenako, Diklo en Dartlo, waar we prachtige middeleeuwse verdedigingstorens, eeuwenoude forten en voorchristelijke chatti’s ontdekken.

dag 9, di 28-06

In de ochtend verlaten we Toesjetië weer via dezelfde pas. Na aankomst in het laagland bezichtigen we het versterkte klooster van Alaverdi, gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier, nu resten vooral ruïnen. We bezoeken ook een wijngoed waar op traditionele wijze wijn geproduceerd wordt in qvevri en proeven er uiteraard van de wijnen. Overnachting in een nabijgelegen hotel in het groen.

dag 10, wo 29-06

Na een bezoek aan het pittoreske kerkje van Kvetera rijden we via Gulelebi naar Tbilisi, waar we de laatste drie nachten verblijven. Tbilisi, ook bekend als Tiflis, werd in de vijfde eeuw aan de oevers van de Mtkvari gesticht door de legendarische koning Vachtang Gorgasali. De Perzen hadden de strategische betekenis van deze plek al eerder ingezien en er in de derde eeuw een vesting gebouwd die ze Narikala noemden, 'onneembaar fort'. Ons hotel ligt vlak bij de beroemde zwavelbronnen die de stad haar naam gaven. Wie wil kan mee een avondwandelingetje maken door de pittoreske straatjes van het centrum.

dag 11, do 30-06

Uitgebreide verkenning van Tbilisi. Onze wandeltocht voert ons langs de Sioni-kathedraal met het beroemde kruis van Nino; de oude karavanserai; het monument van Parajanov; en de prachtige en intieme Antsjischati-basiliek, in de zesde eeuw gebouwd door Vachtangs zoon Datsji. Daarna gaan we met de kabelbaan naar de berg Mtatsminda, met een tussenstop bij het Georgische Pantheon. Hier liggen bekende Georgische kunstenaars en staatslieden begraven, onder wie Zviad Gamsachoerdia, de eerste president na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie – en Stalins moeder. We lunchen in het stalinistisch vormgegeven restaurant Funicular.

dag 12, vr 01-07

We bezoeken de prachtige Nationale Parlementaire Bibliotheek uit 1846, met een unieke collectie Georgische boeken, en bezichtigen het Nationaal Museum de talloze gouden voorwerpen uit de voorchristelijke tijd. Er zijn vondsten uit het legendarische Kolchis, waar de Griekse mythe van de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies is gesitueerd. We steken de rivier over via de Vredesbrug en nemen de kabelbaan naar Kartlis Deda en het fort. De rest van de middag is vrij. ’s Avonds afscheidsdiner.

dag 13, za 02-07

Matineus vertrek naar de luchthaven van Tbilisi, vanwaar onze lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van de enige rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Tbilisi v.v., namelijk per Georgian Airways. De vluchttijden zijn:
20-06-2022: Amsterdam - Tbilisi, 10.40 - 17.15 uur
02-07-2022: Tbilisi - Amsterdam, 07.00 - 10.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van goede fourwheeldrives en in Tbilisi van een niet al te grote touringcar. De hoofdwegen in Georgië zijn van prima kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig, soms met spectaculaire haarspeldbochten en soms onverhard (gravelwegen), maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het verkeer daar relatief rustig.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Sighnagi (1 nacht) - Lagodekhi (1 nacht) - Telavi (3 nachten) - Omalo (3 nachten) - omgeving Telavi (1 nacht) - Tbilisi (3 nachten)
U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de o.i. beste hotels ter plaatse. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse opvattingen over smaak...
Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom, behalve het diner op dag 11 en de lunch op dag 12. De lunches en diners vinden plaats in het hotel of in een lokaal restaurant. Meerdere lunches bestaan uit een lunchpakket.
De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

Boek Georgië en Armenië

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicus landengids Georgië en Armenië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek bij de reisbescheiden.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Veel bezienswaardigheden worden te voet worden bereikt. Ook maken we diverse wandelingen van enkele uren over glooiend terrein. Geschikt schoeisel (lichte bergschoenen) is daarvoor vereist.
We doen over de wandeling in Lagodekhi, van circa tien kilometer lang, een uur of vier, en over de wandeling op dag 8 in Toesjetië ongeveer drie-en-een-half uur. Op dag 2 zijn we ongeveer vier à vier-en-een half uur in Vasjlovani, waar het erg warm kan zijn, en wandelen we in totaal circa anderhalf uur in de Adelaarskloof en naar het fort. Denkt u hier aan een zonnenhoedje en voldoende drinkwater. Op dag 7 maken we twee wat kortere wandelingen van een à anderhalf uur.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft, behalve op de dagen waarop van hotel wordt gewisseld.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Onze hoogste verblijfplaats, Omalo, ligt op een kleine 2000 meter hoogte. Enkele passen die we oversteken liggen iets hoger. Dat is voor weinigen bezwaarlijk, maar raadpleegt u bij twijfel eerst uw arts.

Reisperiode

Eind juni, begin juli is een zeer geschikte periode voor een rondreis door dit deel van Georgië. De hoge passen naar Toesjetië zijn eindelijk open en het is aangenaam zomerweer, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 tot 23 °C in de bergen. Daar kan het ’s nachts afkoelen tot een graad of 10. In Vasjlovani is het erg warm, met maxima tot 40 à 45 °C. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Een visum is niet vereist. Uw paspoort dient geldig te zijn tot ten minste zes maanden na terugkeer, dus t/m 02 januari 2023.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Georgische munt is de lari. Geld heeft u nodig voor de niet-inclusieve maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

Georgië is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.

De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

Reisgegevens

13-daagse vliegreis
20 juni t/m 2 juli 2022

Reissom

t/m 15 maart 2022: € 3275
vanaf 16 maart 2022: € 3375
toeslag eenpersoonskamer: € 275
NB 1 Er zijn maximaal 4 kamers voor eenpersoonsgebruik beschikbaar op deze reis.
NB 2 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension minus 1 lunch en 1 diner, 1 flesje water p.p. per dag, reisleiding, lokale gidsen, boek Georgië en Armenië, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

1 lunch en 1 diner, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 8 / maximum: 19

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten