dag 1, ma 20-06
Directe lijnvlucht naar de Georgische hoofdstad Tbilisi en transfer naar het stadje Sighnaghi, onze eerste pleisterplaats.
dag 2, di 21-06
Het mooi opgeknapte Sighnaghi was ooit een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het kort te voet en rijden vervolgens naar het nationale park Vasjlovani, een semiwoestijnzone met steppegraslanden en diepe canyons. Na een vroege lunch in een wijngaard maken we een kleine wandeling door de indrukwekkende Adelaarskloof, waar gieren en zwarte ooievaars leven. Ook bezoeken we de ruïnen van het spectaculair gelegen en meer dan duizend jaar oude Khornabuji-fort. We besluiten de dag met een diner in ons hotel nabij het prachtige Lagodekhi-reservaat, dat we morgen zullen bezoeken.
dag 3, wo 22-06
Lagodekhi is het oudste natuurreservaat van Georgië en ligt op de zuidelijke hellingen van het Hoge Kaukasusgebergte. Het kent verschillende kloven, een aantal zwavelbronnen en gletsjermeren. We maken vanochtend een mooie wandeling door de bossen naar het Machi-fort op de grens met Azerbeidzjan. Na de lunch rijden we door naar Telavi.
dag 4, do 23-06
In Telavi zien we de citadel en het in Perzische stijl gebouwde paleis van de achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II. Het klooster Nekresi met zijn vierde-eeuwse kerk ligt verscholen in het bos. Op het landgoed Tsinandali wordt op Europese wijze wijn geproduceerd. Het was in de negentiende eeuw eigendom van prins Tsjavtsjavadze en prinses Orbeliani, bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov.
dag 5, vr 24-06
We verkennen vandaag de Pankisi-kloof, het thuisland van de Kisten, een etnische groep die het islamitisch geloof aanhangt en verwant is aan de Tsjetsjenen. We bezoeken hier onder meer een moskee, het lokale museum en een bierbrouwerij.
dag 6, za 25-06
We nemen per fourwheeldrives de lange, avontuurlijke weg over de 2900 meter hoge Abano-pas naar de meest afgelegen en dunbevolkte regio van Georgie: Toesjetië. Hier in de Hoge Kaukasus worden we omringd door meerdere vierduizenders. Aan het eind van de dag arriveren we in Omalo, onze pleisterplaats voor de komende drie nachten.
dag 7 en 8, zo 26 en ma 27-06
We verkennen uitgebreid de regio, bewoond door de Toesjeten, die behoren tot de Georgische volkeren. Het zijn traditioneel schaapherders. Hun guda-kaas en wol zijn van hoge kwaliteit. Overigens brengen ze alleen de zomermaanden door in de Toesjetische hooglanden. In de winter wonen ze in de laaglanddorpen van Kachetië. Hoewel de Toesjeten de christelijke religie aanhangen, eten ze geen varkensvlees; het is ook niet de bedoeling dat dit meegenomen wordt naar deze regio. Tijdens ons tweedaags verblijf zullen we onder meer enkele wandelingen maken in de schitterende, alpiene natuur. Daarnaast rijden we naar traditionele dorpen als Shenako, Diklo en Dartlo, waar we prachtige middeleeuwse verdedigingstorens, eeuwenoude forten en voorchristelijke chatti’s ontdekken.
dag 9, di 28-06
In de ochtend verlaten we Toesjetië weer via dezelfde pas. Na aankomst in het laagland bezichtigen we het versterkte klooster van Alaverdi, gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier, nu resten vooral ruïnen. We bezoeken ook een wijngoed waar op traditionele wijze wijn geproduceerd wordt in qvevri en proeven er uiteraard van de wijnen. Overnachting in een nabijgelegen hotel in het groen.
dag 10, wo 29-06
Na een bezoek aan het pittoreske kerkje van Kvetera rijden we via Gulelebi naar Tbilisi, waar we de laatste drie nachten verblijven. Tbilisi, ook bekend als Tiflis, werd in de vijfde eeuw aan de oevers van de Mtkvari gesticht door de legendarische koning Vachtang Gorgasali. De Perzen hadden de strategische betekenis van deze plek al eerder ingezien en er in de derde eeuw een vesting gebouwd die ze Narikala noemden, 'onneembaar fort'. Ons hotel ligt vlak bij de beroemde zwavelbronnen die de stad haar naam gaven. Wie wil kan mee een avondwandelingetje maken door de pittoreske straatjes van het centrum.
dag 11, do 30-06
Uitgebreide verkenning van Tbilisi. Onze wandeltocht voert ons langs de Sioni-kathedraal met het beroemde kruis van Nino; de oude karavanserai; het monument van Parajanov; en de prachtige en intieme Antsjischati-basiliek, in de zesde eeuw gebouwd door Vachtangs zoon Datsji. Daarna gaan we met de kabelbaan naar de berg Mtatsminda, met een tussenstop bij het Georgische Pantheon. Hier liggen bekende Georgische kunstenaars en staatslieden begraven, onder wie Zviad Gamsachoerdia, de eerste president na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie – en Stalins moeder. We lunchen in het stalinistisch vormgegeven restaurant Funicular.
dag 12, vr 01-07
We bezoeken de prachtige Nationale Parlementaire Bibliotheek uit 1846, met een unieke collectie Georgische boeken, en bezichtigen het Nationaal Museum de talloze gouden voorwerpen uit de voorchristelijke tijd. Er zijn vondsten uit het legendarische Kolchis, waar de Griekse mythe van de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies is gesitueerd. We steken de rivier over via de Vredesbrug en nemen de kabelbaan naar Kartlis Deda en het fort. De rest van de middag is vrij. ’s Avonds afscheidsdiner.
dag 13, za 02-07
Matineus vertrek naar de luchthaven van Tbilisi, vanwaar onze lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.