Exclusieve groepsreis Oekraïne

Oekraïne • Cultuurhistorische ontdekking van het grensland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Oekraïne is veruit het grootste land van Europa, maar wordt amper bezocht. Zeker tot haar onafhankelijkheid in 1991 realiseerden maar weinigen van ons zich dat Oekraïne over een eigen taal, cultuur en geschiedenis beschikt die in vele opzichten sterk afwijken van die van Rusland. Dit laatste land ontkent dat feit overigens nog altijd en meent zelfs dat Oekraïne eigenlijk geen onafhankelijke staat zou moeten zijn. Niet voor niets spreken Russen traditioneel van ‘Klein-Rusland’. Oekraïne, wat letterlijk ‘aan de grens’ betekent, stond ook lang onder Russische invloed. Het werd daarnaast overheerst door Litouwers, Polen en Habsburgers; kende korte tijd een onafhankelijke Kozakkenstaat; en werd beïnvloed door de Joodse cultuur. Wie deelneemt aan deze reis, maakt tijdens afwisselende bezoeken uitgebreid kennis met de eeuwenoude cultuur en afwisselende natuur van Oekraïne. Naast highlights in Kiev, Odessa, Tsjernivtsi en Lviv zien we intieme huismusea van Oekraïense kunstenaars. Tijdens wandelingen in de Karpaten maken we kennis met de lokale Hoetsoelcultuur. De twee dagen in Moldavië geven een extra dimensie door een inkijkje in een andere voormalige Sovjetrepubliek op de grens tussen de EU en Rusland. Deze route verkort bovendien de reistijd van de Zwarte Zee naar de Karpaten aanzienlijk. Karel Onwijn deelt zijn rijke reiservaring graag met u!

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Karel Onwijn. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Brabant en HOVO Utrecht. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus over Oekraïne die Karel Onwijn in het voorjaar van 2021 zal verzorgen aan HOVO Brabant (meer informatie volgt binnenkort). In Utrecht wordt deze cursus aangeboden in het najaar van 2021.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, vr 01-10

Directe lijnvlucht Amsterdam - Kiev en transfer naar ons hotel. Eerste kennismaking met de stad tijdens een korte wandeling rond het Onafhankelijkheidsplein, waar we monumenten vinden ter nagedachtenis van de gevallenen van de Euromaidan (2013-2014).

dag 2, za 02-10

Kiev werd in de negende eeuw gesticht door Scandinavische handelaren. Het groene centrum ligt fraai boven de breed uitwaaierende Dnjepr. In de tsarentijd verrezen stadspaleizen en barokke kerken; rijke burgers lieten in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vroege twintigste chique woningen bouwen. Ook de majestueuze opera stamt uit deze periode. Na de Tweede Wereldoorlog deed de stalinistische stijl haar intrede, zoals te zien langs de Chresjtsjatikboulevard en in sommige metrostations. We wandelen langs de middeleeuwse Gouden Poort, de Nationale Opera en de negentiende-eeuwse neo-Byzantijnse Vladimirkathedraal, met prachtige muurschilderingen van Viktor Vaznetsov en Michail Vroebel. Ook gaan we naar Kievs oudste kerk, de elfde-eeuwse Sint-Sofiakathedraal met haar fresco’s en mozaïeken, en het door de Sovjets opgeblazen maar herbouwde Sint-Michaëlsklooster. Vanaf de Sint-Andreaskathedraal hebben we een mooi uitzicht op de omgeving. Na de lunch dalen we af naar de negentiende-eeuwse handelswijk Podil, aan de oever van de Dnjepr. We leren in het prachtig gerestaureerde houten woonhuis van de negentiende-eeuwse dichter en schilder Taras Sjevtsjenko meer over diens leven en werk en zijn rol in de opleving van het Oekraïense nationalisme. We sluitend de dag af met een bezoek aan het Nationale Kunstmuseum met haar grote collectie iconen en schilderijen.

dag 3, zo 03-10

In het Kiev-Petsjersk Lavra, oftewel het Holenklooster, woonden eertijds monniken in de ondergrondse gangen. Nu dienen deze als laatste rustplaats voor hun gemummificeerde stoffelijke resten. De bovengrondse kloostergebouwen huisvesten het Museum van Historische Schatten met een schitterende collectie Scythisch goud. Vlakbij waakt Moeder Oekraïne, een kolossaal standbeeld van mica, over land en volk. Aan haar voeten ligt het Museum van de Grote Patriottische Oorlog, dat de grote verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Een kort, maar indrukwekkend bezoek aan het Holodomor Genocide Museum leert ons meer over de grote hongersnood van de jaren dertig, veroorzaakt door de gedwongen collectivisering van de landbouw. ’s Avonds gezamenlijk diner in een lokaal restaurant. Aansluitend transfer naar het station, vanwaar onze nachttrein naar Odessa vertrekt.

dag 4, ma 04-10

Na aankomst in Odessa transfer naar ons hotel en ontbijt. Daarna is het tijd voor onze verkenning van het compacte, goed bewaarde centrum. Odessa werd in 1794 door tsarina Catharina de Grote gesticht en in korte tijd opgezet. De Russische adel bouwde er luisterrijke stadspaleizen in verschillende stijlen, waaronder rococo, neoclassicisme en art nouveau. De voorname Primorskiboulevard en de Deribasovkayastraat lijken gemaakt om over te flaneren! De monumentale, in de film van Eisenstein vereeuwigde Potemkintrappen leiden naar de waterkant. We brengen een bezoek aan het Literatuurmuseum in het Gagarinpaleis, een must in een stad die voorkomt in de verhalen van beroemde schrijvers als Poesjkin, Boenin, Paustovski en Babel. Ook op schilders had de stad een grote aantrekkingskracht, blijkens de naoorlogse avant-gardekunst in het Museum voor Moderne Kunst.
Indien mogelijk kunt u een concert bijwonen in de Philharmonie, die is gevestigd in de voormalige Beurs, of een ballet- of operavoorstelling in de fraai gerestaureerde Opera (niet inbegrepen).

dag 5, di 05-10

Volle dag in Odessa. Tijdens een wandeling over de exotische Privozmarkt is het kunt u lokale eetwaren proeven en een praatje maken met de lokale bevolking. We bekijken het labyrint aan onderaardse gangen, dat is ontstaan door het eeuwenlang uitgraven van kalksteenlagen, nodig voor de bouw van de stad. Zowel smokkelaars als partizanen hebben hiervan dankbaar gebruik gemaakt. Het Museum voor Schone Kunsten heeft een interessante collectie Russische en Oekraïense kunst, met werken van onder meer Sjevtsjenko, Aivazovski en Repin.

dag 6, wo 06-10

Vroeg vertrek richting Moldavië. Vlak voor de grens met Moldavië bezoeken we het goed bewaarde Turkse fort Akkerman. Aan beide zijden van de grens wordt wijn verbouwd. We bezoeken de wijngaard Cricova en proeven er van de lokale wijnen. Vervolgens rijden we door naar ons hotel in de Moldavische hoofdstad Chisinau.

dag 7, do 07-10

Het aangenaam groene Chisinau werd in de vijftiende eeuw gesticht. Een wandeling voert ons langs classicistische gebouwen, orthodoxe kerken en monumentale (post) Sovjetarchitectuur. In Orheiul Vechi zien we een dertiende-eeuws grotklooster en de resten van een Geto-Dacisch fort, dat teruggaat tot de zesde eeuw vóór Christus. Onze volgende pleisterplaats is Tsjernivtsi in Oekraïne.

dag 8, vr 08-10

Tsjernivtsi, voorheen Czernowitch, wordt ook wel Klein-Wenen genoemd. Het prachtige stadje verbeeldt het multiculturele karakter van het Habsburgse rijk. We verkennen het centrum met zijn kerken en culturele instellingen; bezichtigen het Joods Museum in het oude en nog steeds in gebruik zijnde Judisches Nationalhaus; en het kunstmuseum, waar we een goed beeld krijgen van de kunst en kunstnijverheid uit de Boekovina tussen de zeventiende en de twintigste eeuw. We brengen ook een bezoek aan de universiteit, gevestigd in de voormalige residentie van de metropoliet.

dag 9, za 09-10

Rit naar Kolomyja aan de rand van de Karpaten. In het museum maken we kennis met de Hoetsoelen en met de kunstnijverheid van dit bergvolk. Vervolgens rijden we dieper de bergen in. Vanuit het skioord Vorochta maken we een wandeltocht van circa anderhalf uur. Vandaag of morgen zien we zeker ook een van de traditionele houten kerken met hun typerende decoraties. Een overnachting in het prachtig gelegen dorpje Verchovyna.

dag 10, zo 10-10

Het museum van Roman Kumluk leert ons meer over de volkscultuur der Hoetsoelen. Het aan de grens met Roemenië gelegen Rachiv is volgens een negentiende-eeuws monument het geografische middelpunt van Europa. In dit uiterste zuidwestelijke deel van de Oekraïense Karpaten maken we een tweede wandeltocht van circa anderhalf uur. Vervolgens reizen we door naar Jaremtsje, waar we een korte wandeling maken naar de Dovboesjkakliffen en de Probiywaterval, en waar we overnachten.

dag 11, ma 11-10

Ivano-Frankivsk kende haar grootste bloeiperiode onder de Habsburgers, waarvan het raadhuis in art deco-stijl en enkele mooie achttiende-eeuwse kerken getuigen. Vlak bij de stad ligt Kamp Stanislau, waar tijdens in de Tweede Wereldoorlog ook Nederlandse officieren gevangen zaten. Op de lokale begraafplaats liggen nog meerdere oorlogsgraven. Na een korte stop aldaar rijden we door naar Lviv, Lvov, Lwow, Lemberg, Léopol - zoveel heersers, zoveel namen... Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven grote verwoestingen de stad bespaard, maar de grote Joodse gemeenschap die vooral in de negentiende eeuw zo belangrijk was geweest, werd grotendeels weggevaagd. De eveneens grote Poolse gemeenschap is toen naar Polen gedeporteerd. Samen met de Joden vormden zij tot de Tweede Wereldoorlog de ruime meerderheid van de bevolking. Lviv wordt daarom ook wel de stad zonder geheugen genoemd. We verkennen deze aangename en cultuur minnende stad tijdens een uitgebreide stadswandeling. De stijlvolle huizen uit de zestiende en de zeventiende eeuw rondom het Pools aandoende Rynokplein contrasteren met de barok van de meeste kerken. Dat ze elk hun eigen karakter hebben blijkt uit een vergelijking tussen de Latijnse Kathedraal, de uitbundig versierde Boyimkapel, de Dominicaanse kathedraal en de Sint-Petrus-en-Paulus-Jezuïetenkerk. De Armeense kerk met haar beschilderde interieur ademt een heel andere sfeer. We beklimmen de toren van het in renaissance stijl gebouwde Ratoesja voor een prachtig uitzicht. De brede negentiende-eeuwse Vrijheidsboulevard vormt een ring om de oude binnenstad; de bevolking flaneert bij mooi weer uitbundig over de groene wandelstrook in het midden. We vinden hier veel art deco-gebouwen en ook het in Weense neorenaissancestijl gebouwde Opera- en Ballettheater. We gaan ook op zoek naar het Joodse verleden, inclusief de overblijfselen van de Gouden Roossynagoge.

dag 12, di 12-10

Verdere verkenning van Lviv. We bezichtigen de in rococostijl gebouwde Sint-Joriskathedraal en de universiteit, gesticht in 1661. Op de bosrijke Lychakivbegraafplaats is het aangenaam dwalen tussen de rijkversierde graven. Ook hier vinden we een Nederlands oorlogsgraf. Vanaf de hooggelegen burcht hebben we een prachtig uitzicht. De Nationale Kunstgalerie beschikt over een mooie collectie Oekraïnse kunst, waaronder iconen en negentiende- en twintigste-eeuwse schilderijen. We sluiten af met een bezoek aan het Nationaal Museum van de Slachtoffers van de Bezetting, gehuisvest in een voormalige gevangenis. De tentoonstelling over Oekraïne ten tijde van de nazi- en Sovjetbezetting, ondergebracht in een voormalige gevangenis, is zeer goed gedocumenteerd.

dag 13, wo 13-10

Vroeg vertrek naar de luchthaven voor onze indirecte vlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Kiev heen en van Lviv naar Amsterdam via Kiev terug per Ukraine International. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
01-10-2021: Amsterdam - Kiev, 13.15 - 17.05 uur
13-10-2021: Lviv - Kiev, 07.00 - 08.30 uur
                     Kiev - Amsterdam, 09.50 - 11.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Oekraïne is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We maken voor het vervoer van Kiev naar Odessa gebruik van slaapcoupés voor twee- of eenpersoonsgebruik (afhankelijk van uw inschrijving). Van Odessa naar Tsjernivtsi kiezen we voor een rit door Moldavië, de snelste route met bovendien enkele interessante bezoeken.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Kiev (2 nachten) - nachttrein (1 nacht) - Odessa (2 nachten - Chisinau (1 nacht) - Tsjernivtsi (2 nachten) - Verchovyna (1 nacht) - Jaremtsje (1 nacht) - Lviv (2 nachten).
U verblijft in uitstekende drie- en viersterrenhotels. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

De inbegrepen maaltijden vinden plaats in de hotels of in plaatselijke restaurants. Enkele lunches worden u aangeboden in de vorm van een lunchpakket. Op momenten dat de maaltijd niet inclusief is, krijgt u voldoende tijd om op eigen gelegenheid te eten. De Oekraïense en Moldavische keuken zijn goed en smakelijk. Er zijn invloeden van de Joodse, de Russische, de Midden-Europese en de Griekse keuken. Er wordt veel varkens- en rundvlees gegeten, gecombineerd met verse groenten en salades. Zowel Oekraïne als Moldavië kennen een eeuwenoude wijntraditie. Daarnaast zijn bier en pruimenjenever geliefde dranken.

Boek Oekraïne

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicus landengids Oekraïne van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen.
Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat we veel bezienswaardigheden te voet bekijken en we bovendien een aantal natuurwandelingen maken in de Karpaten.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar een vaccinatie tegen hepatitis A en DTP wordt aanbevolen. Raadpleegt u tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
Kraanwater moet u niet drinken. Er zijn overal flessen mineraalwater verkrijgbaar.

Weer

Begin oktober is een zeer geschikte periode voor een rondreis door Oekraïne en Moldavië. Met wat geluk kunnen we al genieten van fraaie herfsttinten. De temperatuur is doorgaans nog aangenaam; we mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 tot 15 ºC in de lager gelegen regio’s. In de Karpaten is het wat koeler en kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor deze reis volstaat een identiteitskaart niet. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 13 april 2022, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Oekraïense munteenheid is de Hrivna (UAH), in Moldavië hanteert men de Moldavische lei (MDL). Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken of wisselkantoren wisselen. Bij het opnemen van Oekraïens en Moldavisch geld in Nederland wordt een ongunstiger koers gehanteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Oekraïne en Moldavië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Deze reis is niet meer beschikbaar. Kijk in ons overzicht voor het actuele aanbod.