Exclusieve groepsreis De thuisreis van Odysseus • Griekenland

De thuisreis van Odysseus • Griekenland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Odyssee is het eerste reisverslag uit de westerse geschiedenis. Met veel fantasie vertelt de geniale dichter Homeros over de spannende avonturen van de hoofdpersoon Odysseus en over de tocht die zijn zoon Telemachos ondernam om zijn vader te zoeken. Een deel van hun reizen heeft zich in Griekenland afgespeeld. Tijdens deze odyssee zullen de ‘Homerische’ steden en eilanden in Griekenland worden bezocht. Met het heldendicht in de hand bekijken we de resten van paleizen en orakels en doen we enkele andere locaties aan die in de Odyssee worden genoemd. Op deze bijzondere manier komt het epos tot leven en maken we intensief kennis met Odysseus, een van de sympathiekste figuren uit de literatuur.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en in Olympia een lokale gids.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, vr 27-08

Directe lijnvlucht Amsterdam-Athene en transfer naar het hotel bij het mooie havenstadje Nafplio, waar we twee nachten verblijven. Onderweg maken we een korte stop bij het Kanaal van Korinthe.

dag 2, za 28-08

We beginnen de dag met Mykene, de stad van Agamemnon, de aanvoerder van de Grieken tijdens hun oorlog tegen de Trojanen. Na de lunch wordt er aandacht besteed aan het Archeologisch Museum van Nafplio en aansluitend is er vrije tijd aldaar.

dag 3, zo 29-08

Rit naar Sparta, waar Odysseus zijn bruid heeft verworven, de later zo vermaarde en trouwe echtgenote Penelope. Daar bezoeken we het museum en zien we de schamele resten van de eens zo roemrijke stad. ’s Middags staat de Byzantijnse ruïnestad Mystras centraal. Twee overnachtingen in Mikra Mantineia bij Kalamata.

dag 4, ma 30-08

Pylos is bekend vanwege het paleis van de oude koning Nestor. Hier heeft Telemachos navraag gedaan naar zijn vader. Aansluitend bezichtigen we het rijke museum in Chora.

dag 5, di 31-08

Via de fraai gelegen opgraving van oud-Messene, waar Asklepios werd vereerd, rijden we naar Olympia. Daar staat het Archeologisch Museum op het programma. Overnachting in Olympia.

dag 6, wo 01-09

De dag begint met een bezoek aan de opgraving van Olympia. Busrit naar de haven van Patras, vanwaar we varen naar Ithaka, het eiland waarover Odysseus heerste en waar Penelope twintig jaar lang op de terugkeer van haar man wachtte. Twee overnachtingen in Frikes, in het noorden van het eiland.

dag 7, do 02-09

Op Ithaka bekijken we enkele locaties die in de Odyssee worden genoemd, zoals de ‘nimfengrot’, het strand waar Odysseus aan land is gezet en de boomgaard van zijn vader. Het museum van Stavros herbergt bijzondere voorwerpen die aan de beroemde held herinneren. Ook het Archeologisch Museum in Vathy is een bezoek waard.

dag 8, vr 03-09

We varen naar het eiland Lefkas en rijden naar het vasteland van West-Griekenland. Vandaag wordt ruim aandacht besteed aan de onderwereld zoals die in de opvatting van de oude Grieken was. In het Nekromanteion zou Odysseus de schim van de ziener Teiresias hebben geraadpleegd. Ook maken we een boottocht over de onderwereldrivier de Acheron. Overnachting in Ioannina.

dag 9, za 04-09

Bezichtiging van het Archeologisch Museum in Ioannina. In Dodona bevindt zich de vermaarde orakelplaats van Zeus, die door Homeros enkele malen wordt genoemd. In de namiddag gaan we per schip naar het eiland Korfoe. Twee overnachtingen aldaar.

dag 10, zo 05-09

Op Korfoe hebben de Phaiaken gewoond. Odysseus is hier aangespoeld na een barre tocht op zee. Als eerste heeft prinses Nausikaä hem aangetroffen. We bekijken het strand waar hun ontmoeting plaatsvond. In zee ligt het versteende ‘schip van de Phaiaken’. Het Archeologisch Museum in Korfoe-stad en het Museum van Palaiopolis-Mon Repos staan ook op het programma.

dag 11, ma 06-09

Transfer naar de luchthaven van Korfoe en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Athene per KLM en van Korfoe naar Amsterdam per Transavia.
De vluchtgegevens zijn de volgende (onder voorbehoud van wijzigingen):
27-08-2021: Amsterdam - Athene, 12.20 – 16.35 uur
06-09-2021: Korfoe - Amsterdam, 10.00 – 12.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen à 23 kilo voor de heenvlucht (gebaseerd op het Flying Blue-tarief) en à 20 kilo voor de terugvlucht.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op een directe lijnvlucht heen met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 10,- extra kosten te betalen per enkele reis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Ook zijn de volgende boottochten in de reis opgenomen: Patras - Ithaka, Ithaka - Lefkas, Igoumenitsa - Korfoe, en een boottochtje over de Acheron.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: bij Nafplio (2 nachten) – Mikra Mantineia (2 nachten) Olympia (1 nacht) – Ithaka (2 nachten) - Ioannina (1 nacht) – Korfoe (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. In Ioannina verblijven we in een vijfsterrenhotel en op Ithaka in een eenvoudig hotel. Alle hotels hebben een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun strategische ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Op vijf avonden dineren we in het hotel. De overige vijf diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Eind augustus/begin september is een geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de actuele weersomstandigheden. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 46,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
27 augustus t/m 6 september 2021

Reissom

t/m 1 juni 2021: € 2795
vanaf 2 juni 2021: € 2895
toeslag eenpersoonskamer: € 390
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn