dag 1, vr 17-09
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Toulouse, waar we tweemaal overnachten in het hart van de stad. We maken een verkennende stadswandeling door het historisch centrum van La Ville Rose. We lopen langs de oever van de Garonne, waar het Canal-du-Midi in de rivier uitmondt, en bewonderen het enorme achttiende-eeuwse Capitole, stadhuis en theater tegelijk.
dag 2, za 18-09
In het gotische Couvent des Jacobins, een dominicanenklooster, staan we onder meer stil bij het graf van de grote theoloog Thomas van Aquino en de schilderingen in de kapel van Saint-Antonin. Aansluitend wandelen we naar de nabijgelegen Notre-Dame du Taur. Deze gotische kerk dankt haar naam aan de heilige Saturninus van Toulouse, die op deze plaats zou zijn gedood door een stier die hij weigerde te offeren aan de heidense goden. ’s Middags bezichtigen we de abdijkerk Saint-Sernin, de grootste nog bestaande romaanse basiliek van Europa.
dag 3, zo 19-09
We rijden naar onze volgende overnachtingsplaats, die haar naam gaf aan de Albigenzische Kruistochten. Albi is prachtig gelegen en heeft een twaalfde-eeuwse brug over de Tarn. Het schilderachtige oude centrum kent als hoogtepunt de oude cité épiscopale, bestaande uit de kathedraal Sainte-Cécile en het bisschoppelijk paleis, het Palais de la Berbie. De middeleeuwse zalen huisvesten tegenwoordig de belangrijkste verzameling werken van Henri de Toulouse-Lautrec. Een korte wandeling leidt naar ons hotel aan de overzijde van de rivier. Vanaf het terras zien we pas goed hoe de rode bakstenen van het bisschopscentrum een bijzonder ensemble vormen, dat afsteekt tegen de rest van de stad.
dag 4, ma 20-09
’s Ochtends maken we een stop in Mazamet, waar we het Musée du Catharisme de Mazamet bekijken. Aansluitend rijden we door naar Carcassonne, waar de middeleeuwse stad, gelegen op een hoog plateau, door de beroemde architect Viollet-le-Duc van de ondergang is behoed. Carcassonne was in de dertiende eeuw het toneel van belegeringen, moordpartijen, zuiveringen en vele processen tegen de kathaarse inwoners. De basiliek Saint-Nazaire vormt een boeiende mix van romaanse en gotische vormen en bezit bovendien de mooiste glas-in-loodramen van Zuid-Frankrijk. Boven alles uit torent het machtige Château Comtal, het grafelijke slot. In de namiddag bezichtigen we de versterkte abdij van Saint-Hilaire, met haar fraaie romaanse kerk.
dag 5, di 21-09
Een dag met enkele intensieve wandelingen. Na een bezoek aan het kasteel van Foix en de nabijgelegen romaanse kerk Saint-Volusien gaan we de bergen in. De graven van Foix en veel familieleden waren overtuigde katharen. Esclarmonde, een zus van de graaf, was zelfs aanwezig bij een overleg met de pauselijke gezant. Montségur is beroemd en berucht als een van de laatste kathaarse steunpunten. Na een belegering kozen tweehonderd van hen vrijwillig voor de brandstapel. Het kasteel van Montségur is strategisch gelegen op de top van een steile berg, die enkel te voet bereikt kan worden. Houd rekening met een behoorlijk fikse klim, waarvoor u – eenmaal boven – wordt beloond met een weids uitzicht over de uitlopers van de noordelijke Pyreneeën. Voor niet-wandelaars is er deze middag een rustig programma mogelijk.
Indien de tijd het toelaat, stoppen we aan het eind van de middag nog in Rennes-le-Château, waar we de rol ontdekken van dit plaatsje in de latere overleveringen en mystificaties rond de katharen.
dag 6, wo 22-09
Op weg naar onze laatste overnachtingsplaats Perpignan aanschouwen we de fraaie Gorges de Galamus en gebruiken we onderweg een gezamenlijke lunch. In Perpignan, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Mallorca, hebben we tijd voor een verkennende stadswandeling. Deze Catalaans georiënteerde stad heeft een prachtige kathedraal, gewijd aan Johannes de Doper, en sfeervolle pleinen als het Place de la Loge.
dag 7, do 23-09
De schitterend gelegen benedictijnenabdij van Saint-Martin de Canigou is alleen bereikbaar middels een stevige wandeling of, zoals wij doen, per fourwheeldrive. Hier keert u terug naar de oorsprong van het benedictijnse kloosterleven: een plek van gebed, rust en bezinning, afgekeerd van de maatschappij. Er is tijd voor een lunch in het vestingstadje Villefranche-de-Conflent. Daarna rijden we naar de priorij van Serrabone, een eenvoudige kerk waar een romaans meesterwerk te vinden is: de twaalfde-eeuwse koortribune.
dag 8, vr 24-09
's Ochtends bekijken we de abdij van Fontfroide. Deze cisterciënzer abdij speelde een sleutelrol in de felle bestrijding van de katharen. Leden van het klooster traden op als pauselijk gezant of als inquisiteur. Eén abt bracht het zelfs tot paus: de inquisiteur Jacques Fournier, bekend als Benedictus XII. Na een gezamenlijke lunch bij de abdij volgt de transfer naar de luchthaven van Toulouse voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.