Exclusieve groepsreis Occitanië

Occitanië • Katharen, troubadours en kloosters in het 'land van Oc'

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Occitanië, de huidige naam voor de Languedoc-Roussillon en de Midi-Pyreneeën, was het gebied van de katharen. Zij vormden een ketterse beweging in de twaalfde en de dertiende eeuw die door kerk en koning fel werd bestreden, met predikers, processen en uiteindelijk zelfs kruistochten. Tijdens deze reis bezoeken we de belangrijkste plaatsen die verbonden zijn met dit verleden: rijke steden als Toulouse en Albi, grote en kleine kloosters als de abdij van Fontfroide en de priorij van Serrabone, kastelen en de hooggelegen burcht Montségur. De katharen spreken nog steeds tot de verbeelding met hun ideeën over God en de duivel, hun hang naar het spirituele en het afzweren van al het aardse. Het was niet alleen een volksbeweging; ook de lokale adel, waaronder de machtige graaf van Toulouse, betuigde zijn steun. Eigenlijk vreemd, gezien de kathaarse afkeer van alle materiële zaken! Dit contrast vinden we terug binnen de officiële kerk, waar we naast rijke bisdommen de bewust gekozen armoede van nieuwe kloosterorden tegenkomen. De dominicanen en de cisterciënzers speelden een grote rol in de bestrijding van de katharen.
Occitanië is ook de bakermat van de troubadours. Zangers uit alle sociale klassen, mannen en vrouwen, verkondigden in hun teksten vrijgevochten ideeën over de kerk, het huwelijk en de maatschappij. Ook hier een contrast, want dit rijke culturele leven vond plaats in de moeilijk bereikbare burchten in de Pyreneeën. We komen er op plekken waar ooit troubadours elkaar ontmoetten. Maak kennis met deze wonderlijke verdwenen wereld van ketters, predikers, burggraven, zangers en abten. Een wereld die schrijvers als Emmanuel Le Roy Ladurie, Umberto Eco en zelfs Dan Brown heeft geïnspireerd.

NB 1 De hooggelegen burcht van Montségur is alleen te bereiken middels een pittige wandeling (optioneel) over geaccidenteerd terrein. Omdat deze beklimming van een hogere moeilijkheidsgraad is, zijn geschikt schoeisel en een goede wandelconditie vereist voor deze excursie.

NB 2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor reizen naar Frankrijk, dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica, begeleidt reizen naar Italië en Frankrijk. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt. En dan het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

dag 1, vr 17-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Toulouse, waar we tweemaal overnachten in het hart van de stad. We maken een verkennende stadswandeling door het historisch centrum van La Ville Rose. We lopen langs de oever van de Garonne, waar het Canal-du-Midi in de rivier uitmondt, en bewonderen het enorme achttiende-eeuwse Capitole, stadhuis en theater tegelijk.

dag 2, za 18-09

In het gotische Couvent des Jacobins, een dominicanenklooster, staan we onder meer stil bij het graf van de grote theoloog Thomas van Aquino en de schilderingen in de kapel van Saint-Antonin. Aansluitend wandelen we naar de nabijgelegen Notre-Dame du Taur. Deze gotische kerk dankt haar naam aan de heilige Saturninus van Toulouse, die op deze plaats zou zijn gedood door een stier die hij weigerde te offeren aan de heidense goden. ’s Middags bezichtigen we de abdijkerk Saint-Sernin, de grootste nog bestaande romaanse basiliek van Europa.

dag 3, zo 19-09

We rijden naar onze volgende overnachtingsplaats, die haar naam gaf aan de Albigenzische Kruistochten. Albi is prachtig gelegen en heeft een twaalfde-eeuwse brug over de Tarn. Het schilderachtige oude centrum kent als hoogtepunt de oude cité épiscopale, bestaande uit de kathedraal Sainte-Cécile en het bisschoppelijk paleis, het Palais de la Berbie. De middeleeuwse zalen huisvesten tegenwoordig de belangrijkste verzameling werken van Henri de Toulouse-Lautrec. Een korte wandeling leidt naar ons hotel aan de overzijde van de rivier. Vanaf het terras zien we pas goed hoe de rode bakstenen van het bisschopscentrum een bijzonder ensemble vormen, dat afsteekt tegen de rest van de stad.

dag 4, ma 20-09

’s Ochtends maken we een stop in Mazamet, waar we het Musée du Catharisme de Mazamet bekijken. Aansluitend rijden we door naar Carcassonne, waar de middeleeuwse stad, gelegen op een hoog plateau, door de beroemde architect Viollet-le-Duc van de ondergang is behoed. Carcassonne was in de dertiende eeuw het toneel van belegeringen, moordpartijen, zuiveringen en vele processen tegen de kathaarse inwoners. De basiliek Saint-Nazaire vormt een boeiende mix van romaanse en gotische vormen en bezit bovendien de mooiste glas-in-loodramen van Zuid-Frankrijk. Boven alles uit torent het machtige Château Comtal, het grafelijke slot. In de namiddag bezichtigen we de versterkte abdij van Saint-Hilaire, met haar fraaie romaanse kerk.

dag 5, di 21-09

Een dag met enkele intensieve wandelingen. Na een bezoek aan het kasteel van Foix en de nabijgelegen romaanse kerk Saint-Volusien gaan we de bergen in. De graven van Foix en veel familieleden waren overtuigde katharen. Esclarmonde, een zus van de graaf, was zelfs aanwezig bij een overleg met de pauselijke gezant. Montségur is beroemd en berucht als een van de laatste kathaarse steunpunten. Na een belegering kozen tweehonderd van hen vrijwillig voor de brandstapel. Het kasteel van Montségur is strategisch gelegen op de top van een steile berg, die enkel te voet bereikt kan worden. Houd rekening met een behoorlijk fikse klim, waarvoor u – eenmaal boven – wordt beloond met een weids uitzicht over de uitlopers van de noordelijke Pyreneeën. Voor niet-wandelaars is er deze middag een rustig programma mogelijk.
Indien de tijd het toelaat, stoppen we aan het eind van de middag nog in Rennes-le-Château, waar we de rol ontdekken van dit plaatsje in de latere overleveringen en mystificaties rond de katharen.

dag 6, wo 22-09

Op weg naar onze laatste overnachtingsplaats Perpignan aanschouwen we de fraaie Gorges de Galamus en gebruiken we onderweg een gezamenlijke lunch. In Perpignan, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Mallorca, hebben we tijd voor een verkennende stadswandeling. Deze Catalaans georiënteerde stad heeft een prachtige kathedraal, gewijd aan Johannes de Doper, en sfeervolle pleinen als het Place de la Loge.

dag 7, do 23-09

De schitterend gelegen benedictijnenabdij van Saint-Martin de Canigou is alleen bereikbaar middels een stevige wandeling of, zoals wij doen, per fourwheeldrive. Hier keert u terug naar de oorsprong van het benedictijnse kloosterleven: een plek van gebed, rust en bezinning, afgekeerd van de maatschappij. Er is tijd voor een lunch in het vestingstadje Villefranche-de-Conflent. Daarna rijden we naar de priorij van Serrabone, een eenvoudige kerk waar een romaans meesterwerk te vinden is: de twaalfde-eeuwse koortribune.

dag 8, vr 24-09

's Ochtends bekijken we de abdij van Fontfroide. Deze cisterciënzer abdij speelde een sleutelrol in de felle bestrijding van de katharen. Leden van het klooster traden op als pauselijk gezant of als inquisiteur. Eén abt bracht het zelfs tot paus: de inquisiteur Jacques Fournier, bekend als Benedictus XII. Na een gezamenlijke lunch bij de abdij volgt de transfer naar de luchthaven van Toulouse voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Toulouse v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
17-09-2021: Amsterdam - Toulouse, 11.45 - 13.35 uur
24-09-2021: Toulouse - Amsterdam, 17.00 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om per hogesnelheidstrein van Nederland naar Toulouse te reizen. Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar bestemming 9 tot 11 uur. Houdt u rekening met ten minste één overstap op zowel de heen- en terugreis en met twee extra overnachtingen om geen programmaonderdeel van de eerste en laatste dag te missen. De meerkosten op de reissom bedragen ca. € 220,- op basis van een treinreis per tweede klasse en twee extra overnachtingen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Occitanië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Toulouse (2 nachten) - Albi (1 nacht) - Alet-les-Bains (2 nachten) - Perpignan (2 nachten)
We verblijven in Toulouse, Albi en Perpignan in centraal gelegen viersterren-hotels. In Alet-les-Bains is ons hotel gevestigd in het oude bisschoppelijk paleis. Het is eenvoudig, maar het hotel is gelegen in een mooi groen park met nabijgelegen ruïnen van de oude Romaanse abdij. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom, met uitzondering van de diners op dag 6 en op de terugreisdag. De meeste diners vinden plaats in het hotel; de overige maaltijden vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid, met uitzondering van de lunch op dag 6 en de afscheidslunch op dag 8.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hun uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist. De hooggelegen burcht van Montségur is alleen te bereiken via een pittige wandeling over geaccidenteerd terrein.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Toulouse, de Midi-Pyrénées en de Pyrénées-Orientales. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ˚C in de vlakte en 23 ˚C richting de Pyreneeën. Daar kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 368 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

 

 

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
17 t/m 24 september 2021
NB Op verzoek te boeken als 10-daagse treinreis (zie Vervoer en verblijf).

Reissom

t/m 6 juli 2021: € 2395
vanaf 7 juli 2021: € 2495
toeslag eenpersoonskamer: € 285
toeslag treinreis: ca. € 220 (zie Vervoer en verblijf)
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 6 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til
drs. Raphaël Rijntjes

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten