Noord-Griekenland
Noord-Griekenland
Noord-Griekenland

Noord-Griekenland

 • Bij een culturele reis naar Griekenland denk je al gauw aan Athene, Delphi en Olympia. Maar er is zoveel meer! Zeus liet zijn stem horen in Dodona en zetelde op de Olympos. Aristoteles kwam uit Macedonië en was daar leraar van de jonge Alexander de Grote. Thessaloniki kan bogen op een geschiedenis van 2300 jaar; de Romeinen lieten er hun sporen na, de Byzantijnen volgden en daarna vijf eeuwen lang de Osmanen; de Joden waren er meer dan welkom; Atatürk werd er geboren. Over Byzantijns gesproken: we zullen veel Byzantijnse juweeltjes bezoeken met de Meteorakloosters als hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. Mocht al deze cultuur u te veel worden, dan zijn er de wandelingen in de overweldigende natuur en de pittoreske dorpjes die we bezoeken. En natuurlijk de Griekse keuken. Geen reis zo afwisselend als een reis naar Noord-Griekenland!

 • dag 1, do 25-05

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki. Overnachting in het centrum van de stad.

  dag 2, vr 26-05

  Busrit naar het onderaardse museum van Vergina met o.a. de tumulus waarin Philippos II zou zijn begraven en schitterende grafvondsten. In het stadje Veroia bezichtiging van het Byzantijns Museum, de oude kathedraal en de synagoge. Wandeling in de wijk Kyriotissa en Barbouta en een korte stop bij de plaats waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. Rit over de Via Egnatia naar het westen van Griekenland. Drie overnachtingen in Ioannina.

  dag 3, za 27-05

  Dodona, de orakelplaats van Zeus, staat ’s ochtends op het programma. In het Zagoria-gebied komen de liefhebbers van natuur aan hun trekken. Een Engelstalige gids zal ons rondleiden door deze prachtige streek. Onderweg stoppen we bij de stenen bruggen bij Kipi en maken we een kleine wandeling naar het verlaten kloostertje Agia Paraskevi bij Monodendri met adembenemend uitzicht op de Vikos-kloof. Ook verkennen we enkele van de mooie dorpjes van dit berggebied.

  dag 4, zo 28-05

  Aan de westkust ligt de opgraving van het Dodenorakel of Nekromanteion. Hier zou Odysseus met een paar schimmen hebben gesproken, onder andere die van zijn moeder. Boottochtje over de onderwereldrivier de Acheron. In een oude olijffabriek in het kustplaatje Parga krijgen we een rondleiding. De familie die het fabriekje bezit laat ons hun olijfolie en lekkere gerechten proeven. De uitgestrekte opgravingen en het archeologisch museum van Nikopolis staan ook op het programma van deze dag.

  dag 5, ma 29-05

  In de ochtend brengt de touringcar ons naar het dorpje Elliniko, ten zuiden van Ioannina. Daar bevindt zich een bijzonder museum voor moderne kunst, het Theodoros Papagiannis Museum. In Ioannina is er gelegenheid om het Zilvermuseum in de citadel en het Archeologisch Museum te bezoeken. In de namiddag maken we een boottochtje naar het eilandje in het meer met bezoek aan een paar Byzantijnse kloosters met mooie fresco's. We verlaten Ioannina en rijden via het dorpje Metsovo naar de streek Thessalië. Overnachting in het dorpje Kastraki, aan de voet van de Meteorakloosters.

   
  dag 6, di 30-05

  Bezoek aan enkele van de indrukwekkende kloosters van Meteora. De kloosters, gebouwd op hoge rotsen, zijn prachtige exemplaren uit de laat- en postbyzantijnse periode en bieden adembenemende vergezichten. Rit naar de streek Macedonië en overnachting in de omgeving van de berg Olympos.

  dag 7, wo 31-05

  Kleine wandeling op de berg Olympos - onder begeleiding van een natuurgids - en bezoek aan het oude, verlaten klooster van Agios Dionysios. Aansluitend bezichtiging van de uitgestrekte opgravingen en het museum van Dion. In Pella, de geboorteplaats van Alexander de Grote, brengen we een laatste bezoek aan de site en het archeologisch museum. Drie overnachtingen in Thessaloniki.

   
  dag 8, do 01-06

  In de bovenstad vanaf de stadsmuren kan men van een mooi uitzicht over de stad genieten. Bezichtiging van de kloosterkerk Agios Nikolaos Orfanon met prachtige muurschilderingen, het Byzantijnse badhuis en de Rotonda. Wandeling langs de triomfboog en de resten van de bouwwerken van keizer Galerius, de Witte Toren, het symbool van de stad, en het monument van Alexander de Grote naar het Museum voor Byzantijnse Cultuur.


  dag 9, vr 02-06

  Het Joods Museum geeft informatie over de rijke joodse geschiedenis van de stad. De Romeinse Agora en de Agios Dimitrios-kathedraal mogen niet ontbreken aan het programma. In het Museum Atatürk - het vermoedelijke geboortehuis van Atatürk waarin tegenwoordig het Turkse Consulaat is gevestigd - komt men in aanraking met de moderne geschiedenis. De namiddag is ter vrije besteding.

   
  dag 10, za 03-06

  ‘s Ochtends transfer naar de luchthaven van Thessaloniki en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
  25-05-2023 Amsterdam - Thessaloniki 16.45 - 20.35 uur
  03-06-2023 Thessaloniki - Amsterdam 13.40 - 15.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage tot 20 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die voorzien is van airconditioning en rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit.
  Een boottochtje op de rivier Acheron en een van Ioannina naar het eilandje in het meer Pamvotida v.v. zijn ook in de reis opgenomen.

  Hotels

  Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. In Ioannina is het verblijf in een vijfsterrenhotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Sommige hotels beschikken over een zwembad.

  Maaltijden

  Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. Eén lunch is ook inbegrepen. De overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over de oneffen terreinen met hoogteverschillen van de archeologische opgravingsterreinen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
  Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare betaalpassen en creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
  In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 43,- p.p.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Bij een culturele reis naar Griekenland denk je al gauw aan Athene, Delphi en Olympia. Maar er is zoveel meer! Zeus liet zijn stem horen in Dodona en zetelde op de Olympos. Aristoteles kwam uit Macedonië en was daar leraar van de jonge Alexander de Grote. Thessaloniki kan bogen op een geschiedenis van 2300 jaar; de Romeinen lieten er hun sporen na, de Byzantijnen volgden en daarna vijf eeuwen lang de Osmanen; de Joden waren er meer dan welkom; Atatürk werd er geboren. Over Byzantijns gesproken: we zullen veel Byzantijnse juweeltjes bezoeken met de Meteorakloosters als hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. Mocht al deze cultuur u te veel worden, dan zijn er de wandelingen in de overweldigende natuur en de pittoreske dorpjes die we bezoeken. En natuurlijk de Griekse keuken. Geen reis zo afwisselend als een reis naar Noord-Griekenland!

 • dag 1, do 25-05

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki. Overnachting in het centrum van de stad.

  dag 2, vr 26-05

  Busrit naar het onderaardse museum van Vergina met o.a. de tumulus waarin Philippos II zou zijn begraven en schitterende grafvondsten. In het stadje Veroia bezichtiging van het Byzantijns Museum, de oude kathedraal en de synagoge. Wandeling in de wijk Kyriotissa en Barbouta en een korte stop bij de plaats waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. Rit over de Via Egnatia naar het westen van Griekenland. Drie overnachtingen in Ioannina.

  dag 3, za 27-05

  Dodona, de orakelplaats van Zeus, staat ’s ochtends op het programma. In het Zagoria-gebied komen de liefhebbers van natuur aan hun trekken. Een Engelstalige gids zal ons rondleiden door deze prachtige streek. Onderweg stoppen we bij de stenen bruggen bij Kipi en maken we een kleine wandeling naar het verlaten kloostertje Agia Paraskevi bij Monodendri met adembenemend uitzicht op de Vikos-kloof. Ook verkennen we enkele van de mooie dorpjes van dit berggebied.

  dag 4, zo 28-05

  Aan de westkust ligt de opgraving van het Dodenorakel of Nekromanteion. Hier zou Odysseus met een paar schimmen hebben gesproken, onder andere die van zijn moeder. Boottochtje over de onderwereldrivier de Acheron. In een oude olijffabriek in het kustplaatje Parga krijgen we een rondleiding. De familie die het fabriekje bezit laat ons hun olijfolie en lekkere gerechten proeven. De uitgestrekte opgravingen en het archeologisch museum van Nikopolis staan ook op het programma van deze dag.

  dag 5, ma 29-05

  In de ochtend brengt de touringcar ons naar het dorpje Elliniko, ten zuiden van Ioannina. Daar bevindt zich een bijzonder museum voor moderne kunst, het Theodoros Papagiannis Museum. In Ioannina is er gelegenheid om het Zilvermuseum in de citadel en het Archeologisch Museum te bezoeken. In de namiddag maken we een boottochtje naar het eilandje in het meer met bezoek aan een paar Byzantijnse kloosters met mooie fresco's. We verlaten Ioannina en rijden via het dorpje Metsovo naar de streek Thessalië. Overnachting in het dorpje Kastraki, aan de voet van de Meteorakloosters.

   
  dag 6, di 30-05

  Bezoek aan enkele van de indrukwekkende kloosters van Meteora. De kloosters, gebouwd op hoge rotsen, zijn prachtige exemplaren uit de laat- en postbyzantijnse periode en bieden adembenemende vergezichten. Rit naar de streek Macedonië en overnachting in de omgeving van de berg Olympos.

  dag 7, wo 31-05

  Kleine wandeling op de berg Olympos - onder begeleiding van een natuurgids - en bezoek aan het oude, verlaten klooster van Agios Dionysios. Aansluitend bezichtiging van de uitgestrekte opgravingen en het museum van Dion. In Pella, de geboorteplaats van Alexander de Grote, brengen we een laatste bezoek aan de site en het archeologisch museum. Drie overnachtingen in Thessaloniki.

   
  dag 8, do 01-06

  In de bovenstad vanaf de stadsmuren kan men van een mooi uitzicht over de stad genieten. Bezichtiging van de kloosterkerk Agios Nikolaos Orfanon met prachtige muurschilderingen, het Byzantijnse badhuis en de Rotonda. Wandeling langs de triomfboog en de resten van de bouwwerken van keizer Galerius, de Witte Toren, het symbool van de stad, en het monument van Alexander de Grote naar het Museum voor Byzantijnse Cultuur.


  dag 9, vr 02-06

  Het Joods Museum geeft informatie over de rijke joodse geschiedenis van de stad. De Romeinse Agora en de Agios Dimitrios-kathedraal mogen niet ontbreken aan het programma. In het Museum Atatürk - het vermoedelijke geboortehuis van Atatürk waarin tegenwoordig het Turkse Consulaat is gevestigd - komt men in aanraking met de moderne geschiedenis. De namiddag is ter vrije besteding.

   
  dag 10, za 03-06

  ‘s Ochtends transfer naar de luchthaven van Thessaloniki en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
  25-05-2023 Amsterdam - Thessaloniki 16.45 - 20.35 uur
  03-06-2023 Thessaloniki - Amsterdam 13.40 - 15.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage tot 20 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die voorzien is van airconditioning en rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit.
  Een boottochtje op de rivier Acheron en een van Ioannina naar het eilandje in het meer Pamvotida v.v. zijn ook in de reis opgenomen.

  Hotels

  Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. In Ioannina is het verblijf in een vijfsterrenhotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Sommige hotels beschikken over een zwembad.

  Maaltijden

  Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. Eén lunch is ook inbegrepen. De overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over de oneffen terreinen met hoogteverschillen van de archeologische opgravingsterreinen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
  Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare betaalpassen en creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
  In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 43,- p.p.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Cornelis Jonkman. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en op enkele plaatsen een lokale gids.

drs. Cornelis Jonkman

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Hij neemt zijn reizigers mee op een lange wandeling door de cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Steeds speelt op de achtergrond de vraag: wat hebben achtereenvolgende perioden bijgedragen aan de Europese cultuur? Cornelis Jonkman heeft inmiddels vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië, maar ook naar Griekenland, Turkije, Iran en Israël en de Palestijnse gebieden.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
25 mei t/m 3 juni 2023

Reissom

t/m 9 januari 2023: € 2795
vanaf 10 januari 2023: € 2945
toeslag eenpersoonskamer: € 405

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochtjes, logies met ontbijt, 1 lunch, alle diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie.

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen