Skip to main content
CERN-reis i.s.m. New Scientist
CERN-reis i.s.m. New Scientist
CERN-reis i.s.m. New Scientist

CERN-reis i.s.m. New Scientist

 • Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.

  In de buurt van Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider: de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de indrukwekkende, gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen. Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen zullen wetenschappers antwoorden geven op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? En is er leven na de Large Hadron Collider (LHC)? De allerbeste wetenschappers zullen u tijdens deze lezersreis bijpraten over hun nieuwste onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief vlucht, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners. Extra bijzonder: waarschijnlijk reist topwetenschapper Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, dit jaar een aantal dagen met ons mee!

  We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma. Een voorbeeld van het mogelijke programma vindt u onder het kopje Programma. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud. New Scientist en CERN kunnen niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden.

 • dag 1, ma 05-02

  Ontmoeting op Schiphol, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Genève vertrekt. Deelnemers die vanaf Brussel vliegen ontmoeten de rest van de groep na aankomst op de luchthaven van Genève. Transfer naar ons hotel voor check-in. Hier ontmoeten we ook deelnemers die per trein naar Genève zijn gekomen. Per bus vertrekken we naar CERN. Daar reizen we direct naar een van de grote experimenten: LHCb. Bij botsingsexperimenten zien we dat er zowel materiedeeltjes als antimateriedeeltjes verschijnen. Waarom zijn deze antimateriedeeltjes niet in het heelal te vinden? Het LHCb-experiment duikt diep in dit vraagstuk door het zogeheten bottomquark te bestuderen. Natuurkundige Niels Tuning vertelt ons alles over deze zoektocht. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Na het bezoek aan het LHCb-experiment rijden we terug naar ons hotel voor het avondeten. Na het diner volgt er in het hotel een lezing van Erik Verlinde. Verlinde is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de snaartheorie, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. Verlinde is bekend van zijn alternatieve zwaartekrachtstheorie die een paradigmaverschuiving in de fysica kan veroorzaken. In Verlindes theorie zijn ruimte, tijd en zwaartekracht geen fundamentele zaken, maar een emergent effect: ze komen voort uit verschillen in de informatiedichtheid in de lege ruimte. We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.

  dag 2, di 06-02

  Deze ochtend bezoeken we het CERN-museum. Het museum weet ingewikkelde materie op een toegankelijke en interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om de plek te bezoeken waar het world wide web is bedacht en om souvenirs aan te schaffen. Na een lunch (op eigen kosten) wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het ATLAS-experiment. Onder leiding van ATLAS-wetenschapper Gerjan Bobbink dalen we af naar de detector. Deze detector staat bekend als de plek waar het higgsdeeltje is gevonden: het deeltje dat alle materie van massa voorziet. Vervolgens rijden we terug naar ons hotel voor het diner en een aansluitend college van Eric Laenen. Laenen is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de theoretische deeltjesfysica achter het standaardmodel, maar maakt ook theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Daartoe richt hij zich met name op de quantumchromodynamica, de theorie die de wisselwerking tussen quarks en gluonen beschrijft.  In zijn lezing neemt ons met in de wereld van de elementaire deeltjes en de achterliggende theorie.  Voorts neemt hij ons mee in de manier op hoe theoretici werken, en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.

  dag 3, wo 07-02

  Met natuurkundige Tristan du Pree brengen we deze ochtend een bezoek aan het magnetenlab. Dit is een ongekend belangrijke plek voor CERN: zonder de supergeleidende magneten zouden de deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider onmogelijk zijn. De magneten zorgen ervoor dat de deeltjes netjes de bocht om gaan. 1232 dipoolmagneten spelen hierbij de hoofdrol. Elk is 15 meter lang en weegt 35 ton. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we het CMS-experiment. Als haar agenda het toestaat, gebeurt dit onder leiding van Freya Blekman, onderzoekprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Blekman heeft verschillende grote internationale onderzoeksgroepen geleid bij het CMS-experiment op CERN. In 2012 zette ze een groot internationaal samenwerkingsverband op dat zich richt op het zoeken naar nieuwe fysica in de topquarksector. Na een inleidend college dalen we in groepen af naar de detector. Na het diner volgt er een lezing van Auke Pieter Colijn over donkere materie. Colijn was voorheen werkzaam op CERN en is nu verbonden aan de XENON-detector in Gran Sasso, waar hij speurt naar donkere materie.

  dag 4, do 08-02

  Hopelijk kunnen we deze ochtend een bezoek brengen aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten ‘quark-gluon-plasma’ bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met dit hete spul. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quark-gluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond onze vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt.
  Wie met de trein reist neemt afscheid van ons na het laatste bezoek.

 • Colleges en rondleidingen

  De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.

  Vervoer naar de bestemming

  We gaan uit van een directe lijndienst Amsterdam - Genève v.v. per KLM. De vluchttijden zijn als volgt:
  05-02-2024: Amsterdam - Genève, 09.30 - 11.00 uur
  08-02-2024: Genève - Amsterdam, 17.30 - 19.15 uur

  U kunt ook opteren voor een directe lijndienst Brussel - Genève v.v. per Brussels Airlines. De vluchttijden zijn dan als volgt:
  05-02-2024: Brussel - Genève, 09.05 - 10.20 uur
  08-02-2024: Genève - Brussel, 17.00 - 18.20 uur

  Ruimbagage is niet inbegrepen. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. U kunt dit aangeven bij 'overige wensen' op het inschrijfformulier. Ook indien u vanaf Brussel wilt vliegen of met eigen vervoer naar Genève wenst te reizen, kunt u dit hier aangeven. Indien u op eigen gelegenheid naar Genève komt kunt u zich op eigen gelegenheid melden bij het hotel. De niet genoten vluchten worden uiteraard in mindering gebracht op de reissom.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
  NB 2 Reist u liever met de trein? De beste route is mede afhankelijk van uw woonplaats. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We hebben ook op het CERN-terrein de beschikking over onze eigen touringcar, maar zullen ook stukken lopen. Van ons hotel ontvangt u bovendien een OV-pas die geldig is tijdens het verblijf. Hiermee kunt u desgewenst op eigen gelegenheid naar het centrum van de stad reizen.

  Hotel

  We gaan uit van het goede viersterrenhotel Crowne Plaza aan de Avenue Louis Casai 75-77. Dit hotel is gunstig gelegen tussen het centrum van Genève en het CERN-complex. U kunt vanaf hier prima per bus reizen naar de wijk Paquis en het centrum van de stad; het hotel verstrekt aan zijn gasten een gratis ov-kaart. Voor meer informatie zie: www.cpgva.ch/en/

  Maaltijden

  We dineren driemaal in het hotel. Er is voorzien in een dranksupplement bij de maaltijden. Op de laatste avond sluiten we bovendien af met een afscheidsborrel. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. Een lunch is inbegrepen om logistieke redenen. De overige lunches zijn niet inclusief. Hiervoor gaan we steeds naar een van de restaurants van CERN. Deze bieden een uitgebreid en goed geprijsd buffet met voor elk wat wils.

 • Bezoeken aan CERN

  NB Hoewel de LHC tijdens ons bezoek in principe niet draait, kunnen wij en CERN niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. De deeltjesversneller wordt verbouwd en moet af en toe worden aangezet om dingen te testen. Wanneer de deeltjesversneller aanstaat, is het onmogelijk om de ondergrondse tunnelbuis te bezoeken. De planning van de bouwwerkzaamheden kan tot op de dag zelf nog wijzigen. Wij hebben met CERN bovenstaande bezoeken afgesproken, maar die kunnen dus op het laatste moment worden afgeblazen als het nodig is om de LHC aan te zetten. Omdat CERN een onderzoeksinstituut is, heeft onderzoek en de daaraan gerelateerde verbouwing altijd voorrang op ons bezoek.
  Er wordt tijdens de excursies veel gestaan en gelopen. Bovendien moet u bij de ondergrondse bezoeken enkele steile trappen op en af. Er zijn geen liften. De excursies zijn dan ook minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. De rest van ons programma met de colleges is wél voor iedereen geschikt.
  Zwangere dames kunnen niet overal mee naar binnen. Dat is formeel verboden in zgn. gecontroleerde stralingszones (ook al is in deze zones geen straling van betekenis). Ook mensen met pacemakers en vergelijkbare elektronische implantaten mogen niet overal naar binnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen CERN helemaal niet bezoeken.

  Verder willen we u alvast wijzen op het volgende:

  • i.v.m. het oversteken van de Zwitsers/Franse grens dient u een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben;
  • dicht schoeisel met een platte zool en goed profiel is vereist;
  • fotograferen en filmen mag overal;
  • op een aantal plaatsen wordt de groep gesplitst. Overal zijn voldoende gidsen geregeld, dus iedereen krijg hetzelfde te zien en te horen.

  Weer

  Februari is het in Genève doorgaans koud, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 5 ºC. ‘s Nachts kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Er kan een (sneeuw)buitje vallen. We hebben de beschikking over onze eigen touringcar voor het vervoer ter plaatse en zijn in het CERN-complex grotendeels binnen, dus u zou weinig last moeten hebben van de lage temperaturen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  In Zwitsersland hanteert men de Zwitserse frank als betaalmiddel. Ook euro’s worden overal geaccepteerd. U kunt ter plaatse met uw bankpas bij de Zwitserse bankautomaten geld opnemen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

 • Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.

  In de buurt van Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider: de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de indrukwekkende, gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen. Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen zullen wetenschappers antwoorden geven op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? En is er leven na de Large Hadron Collider (LHC)? De allerbeste wetenschappers zullen u tijdens deze lezersreis bijpraten over hun nieuwste onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief vlucht, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners. Extra bijzonder: waarschijnlijk reist topwetenschapper Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, dit jaar een aantal dagen met ons mee!

  We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma. Een voorbeeld van het mogelijke programma vindt u onder het kopje Programma. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud. New Scientist en CERN kunnen niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden.

 • dag 1, ma 05-02

  Ontmoeting op Schiphol, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Genève vertrekt. Deelnemers die vanaf Brussel vliegen ontmoeten de rest van de groep na aankomst op de luchthaven van Genève. Transfer naar ons hotel voor check-in. Hier ontmoeten we ook deelnemers die per trein naar Genève zijn gekomen. Per bus vertrekken we naar CERN. Daar reizen we direct naar een van de grote experimenten: LHCb. Bij botsingsexperimenten zien we dat er zowel materiedeeltjes als antimateriedeeltjes verschijnen. Waarom zijn deze antimateriedeeltjes niet in het heelal te vinden? Het LHCb-experiment duikt diep in dit vraagstuk door het zogeheten bottomquark te bestuderen. Natuurkundige Niels Tuning vertelt ons alles over deze zoektocht. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Na het bezoek aan het LHCb-experiment rijden we terug naar ons hotel voor het avondeten. Na het diner volgt er in het hotel een lezing van Erik Verlinde. Verlinde is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de snaartheorie, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. Verlinde is bekend van zijn alternatieve zwaartekrachtstheorie die een paradigmaverschuiving in de fysica kan veroorzaken. In Verlindes theorie zijn ruimte, tijd en zwaartekracht geen fundamentele zaken, maar een emergent effect: ze komen voort uit verschillen in de informatiedichtheid in de lege ruimte. We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.

  dag 2, di 06-02

  Deze ochtend bezoeken we het CERN-museum. Het museum weet ingewikkelde materie op een toegankelijke en interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om de plek te bezoeken waar het world wide web is bedacht en om souvenirs aan te schaffen. Na een lunch (op eigen kosten) wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het ATLAS-experiment. Onder leiding van ATLAS-wetenschapper Gerjan Bobbink dalen we af naar de detector. Deze detector staat bekend als de plek waar het higgsdeeltje is gevonden: het deeltje dat alle materie van massa voorziet. Vervolgens rijden we terug naar ons hotel voor het diner en een aansluitend college van Eric Laenen. Laenen is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de theoretische deeltjesfysica achter het standaardmodel, maar maakt ook theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Daartoe richt hij zich met name op de quantumchromodynamica, de theorie die de wisselwerking tussen quarks en gluonen beschrijft.  In zijn lezing neemt ons met in de wereld van de elementaire deeltjes en de achterliggende theorie.  Voorts neemt hij ons mee in de manier op hoe theoretici werken, en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.

  dag 3, wo 07-02

  Met natuurkundige Tristan du Pree brengen we deze ochtend een bezoek aan het magnetenlab. Dit is een ongekend belangrijke plek voor CERN: zonder de supergeleidende magneten zouden de deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider onmogelijk zijn. De magneten zorgen ervoor dat de deeltjes netjes de bocht om gaan. 1232 dipoolmagneten spelen hierbij de hoofdrol. Elk is 15 meter lang en weegt 35 ton. Na de gezamenlijke lunch bezoeken we het CMS-experiment. Als haar agenda het toestaat, gebeurt dit onder leiding van Freya Blekman, onderzoekprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Blekman heeft verschillende grote internationale onderzoeksgroepen geleid bij het CMS-experiment op CERN. In 2012 zette ze een groot internationaal samenwerkingsverband op dat zich richt op het zoeken naar nieuwe fysica in de topquarksector. Na een inleidend college dalen we in groepen af naar de detector. Na het diner volgt er een lezing van Auke Pieter Colijn over donkere materie. Colijn was voorheen werkzaam op CERN en is nu verbonden aan de XENON-detector in Gran Sasso, waar hij speurt naar donkere materie.

  dag 4, do 08-02

  Hopelijk kunnen we deze ochtend een bezoek brengen aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten ‘quark-gluon-plasma’ bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met dit hete spul. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quark-gluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond onze vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt.
  Wie met de trein reist neemt afscheid van ons na het laatste bezoek.

 • Colleges en rondleidingen

  De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.

  Vervoer naar de bestemming

  We gaan uit van een directe lijndienst Amsterdam - Genève v.v. per KLM. De vluchttijden zijn als volgt:
  05-02-2024: Amsterdam - Genève, 09.30 - 11.00 uur
  08-02-2024: Genève - Amsterdam, 17.30 - 19.15 uur

  U kunt ook opteren voor een directe lijndienst Brussel - Genève v.v. per Brussels Airlines. De vluchttijden zijn dan als volgt:
  05-02-2024: Brussel - Genève, 09.05 - 10.20 uur
  08-02-2024: Genève - Brussel, 17.00 - 18.20 uur

  Ruimbagage is niet inbegrepen. U kunt desgewenst ruimbagage à 23 kilo bijboeken tegen een meerprijs. U kunt dit aangeven bij 'overige wensen' op het inschrijfformulier. Ook indien u vanaf Brussel wilt vliegen of met eigen vervoer naar Genève wenst te reizen, kunt u dit hier aangeven. Indien u op eigen gelegenheid naar Genève komt kunt u zich op eigen gelegenheid melden bij het hotel. De niet genoten vluchten worden uiteraard in mindering gebracht op de reissom.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
  NB 2 Reist u liever met de trein? De beste route is mede afhankelijk van uw woonplaats. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We hebben ook op het CERN-terrein de beschikking over onze eigen touringcar, maar zullen ook stukken lopen. Van ons hotel ontvangt u bovendien een OV-pas die geldig is tijdens het verblijf. Hiermee kunt u desgewenst op eigen gelegenheid naar het centrum van de stad reizen.

  Hotel

  We gaan uit van het goede viersterrenhotel Crowne Plaza aan de Avenue Louis Casai 75-77. Dit hotel is gunstig gelegen tussen het centrum van Genève en het CERN-complex. U kunt vanaf hier prima per bus reizen naar de wijk Paquis en het centrum van de stad; het hotel verstrekt aan zijn gasten een gratis ov-kaart. Voor meer informatie zie: www.cpgva.ch/en/

  Maaltijden

  We dineren driemaal in het hotel. Er is voorzien in een dranksupplement bij de maaltijden. Op de laatste avond sluiten we bovendien af met een afscheidsborrel. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. Een lunch is inbegrepen om logistieke redenen. De overige lunches zijn niet inclusief. Hiervoor gaan we steeds naar een van de restaurants van CERN. Deze bieden een uitgebreid en goed geprijsd buffet met voor elk wat wils.

 • Bezoeken aan CERN

  NB Hoewel de LHC tijdens ons bezoek in principe niet draait, kunnen wij en CERN niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. De deeltjesversneller wordt verbouwd en moet af en toe worden aangezet om dingen te testen. Wanneer de deeltjesversneller aanstaat, is het onmogelijk om de ondergrondse tunnelbuis te bezoeken. De planning van de bouwwerkzaamheden kan tot op de dag zelf nog wijzigen. Wij hebben met CERN bovenstaande bezoeken afgesproken, maar die kunnen dus op het laatste moment worden afgeblazen als het nodig is om de LHC aan te zetten. Omdat CERN een onderzoeksinstituut is, heeft onderzoek en de daaraan gerelateerde verbouwing altijd voorrang op ons bezoek.
  Er wordt tijdens de excursies veel gestaan en gelopen. Bovendien moet u bij de ondergrondse bezoeken enkele steile trappen op en af. Er zijn geen liften. De excursies zijn dan ook minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. De rest van ons programma met de colleges is wél voor iedereen geschikt.
  Zwangere dames kunnen niet overal mee naar binnen. Dat is formeel verboden in zgn. gecontroleerde stralingszones (ook al is in deze zones geen straling van betekenis). Ook mensen met pacemakers en vergelijkbare elektronische implantaten mogen niet overal naar binnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen CERN helemaal niet bezoeken.

  Verder willen we u alvast wijzen op het volgende:

  • i.v.m. het oversteken van de Zwitsers/Franse grens dient u een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben;
  • dicht schoeisel met een platte zool en goed profiel is vereist;
  • fotograferen en filmen mag overal;
  • op een aantal plaatsen wordt de groep gesplitst. Overal zijn voldoende gidsen geregeld, dus iedereen krijg hetzelfde te zien en te horen.

  Weer

  Februari is het in Genève doorgaans koud, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 5 ºC. ‘s Nachts kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Er kan een (sneeuw)buitje vallen. We hebben de beschikking over onze eigen touringcar voor het vervoer ter plaatse en zijn in het CERN-complex grotendeels binnen, dus u zou weinig last moeten hebben van de lage temperaturen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  In Zwitsersland hanteert men de Zwitserse frank als betaalmiddel. Ook euro’s worden overal geaccepteerd. U kunt ter plaatse met uw bankpas bij de Zwitserse bankautomaten geld opnemen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

Reisleiding

Reisbegeleider en diverse experts

Reisbegeleider en diverse experts

De reis wordt geleid door twee medewerkers van New Scientist en een organisatorisch begeleider, die zorgdraagt voor een soepel verloop van de logistieke kant van de reis.

De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.

New Scientist

New Scientist

Verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. New Scientist is hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie. Dankzij de focus op ‘ideeën die de wereld veranderen’ en de balans tussen diepgang en toegankelijkheid, is New Scientist populair bij een breed publiek.

Reisgegevens

4-daagse vliegreis
05 t/m 08 februari 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

€ 2195,-
toeslag eenpersoonskamer: € 300,-
NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, openbaar vervoerskaart, logies met ontbijt, alle diners incl. dranksupplement, borrel op de eerste avond, een lunch, reisleiding, organisatorische begeleiding, colleges en rondleidingen conform programma, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige lunches, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 23

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten