Exclusieve groepsreis Moskou en Moskovië

Moskou en Moskovië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het dynamische Moskou heeft vele gezichten en is gekneed door een roerige geschiedenis. Het Kremlin staat als een onaantastbare vesting, maar de afgelopen decennia heeft de stad veel historische gebouwen verloren in de drang modern te zijn en aan te sluiten bij de wensen van de nieuwe economische en politieke elite. Waar het oorspronkelijke karakter nog redelijk bewaard is, bespeuren we opeens de ziel van de oude stad, zoals beschreven door Michail Boelgakov en Lev Tolstoj. De steden van de Gouden Ring ademen de sfeer van het oude Moskovië, die in de hoofdstad amper nog te vinden is. Tijdens ons bezoek aan enkele van deze parels maken we in de kremlins, kloosters en kerken kennis met de rijke geschiedenis van het Groot-Russische Rijk.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Peter van Nunen. Hij wordt onderweg bijgestaan door verplichte lokale gidsen.

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels en na een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theaterregisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis i.s.m. HOVO Nijmegen en HOVO Brabant. Op 27 en 28 augustus 2020 zal Peter van Nunen de tweedaage cursus 'Pracht en Praal in Moskou' verzorgen aan de HOVO Brabant.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, vr 04-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Moskou en transfer naar ons hotel.

dag 2, za 05-09

Tijdens een stadsrondrit krijgen we een goede indruk van deze uitgestrekte metropool. Via de Sofiyskayakade tegenover het Kremlin rijden we naar het Park voor de Gevallen Monumenten, waar in de vroege jaren negentig alle standbeelden van Lenin, Stalin, Dzerzjinski en consorten op een hoop werden gegooid. Tegenwoordig staan ze weer fier overeind. In de Verlosserskathedraal beleven we ten volle hoe de Russisch-Orthodoxe Kerk onder het huidige regime weer tot bloei is gekomen. Vanaf de Mussenheuvels bij de Lomonosovuniversiteit hebben we een mooi uitzicht over de stad. We horen er hoe Koetsjka’s dood gewroken werd door diens zonen en wat dat voor gevolgen had voor zijn dochter. Tot slot bezoeken we het Nieuwe Maagdenklooster en de bijbehorende begraafplaats, waar onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroesjtsjov, Alexander Lebed, Raisa Gorbatsjova en Boris Jeltsin begraven liggen. Een boeiende wandeling door de twintigste-eeuwse Russische geschiedenis.

dag 3, zo 06-09

De façade van de beroemde Tretjakovgalerie werd ontworpen door Viktor Vasnetsov. Hij haalde zijn inspiratie uit de geschiedenis en sprookjes van Rusland. We ontdekken oud-Russische kunst en het Russisch realisme van vooraanstaande leden van de Peredvizjniki, zoals Repin en Levitan. ’s Middags bezichtigen we de Nieuwe Tretjakovgalerie met schilderkunst vanaf 1900, waaronder meesterwerken van de Russische avant-garde.

dag 4, ma 07-09

We gaan naar het centrum van de macht in Rusland: het Kremlin. Dit herbergt naast volledig beschilderde kerken ook een streng congrespaleis uit de Sovjetperiode. In de Oroezjeynaja Palata zien we de schatten van de tsaren. Via de Alexandertuin wandelen we naar het Rode Plein, waar de strenge architectuur van het Mausoleum van Lenin in schril contrast staat met de uitbundigheid van de Basiliuskathedraal. In het enorme warenhuis Goem – een drie verdiepingen hoog winkelparadijs met straatjes, bruggetjes en galerijen – proeven we de rijkdom van de Russische oligarchen. Op een steenworp afstand ligt het Bolsjoi Theater, waar u wellicht een dezer avonden een voorstelling of concert kunt bijwonen (optioneel).

dag 5, di 08-09

Boottocht over de rivier de Moskwa. Vanaf het water is het imposante stadspanorama op zijn mooist. De boot brengt ons naar de zogeheten Zamoskvoretsjewijk met hier en daar nog oude kerkjes. Vervolgens keren we terug naar de wijk bij het Kremlin, de Kitaigorod. We zien er het huis waar de familie Romanov leefde, voordat ze als nieuwgekozen tsaren binnen de Kremlinmuren gingen wonen. Ook maken we kennis met Ilya Glazoenov, een populaire en tegelijkertijd controversiële schilder. Zijn enorme doeken tonen ons de Russische geschiedenis op romantisch-realistische wijze. Ook de twintigste eeuw komt aan bod, waarbij zelfs Harry Mulisch wat aandacht kreeg.

dag 6, wo 09-09

Vertrek naar Vladimir. Hier bewonderen we de reliëfs aan de buitenkant van de Demetriuskerk. De Ontslapeniskathedraal is een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse Russische bouwkunst en voorzien van muurschilderingen van Andrej Roebljov. Ook het fraai aan de Nerl gelegen kerkje van Bogoljoebovo staat op het programma. Twee overnachtingen in Soezdal.

dag 7, do 10-09

Een hele dag in Soezdal. We bezichtigen er het kremlin, de kathedraal met de gouden deuren en het museum voor oud-Russische iconen. Tevens zien we het klooster van Sint-Euthymius. Tijdens een boottochtje krijgen we een beter idee van de dimensies van het kremlin-complex. Een deel van de dag is ter vrije besteding.

dag 8, vr 11-09

We beginnen met een bezoekje aan de Boris-en-Glebkerk in Kideksja. In Sergiev Posad bekijken we het Drievuldigheidsklooster van de heilige Sergius met zijn vele kerken en musea. Het werd na de Tweede Wereldoorlog de zetel van de Russische patriarch en bleef dat tot 1988. Nog steeds is het een van de grootste en belangrijkste kloosters van het land. Voor de gelijknamige kathedraal schilderde Andrej Roebljov zijn beroemdste icoon, de Heilige Drievuldigheid, die nu in de Tretjakovgalerie hangt. Eén overnachting in Sergiev Posad.

dag 9, za 12-09

Het landgoed Abramtsevo was ooit eigendom van de schrijver Aksakov, die ontroerende memoires schreef over zijn jeugd. Het landgoed kwam in 1870 in handen van de rijke kunstverzamelaar Mamontov, die er een kunstenaarskolonie stichtte. Abramtsevo is vooral beroemd omdat leden van de Peredvizjniki en van de Mir Iskoesstva-groep rondom Sergej Diaghilev er woonden en werkten. Er wordt gezegd dat het landgoed model heeft gestaan voor De Kersentuin van Tsjechov, een goede vriend van Aksakov. Indien de tijd het toelaat, bezoeken we ook de heilige bron van Radonezj, waar de heilige Sergius woonde. Aansluitend transfer naar de luchthaven van Moskou, vanwaar in de namiddag onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Moskou v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
04-09-2020: Amsterdam - Moskou, 11.50 - 16.05 uur
12-09-2020: Moskou - Amsterdam, 17.00 - 19.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In dit deel van Rusland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfers en een deel van de bezoeken maken we gebruik van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Om het drukke verkeer te mijden reizen we op dag 6 per trein naar Vladimir. Vanaf daar maken we gebruik van een touringcar.
Om een goede indruk te krijgen van Moskou zullen we de stad ook deels te voet en ook per boot bezichtigen. We gebruiken enkele malen de metro, die op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Ook in Soezdal maken we een boottochtje. Het vervoer per boot en metro is bij de reissom inbegrepen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Moskou (5 nachten) - Soezdal (2 nachten) - Sergiev Posad (1 nacht)
We verblijven in Moskou in een comfortabel, goed gelegen viersterrenhotel. In de steden van de Gouden Ring logeren we in de ons inziens beste hotels ter plaatse, met drie of vier sterren.

Maaltijden

6 diners en 5 (soms eenvoudige) lunches zijn bij de reissom inbegrepen. We dineren in goede lokale restaurants of het hotel. Alle maaltijden worden aangeboden in de vorm van een buffet of een vooraf bepaald menu. Voor de niet-inclusieve maaltijden wordt steeds voldoende tijd ingeruimd. De reisleiding doet graag suggesties.
Het grote Rusland kent vele volkeren, elk met zijn eigen tradities en karakteristieke gerechten. De Russische keuken is bovendien beïnvloed door vele Europese keukens, waaronder de Franse, de Duitse en de Zweedse. Ook de Russisch-orthodoxe Kerk heeft veel invloed gehad. Ze verbood het gebruik van ingrediënten als melk en vlees. Veel gerechten bestaan daarom voornamelijk uit groenten, vis en paddenstoelen.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en bekeken. Ook maken we diverse stadswandelingen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kledingvoorschriften

Bij het betreden van een Russisch-orthodoxe kerk is decente kleding gewenst, dus geen blote armen of benen. Vrouwen dienen hun hoofd enigszins te bedekken.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden. Het kraanwater is niet drinkbaar. Er is overal mineraalwater verkrijgbaar.
Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD even over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

De eerste helft van september is een geschikte periode voor een culturele reis naar dit deel van Rusland. Het is in de regel aangenaam, maar niet te warm. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ˚C. In de avond kan het afkoelen. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Rusland is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 12 maart 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor reizen naar Rusland is een visum vereist (onder voorbehoud van wijzigingen € 65,- p.p. plus eventuele bemiddelings- en verzendkosten). Labrys Reizen assisteert u desgewenst bij uw aanvraag. U ontvangt in dat geval na verstrekking van het visum een aanvullende factuur. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor deze bestemming dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

De Russische munteenheid is de Russische Roebel (RUB). Euro’s omwisselen in Rusland kunt u het beste in hotels of een wisselkantoor doen. Er zijn pinautomaten, maar het komt voor dat deze buiten gebruik zijn. Bij grotere hotels, restaurants en sommige winkels wordt een creditcard ook geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Rusland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Concert- en theaterbezoek

Tijdens het verblijf in Moskou is het wellicht mogelijk concerten of voorstellingen bij te wonen op eigen gelegenheid. Labrys Reizen kan dit t.z.t. voor u boeken (onder voorbehoud van beschikbaarheid). We sturen u tijdig een overzicht van de mogelijkheden. De reisleiding kan desgewenst ook ter plaatse nog assisteren bij het verkrijgen van kaartjes.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek.
Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
4 t/m 12 september 2020

Reissom

t/m 12 mei 2020: € 2295
vanaf 13 mei 2020: € 2395,
toeslag eenpersoonskamer: € 400

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, 5 lunches, 6 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, visumuitnodiging, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten