Exclusieve groepsreis Molise en Basilicata

Molise en Basilicata

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een reis door twee onderbelichte en – geheel onterecht – weinig bezochte regio’s van Italië. Prachtige natuur en culturele parels wisselen elkaar af. Bekendere bezienswaardigheden als de grotwoningen van Matera en het kasteel in Melfi worden gecombineerd met voor veel buitenlandse reizigers onbekende plekken als de mysterieuze Tavole Palatine en Venosa. We genieten van de ongerepte schoonheid van de Tremitische Eilanden en natuurlijk ook van de lokale keuken.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië, Griekenland en Frankrijk geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

dag 1, wo 21-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bari. Via de mooie opgraving van Sepino rijden we naar ons hotel in Campobasso, de hoofdstad van Molise. Hier overnachten we eenmaal.

dag 2, do 22-09

In Isernia zien we de beroemde fontein, de kathedraal en het Nationaal Paleolithisch Museum. Ook een bezoek aan de Samnitische opgraving Pietrabbondante staat op het programma, met onder andere een theater dat ook nu nog in gebruik is. Op de achtergrond zien we de rotsen van Morg Caraceni boven het huidige dorpje uittorenen. We overnachten tweemaal in de omgeving van Termoli.

dag 3, vr 23-09

Boottochtje naar de Tremitische Eilanden. Deze archipel met zijn grillige en rotsachtige kusten maakt onderdeel uit van het nationale park Gargano. We laten ons overweldigen door de schoonheid van de ongerepte natuur.

dag 4, za 24-09

In het bedevaartsoord San Giovanni Rotondo staan Padre Pio en de architectuur van Renzo Piano centraal. In het hooggelegen Monte Sant’Angelo bekijken we de ondergrondse San Michele, een kerk met als devies 'Terribilis est locus iste', een ontzagwekkende plaats van verering. We rijden naar Basilicata en overnachten tweemaal in Melfi.

dag 5, zo 25-09

Melfi was de hoofdstad van de zogenaamde Noormannen. Hun koning Frederik II zou zijn sporen overal in Zuid-Italië nalaten. We bekijken de beroemde Rapollasarcofaag in het Archeologisch Museum te Melfi, gevestigd in een favoriet kasteel van Frederik II. In Venosa, de geboorteplaats van Horatius, zien we de Santissima Trinità en de ernaast gelegen opgraving. Beide liggen aan de oude Via Appia. Ook bezoeken we de rotskerk Santa Margherita net buiten Melfi.

dag 6, ma 26-09

Rit naar Matera. Deze stad werd voorheen wel de 'schande van Italië' genoemd vanwege het feit dat men er tot de jaren vijftig van de vorige eeuw nog massaal onder erbarmelijke omstandigheden in grotten leefde. Nu vormen die grotten echter een bron van toerisme en zijn de grotkerken en hun schilderingen beroemd. Aan de hand van Carlo Levi’s beschrijving dwalen we rond door de Sassi van Matera, vol grotwoningen en kerken. Twee overnachtingen in Matera.

dag 7, di 27-09

Langs de Golf van Tarente liggen het Archeologisch Museum van Metaponto en de mysterieuze Tavole Palatine. Ook bezichtigen we het prachtige Santuario di Santa Maria Regina di Anglona met zijn bijzondere fresco’s.

dag 8, wo 28-09

In Altamura heeft Frederik II als gebaar naar de paus een speciale kathedraal laten bouwen. Vervolgens rijden we naar onze laatste pleisterplaats, Bari. Hier maken we een wandeling door het sfeervolle oude centrum. De beschermheilige van de stad is Sint-Nicolaas, wiens stoffelijke resten zich in de crypte van de Basilica di San Nicola bevinden. Onder de Dom bekijken we een bijzondere opgraving met zelfs een stukje Via Appia!

dag 9, do 29-09

Transfer naar het vliegveld en directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bari en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
21-09-2022: Amsterdam - Bari, 12.15 - 14.45 uur
29-09-2022: Bari - Amsterdam, 09.45 - 12.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Molise en Basilicata wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Campobasso (1 nacht) – nabij Termoli (2 nachten) – Melfi (2 nachten) – Matera (2 nachten) – Bari (1 nacht)
We overnachten in comfortabele drie- en viersterrenhotels. De hotels nabij Termoli zijn gebouwd naar de smaak van Italiaanse kusttoeristen, niet altijd de onze. De kwaliteit van de hotels in deze minder bezochte regio’s is anders dan in de toeristischere regio’s, maar prima. In Matera slapen we in een sfeervol hotel gelegen in de Sassi.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid. Ook is een proeverij van lokale producten opgenomen in de reissom.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Houd rekening met grote hoogteverschillen in bijvoorbeeld Matera en met oneffen paden op opgravingsterreinen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Zuid-Italië; de zomerse hitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
21 t/m 29 september 2022

Reissom

t/m 31 mei 2022: € 2795
vanaf 1 juni 2022: € 2895
toeslag eenpersoonskamer: € 315
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, proeverij, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn