Exclusieve groepsreis Midden-Egypte

Midden-Egypte

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Naast de piramiden van Gizeh, Sakkara en Dasjoer maakt u tijdens deze reis kennis met de monumenten uit Midden-Egypte. Daar bewonderen we de rotsgraven van de gouwvorsten te Beni Hassan. Ook de door Achnaton en Nefertiti nieuw gestichte hoofdstad Achetaton, het huidige Tell el-Amarna, wordt bezocht. Via Abydos – met de schitterende tempel van Sethy I – en de tempel van Hathor te Dendera komen we in Luxor. Het accent ligt nu op de bloeiperiode die bekend staat als het Nieuwe Rijk. We bezichtigen verscheidene tempels en brengen een bezoek aan het Dal der Koningen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door drs. Huub Pragt. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog en HOVO Brabant.
Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting.
HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘Egypte ontraadseld' in maart 2021. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte.

dag 1, vr 19-11

In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro. Per touringcar rijden we naar het Desert Moon Hotel, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, za 20-11

In de ochtend bezoeken we het plateau van Gizeh, waar we de mastaba van koningin Meresanch bezichtigen. Vervolgens brengen we een bezoek aan het museum met de zonneboot van farao Choefoe. We lopen door het woestijnzand naar het panoramische punt. Hierna lopen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh. Na de lunch bezoeken we de graven van de bouwers van de piramiden in het zuidoostelijke deel van Gizeh.

dag 3, zo 21-11

Vandaag staan twee musea in Caïro op het programma. We beginnen met het Egyptian Museum aan het Tahrirplein, waar we een rondwandeling maken langs vele prachtige voorwerpen uit de faraonische geschiedenis. Na de lunch begeven we ons naar het National Museum of Egyptian Civilization in de stadswijk El-Fustat. Ook hier worden verscheidene topstukken tentoongesteld. We nemen aan het einde van de dag onze intrek in de Sakkara Palm Club voor vier overnachtingen.

dag 4, ma 22-11

Deze dag is gericht op drie piramiden. In Meidoem bezichtigen we de ingestorte piramide van Hoeni te Meidoem. Het bouwwerk is gebouwd in lagen van naar binnen hellende stenen. De afwerking van de piramide heeft zeker plaatsgevonden tijdens de regering van de zoon van Hoeni, koning Snofroe. In El-Lahoen bij de Fayoem bezoeken we de piramide van Senwosret II ook aan de binnenzijde. In Hawara bezoeken we de schamele resten van het labyrint en bekijken we de piramide van Amenemhat III van de buitenzijde.

dag 5, di 23-11

We beginnen de dag met een bezoek aan het Imhotep Museum. Vervolgens bezichtigen we de trappiramide van Djoser aan de buitenzijde. In de piramide van koning Oenas treffen we de beroemde Piramidenteksten aan. Aan het eind van de ochtend bezoeken we eerst de dubbele mastaba van Ptahhotep en Achethotep en het Serapeum met de basalten sarcofagen voor de Apisstier. Na de lunch rijden we naar Dasjoer. We maken een wandeling rondom de knikpiramide en bezoeken deze daarna aan de binnenzijde. Ook de rode piramide, een kilometer naar het noorden gelegen, wordt van binnen bezocht.

dag 6, wo 24-11

We begeven ons opnieuw naar het plateau van Sakkara. Nu bezoeken we de trappiramide van Djoser aan de binnenzijde. Later in de ochtend brengen we een bezoek aan de graven van hoge ambtenaren uit het Nieuwe Rijk zoals Maya en Horemheb en Meryneith. Vervolgens bezoeken we de mastaba’s van Mereroeka, Kagemni en Anchmahor. Tot slot dalen we af tot in de grafkamer van de piramide van Teti.

dag 7, do 25-11

In de ochtend rijden we naar het zuiden. We bezoeken de zogenoemde Fraser Tombs uit het Oude Rijk en de graven van de gouwvorsten te Beni Hassan uit het Middenrijk. Daar bezoeken we de graven van de gouwvorsten te Beni Hassan. Deze regionale machthebbers zwaaiden de scepter over de Oryx-gouw. Vooral het thema worstelen als militaire training was bijzonder populair. Ook is te zien hoe de grafeigenaar vergezeld door familieleden op vogels jaagt vanaf een papyrusboot. We verblijven twee nachten in het Horus Hotel te El-Minya.

dag 8, vr 26-11

In Tell el-Amarna bezoeken we het koningsgraf van Achnaton in de wadi. Vervolgens bezichtigen we vier noordelijke graven. Als eerste het graf van de hofmeester van koningin Teje, Hoeya. Meryra II was de hofmeester van koningin Nefertiti, Ahmose was de waaierdrager ter rechterzijde van de farao en Meryra I was de Hogepriester van Aton. Na een picknicklunch rijden we richting het in het zuiden van de stad gelegen graf van Godsvader Eje. Hier treffen we de beroemde Atonhymne aan. Tot slot brengen we in het centrale gedeelte van het vroegere Achetaton een bezoek aan de kleine Atontempel en bezichtigen we de privévertrekken van de koninklijke familie.

dag 9, za 27-11

Vroeg vertrek vanuit El-Minya naar het zuiden. Aan het einde van de ochtend brengen we een bezoek aan de rotsgraven van El-Hawawisj. Deze adembenemende site met graven uit het Oude Rijk en het Middenrijk is in het voorjaar van 2021 voor het eerst voor het publiek opengesteld. In de middag bezoeken we het nieuwe Sohag National Museum. Aan het einde van de dag gaan we aan boord van het comfortabele en permanent aangemeerde, luxe cruiseschip Stephanie in Sohag voor een overnachting.

dag 10, zo 28-11

In de ochtend bezoeken we in Abydos de tempel van Sethy I. Dit heiligdom is afgebouwd door zijn zoon Ramses II. Het allerheiligste is gewijd aan de god Osiris en de overleden farao Sethy I. Achter de tempel bevindt zich het Osireion. Dit werd beschouwd als de mythische begraafplaats van Osiris, de god van het Dodenrijk. Na de lunch vertrekken we naar Dendera voor een bezoek aan de tempel van Hathor. De tempel staat bekend om zijn typische zuilen en astronomische voorstellingen op de plafonds. Naast de tempel bevindt zich een pittoresk heilig meer. Aan het eind van de dag bereiken we het Marsam hotel waar we een nacht zullen verblijven.

dag 11, ma 29-11

We bezoeken vandaag de Thebaans westoever. Eerst gaan we naar het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Tevens worden de graven van Amennacht, Nebenmaät en Chaëmtore bewonderd. Daarna bezoeken we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Na de lunch bezoeken we de graven van Ramose, Chaëmhat en Oeserhat. In het Dal der Koningen worden vier graven bezocht, waaronder KV9 van Ramses V/VI. We overnachten vanavond in het Nile Valley Hotel.

dag 12, di 30-11

In de ochtend bezoeken we de Luxortempel. Speciale aandacht gaat uit naar de reliëfvoorstellingen en beelden van koningin Nefertari en het Thebaanse Opet-festival uit de tijd van Toetanchamon en Anchesenamon. Na de lunch bezoeken we de tempel van Karnak. Het vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. De bouw van de indrukwekkende hypostyle hal is begonnen onder Sethy I en werd voltooid door zijn zoon Ramses II. We brengen ook een bezoek aan de Ach-Menoe-tempel van Thoetmoses III, waar zich de voorstellingen van de botanische tuin bevinden. In de avond vliegen we van Luxor naar Caïro en overnachten we in Le Meridien Cairo Airport Hotel.

dag 13, wo 01-12

Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air.
De vluchttijden zijn:
19-11-2021: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.20 uur
01-12-2021: Caïro - Amsterdam, 10.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we eenmaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Caïro (2 nachten) – Sakkara (4 nachten) - El-Minya (2 nachten) - Sohag (1 nacht) - Luxor (2 nachten) - Caïro (1 nacht)
Het verblijf vindt grotendeels plaats in soms eenvoudige, maar goede toeristenklasse hotels, met uitzondering van de laatste nacht, wanneer in een vijfsterrenhotel bij de luchthaven wordt overnacht. Het MS Stephanie (vijfsterren luxe) ligt permanent aangemeerd in Sohag en biedt ruime kamers. Bij de meeste hotels is een zwembad aanwezig. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning. De hotels zijn met name gekozen om hun uitstekende ligging en sfeer.
NB In Luxor wordt iedere nacht in een ander hotel doorgebracht.

Maaltijden

Van dag 3 t/m dag 11 zijn alle diners inbegrepen. Deze worden geserveerd in het hotel. De lunches en overige diners zijn voor eigen rekening.
De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overall gemakkelijk te verkrijgen.

Weer

De maand december is qua temperatuur zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan aangenaam warm. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 24 ºC in Luxor. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 1 juni 2022.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

Geld

De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (november 2020) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

13-daagse vliegreis
19 november 2021 t/m 1 december 2021

Reissom

€ 2790
Toeslag eenpersoonskamer: € 460
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, vademecum, visum, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 24

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA