Exclusieve groepsreis Koningssteden van Marokko

Koningssteden van Marokko

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Marokko kent een lange geschiedenis. Prehistorische vondsten aan de noordwestkust verraden een gedeeld verleden met het Iberisch Schiereiland. Aan die kust lagen ook de beroemde Tuinen van de Hesperiden, waar Herakles de gouden appels stal, nog voordat de Carthagers en de Romeinen er met hun boten verschenen. Berberstammen waren heer en meester in grote delen van Marokko tot aan het begin van de achtste eeuw. Vanaf toen werd het gebied nagenoeg helemaal geïslamiseerd. Er waren veel handelscontacten met Europa en met de Osmanen. De diverse heersers lieten in de steden fraaie paleizen, moskeeën, Koranscholen en kostbaarheden na.
De reis begint in Casablanca. Van daaruit trekken we langs oude en nieuwe hoofdsteden, antieke ruïnen en kleurrijke bazaars. In de koningssteden met hun schilderachtige medina’s wachten ons de Marokkaanse kleuren, klanken en geuren.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

dag 1, wo 13-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Casablanca, het symbool van het moderne Marokko. Eén overnachting in Casablanca.

dag 2, do 14-10

Korte verkenning van deze op Franse leest geschoeide stad. We aanschouwen de indrukwekkende Hassan II-moskee, vernoemd naar de vorige koning van Marokko. Het is de enige in gebruik zijnde moskee die ook toegankelijk is voor niet-moslims. Dit imposante bouwwerk torent 200 meter hoog uit boven de metropool en ziet uit over de Atlantische Oceaan. Per touringcar rijden we noordwaarts naar Rabat. Deze stad ontwikkelde zich aan de monding van de Bou Regreg vanaf de derde eeuw vóór Christus en kent een roerige geschiedenis. De huidige stad, met rustige wijken en moderne huizen, is de hoofdstad van het land, al is ze niet de grootste. We bekijken culturele hoogtepunten als de middeleeuwse Hassan-toren, het naastgelegen mausoleum van Mohammed V en het Archeologisch Museum. Twee overnachtingen in Rabat.

dag 3, vr 15-10

Rabat. Speciale vermelding verdienen de unieke Andalusische tuinen van het Oudaïa-paleis. Bezoek aan de necropool Chellah, gebouwd op de resten van de oude Romeinse stad Sala Colonia.

dag 4, za 16-10

We gaan op weg naar de volgende koningsstad, Meknes. Hier vinden we de Bab Mansour, een van de mooiste stadspoorten van Marokko. Na de lunch maken we een uitstapje naar de opgegraven stad Volubilis. Dit is de best bewaarde Romeinse stad van Marokko. Veel kunstschatten bevinden zich in het Archeologisch Museum van Rabat, maar nog steeds heeft Volubilis veel te bieden. Vooral de triomfboog en tal van originele mozaïekvloeren zijn zeer de moeite waard. Laat in de middag rit naar onze volgende halteplaats Fez. Drie overnachtingen alhier.

dag 5 en 6, zo 17-10 en ma 18-10

Het oorspronkelijk Arabische Fez groeide vanaf de negende eeuw uit tot het centrum van islamisering en verspreiding van de Arabische cultuur. De beroemde Karaouine-moskee, tevens het universiteitscomplex, verrees in deze periode. Nog steeds is Fez toonaangevend op religieus en intellectueel gebied. Tijdens onze stadsverkenning dwalen we door de meest authentieke medina van Marokko en zien we de beroemde ververijen en de schitterende tuinen van Fez el Jedid. Een van de hoogtepunten is de Koranschool Bou Inania, een van de weinige gebouwen in Marokko waar niet-moslims binnen mogen. De versiering is adembenemend rijk en doet denken aan het Alhambra in Granada. Niet zo verwonderend, want het gebouw ontstond in dezelfde periode.

dag 7, di 19-10

Lijnvlucht naar Marrakech, waar we twee nachten verblijven. Deze Berberstad bij uitstek werd aan het eind van de elfde eeuw bij een oase gesticht door nomaden uit de Sahara, de Almoraviden. Behalve de stadsmuren rest vrijwel niets uit die tijd; onder de Almohaden, die Marrakech in 1147 innamen, zijn alle herinneringen aan de vorige machthebbers uitgewist. Wel groeide Marrakech uit tot een grote markt- en handelsstad, wat nog altijd merkbaar is. Om de karakteristieke sfeer te proeven, nemen we een kijkje op het plein Jemaa el Fna, het levendige middelpunt van de stad. We doorkruisen de sfeerrijke soeks, waar medicijnmannen, verhalenvertellers en muzikanten tradities onder grote belangstelling voortzetten.

dag 8, wo 20-10

Tijdens onze stadsverkenning nemen we de Koutoubia-moskee onder de loep. Niet-moslims mogen niet naar binnen, maar ook van buiten is het gebouw prachtig. Nog steeds is de minaret de hoogste toren van de stad en vanuit de wijde omtrek zichtbaar. Ook zien we de oude, afgebroken moskee, die vervangen moest worden omdat ze niet goed naar Mekka gericht was. We bezoeken (indien mogelijk) de Koranschool van Ben Youssef met haar fraaie versiering en zien een van de weinige Almoravidische overblijfselen van Marrakech: een koepelgebouw voor de rituele wassing. In het mausoleum van de Saädiërs en het enorme Badi-paleis waant u zich in het Alhambra, maar dit paleis is veel groter.

dag 9, do 21-10

Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Casablanca en van Marrakech naar Amsterdam per Transavia.
De vluchttijden zijn:
13-10-2021: Amsterdam - Casablanca, 16.30 - 19.10 uur
21-10-2021: Marrakech - Amsterdam, 09.45 - 14.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Marokko is het één uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Marokko wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De route van de reis is zo uitgekozen dat de busritten niet erg lang zijn. Dag 4 kent de meeste busuren, maar deze zijn zodanig verspreid dat er niet meer dan ca. 2,5 uur achtereen gereden hoeft te worden.
De binnenlandse vlucht van Fez naar Marrakech wordt uitgevoerd door Air Arabia.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Casablanca (1 nacht) – Rabat (2 nachten) – Fez (3 nachten) – Marrakech (2 nachten)
Tijdens de reis verblijven we in comfortabele vijfsterrenhotels in Casablanca, Fez en Marrakech. Het hotel in Rabat is van de viersterren-plus categorie. De hotels in Casablanca, Fez en Marrakech beschikken over een zwembad.

Maaltijden

De diners gebruiken we in zo veel mogelijk in lokale restaurants. Marokko kent een rijke keuken, beïnvloed door de kooktradities van de Moren, de Arabieren en de Berbers. Er worden veel kruiden gebruikt. Traditionele gerechten zijn natuurlijk couscous en de tajine, een stoofpot van vlees, vis of groenten. Muntthee is de nationale drank, die vaak erg zoet wordt gedronken.

 

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. De medina - met name die in Fez - is druk en heeft smalle straatjes; het kan als vermoeiend worden ervaren daar rond te lopen. Daarnaast bezoeken we enkele opgravingen met ongelijk terrein.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor eventuele inentingen verzoeken we u contact op te nemen met de lokale GGD. Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Het wordt zeer aanbevolen om flessen mineraalwater te gebruiken als drinkwater en geen rauwe groenten te nuttigen.

Weer

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Marokko. De temperatuur is in het najaar doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Wel kan er af en toe ene buitje vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Marokko dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Er is voor Marokko geen visumplicht.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Marokkaanse munteenheid is de dirham. 1 Marokkaanse dirham is ongeveer € 0,09 waard. U dient pas in Marokko geld te wisselen of op te nemen, omdat de dirham niet in- of uitgevoerd mag worden. Pinautomaten zijn in Marokko tegenwoordig in een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
13 t/m 21 oktober 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 10 augustus 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 10 augustus 2021: € 2595
vanaf 11 augustus 2021: € 2695
toeslag eenpersoonskamer: € 400
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 6 diners, reisleiding, lokale gids, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA