dag 1, wo 13-10
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Casablanca, het symbool van het moderne Marokko. Eén overnachting in Casablanca.
dag 2, do 14-10
Korte verkenning van deze op Franse leest geschoeide stad. We aanschouwen de indrukwekkende Hassan II-moskee, vernoemd naar de vorige koning van Marokko. Het is de enige in gebruik zijnde moskee die ook toegankelijk is voor niet-moslims. Dit imposante bouwwerk torent 200 meter hoog uit boven de metropool en ziet uit over de Atlantische Oceaan. Per touringcar rijden we noordwaarts naar Rabat. Deze stad ontwikkelde zich aan de monding van de Bou Regreg vanaf de derde eeuw vóór Christus en kent een roerige geschiedenis. De huidige stad, met rustige wijken en moderne huizen, is de hoofdstad van het land, al is ze niet de grootste. We bekijken culturele hoogtepunten als de middeleeuwse Hassan-toren, het naastgelegen mausoleum van Mohammed V en het Archeologisch Museum. Twee overnachtingen in Rabat.
dag 3, vr 15-10
Rabat. Speciale vermelding verdienen de unieke Andalusische tuinen van het Oudaïa-paleis. Bezoek aan de necropool Chellah, gebouwd op de resten van de oude Romeinse stad Sala Colonia.
dag 4, za 16-10
We gaan op weg naar de volgende koningsstad, Meknes. Hier vinden we de Bab Mansour, een van de mooiste stadspoorten van Marokko. Na de lunch maken we een uitstapje naar de opgegraven stad Volubilis. Dit is de best bewaarde Romeinse stad van Marokko. Veel kunstschatten bevinden zich in het Archeologisch Museum van Rabat, maar nog steeds heeft Volubilis veel te bieden. Vooral de triomfboog en tal van originele mozaïekvloeren zijn zeer de moeite waard. Laat in de middag rit naar onze volgende halteplaats Fez. Drie overnachtingen alhier.
dag 5 en 6, zo 17-10 en ma 18-10
Het oorspronkelijk Arabische Fez groeide vanaf de negende eeuw uit tot het centrum van islamisering en verspreiding van de Arabische cultuur. De beroemde Karaouine-moskee, tevens het universiteitscomplex, verrees in deze periode. Nog steeds is Fez toonaangevend op religieus en intellectueel gebied. Tijdens onze stadsverkenning dwalen we door de meest authentieke medina van Marokko en zien we de beroemde ververijen en de schitterende tuinen van Fez el Jedid. Een van de hoogtepunten is de Koranschool Bou Inania, een van de weinige gebouwen in Marokko waar niet-moslims binnen mogen. De versiering is adembenemend rijk en doet denken aan het Alhambra in Granada. Niet zo verwonderend, want het gebouw ontstond in dezelfde periode.
dag 7, di 19-10
Lijnvlucht naar Marrakech, waar we twee nachten verblijven. Deze Berberstad bij uitstek werd aan het eind van de elfde eeuw bij een oase gesticht door nomaden uit de Sahara, de Almoraviden. Behalve de stadsmuren rest vrijwel niets uit die tijd; onder de Almohaden, die Marrakech in 1147 innamen, zijn alle herinneringen aan de vorige machthebbers uitgewist. Wel groeide Marrakech uit tot een grote markt- en handelsstad, wat nog altijd merkbaar is. Om de karakteristieke sfeer te proeven, nemen we een kijkje op het plein Jemaa el Fna, het levendige middelpunt van de stad. We doorkruisen de sfeerrijke soeks, waar medicijnmannen, verhalenvertellers en muzikanten tradities onder grote belangstelling voortzetten.
dag 8, wo 20-10
Tijdens onze stadsverkenning nemen we de Koutoubia-moskee onder de loep. Niet-moslims mogen niet naar binnen, maar ook van buiten is het gebouw prachtig. Nog steeds is de minaret de hoogste toren van de stad en vanuit de wijde omtrek zichtbaar. Ook zien we de oude, afgebroken moskee, die vervangen moest worden omdat ze niet goed naar Mekka gericht was. We bezoeken (indien mogelijk) de Koranschool van Ben Youssef met haar fraaie versiering en zien een van de weinige Almoravidische overblijfselen van Marrakech: een koepelgebouw voor de rituele wassing. In het mausoleum van de Saädiërs en het enorme Badi-paleis waant u zich in het Alhambra, maar dit paleis is veel groter.
dag 9, do 21-10
Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Amsterdam.