dag 1, za 08-10
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki. Transfer naar het hotel en inleidende lezing.
dag 2, zo 09-10
We bezoeken het Archeologisch Museum. Na de lunch in een traditioneel restaurant maken we een stadswandeling door het hart van de Macedonische metropool en zien we sporen uit de Romeinse, Byzantijnse en Osmaanse perioden.
dag 3, ma 10-10
We rijden naar Vergina, waar we de tombe van Philippos II en andere familieleden van Alexander de Grote zien. Lunch in Miëza, waar we ook het Nymphaeum bekijken. De jonge Alexander kreeg hier les van Aristoteles. Vlakbij ligt een prachtig beschilderde Macedonische tombe. In Pella, Alexanders geboorteplaats, bezichtigen we de archeologische site en het bijbehorende museum. We overnachten in de omgeving van Pella.
dag 4, di 11-10
In Edessa zijn de restanten van de hoofdstad van het eerste Macedonië onder koning Karanos nog te zien. De stad kende een tweede bloeiperiode onder Slavische heerschappij in de elfde eeuw en heette toen Vodena, ofwel waterstad, genoemd naar de fraaie waterval. We nemen er een kijkje. Na de lunch reizen we verder westwaarts door een steeds ruiger landschap, tot we Kastoria bereiken. In deze schitterend gelegen stad maken we een rondwandeling door het intacte Byzantijnse stadscentrum, waarbij we ook enkele kerken bezoeken. We verblijven in twee traditionele Kastoriaanse herenhuizen, die tot charmante kleine hotels zijn verbouwd. Na het diner, in een lokale taverne, bekijken we ene indrukwekkende film over het lot van de Slavo-Macedoniërs in Griekenland.
dag 5, wo 12-10
Het Museum van de Macedonische Strijd, dat de Griekse kijk op de geschiedenis belicht, vormt een ideale opmaat voor het vervolg van de reis. We steken namelijk vandaag de grens met de republiek Noord-Macedonië over. Het is een lange maar fraaie rit. Op weg naar de republiek Noord-Macedonië ontmoeten we het leiderschap van de Macedonische minderheidspartij in Griekenland en horen we over hun lastige strijd voor erkenning. In de middag maken we tijd voor de antieke stad Heraclea. Daarna is het nog een korte rit naar Krusevo, waar we overnachten in een hotel met een mooi zicht op de stad.
dag 6, do 13-10
Met het Ilindenmonument treden we de Joegoslavische communistische periode binnen. Het belang van de Macedonische onafhankelijkheidsstrijd was groot voor Tito, wat de enorme investering in dit gedenkteken verklaart. Uw reisleider plaatst de plek in een breder perspectief in een lezing over de spomenik-cultuur. Nabij ligt het Museum van de Macedonische Bevrijding. ’s Middags reizen we door naar het overweldigende Ohrid voor een verblijf in een hotel pal aan het gelijknamige meer.
dag 7, vr 14-10
Een volle dag in het teken van Ohrids religieuze geschiedenis en zijn betekenis voor het Slavische volk op de Balkan. Vóór alle drukte uit bekijken we het klooster van Sveti Naum. Na de lunch in een schilderachtig vissersdorpje brengen we de rest van de middag door in Ohrid, deels onder leiding van een lokale gids, deels op eigen gelegenheid. Uiteraard staan we stil bij de erfenis van Den Doolaard, die hier enige tijd verbleef en er zijn beroemdste roman De bruiloft der zeven zigeuners situeerde.
dag 8, za 15-10
In het huis van de Robev-familie is een fraai museum gewijd aan het bevrijdingsleger van Ohrid. Ook kunnen we er een mooi gerestaureerde woning van binnen zien met rijk geïllustreerde houten plafonds. Dan reizen we noordwaarts langs de Zwarte Drin met onderweg een lunch in het dorpje Vevcani, bekend om zijn bronnen. We overnachten in het idyllische Lazaropole. Dit dorp biedt een unieke kans om de sfeer te proeven van het Macedonische bergleven en dat van de etnische Mijaci in het bijzonder.
dag 9, zo 16-10
Over een bergweg rijden we naar Galicnik, waar we kennismaken met de erfenis van de grote Georgi Pulevski, de voorman van de Macedonische vrijheidsstrijd in de negentiende eeuw. We ontmoeten hier een lokale antropoloog die gespecialiseerd is in de hooglandculturen van Macedonië. Hij zal ons in situ een lezing geven om een en ander te verduidelijken. Rit via het nationale park Mavrovo naar de indrukwekkende houten moskee van Tetovo. We gaan dieper in op het conflict dat hier in 2001 escaleerde en dat illustreert hoe pril de Noord-Macedonische natie is. Het feit dat er in deze nieuwe identiteit nauwelijks plek is voor Albanezen, leidt tot uitsluiting op grote schaal van ongeveer een derde van de bevolking. In Skopje verblijven we twee nachten in de nette en groene ambassadewijk.
dag 10, ma 17-10
Een volle dag ter verkenning van de hoofdstad van Noord-Macedonië, waar we het hele verhaal van deze reis geculmineerd zien in de nogal eclectische nieuwe architectuur. Ook is er aandacht voor bouwstijlen uit de Osmaanse en de Joegoslavische tijd. We besluiten met een concluderende lezing en een diner in een prachtig restaurant.
dag 11, di 18-10
Transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.