Exclusieve groepsreis Macedonië

Macedonië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het boegbeeld van de heroïsche geschiedenis van Macedonië is natuurlijk Alexander de Grote. Toen in de negentiende eeuw de grote imperia instortten en nieuwe nationale grenzen werden getrokken, begonnen Macedonische nationalisten op de Balkan zich te roeren. Het land dat zij voor ogen hadden, moest reiken van Skopje tot Thessaloniki. Het uitkristalliseren van een Macedonische staat werd bemoeilijkt doordat Servië, Bulgarije en Griekenland alle aanspraak maakten op het grondgebied en de geschiedenis van Macedonië. Deze patstelling mondde uit in een periode van hevige conflicten met als resultaat dat Macedonië werd opgedeeld tussen Griekenland en het nieuwgevormde Joegoslavië. Het ontstaan van een onafhankelijke staat was een bijproduct van de val van Joegoslavië. Dit deed veel stof opwaaien in Griekenland, dat een opleving van Macedonisch expansionisme vreesde. Pas in februari 2019 bereikte de EU een overeenkomst over de naam van het voormalige Joegoslavische deel: Noord-Macedonië.
Sinds het Macedonië van Alexander de Grote zijn meer dan twee millennia verstreken, een periode waarin de culturele en etnische samenstelling van de regio grondig veranderde. Met name de Byzantijnse en de Osmaanse invloeden zijn nog tastbaar aanwezig, zoals we op onze weg door deze streek zullen ervaren. We reizen door twee landen en door 2300 jaar geschiedenis tegen het decor van indrukwekkende natuur.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Ruud Peeten. Her en der wordt hij aangevuld door lokale gidsen.

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een jeugdig enthousiasme en een gedegen kennis.

dag 1, di 19-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki. Transfer naar het hotel en inleidende lezing.

dag 2, wo 20-10

We bezoeken het Archeologisch Museum. Na de lunch in een traditioneel restaurant maken we een stadswandeling door het hart van de Macedonische metropool en zien we sporen van de Romeinse, Byzantijnse en Osmaanse perioden.

dag 3, do 21-10

We rijden naar Vergina, waar we de tombe van Philippos II en andere familieleden van Alexander de Grote zien. Lunch in Miëza, waar we ook het Nymphaeum bekijken. De jonge Alexander kreeg hier les van Aristoteles. Vlakbij ligt een prachtig beschilderde Macedonische tombe. In Pella, Alexanders geboorteplaats, bezichtigen we de archeologische site en het bijbehorende museum. We overnachten in Edessa.

dag 4, vr 22-10

In Edessa zijn de restanten van de hoofdstad van het eerste Macedonië onder koning Karanos nog te zien. De stad kende een tweede bloeiperiode onder Slavische heerschappij in de elfde eeuw en heette toen Vodena, ofwel waterstad, genoemd naar de fraaie waterval. We nemen er een kijkje. Na de lunch reizen we verder westwaarts door een steeds ruiger landschap tot we Kastoria bereiken. In deze schitterend gelegen stad maken we een rondwandeling, waarbij we met name Byzantijns en Osmaans erfgoed zien. Er is vrije tijd om op eigen gelegenheid naar het Folkloremuseum te gaan of gewoon lekker langs de oever van het meer te struinen. Wie weet ontdekt u een groepje kroeskoppelikanen. Eén overnachting in Kastoria.

dag 5, za 23-10

Het Museum van de Macedonische Strijd, dat de Griekse kijk op de geschiedenis belicht, vormt een ideale opmaat voor het vervolg van de reis. We steken namelijk vandaag de grens met de republiek Noord-Macedonië over. Het is een lange maar fraaie rit. Onderweg vertelt de reisleider het een en ander om de Grieks-Macedonische kwestie verder te duiden. In de middag maken we tijd voor het klooster van Treskavec, fenomenaal gelegen op een klif boven de stad Prilep. Daarna is het nog een korte rit naar Krusevo, waar we overnachten in een hotel met een mooi zicht op de stad.

dag 6, zo 24-10

Met het Ilindenmonument treden we de Joegoslavische communistische periode binnen. Het belang van de Macedonische onafhankelijkheidsstrijd was groot voor Tito, wat de enorme investering in dit gedenkteken verklaart. Uw reisleider plaatst de plek in een breder perspectief in een lezing over de spomenik-cultuur. Nabij ligt het Museum van de Macedonische Bevrijding. ’s Middags reizen we door naar het overweldigende Ohrid voor een verblijf in een hotel pal aan het gelijknamige meer.

dag 7, ma 25-10

Een volle dag in het teken van Ohrids religieuze geschiedenis en zijn betekenis voor het Slavische volk op de Balkan. Vóór alle drukte bekijken we het klooster van Sveti Naum. Na de lunch in een schilderachtig vissersdorpje brengen we de rest van de middag door in Ohrid, deels onder leiding van een lokale gids, deels op eigen gelegenheid. Uiteraard staan we stil bij de erfenis van Den Doolaard, die hier enige tijd verbleef en er zijn beroemdste roman De bruiloft der zeven zigeuners situeerde.

dag 8, di 26-10

In het huis van de Robev-familie is een fraai museum gewijd aan het bevrijdingsleger van Ohrid. Ook kunnen we er een mooi gerestaureerde woning van binnen zien met rijk geïllustreerde houten plafonds. Dan reizen we noordwaarts langs de Zwarte Drin met onderweg een lunch in het dorpje Vevcani, bekend om zijn bronnen. We overnachten in het idyllische Lazaropole. Dit dorp biedt een unieke kans om de sfeer te proeven van het Macedonische bergleven en dat van de etnische Mijaci in het bijzonder.

dag 9, wo 27-10

Over een bergweg rijden we naar Galicnik, waar we kennismaken met de erfenis van de grote Georgi Pulevski, de voorman van de Macedonische vrijheidsstrijd in de negentiende eeuw. Rit via het nationale park Mavrovo naar de indrukwekkende houten moskee van Tetovo. We gaan dieper in op het conflict dat hier in 2001 escaleerde en dat illustreert hoe pril de Noord-Macedonische natie is. Het feit dat er in deze nieuwe identiteit nauwelijks plek is voor Albanezen, leidt tot uitsluiting op grote schaal van ongeveer een derde van de bevolking. In de namiddag maken we een korte boottocht in de Matkakloof om uiteindelijk in Skopje te arriveren. We verblijven in de nette en groene ambassadewijk.

dag 10, do 28-10

Een volle dag ter verkenning van de hoofdstad van Noord-Macedonië, waar we het hele verhaal van deze reis geculmineerd zien in de nogal eclectische nieuwe architectuur. Ook is er aandacht voor bouwstijlen uit de Osmaanse en Joegoslavische tijd. We besluiten met een concluderende lezing en een diner in een prachtig restaurant.

dag 11, vr 29-10

Transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een directe vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki met Transavia op de heenweg en terug wordt gevlogen van Skopje naar Amsterdam via Wenen met Austrian Airlines. Op de terugweg wordt uw bagage tijdens de overstap in Wenen automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
19-10-2021: Amsterdam - Thessaloniki, 09.40 - 13.30 uur
29-10-2021: Skopje - Wenen, 14.55 - 16.30 uur en Wenen - Amsterdam, 17.20 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland. In Noord-Macedonië is er geen tijdsverschil met Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Griekenland en Noord-Macedonië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De eerste 4 dagen wordt de reis uitgevoerd met een Griekse touringcar en vanaf dag 5 wordt dit een Macedonische bus.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Thessaloniki (2 nachten) – Edessa (1 nacht) – Kastoria (1 nacht) – Krusevo (1 nacht) – Ohrid (2 nachten) – Lazaropole (1 nacht) – Skopje (2 nachten).
Het driesterrenhotel in Thessaloniki biedt moderne kamers en ligt op wandelafstand ten opzichte van het centrum.
Het hotel in Edessa heeft vier sterren en beschikt over een zwembad.
Het viersterrenhotel in Kastoria ligt in de oude binnenstad en is gebouwd volgens de plaatselijke architectuur.
Het hotel in Krusevo heeft vier sterren en ligt rustig op een heuvel omgeven door pijnbomen.
Het viersterrenhotel in Ohrid ligt prachtig aan het meer.
Het driesterrenhotel in Lazaropole ligt centraal en heeft een huiselijke sfeer.
Het hotel in Skopje heeft vier sterren, biedt prachtige kamers en ligt op loopafstand van De Stenen Brug.

Maaltijden

Op deze reis zijn bijna alle lunches (op 1 na) en alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants en in de hotels.
In Griekenland maakt u kennis met de Griekse keuken, een typisch mediterrane keuken. In Noord-Macedonië kunt u ook meer Balkanachtige gerechten tegenkomen, al zult u ook gelijkenissen met de Griekse keuken bemerken.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.
Het wordt afgeraden om in Noord-Macedonië het kraanwater te drinken. Hier wordt water in flessen aangeraden.

Weer

Half oktober is een geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland en Noord-Macedonië. In het noorden van Griekenland kan het nog 21 ºC zijn; in Noord-Macedonië mag u rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
De Noord-Macedonische munteenheid is de denar. Eén denar is ongeveer € 0,016 (oktober 2020). Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Noord-Macedonië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 14,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
19 t/m 29 oktober 2021

Reissom

t/m 3 augustus 2021: € 2275
vanaf 4 augustus 2021: € 2375
toeslag eenpersoonskamer: € 180
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, volpension minus 1 lunch, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

1 lunch, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn