Exclusieve groepsreis Lombardije • Levendige stadjes in het land van meren en bergen

Lombardije • Levendige stadjes in het land van meren en bergen

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Lombardije heeft alles wat je van Italië verwacht: rijke cultuursteden en prachtige natuur. Bergamo en Brescia zijn een bezoek meer dan waard, maar ook Monza en Como hebben een rijk cultureel verleden. Boottochtjes over de meren brengen ons naar lieflijke villa’s en barokke tuinen. Stresa aan de Piëmontese kant van het Lago Maggiore laat ons de mondaine sfeer van de negentiende eeuw proeven. In de groene uitlopers van de Alpen zien we de uitbundig gedecoreerde kapellen van pelgrimsoorden die je terugvoeren naar Assisi en Jeruzalem. Uiteraard komen ook de culinaire geneugten van de streek aan bod.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Hij neemt zijn reizigers mee op een lange wandeling door de cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Steeds speelt op de achtergrond de vraag: wat hebben achtereenvolgende perioden bijgedragen aan de Europese cultuur? Cornelis Jonkman heeft inmiddels vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië, maar ook naar Griekenland, Turkije, Iran en Israël en de Palestijnse gebieden.

dag 1, zo 02-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Milaan en transfer naar ons hotel in Bergamo, waar we drie nachten verblijven. ’s Middags brengt de funiculaire ons naar Bergamo Alta. Hier bezichtigen we de renaissancekapel van Bartolomeo Colleoni, telg van een van de belangrijkste families van de stad. Ook bekijken we de Santa Maria Maggiore, met een grotendeels longobardisch-romaans uiterlijk dat contrasteert met het uitbundige barokke interieur, en de Dom.

dag 2, ma 03-10

’s Ochtends bezichtigen we de Accademia Carrara, met een fraaie selectie oude meesters, en de San Bartolomeo, die over een groots altaarpaneel van Lorenzo Lotto beschikt. Daarna voert de funiculaire ons opnieuw naar Bergamo Alta. U kunt op eigen gelegenheid lunchen en de bovenstad verder verkennen. Liefhebbers kunnen per funiculaire verder omhoog naar het fort op de Colle di San Vigilio. Hier kunt u heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht of van een terrasje.

dag 3, di 04-10

Dagexcursie naar Brescia. ’s Ochtends bekijken we de Romeinse opgravingen van het Capitolium en het museumcomplex van Santa Giulia, beide op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Op Romeinse resten verrees hier in de achtste eeuw een klooster, dat in de daaropvolgende eeuwen werd uitgebreid. We zien overblijfselen uit alle bouwperioden. Ook gaan we naar de Nieuwe Dom en de Oude Dom, de romaanse Rotonda. We besluiten de dag met een bezoek aan de Galleria Tosio Martinengo. De collectie omvat werken van bekende Italiaanse meesters als Rafaël en Lotto – en een enkele buitenlandse, zoals Thorvaldsen.

dag 4, wo 05-10

Rit naar Monza. We bezoeken de Dom met de kapel van Teodolinda, waar een kostbare kroon wordt bewaard. Hiermee zijn onder anderen Karel de Grote en Napoleon gekroond. Na wat vrije tijd voor de lunch rijden we door naar onze volgende overnachtingsplaats, Como. Een mooie wandeling door het centrum voert ons naar de romaanse Sant’Abbondio. Zowel binnen als buiten vinden we romaanse basreliëfs; het koor herbergt een veertiende-eeuwse frescocyclus met scènes uit het leven van Christus.

dag 5, do 06-10

We bezichtigen de romaanse San Fedele en de Dom met zijn rijk versierde, gotische gevel en barokke vieringskoepel. Per boot bereiken we de Villa Carlotta in Tremezzo. We bekijken de charmante neoclacissistische villa en genieten van het prachtig aangelegde park.

dag 6, vr 07-10

Vertrek naar Stresa, waar we de rest van de reis verblijven in een charmant hotel met zicht op het Lago Maggiore. We zien het monument voor San Carlo Borromeo in Arona en het Museo del Paesaggio in Verbania. Hier krijgen we een aardige indruk van het fraaie landschap dat al zovele kunstenaars en toeristen heeft kunnen bekoren.

dag 7, za 08-10

We varen naar Isola Bella, ooit het privé-eigendom van een graaf Borromeo, die het eiland naar zijn vrouw Isabella genoemd heeft. We bezoeken diens beroemde barokkasteel en de op terrassen aangelegde tuinen. De Sacro Monte di Orta is een van de negen heilige bergen van Piemonte, die samen tot het werelderfgoed behoren. Tussen 1590 en 1790 verrezen in het bosrijke gebied twintig kapellen, die alle zijn gewijd aan een aspect uit het leven van Franciscus.

dag 8, zo 09-10

De Sacro Monte di Varallo is de oudste van de sacri monti. De kleine kerk en talloze kapellen zijn versierd met levendig beeldhouwwerk en schilderingen. Isola di San Giulio is het enige eiland in het Lago di Orta. Ooit was het een versterkte borgo, nu een benedictijnerklooster. Om het klooster loopt een meditatievoetpad met schitterende vergezichten. De romaanse San Giulio heeft mooie vijftiende-eeuwse schilderingen, waaronder een van Gaudenzio Ferrari, van wie we in Varallo al werken zagen.

dag 9, ma 10-10

Vrije tijd om wat te flaneren door het aangename Stresa en een vroege lunch op eigen gelegenheid te gebruiken. 's Middags rijden we naar de luchthaven van Milaan voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Milaan Linate heen en van Milaan Malpensa naar Amsterdam retour met KLM. De vluchtgegevens zijn:
02-10-2022: Amsterdam - Milaan Linate, 08.25 - 10.05 uur
10-10-2022: Milaan Malpensa - Amsterdam, 19.30 - 21.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar Milaan circa 13,5 uur. Houd rekening met ten minste drie overstappen en twee extra overnachtingen om geen programmaonderdeel te missen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Om het grote hoogteverschil te overwinnen maken we in Bergamo gebruik van de funiculaire; de rit verder omhoog naar het fort op de Colle di San Vigilio te Bergamo is niet inbegrepen. Bij het bezoek aan de Sacro Monte di Orta en Varallo nemen we het treintje resp. de kabelbaan. Voor de bootttochten zullen we gebruikmaken van de veerdiensten.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bergamo (3 nachten) - Como (2 nachten) - Stresa (3 nachten)
We verblijven in Bergamo en Como een comfortabel, centraal gelegen viersterrenhotel. In Stresa overnachten we in een wat eenvoudiger, maar charmant hotel op loopafstand van de haven en de veerboot naar Isola Bella. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners zullen plaatsvinden in lokale restaurants, enkele in ons hotel. Voor de niet-inclusieve lunches wordt voldoende tijd ingeruimd.
In Lombardije worden stevige gerechten met Italiaans raffinement en soms een moderne twist geserveerd. Er wordt veel bereid met boter en room. Rijst, risotto en polenta worden naast pasta veel gegeten. Het is de streek van de grana padano, gorgonzola en vleeswaren als salami, bresaola en violino – een soort ham. De goudgele panettone en de amaretti zijn ook buiten Italië welbekend.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en we diverse stadswandelingen maken. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Begin oktober is een geschikte periode voor een culturele reis naar dit deel van Italië. De zomerdrukte is voorbij en het weer is in de regel nog aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 tot 20 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
2 t/m 10 oktober 2022
NB Op verzoek te boeken als 11-daagse treinreis

Reissom

t/m 5 juli 2022: € 2375
vanaf 6 juli 2022: € 2475
toeslag eenpersoonskamer: € 245
toeslag treinreis: op aanvraag (zie Vervoer en verblijf)
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, rit per funiculaire, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten