Exclusieve groepsreis De Loirevallei

De Loirevallei • Op ontdekkingstocht in le jardin de la France

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een tocht langs de Loire is als vanzelf een reis door de Franse geschiedenis. Trakteer uzelf op mooie verhalen over vorsten en vorstinnen en bezoek de kastelen waar ze leefden. Rijdend door le jardin de la France, langs een van Europa’s laatste wilde rivieren, geniet u van prachtige uitzichten en begrijpt u waar Walt Disney zijn inspiratie vandaan haalde.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Heleen Niele.

drs. Heleen Niele

Studeerde cultuurwetenschappen en geeft colleges en lezingen over kunst en geschiedenis. Bevlogen, deskundig en met humor zet ze feiten in een context waardoor de monumenten veel meer tot de verbeelding spreken. Ze heeft haar hart verpand aan Europa met zijn rijke geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur.

dag 1, ma 12-09

We vertrekken vroeg vanuit Utrecht en vervolgens Breda voor de rit naar Chantilly. In het Musée Condé bewonderen we enkele folia uit het prachtige getijdenboek Le Livre d’Heures d’Etienne Chevalier, getekend door Jean Fouquet. Ze hangen in het Sanctuario samen met twee schilderijen van Raphael. Ook werpen we een blik in de Galerie de la Peinture, waar alle schilderijen en de volledige aankleding nog precies zo zijn als ze in de negentiende eeuw door de laatste hertog van Orléans zijn bedoeld. Overnachting en diner nabij Chantilly.

dag 2, di 13-09

We rijden naar Chambord voor een bezoek aan het beroemde jachtslot aldaar. Hoewel een van de grootste en fraaiste kastelen van de Loirestreek, was het met zijn open ramen en hoge plafonds nooit bedoeld om permanent te bewonen. Men kwam hier om te jagen en te feesten. De bouw begon onder Frans I, maar werd pas ruim een eeuw later voltooid ten tijde van Lodewijk XIV. Mogelijk droeg Leonardo da Vinci zijn steentje bij aan het ontwerp, maar dat is niet zeker. Hoe dan ook is het een ultiem voorbeeld van een Frans renaissancekasteel, met zijn strakke symmetrie en rijke reliëfversiering. De dubbele wenteltrap in het midden is verbazingwekkend: twee trappen die om elkaar heen draaien, waardoor je elkaar wel kunt zien maar niet tegenkomt. De symmetrie van het kasteel keert terug in de strakke Franse tuin aan de voorzijde. ’s Middags wandelen we door Blois rond het koninklijke kasteel en bezoeken we de Sint-Nicolaaskerk. De oudste kerk van Tours is momenteel in restauratie, maar kan worden bezocht. Ze bevat prachtige glas-in-loodramen uit de jaren zestig. Overnachting in Blois.

dag 3, wo 14-09

Vandaag rijden we langs de Loire en passeren we het Château Chaumont-sur-Loire. Massief ogende torens en muren geven aan dit kasteel het karakter van een onneembare vesting. De hofastronoom van Catharina de Medici hield zich hier bezig met zijn occulte wetenschap. Het veel grotere en elegantere Château de Chenonceau kunt u uitgebreid bekijken. Diana van Poitiers, de favoriet van Catharina’s echtgenoot Hendrik II, liet de brug over de Cher bouwen. Na de dood van Hendrik liet Catharina haar rivale uit het kasteel zetten en bouwde ze op de brug twee galerijen, zodat er spectaculaire feestzalen ontstonden. Door het hele kasteel hangen schilderijen van beroemde Spaanse en Italiaanse schilders. Tevens zien we er een Rubens en enkele Hollanders, en in bijna elke ruimte staan prachtige verse bloemwerken. Ook hier zijn mooi aangelegde tuinen. We lunchen gezamenlijk. In de namiddag komen we aan in Tours, de stad van Sint-Maarten en onze pleisterplaats voor de komende drie nachten. We maken een kleine verkennende stadswandeling door middeleeuwse straatjes en over de Place Plumereau met haar vakwerkhuizen. Hierna bent u vrij om de avond naar eigen inzicht te besteden.

dag 4, do 15-09

’s Ochtends maken we een uitstap naar het aangename stadje Amboise. Het kasteel torent hoog uit boven de stad op een rotsplateau. Je kunt je goed voorstellen wat een machtig verdedigingswerk dit geweest is met zijn uitzicht over rivier en brug. We lopen langs het kasteel verder omhoog en bezoeken het Clos Lucé, waar Leonardo da Vinci de laatste jaren van zijn leven woonde. Koning Frans I had hem naar Amboise gehaald en hem een toelage en deze woning gegeven in ruil voor een gesprekje zo nu en dan. We zien niet alleen zijn woon- en werkvertrekken, maar ook de uitwerking van veel van zijn uitvindingen en een prachtige tuin. 
Na de gezamenlijke lunch keren we terug naar Tours. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld een blik werpen in de neobyzantijnse kerk waar Sint-Maarten begraven ligt; de hooggotische kathedraal bezichtigen met een koninklijk praalgraf in renaissancestijl en zeer goed bewaarde glas-in-loodramen, waarvan de oudste stammen uit de dertiende eeuw; het aangenaam groene wijkje achter de kathedraal verkennen, gebouwd op de resten van het Romeinse amfitheater; of het Museum van Schone Kunsten in het voormalige bisschoppelijk paleis bezoeken, met werken van Rubens en Mantegna en een Franse formele tuin.

dag 5, vr 16-09

In Angers zien we in het kasteel het indrukwekkende, honderd meter lange wandtapijt waarop de Apocalyps is uitgebeeld. Het werd ten tijde van de Honderdjarige Oorlog gewoven; de oorlogsellende zien we weerspiegeld in de voorstellingen. Aan de andere kant van de rivier bezoeken we tevens het eigentijdse antwoord op de oude Apocalypstapijten; Le Chant du Monde. Tapijten, ontworpendoor Jean Lurcat, die in een prachti gerestaureerd middeleeuws hospitaal hangen. Een mooie route langs de Loire brengt ons terug naar Tours met onderweg nog een stop in het gezellige stadje Saumur la Blanche. We dineren vanavond gezamenlijk in een nabij ons hotel gelegen restaurant.

dag 6, za 17-09

Vanochtend bezoeken we de in oorsprong twaalfde-eeuwse abdij van Fontevraud. Eeuwenlang zwaaiden vrouwen van koninklijken of van adellijken bloede hier als abdis de scepter met vele rijke donaties tot gevolg. Meerdere adellijke dames trokken zich hier – op latere leeftijd – ook terug, zoals Eleonora van Aquitanië. Zowel zij als een deel van haar familie, waaronder haar zoon Richard Leeuwenhart, liggen hier begraven. Voor de abdij ligt een pleintje met meerdere restaurantjes, waar u op eigen gelegenheid iets kunt eten. Aansluitend rijden we door naar Chartres voor onze laatste overnachting. Uiteraard bekijken we de beroemde kathedraal. Wie wil kan na het afscheidsdiner ook de schitterende son et lumière-voorstelling door middel van projecties op de gevel van de kathedraal bijwonen.

dag 7, zo 18-09

We keren terug naar Nederland, waar we niet al te laat op de avond arriveren. We pauzeren in Arras, bekend van de Vrede van Atrecht en pas sinds 1659 definitief in Franse handen. De stad voelt dan ook eerder Vlaams aan, zeker op de Grand’Place en het Place des Héros met het Belfort, waar u in een van de vele restaurantjes kunt lunchen.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan.
We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt op de heenreis om 08.00 uur vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop bij Breda P+R Prinsenbeek omstreeks 09.15 uur. Op de terugreis verwachten we rond 18.00 uur terug te zijn in Breda en tussen 19.00 en 19.30 uur in Utrecht.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: nabij Chantilly (1 nacht) – Blois (1 nacht) – Tours (3 nachten) – Chartres (1 nacht)
We verblijven overal in comfortabele viersterrenhotels. In Chantilly ligt ons hotel vlak bij het domein, elders liggen de hotels in het stadscentrum.
Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 3 diners inbegrepen bij de reissom. De eerste avond dineren we in het hotel, de overige maaltijden vinden plaats in lokale restaurants. Op dag 1 wordt uiteraard gepauzeerd. Desalniettemin raden we u aan op deze dag een lunchpakket mee te nemen, zodat we wat meer tijd hebben in bezoek aan Chantilly. Voor de overige maaltijden op eigen gelegenheid wordt steeds voldoende tijd ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bezocht.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Wanneer er van hotel gewisseld wordt, is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar dit deel van Frankrijk. De tuinen staan er nog mooi bij en de temperatuur is doorgaans zeer aangenaam, maar de grootste drukte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ˚C. Het kan ’s nachts al behoorlijk afkoelen. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Frankrijk is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
12 t/m 18 september 2022

Reissom

t/m 7 juni 2022: € 1995
vanaf 8 juni 2022: € 2070
toeslag eenpersoonskamer: € 304
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, 3 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Heleen Niele

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten