Exclusieve groepsreis De natuur van La Gomera en Tenerife

De natuur van La Gomera en Tenerife

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Canarische Eilanden vormen een uniek theater waarin aardse oerkrachten de regie bepalen. Ontstaan boven op een machtige opstijgende zuil van vloeibaar magma en continu in beweging door de steeds breder wordende Atlantische Oceaan is het nu een keten van eilanden. De meest oostelijke, Lanzarote en Fuerteventura, zijn inmiddels tot rust gekomen. De westelijke, zoals La Palma en Tenerife, groeien nog steeds vanwege regelmatig terugkerende erupties. Maar het nog verder naar het westen gelegen La Gomera is om onbekende redenen zijn verbinding met het gloeiende binnenste van de aarde kwijtgeraakt.
De Canarische Eilanden zijn echter niet alleen geologisch interessant. Ze bieden ook een thuis aan tientallen soorten planten, vlinders en hagedissen die alleen hier voorkomen. En soorten die ook elders leven, zoals de Europese vink, leven al zo lang geïsoleerd op Tenerife dat er een nieuwe soort ontstaan is: de blauwe teidevink. Ook ontdekken we hier een van de laatste groeiplaatsen van de tertiaire laurierbossen. Door droogte in het Middellandse Zeegebied tijdens de ijstijden verdween dit bijzondere vegetatietype vrijwel volledig. Alleen op de toen nog jonge Canarische Eilanden en op Madeira bleven kleine plukjes als drijfnat mistbos over.
Bioloog en docent geologie Kees Boele verkent met ons de geologie van de Teidevulkaan op Tenerife en van het eiland La Gomera, op zoek naar endemische vogels, reptielen en vlinders en bijzondere plantensoorten. We ontdekken ook het leven op de rand van zee en land, en maken een excursie vanaf de zuidkust naar een van de beste locaties om grienden te zien, na de orka de grootste dolfijn.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Kees Boele

Bioloog, geografie docent, natuurpresentator. Zijn passie is alles wat groeit, bloeit, zwemt, kruipt, loopt en vliegt. Door zijn vele reizen heeft hij een bijna mondiale kennis van flora en fauna opgebouwd. Sinds 2011 werkt hij freelance en verzorgt hij naast reizen voor Labrys o.a. cursussen paleontologie, evolutie en ecologie. Hij wordt ter plekke bijgestaan door zijn vrouw, Annelies van Laarhoven.

dag 1, zo 23-04

’s Middags directe lijnvlucht Amsterdam - Tenerife Zuid en transfer naar ons hotel Parador de Cañadas del Teide, niet ver van de Teidevulkaan.

dag 2, ma 24-04

We maken een dagexcursie naar de Teidevulkaan voor een uitgebreid bezichtiging te voet, op zoek naar de blauwe teidevink en de kenmerkende roze tot koraalrode bloementoortsen van het Canarische slangenkruid. Deze vulkaan is nog steeds actief en verbreed zich steeds, tot het moment dat ook de Teide zijn laatste stoom uit zal blazen zoals al gebeurde met de vulkanen op Lanzarote en Fuerteventura. De honderden aslagen en puimsteenvelden in al hun kleurenrijkdom zullen dan geleidelijk verdwijnen. Reken vandaag op enkele honderden meters rustig stijgen en dalen.

dag 3, di 25-04

Na het ontbijt transfer naar Los Cristianos en oversteek per veerboot naar San Sebastián op La Gomera. We maken een wandeling rondom de hoogste bergtop van het eiland, Garanjonay, en in de vaak mistige laurierbossen van Los Creces. Dergelijke nevelwouden waren aan het eind van het Tertiair, tien miljoen jaar geleden, overal rond de Middellandse Zee en op de Macronesische eilanden te vinden, maar nu – op een enkele Turkse amberboom na – nog slechts op enkele zeer geïsoleerde eilanden met steile vulkanen, zoals La Gomera en Tenerife. We lunchen tussendoor in het beroemde vegetarische restaurant Casa Efigenia in La Haya. Aansluitend transfer naar ons hotel Parador de la Gomera.

dag 4, wo 26-04

Volle dag voor de verdere verkenning van La Gomera met zijn laurierbossen en bijzondere endemische vegetatie en fauna. We lopen vandaag veel, en stijgen en dalen daarbij regelmatig. We ontdekken naast verschillende lauriersoorten ook boomheides en boomgagel. Veel lastiger wordt het om de lokale variëteiten van de pimpelmees, de vink en de tjiftjaf te spotten. Natuurlijk proberen we ook de echte kanarie te zien te krijgen; heel anders gekleurd dan de Europese of de bonte kooivogels. Vlinderliefhebbers maken mogelijk kennis met allerlei nieuwe soorten. Meest voorkomend zijn het Canarisch bont zandoogje, Canarisch koolwitje en de Canarische cleopatra, maar we kijken ook uit naar het unieke Canarische blauwtje; familie van onze blauwtjes, maar van een geheel eigen geslacht.

dag 5, do 27-04

Verkenning van de noordelijke kusten van het eiland, inclusief enkele korte wandelingen in de jeneverbossen Vallehermoso en Chorros de Epina. Langs steilrandjes gaan we op zoek naar endemische vetplanten als Aeonium en Greenovia. Op de nattere hellingen maken we goede kas op het zien van endemische varensoorten, waaronder diverse kleinere stekelvarensoorten en ook diverse Woodwardia’s met hun enorme bladeren. Laat zeker uw verrekijker niet thuis, want we maken kans op het zien van beide endemische duiven die hier leven: de laurierduif en de Bolles duif, die altijd hoog in de bomen zitten en soms pas opvallend als ze opvliegen.

dag 6, vr 28-04

Verkenning van de zuidelijke kusten van het eiland, inclusief enkele korte wandelingen. Ook vandaag zijn er weer flinke hoogteverschillen te overbruggen. Dit warme en gortdroge gebied is het thuis van de woestijnvink en de Spaanse mus, naast een aantal reptielensoorten. Slangen hebben de Canarische eilanden nooit kunnen bereiken maar hagedissen wel. Vooral vroeg in de ochtend als ze nog niet opgewarmd zijn maken we kans op de Boettger’s hagedis, nauw verwant aan de muurhagedissen.

dag 7, za 29-04

Dag in het teken van mariene biologie o.l.v. een marien bioloog. ’s Ochtends bootexcursie op zoek naar walvissen en dolfijnen. Met name langs de zuidkust zijn vaak grote groepen grienden te zien. Na de orka en de potvis is dit de grootste tandwalvis. Daarnaast maken we ook kans op tuimelaars en misschien zelfs een enkele dwergvinvis. Voor de vogelaars zijn er hopelijk verschillende soorten pijlstormvogels te zien. In de middag gaan we tijdens eb op verkenning langs een aantal de getijdenpoelen. Hier zien we zeeanemonen, zeeëgels, diverse soorten zeesterren, allerlei hoorntjes en mogelijk zelfs bonte en bizarre zeenaaktslakken. Met wat geluk spotten we ook Berthelot’s pieper, die veel voorkomt langs de kust. We nemen de laatste veerboot terug naar Tenerife en rijden naar ons laatste hotel, het Colón Rambla.

dag 8, zo 30-04

In Anaga maken we een prachtige, korte wandeling vanaf het bezoekerscentrum. Landschappelijk is het hier heel anders, met o.a. watervallen, maar qua vegetatie en vogels sterk gelijkend op de mistige laurierbossen die we op La Gomera hebben doorkruist. We besluiten onze reis met een bezichtiging van de botanische tuinen van Orotava. Deze werden aan het eind van de achttiende eeuw aangelegd om vanuit Amerika geïmporteerde plantensoorten te laten acclimatiseren. Het hebben we een goede kans om de Tenerifeheivlinder te bewonderen, indien we die niet al op de Teide hebben gezien.

dag 9, ma 01-05

Na een vroeg ontbijt transfer naar de luchthaven Tenerife Zuid en directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Tenerife Zuid v.v. per Transavia. De vluchttijden zijn:
23-04-2023: Amsterdam - Tenerife Zuid, 14.50 - 18.30 uur
01-05-2023: Tenerife Zuid - Amsterdam, 10.50 - 16.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In dit deel van Spanje is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers en ritten ter plaatse worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op de Teidevulkaan maken we gebruik van de kabelbaan. De oversteek van Tenerife naar La Gomera v.v. geschiedt per veerboot.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Teide (2 nachten) – La Gomera (4 nachten) – Santa Cruz (2 nachten)
Tijdens deze reis verblijven we in goede, gunstig gelegen drie- en viersterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches, waarvan een in de vorm van een picknicklunch, en alle diners inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of in ons het hotel.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Op de Teidevulkaan maken we enkele niet al te zware wandeltochten die steeds circa 2 uur duren. Andere wandelingen duren 1,5 tot 3 uur. Geschikt schoeisel is vereist; indien gewenst gebruikt u wandelstokken.
In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

De tweede helft van april is een zeer geschikte periode voor een natuurreis naar de Canarische Eilanden. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC. ’s Avonds koelt het niet teveel af. Op hoger gelegen delen van de eilanden kan het winderig en fris zijn. Er zou amper regen moeten vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Spanje is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
23 april t/m 1 mei 2023

Reissom

t/m 17 januari 2023: € 3495
vanaf 18 januari 2023: € 3645
toeslag eenpersoonskamer: € 349

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, gebruik audiosysteem, entrees, lokale gidsen, CO2-compensatie.

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Kees Boele

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten