Exclusieve groepsreis Kunst en architectuur in Duitsland

Kunst en architectuur in Duitsland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Tijdens deze reis maken we kennis met de rijkdom en de veelzijdigheid van de kunst en de architectuur in Duitsland. We starten in de metropool Frankfurt in de deelstaat Hessen en reizen door naar Beieren voor het programma in en rond München. Hier zien we de alomtegenwoordige barokke rijkdom en bezichtigen we musea boordevol waardevolle kunst. Ook de moderne architectuur komt aan bod.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Joris van Sleeuwen

Historicus, gespecialiseerd in moderne geschiedenis, en kunsthistoricus met als specialisatie moderne architectuur. Al meer dan 25 jaar geeft hij les in kunst en architectuur en verzorgt hij lezingen.

dag 1, za 24-07

Directe treinreis van Amsterdam naar Frankfurt per ICE. Het Städelmuseum is in 2012 uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door architectenbureau schneider+schumacher. Deze sluit op een bijzondere manier aan op de oudbouw uit de negentiende eeuw. Het museum bezit meesterwerken van de Europese kunst uit zeven eeuwen. Hoogtepunten zijn de schilderijen van Botticelli, Van Eyck, Rembrandt en Vermeer. Aansluitend rit per touringcar naar Darmstadt voor twee overnachtingen.

dag 2, zo 25-07

De Mathildenhöhe is een must voor jugendstilliefhebbers. De woonhuizen en ateliers van dit kunstenaarscollectief werden rond 1900 in deze nieuwe stijl ontworpen door de Weense architect Olbrich. Enkele gebouwen uit die tijd zijn nog te bezichtigen. Bovendien is er een mooie verzameling jugendstilobjecten te zien. Honderd jaar later kreeg Darmstadt een nieuwe creatieve injectie dankzij een betoverend gebouw van Hundertwasser: Waldspirale, een dynamisch spel van vormen en kleuren.

dag 3, ma 26-07

Onderweg naar München doen we de Residenz in Würzburg aan. Dit voormalig bisschoppelijk paleis van architect Neumann behoort tot de hoogtepunten van de Duitse barok. Het plafond van het trappenhuis is beschilderd door de Venetiaan Tiepolo: een meesterlijk trompe-l’oeil. Vier overnachtingen in München.

dag 4, di 27-07

In de ochtend maken we een eerste stadswandeling langs de kerken in de binnenstad die getuigen van de barokke rijkdom. ’s Middags nemen we ruim de tijd in de Alte Pinakothek, beroemd om de werken van Dürer en Holbein uit de Duitse renaissance.

dag 5, wo 28-07

De Königsplatz werd door Karl von Fischer en Leo von Klenze ontworpen naar het voorbeeld van de Akropolis in Athene. Aan het plein ligt de Glyptothek met een belangrijke collectie Griekse en Romeinse beeldhouwkunst. De Städtische Galerie im Lenbachhaus, gevestigd in de voormalige villa van de schilder Franz von Lenbach, herbergt werken van de kunstenaarsbeweging Der Blaue Reiter, waar Franz Marc en Wassily Kandinsky deel van uitmaakten. De namiddag is ter vrije besteding; optioneel bezoek aan de Villa Stuck of wandeling door de Englischer Garten, het grote stadspark.

dag 6, do 29-07

Schloss Nymphenburg was de voormalige zomerresidentie van de keurvorsten van Beieren. Het barokke paleis is omgeven door geometrisch aangelegde tuinen. De moderne architectuur heeft ook zeker haar stempel gedrukt op de stad. Het Olympisch Stadion is uitgerust met een spectaculaire tentconstructie middels een kabelnetwerk. Wolf Prix omschreef zijn project BMW Welt als een wolk en een wervelstorm: hedendaagse barok bij uitstek!

dag 7, vr 30-07

We sluiten het programma af met de architectuur van de Pinakothek der Moderne. De rest van de ochtend is ter vrije besteding; u kunt bijvoorbeeld dit museum binnengaan of het nabijgelegen Museum Brandhorst bezoeken met werken van onder anderen Andy Warhol, Cy Twombly en Damien Hirst. Vroeg in de middag indirecte treinreis van München naar Amsterdam per ICE met een overstap in Frankfurt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Frankfurt en van München naar Amsterdam. Op de heenreis is dit een rechtstreekse verbinding en op de terugreis is er 1 overstap.
De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
24-07-2021: Amsterdam - Frankfurt Hbf, 10.38 - 14.31 uur
30-07-2021: München Hbf - Frankfurt, 12.45 - 16.04 uur (25 min. overstap)
                      Frankfurt - Amsterdam, 16.29 - 20.28 uur
NB U kunt ook opstappen in Utrecht Centraal of Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.

Vervoer ter plaatse

Op de dagen 1, 3 en 6 zal in Duitsland voor de transfers en excursie een moderne, comfortabele touringcar ter beschikking staan voorzien van airconditioning. Op de overige dagen in Darmstadt en München zullen we te voet gaan.

Hotels

Het verblijf vindt plaats in goede hotels in het centrum van de stad. In Darmstadt betreft dit het 4* Welcome Hotel en in München 4* hotel Eden-Wolff nabij het centraal station.

Maaltijden

Op deze reis zijn 4 diners inbegrepen bij de reissom. Deze diners vinden deels in het hotel en deels in lokale restaurants plaats; ook de inbegrepen lunch vindt in een lokaal restaurant plaats. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op dag 3 wordt van hotel gewisseld; op die dag is het overslaan van een programmaonderdeel niet mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind juli is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Zuid-Duitsland. De temperatuur is warm voor een stadsreis. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse treinreis
24 t/m 30 juli 2021

Reissom

t/m 1 juni 2021: € 1650
vanaf 2 juni 2021: € 1725
toeslag eenpersoonskamer: € 165
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

treinreis per internationale ICE-trein, vervoer ter plaatse per touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, 4 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 14 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Joris van Sleeuwen

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA