Exclusieve groepsreis Kreta en Santorini

Kreta en Santorini

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Alle eeuwen door heeft het eiland Kreta een magische klank gehad. Al in de oudheid deden vele verhalen de ronde: Zeus was er geboren en gestorven; Europa had er Minos gebaard, de eerste koning van Kreta; Theseus had de Minotauros gedood in het labyrint; en Daidalos was daaruit met zijn zoon Ikaros door de lucht ontsnapt. Het klimaat is altijd geprezen en de Minoïsche cultuur was voor tal van generaties intrigerend. Sinds de spectaculaire opgravingen van de paleizen in het begin van de twintigste eeuw zijn talloze geïnteresseerden naar Kreta gereisd. Ook de christenen, onder wie de apostel Paulus, de Byzantijnen, de Arabieren en de Turken hebben er hun sporen achtergelaten. Kreta, volgens Homeros het ‘mooie en vruchtbare eiland midden in de wijnkleurige zee’, staat garant voor een reis vol boeiende afwisseling.
Ook het spectaculaire eiland Santorini, beroemd om zijn typisch Kykladische architectuur en zijn rijke historie, wordt bezocht. Santorini werd rond 1600 vóór Christus getroffen door een van de grootste vulkaanuitbarstingen ooit. Een groot deel van het eiland is toen in zee verzonken, waardoor de vorm van een halve maan is ontstaan. De unieke archeologische site Akrotiri staat ook op het programma.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, za 08-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Heraklion. Vier overnachtingen in het centrum van de stad.

dag 2, zo 09-10

De dag begint met het vermaarde paleis van koning Minos in Knossos. We bekijken de opgraving en de – omstreden – reconstructie die de Engelse archeoloog sir Arthur Evans heeft gemaakt. Terug in Heraklion schenken we ruime aandacht aan het Archeologisch Museum en wandelen we langs het graf van de schrijver Nikos Kazantzakis met het trotse grafschrift ‘Ik hoop op niets, ik ben bang voor niets, ik ben vrij’.
Een stadswandeling voert ons langs enkele kerken, de Morosinifontein, de Bembofontein en de Loggia.

dag 3, ma 10-10

Voordat we naar het oostelijk deel van Kreta vertrekken, brengen we een bezoek aan de iconencollectie in de Agia Aikaterini van Sinai.
In het plaatsje Kritsa is de Panagia Kera, de Kerk van de Alheilige Moeder Gods, een grote bezienswaardigheid. Na de restauratie van de fresco’s is het verschil te zien tussen de strenge Byzantijnse schilderkunst en de door de Italiaanse renaissance beïnvloede Kretenzische School. De opgravingen van de Dorische stad Lato, genoemd naar de moeder van Apollo en Artemis, zijn ons volgende doel. Per bootje bereiken we het eilandje Spinalonga dat vanwege zijn strategische ligging door de Venetianen gebruikt werd als burcht. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het ingericht als lepra-kolonie.

dag 4, di 11-10

Gortys was gedurende de Romeinse overheersing de hoofdstad van Kreta. Hier had Sint-Paulus zijn metgezel Titus aangesteld als eerste bisschop van dit eiland. In Phaistos lag het paleis dat aan de broer van Minos, Radamanthys, zou hebben toebehoord. Net als in Knossos leidt een indrukwekkende toegang naar de centrale hof. Ook heiligdommen, ontvangstkamers, werkplaatsen en huizen zijn – met een plattegrond in de hand – goed te herkennen. De Minoïsche opgraving van Agia Triada is mooi gelegen in de natuur.

dag 5, wo 12-10

Boottocht naar het vulkanische Santorini. Het schilderachtige dorpje Pyrgos is een mooi voorbeeld van een middeleeuwse bewoonde burcht. Een onvergetelijke belevenis is het bezoek aan de opgraving van Akrotiri, die getuigt van een hoogstaande beschaving. Hier zien we de resten van een stad met een uitstekende stadsplanning en een goed ontwikkeld rioleringsstelsel. Een overnachting op Santorini.

dag 6, do 13-10

Het antieke Thera was sinds de stichting door de Doriërs in de achtste eeuw vóór Christus een belangrijk religieus en bestuurlijk centrum. Vanuit het hoogste punt van Santorini genieten we van een magnifiek uitzicht. Na een bezoek aan het Prehistorisch Museum in Fira varen we terug naar Heraklion. Rit naar Rethymnon en twee overnachtingen aldaar.

dag 7, vr 14-10

In Rethymnon staan het Archeologisch Museum en de Venetiaanse burcht centraal. Ten zuiden van Rethymnon, aan de kant van de Libische zee, ligt het oude en het nieuwe klooster van Preveli prachtig gelegen in de natuur.

dag 8, za 15-10

Bezichtiging van het klooster van Arkadi, het symbool van de Kretenzische vrijheid. De vele vrijheidsstrijders die zich hier met vrouwen en kinderen hadden teruggetrokken, werden belegerd door de Turken. Toen duidelijk werd dat de situatie uitzichtloos was, bliezen de Kretenzers hun gezinnen in de kruitkamer op en vochten ze zelf tot de laatste druppel bloed. Hun offer leidde tot verontwaardigde reacties in heel Europa en zou de kiem blijken van de Griekse onafhankelijkheid.
De opgraving en het archeologisch museum van Eleftherna, in de oudheid een belangrijke stad, worden ook bezocht. Rit naar Chania en twee overnachtingen aldaar.

dag 9, zo 16-10

Chania, de tweede stad van het eiland, heeft de charme van het Venetiaanse en het Turkse verleden behouden, ondanks de verwoestende Duitse bombardementen in 1941. De haven met de gave vuurtoren geldt als een van de fraaiste uit de middeleeuwen. Het Archeologisch Museum, gehuisvest in de voormalige Sint-Franciscuskerk, heeft een rijke collectie. Tevens bezichtigen we het Byzantijns Museum van de stad en het klooster Agia Triada Tsangarolon ten noorden van Chania.

dag 10, ma 17-10

Busrit naar de luchthaven van Heraklion en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Heraklion en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
08-10-2022: Amsterdam – Heraklion, 15.45 – 20.15 uur
17-10-2022: Heraklion - Amsterdam, 10.55 – 13.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis over Kreta en Santorini wordt uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. Een boottocht Heraklion - Santorini v.v. is ook in de reis opgenomen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Heraklion (4 nachten) - Santorini (1 nacht) - Rethymnon (2 nachten) – Chania (2 nachten)
U verblijft in centraal gelegen viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Het hotel in Rethymnon en het hotel op Santorini beschikken over een zwembad.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Oktober is een geschikte periode voor een reis op Kreta en Santorini. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 38,- p.p.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Griekenland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u op hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

 

 

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
8 t/m 17 oktober 2022

Reissom

t/m 21 juni 2022: € 2725
vanaf 22 juni 2022: € 2825
toeslag eenpersoonskamer: € 445
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Manuel Chiou